Е ли ДАНС новото ДС?

Подслушвани депутати, следени журналисти, а за капак Писанчев остава в ДАНС
30 сеп 2008 18:32,
33
Е ли ДАНС новото ДС?
Снимка: БГНЕС

Татяна Дончева, Минчо Спасов и Румен Овчаров били подслушвани заради разработка на ДАНС.

Спецполицаите изискали разпечатки на разговорите им заради евентуално изтичане на класифицирана информация от агенцията на Петко Сертов.

Това обяви шефът на вътрешната парламентарна комисия след петчасова визита на депутати в Светая светих на ДАНС.

Установено е, че е имало разговори на Татяна Дончева с пребития журналист Огнян Стефанов и със служители на ДАНС, обаче не били използвани СРС-та и от ДАНС не знаят за какво точно са тези разговори, обясни Минчо Спасов.

Той обаче бе категоричен, че исканията за разпечатки и специални разузнавателни средства (СРС) трябва да бъдат мотивирани.

Стандартният мотив за ровенето в телефонната кореспонденция на тримата депутати бил - заради оперативна необходимост.

"Оперативната необходимост е едно общо понятие и няма ли конкретни материали срещу определено лице, за него не може да искат справки. Ние днес не се натъкнахме на оперативна необходимост за искане на справки за Дончева, Спасов и Овчаров", заяви за Dnes.bg зам.-шефът на "Комисията Спасов" - Борислав Българинов.

Депутатът от БНС призова за коренни промени в законите за ДАНС, както и в правилниците им за работа.

Най-належащото е парламентарна комисия, която да следи какво вършат в ДАНС, категоричен бе Българинов.

Такава обаче няма повече от 10 месеца след създаването на ДАНС, а срокът, който ЕК даде за създаването й, изтича днес.

"И нещата започват отгоре надолу да се вмирисват", каза той и допълни: "Това, което в годините преди 89-а беше начин на работа на Държавна сигурност, аз днес го видях в ДАНС и не се ли започне със сериозен контрол върху тези служби, това наистина ще стане държава в държавата", завърши депутатът.

Оказа се още, че и Владимир Писанчев не е уволнен като директор на служба "Сигурност" в Държавната агенция "Национална сигурност".

В момента вървяла вътрешна проверка за изтичане на класифицирана информация от службата към медии - става въпрос за сайтовете "Афера" и "Опасните".

На въпроса: каква е ролята на Алексей Петров в ДАНС, днес депутатите получили отговора: статут на съветник към кабинета на Петко Сертов.

Осветеният от бившия МВР шеф сътрудник се трудел активно по няколко разработки, от които в скоро време се очаквали резултати.

По-късно във вторник депутатката от "Коалиция за България" Татяна Дончева заяви пред журналисти: "Има противоречия в твърденията на някои длъжностни лица за това кой е наредил искането за разпечатки на телефонни разговори на депутати".

Имахме възможност да питаме Владимир Писанчев и главния директор на контраразузнаването Светлин Йовчев, каза Дончева.

По думите й Йовчев също се оказал активно действащо лице по това какво се върши по преписката, независимо че казвал, че няма подпис.

Разпечатките са много, не са само нашите, не са обосновани и председателят на ДАНС Петко Сертов твърди, че не е бил уведомен, посочи Дончева.

Според нея Сертов е този, който казва истината.

Попитана дали всичко се върши без знанието на председателя на ДАНС, Татяна Дончева каза: "На това ми прилича".

Не се проверяват служителите на ДАНС, проверяват се всякакви други хора, които нито работят в агенцията, нито са съпричастни, допълни Дончева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
внася ги ако има доказателства отворко. Много е лесно да четеш весници и да пишеш информации, но когато трябва да извадиш годни доказателства се дъниш като ДАНС!
11
0
 
2
 
! Отговори
кадесето преди 15 години
ОНЗИ,ОБВИНИТЕЛНИТЕ АКТОВЕ ГИ ВНАСЯ ПРОКУРАТУРАТА!СТИСНИ КЛАВИАТУРАТА И ДЕРЗАЙ!
10
0
 
2
 
! Отговори
78 преди 15 години
Ако не подслушват депутати ,министри и пр.овластени мушмуроци -никога няма да имат успех в борбата с престъпността и корупцията по високите етажи на власта .Къде го има това -депутати да се мешат в работата на спец. службите .Така целия замисъл и идея с която са създадени тези служби отива по дяволите.По този начин родното"ФБР" се превръща в инструмент за разчистване на партийни сметки .
9
0
 
2
 
! Отговори
toi преди 15 години
Как пък не се засрамихте - ДАНС са голяма работа, кое им е голямото???Направете сравка колко обвинителни акта са внесени в съда по тяхни реализации и ще видите че са пълен въздух под налягане. То и какво да очакваш от хора а, които 15 години четоха вестници по цял ден за да им минава времето.За нищо не стават и времето ще го докаже.
8
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
кирливите ризи на депутатите,дето ДАНС щяла да извади. Малкия Маргин стана футболист и всички мълчат,по СКАТ ежедневно вадят какви ли не гадости за депутати,министри и кво?Някой да обръща внимание.И ся ше чакаме ризите на депутатите.Смяяях!!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
p51 преди 15 години
Проблемът не е че ДАНС е подслушвала определени лица. Проблемът е, че явно чутото е доста важно, и сега борбата е кой да се възползва от инфото, и съответно кой да сложи ръка върху агенцията, като това действие бъде облечено в съответния закон! И ако това стане, то тогава наистина ДАНС ще се превърне в новото ДС
6
0
 
2
 
! Отговори
Strong преди 15 години
Това е малко като прадокса от филма "Идентичността на Борн" - кой контролира тия, дето работата им е да контролират? Когато няма висша цел (ред, законност, правила за всички и т.н.) интересите се свиват до лични, злоупотребата става неизбежна и казуса изчезва. Тогава институциите стават частни предприятия на политически *** - нещо като управител на държавна "Бира - Скара".
5
0
 
2
 
! Отговори
X преди 15 години
Аз знам един, който е имал връзки с чужди служби Сергей Станишев е изнесъл лекция в Харвард по покана на Кокалис, агент на Щази, а може и на КГБ и собственик на гръцкия Интарком. Ама заслужава ли си да се плаща за слушалки за Станишев или просто да го пратим в Израел или в Русия на доизживяване?
4
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 15 години
Нима забравихте чуковете? Смеете да коментирате ДанС? Сплашването не е проработило? Има надежда!
3
0
 
2
 
! Отговори
Edna преди 15 години
нищо странно в това да се подслушват депутати и не разбирам защо е целия този вой от тяхна страна. като трябва, ще ги подслушват. Едва ли е само от едното любопитство. като са депутати, да не са богоизбрани. Точно те трябва да се подслушват, а не мойте разговори с комшийката.
2
0
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 15 години
Даже и да е ДС,кои сте вие че да ги категоризирате-обективната медия ли?!представители на демократичната преса-как не,защо не отворихте въпрос при разследването и подслушването на някой друг и какви са гореспоменатите лица,че да не бъдат подслушвани?ДС на народа ли служеше или на партията?!?Сега на партията ли служи ДАНС или ги подслушв,за да им измъкне кириливите ризи?Задайте си въпроси,на които можете да отговорите преди да пишете каквото и да било,за да не ставате за смях пред хората!
1
0
 
2
 
! Отговори
ДП преди 15 години
Новото ДС? По-скоро новото име на старото ДС... едно от новитеимена.