Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма

Изказванията на столичния кмет провокираха реакцията на Българския хелзинкски комитет
31 окт 2008 20:53,
198
Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма
Снимка: БГНЕС

Оправдаването на целите на т.нар. възродителен процес е равнозначно на оправдание на престъпление.

Това се посочва в специално заявление на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратено до Dnes.bg.

Реакцията на правозащитниците е провокирана от „скандалните изказвания на генерал Бойко Борисов, кмет на София, водач на най-силната опозиционна партия и претендент за най-висши държавни постове“.

Твърдението, че е съгласен с целите, но не и с методите на т.нар. възродителен процес“, означава, че претендентът за висши постове у нас Бойко Борисов оправдава най-тежкото престъпление на комунистическия режим – насилствената смяна на имената на българските турци през 1985-1989 година. Престъплението се състои в лишаването на стотици хиляди хора от тяхната етнокултурна идентичност, изразена в имената им, против тяхната воля, заявяват от Българския хелзинкски комитет.

С тези изявления неформалният лидер на партия ГЕРБ по същество оправдава и „голямата екскурзия“ - насилственото изгонване от страната на над 200 хиляди български граждани с турско етническо самосъзнание.

Припомняме, че лозунгът „Който се чувства турчин, да си ходи в Турция“ беше основното „оправдание“ на това изгонване, пишат от БХК.

Българският хелзинкски комитет остро осъжда това невиждано през последните 20 години оправдание на най-тежкото за цялото време на комунизма нарушение на всички основни права на човека.

Ние смятаме, че е дълг на всички обществени и политически организации, които стоят на демократични позиции и са загрижени както за спазването на правата на човека у нас, така и за опазването на етническия мир, да осъдят най-остро безотговорните твърдения на ген. Борисов, които освен всичко друго, са и позор за човек, който претендира да ръководи страна, член на Европейския съюз, подчертават от БХК.

По-рано в петък президентът Георги Първанов призова столичния кмет да се извини за коментара за т.нар. възродителен процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напрежение.

"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дебати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бг покупките на оръжие са мисионерски да ходим на ексурзии с лъскави джипове мерцедес. Не виждам как Новата придобивка 7 САЩ Бронетранспорьори които според производителя са военна полиция. Ще се бият с БМП - 3М , Закакво са 3 самолета спартан товарни за ексурзии.
176
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Покупките на съседите от Русия - Гърция преди 2 седмици купу 420 БМП - 3М бойна машина на пехотата, На Турция голямата сделка е 250 йеликоптера Ка52 ударни нападателни танкоубийци. Войните не са отживелица.
175
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Абе вие нещо не успявате ли да разберете. Какви са тези глупости да се слага равенство между религия и националност. Интересно на кого е изгодно да нарича турци, българите, изповедващи ислям като религия. Българите ,дето са йоги, да не би случайно да са индийци. Ами католиците из пловдивско. Някой от тях да се е нарекъл италиaнец. Няма такива. Така че нека наричаме нещата с истинските им имена.По-долу в един от коментарите човека ясно цитира турската конституция: след като имаш турско гражданство, значи си турчин. Задължително получаваш турско име (закон още от 1954г). В Гърция е абсолютно същото. Е ние какво, *** ли сме, прости ли сме, та така ще се гаврят с нас. Според мен турското робство свърши. И е точен часовника на Борисов, скъпи ми 166, иска ти се да е 100-200 години назад.В крайна сметка по света има утвърдена практика, правилата определя мнозинството, което живее в дадена държава. А при нас какво става 2-400 хиляди (неизвестна е бройката на потурчените роми) от население 7-9 милиона (давам крайни граници). И да се гърчим и да им ходим по ***? Че по света ще станем за смях. И всичко това за шепа продажни управници. Пълен абсурд.Аз няма да коментирам какъв е Борисов. За мен, в днешно време ми стига, да има някой политик, който да спре тази гавра с българския народ. Помним как са паднали балканите едно време, от разединение. За това, щом става дума за България, останалото трябва да остава назад. И ще гласувам за всеки един политик, който прави това.Тъй че, уважаеми сънародници, със затъмнени национално съзнание, България няма нужда от еничари. Имаме достатъчно сложен живот в страната ни, за да се поддавате на политическите провокации на една малка партийка, която съществува напук на българската конституция. Хорица, които са се вкопчили във властта и за да я запазят и благинките от нея и етническо напрежение измислиха.
174
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Теб са те изтървали от лудницата, трябва ти усмирителна риза.И турската и българската армия са в НАТО. Ще има да почакаш "онези" да скочат да те спасяват. Колкото дойдоха с танковете по време на Възродителния процес. В Турция никой не ви смята за хора, там ви наричат ***.
173
0
 
0
 
! Отговори
вергил преди 15 години
Момче дрогиран ли си или си пиян?
172
0
 
0
 
! Отговори
00359 преди 15 години
Абе, 170...Абе, ти си много тъпо , бе!...Тъпо поне колкото Бойко Борисов.
171
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да живее България братя българи. И въпреки всичко България ще пребъде. На пук на душманите.
170
0
 
0
 
! Отговори
Индже Войвода преди 15 години
защото българските турци са кротки хора,но онези от Турция само чакат да се намесят.а тогава ще стане много лошо***************Ами да се намесят, тъкмо да изядат здраво кютека че да им държи топло с векове напред. Това че турската армия е едномилионна просто няма никакво значение. Има значение каква е мотивировката на самите войници. А мога да уверя че тяхната мотивировка е много по малка в проценти от тази на Българите. Просто не е здравословно да се месят във вътрешните работи на друга суверенна държава, за да не ядат здраво дървото.
169
0
 
0
 
! Отговори
Атила преди 15 години
Тези кривозащитни влечуги, наистина са за сериозна саморазправа и публичен линч. А този мутренски кмет на село София, просто да вземе да престане да нагнетява изкуственно напрежението, защото ако му се изследва близкото минало, неиминуемо ще излезнат тесни връзки с ДПС олигархията на доган. Просто няма кои да го подкрепи на едни избори, освен залухавите софийски селяни, които го боготворят, но в провинцията просто не е така цветущо положението на селският кмет на София. И естественно ще се обедини с ДПС за нов четри годишен мандат, а това сегашните му изказвания и уж гневни кривозащитни реакции са си чисто и просто едни предизборни финтове, играещи по много опасно въже и от двете страни. Когато разума наделее в бетонните глави и на Българи и Турци, просто е дошло времето за взаимно измитане на тази сатанинска триада! БСП/НДСВ/ДПС/ГЕРБ на някои места на едно с власта.
168
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За разсипано мляко не се плаче! Миналото е минало, него превръщайте в бъдеще! Мислете за децата си! Какво ще спечелим, ако всеки ден повтаряме жестокото клане на Батак...? Пази Боже!
167
0
 
0
 
! Отговори
боби преди 15 години
Не знам защо има такава омраза към българските турци.Те са много съвестни граждани,плащат си редовн данъците,работят много здраво и не вършат престъпления.В районите населени с турци престъплнията са в пъти по-малко.Наскоро ходих до Перпирикон и обърках пътя и всеки от местните турци които попитах се държаха много любезно.Не знам защо има такива наслоения.Изобщо не трябва да се асоциират турците с ДПС,която се е мафиотска организация.Все едно аз като българин да ме държат отговорен за престълпенията на комунистите и наследниците им.Бойко се заиграва с опасна карта,защото българските турци са кротки хора,но онези от Турция само чакат да се намесят.а тогава ще стане много лошо
166
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойко Борисов за пореден път показа, че по начин на мислене изостава със 100-200 години от развитието на човечеството. Е, има такива хора, но по-тревожното в случая е че много хора го подкрепят и изглежда и те са на неговото ниво. От неговите изказвания и от широката подкрепа, която получава става ясно за пореден път, че сме много далеч от Европа и от развития свят не толкова икономически, колкото като манталитет. Много жалко!!! Последните няколко години усещах че макар и бавно се движим в правилната посока, но ето че пак се появи този, който иска да ни връща десетилетия назад. Забога хора, не му позволявайте!!!
165
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Продължението на 164:А какво са казвали в миналото турците:"Сред многото свидетелства има и един уникален документ статията "Турция,Сред многото свидетелства има и един уникален документ статията "Турция, минало, настояще и бъдеще", чийто автор е бившият управител на Дунавския вилает, а после велик везир Мидхад паша. Тя е публикувана на 8 юни 1878 г. във френското научно списание "Журнал д'Ориан", по-късно е преведена на английски за лондонското издание "Деветнадесети век". Ето какво пише високообразованият Мидхад паша: " След като управлявах много години Дунавския вилает, ще изкажа някои съображения за Румелия и България. Най-напред трябва да се има предвид, че между българите, към които се проявява толкова жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. Те не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се вярва обикновено.Това са потомци на тези българи, обърнати към ислямизмапо време на завладяването и в следващите години. Това са деца на същата страна, от същата раса, от същия корен. Има между тях такива, които говорят само български"
164
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Преди време на този сайт имаше бурна дискусия по аналогична тема. Тук ще копирам две от изказванията, които са ме впечатлили.А се оказва, че дори този хелзински комитет е от проеврейски граждани, няма какво да се коментира. Оказва се, че този комитет дори не си прави труда да защитава интересите на българи. Просто явно е с други цели и задачи."Според мен крайно време е да се обяви и то най-официално що за нещо е туй "турчин" и има ли почва той у нас. Доколкото знам, родилите се в една страна и ро след 2-3 поколение са жители на тази страна и такива по националност. Трето поколение в австралич, англия, САЩ са си австралийци канадци и т.н. Ядете хляба български и сте се родили тука и то не от 2-3 поколения, то по условие сте си вече българи. Избора на религия си е личен. Но само дето самосъзнанието на тези хорица е леко сбъркано и умопомрачено. Няма такова животно "български турчин". Българите са в България, А турците са си в Турция. И те отдавна са заминали за Турция. Тук са останали някакви озлобени карикатури, дето се пишат за такива. Всеизвестен факт е, че тези "турци" като отидат в Турция им викат "българи" или "български изселници". Та въпроса е: какви са тези. Излиза, че са ***, без род и родина, никакавци. Аз ще отида във всяка точка на света и мога да кажа: аз съм българин, дома ми е в България. А тези какво ще кажат, ще си оплюят родното си място (сигурно окупирано и завзето от едни гадни българи). Просто безродниците са хора, на които не може да разчиташ, те нямат ценност, според историята не са добре приети от който и да е. Тъй, че ако някои се чувства турчин, нама какво да седи и да ни обижда, а кротко и цивилизовано да се изнесе в Турция. Тък е родината ни България, ние сме българи и говорим български език. А ако някой се чувства като гост, моля да се дъжи като такъв и да уважи домакините си. А след недълъг престой, моле да се изнася от където е. Безродниците също не са желани в България. Ако искат, да сикопуват вазелин и да се изнасят към Анадола. Турския народ, ама истинския, а не местните ментета, е много работлив и трудолюбив. Но толко. Няма древната история и култура на България. Не е дал нищо особено на света. Освен не лошите сладкиши. Веднъж ни върнаха в първи клас. Сега пак да ни управляват, - това значи да се върнеот 5 курс в университет - пак в първи клас. Няма смистл. Могат да се учат от нас, можем да ги водим напред, тяхна воля. Но поне да си останем добри комшии. А местните ментета, ***, нарекли се "турци" каквито явно исторически вече не са, трябва да се определят дали са умопомрачени българи или да се изнасят на някъде. България, българин, български. Това е във Франция, Така е в Гърция и ред нормални държави, където колкото и продажни политици да има, етнически партии, които застрашават държавата не търпят." А какво са казвали в миналото турците:"Сред многото свидетелства има и един уникален документ статията "Турция,
163
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Военният съд в Сливен взе решение полицаят от с. Бояджик Митко Чавдаров да бъде уволнен дисциплинарно и да му се наложи административна глоба в размер на 1000лв. Чавдаров бе обвинен от Военна прокуратура Сливен, че преди 4 месеца е превишил правата си, държейки се грубо и е малтретирал 6-*** ***, които са скъсали българския национален флаг." - а това защо го няма като новина а днес бг ? Може би за да не се провокира етническа умраза- кой го интересува че някой си свършил работата и го уволнили.
162
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Какво му е жалкото ли? Жалкото е че десетки хиляди българи са били посечени на място, само защото не са приели исляма! Или ти отричаш това? Както съм написал в по-долния си пост Турция е използвала потурнаците, и продължава да ги използва, за да дестабилизира България. Това е причината заради която става този процес, а не защото в българското общество е имало омраза към друговерците. Нарича се Възродителен процес, защото цели да напомни на помаците (ПОТУРЧЕНИТЕ) за техния български корен. Причината, поради която си правя труда да те оспорвам, не е че искам да се заяждам, а че намирам писанието ти крайно манипулативно, макар и да не си го замислила такова.
161
0
 
0
 
! Отговори
Debora. преди 15 години
Ако българина беше много заинтересован от съдбата на помаците, нямаше да ги оставят да тънат в невежество. За голямо съжаление днес помаците се оказаха по лесна плячка на исляма от самите турци. Мюсулманин с висок интелект, много по трудно попада род ислямския фондамент. Разбирам отлично какво искаш да кажеш, то се отнася не само за българи христиани, а за всички хора по света независимо от тяхната религия. Глупаво е да се съди върху посеви с дълбоки корени.
160
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
българи мюсюлмани- да, обаче хора които грам турски незнаят, цялата им рода до девето коляно тука живяла и да се наричат турци никога, нито в България стандарта е по-висок, нито са имигранти. Като са турци границата не е далече от Кърджали- да се изнасят и да не се връщат никога повече. Да ви *** майката на всички и БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ !!!
159
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Защо този т.н. Хелзинкски комитет не се преименува в Антибългарски комитет? И още защо:1. Защо той не реагира, когато Доган обяснява за обръчите от фирми и оправдава политическата корупция?2. Защо не реагира на нарушаването на правата на българите от ДПС в смесените райони и от там в цяла България?3. Защо не реагира, когато Андрей Райчев вменява на българския етнос тежка вина спрямо турския етнос?4. Защо не реагира на честите изказвания и действия на ДПС, включително напоследък, от които следва, че тя е етническа партия и следователна според нашата конституция няма право на съществуване?5. Защо, защо, защо ... много може да се продължава...Защото иначе се получава, че ние, българите имаме само задължения, а малцинствата само права. И не само, че нямаме права, ами и нямаме и право да говорим. Ама ако ще я карат така антибългарски, не е ли време да се появи и организация за защита правата на българите, защото такава няма.
158
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
не разбирам, какво му е жалкото, че турците,някога не са мислили както мен, ако днес, българите мислят, както турците.....!!!??? Това се нарича отражение,100% образ на турския манталитет в българина. Зъб за зъб, око за око, можем да срещнем в Корана или Стария завет (евреиската тора), но не и в Новия завет (християнството) и ако човек не знае към коя религя принадлежи българина спокойно може да го определи като ,невеж в религиозните си убеждения мюсулманин или евреин. Много жалко!