Кунева прегря, даде на късо за тока и парното

Еврокомисарката недоумява как цените на светлото и топлото у нас се вдигат, а хората нищо не разбират от сметките си; плаши с ЕК
29 сеп 2008 16:26,
39
Кунева прегря, даде на късо за тока и парното
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България, ако установи, че сметките за ток и парно у нас не отговарят на реалната консумация и са неразбираеми за потребителите, закани се еврокомисар Меглена Кунева.

"Не признавам призиви за енергоспестяване, когато клиентът не знае колко реално е потребил", каза тя.

Защитничката на потребителите в ЕК заяви, че ще следи дали правилно се прилага законодателството по отношение на правата на потребителите на енергийни услуги и ако нещата не са както трябва, ще избере да помогне на потребителите дори и с цената на процедура срещу България, която не иска да започва.

Кунева каза това по време на кръгла маса, организирана от Комисията на европейските общности.

Тя отбеляза, че щом 25% от клиентите на ЧЕЗ, което първо въведе 3-месечното отчитане на тока, се оплакват, че сметките им идват веднъж на три месеца, значи не всичко е нормално.

"Не искаме много - само да разберем сметките си и всички усилия в тази посока заслужават да бъдат подкрепени", каза Кунева.

Като мярка за защита на потребителите на енергийни услуги еврокомисарката предложи да се създаде специален омбудсман за приемане на оплаквания по тези въпроси.

Кунева каза още, че енергийните фирми са поели ангажимент пред нея да обслужват в рамките на 24 часа оплакванията на граждани.

"Общо 58% от БВП на Европейския съюз се прави от потребителите, а не от големия бизнес, така че потребителите трябва да имат власт", каза еврокомисарят.

На същата дискусия шефът на ДКЕВР Константин Шушулов предложи да се създаде държавен фонд за защита на топлофикационните дружества от фалит.

Призивът на председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев обаче бе коренно различен: "За бога, хора, сезирайте съда!". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Murka преди 15 години
Същите, които ни управляваха преди 1989г и техните деца ни управляват и сега, трябва да си съвсем изкукал за да не го знеш.
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 15 - сбъркани са ти понятията и то много. Сега сме 2008-***, а не някоя от годините преди 1989-та. Разбираемо е объркването ти - едно искаш, но съвсем друго стана и за по-малко мислещите най-лесното е да се хвърли вината върху миналото. Така немислещия се самооневинява за утопиите, които си мисли,ч е са реалност.
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
какво е демокрация и демократи в България - ами 20 години вече ги гледаме. Това е мафия, корупция, престъпност, ниски доходи, пазарна икономика и частна собственост. Всичко това е характерно за демократите и демокрацията, а не за измислиците ви.
15
0
 
1
 
! Отговори
Мурка преди 15 години
Управляват ни комунистите, не демократите, нещо си се объркал с годината - сега е 2008.
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Дебелите чугунените глави демократски, така и не схванаха, че проблема не е в цените на тока и парното, а в доходите.
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
номер 11 - ХАХАХА! Веселко... права си червено бабо, при *** си беше по-добре - живот на заем, какво по-хубаво от това.
12
0
 
1
 
! Отговори
hadez преди 15 години
боли ги Топлификация или електроразпределителните дружества - те са частни - и кво - ако има процедура ще я плаща данъкоплатеца че го ограбват монополистите - тая в ред ли е?
11
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Парното и тока май са поредния препъни-камък пред българските демократи. Едно е да скачаш и ревеш като магаре по площадите, но съвсем друго е когато трябва и да се ръководи държава. Подрипващите магарета от площадите за 20 години успяха да ни докарат до днешното дередже, при което нямаме пари да си плащаме тока и парното.
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
тая пък какво се прави,че й пука или смята,че някой й вярва,смешничка...
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе да се занимаваш с тока и парното не е като това с плюшените китайски играчки-явно само за това я бива.
8
0
 
1
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
те че няма да се променят ..няма докъто е триглавия змей на власт са съжаление
7
0
 
1
 
! Отговори
perekly преди 15 години
..ще се променят нещата?Дори да бъде осъдена ЧЕЗ или Топлофикация, те ще платят някакво мизерно обезщетение.Трябва да има глоба ,съобразена с приходите на съответната компания,за да се замислят преди да правят отново 'нововъведения'.
6
0
 
1
 
! Отговори
Оня с коня преди 15 години
За първи път, български политик се сеща за правата на потребителя :)Ама май е по-скоро, че си пази местото в Брюксел :)
5
0
 
1
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
и аз мисля,че кунева се опитва да постигне нещо за българските потребители колкото и немислимо е , че ще стане нещо....но, поне се опитва горката тя
4
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 15 години
...се възмущавам когато някой се възмути по телевизията от нещо, за което и малките деца знаят.
3
0
 
1
 
! Отговори
Edna преди 15 години
мисля, че Кунева е една от малко в тая държава, която прави нещо, от което хората да видят директна полза. Изморих се от празните приказки на другите, които не са излизали по-далече от барчето (да, точно барчето, защото то поглед за нещо по-изискано няма) на собствения си офис. Най-добре е държавата да се закрие и да го почнем отначало.
2
0
 
1
 
! Отговори
Костов преди 15 години
Гледах снощи интервюто по "Канал 1". Кунева беше жалка и безпомощна. И звучеше отчайващо некомпетентно ....
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
долна комунистическа пач.вра