Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма

Изказванията на столичния кмет провокираха реакцията на Българския хелзинкски комитет
31 окт 2008 20:53,
198
Правозащитници: Борисов оправдава тежко престъпление на комунизма
Снимка: БГНЕС

Оправдаването на целите на т.нар. възродителен процес е равнозначно на оправдание на престъпление.

Това се посочва в специално заявление на Българския хелзинкски комитет (БХК), изпратено до Dnes.bg.

Реакцията на правозащитниците е провокирана от „скандалните изказвания на генерал Бойко Борисов, кмет на София, водач на най-силната опозиционна партия и претендент за най-висши държавни постове“.

Твърдението, че е съгласен с целите, но не и с методите на т.нар. възродителен процес“, означава, че претендентът за висши постове у нас Бойко Борисов оправдава най-тежкото престъпление на комунистическия режим – насилствената смяна на имената на българските турци през 1985-1989 година. Престъплението се състои в лишаването на стотици хиляди хора от тяхната етнокултурна идентичност, изразена в имената им, против тяхната воля, заявяват от Българския хелзинкски комитет.

С тези изявления неформалният лидер на партия ГЕРБ по същество оправдава и „голямата екскурзия“ - насилственото изгонване от страната на над 200 хиляди български граждани с турско етническо самосъзнание.

Припомняме, че лозунгът „Който се чувства турчин, да си ходи в Турция“ беше основното „оправдание“ на това изгонване, пишат от БХК.

Българският хелзинкски комитет остро осъжда това невиждано през последните 20 години оправдание на най-тежкото за цялото време на комунизма нарушение на всички основни права на човека.

Ние смятаме, че е дълг на всички обществени и политически организации, които стоят на демократични позиции и са загрижени както за спазването на правата на човека у нас, така и за опазването на етническия мир, да осъдят най-остро безотговорните твърдения на ген. Борисов, които освен всичко друго, са и позор за човек, който претендира да ръководи страна, член на Европейския съюз, подчертават от БХК.

По-рано в петък президентът Георги Първанов призова столичния кмет да се извини за коментара за т.нар. възродителен процес, защото по думите му това вече може да създаде етническо напрежение.

"Ако спекулирането с етническите въпроси стане ядро на предизборните дебати, нищо добро не ни чака", предупреди президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
!!!??
156
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ti *** mrisin ili nekadiren ***, znaesh li kolko bilgari rabotat v chujbina-v zapadna Evropa i USA???Ako gi izgonat che ne si smenat imenata i ne se chustvat, ispantsi, britantsi ,amerikantsi, girtsi, turtsi i tem podobni igi virnat v Bilgariya, pirvo ste hvanat tvoya griglan, posle na Boyko i siderovtsi i ste vi gi otrejat...mishlish li za tova a *** skapan...!!!?????
155
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Пак пишеш за смяна на религията и за някакви "турци". Ясно е, че гражданство и религия са две различни неща, но не са ли също различни НАЦИОНАЛНАТА и религиозната принадлежност? Защото определени хора от Турция и от ДПС, от много време се опитват да насадят в помаците турска национална принадлежност. Ако попиташ някой промит мозък от Родопите дали има българи мюсюлмани, ще получиш отговор че българите могат да бъдат само *** (неверници), въпреки че, както е вмъкнал Иван(18:14) един от българските клонове - този на волжките е с мюсюлманска вяра след 926 г. Ето за това става дума - подменянето на националното самосъзнание на помаците (помъчените) и насаждането на омраза към нас, българите и то не от наша страна, а от турска.Иначе аз съм неверник и не ме интересуват религиозните глупости (въпреки че обичам останалите български нехристиянски традиции като кукерството и лазарството). Не ме дразни също и ако някой се нарича християнин, мюсюлманин и всякакъв, но ме вбесява когато на българите се вменя чужда принадлежност, независимо дали заедно с религията или не.
154
0
 
0
 
! Отговори
nqkoi преди 15 години
stom nqkoi e v BG ste byde BYLGARIN i nqma da zabravq, che ima pravo da mylchi!!! a kojto se misli za drug, molq granicite sa otvoreni, ...
153
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Nama kakvo da se chudim i da go zavirtvame, takivi kato bOyko bOrisov trabva da bidat likvidirani, da im se otnemat vsichki imushtestva v polza na jertvite ot vizroditelniya protses ,kakto i misleshtite kato nego da im se zabranava vsakakva ne samo rikovodna rolya no i absolutna nikakva rabota.. ili nay veche vin ot republika Bilgariya dalech kim sibirskite stepi, Toy e absolutno vreden i sIderovite mikrobi.Kakvo se chaka ot strana na dijavata-vsako natsionalisticesko izcadie bilo bilgari ili turtsi ,da im se otneme vsichko koeto pritejavat, dori i da e posledniya bednak.. inache e gorko na zdravomisleshtite..
152
0
 
0
 
! Отговори
Debora. преди 15 години
Ако турци живеещи в България и според закона имат право на българско гражданство, те стават пълноправни турски българи, но не и християни. Тук има 2 различни неща, ГРАЖДАНСТВО и РЕЛИГИЯ. Не смесваите тези 2 неща. Никаде в света, гражданството не определя религията. по тази логика, хората с двойно гражданство на християнска и мюсулманска държава могат да имат две гражданства, но не и двойна религия. Затова религиозните и гражданските права навсякъде се разглеждат отделно и смесването им се определя като нездавословно. Българските държавници за да си направят живота лесен т.е. изискващ минимум компетентност и елементарни познания, направиха от този най чуствителен житейски въпрос мешена салата и сега търсят бутилка с ракийка за да си я пийнат, а какво ще става с хората на тази държава Бог знае. Всеки да се спасява както може! Българина, християнин или мюсулманин има своята историа. Непростено е когато повтаряме..., дори и чуждите грешки.
151
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 15 години
Колко от вас знаят истинската история - много малко.Лаете като озверели кучета без дори да сте сигурни в потеклото си.Колко от вас са проследили родословното си дърво,колко от вас знаят от каде са дошли българите и на какво са се кланяли и кои са живели по тези земи и какво е станало с тях .Кой е предал Левски и Ботев. Колко данъци са плащали прадедите на Бойко Борисов и как са живели, а как сега живеят чесните граждани които с труд си хранят семействата.Каде са половината българи и кой ги изгони...Всички ние вместо да се делим на гости и домакини - по добре да работим за благото на България, защото за добро или зло - това е нашата обща родина http://web.hit.bg/bgsviat/parvaBGrepublika.html
150
0
 
0
 
! Отговори
vip преди 15 години
Тези типове от Хелзенския комитет са една шайка ренегати на които се плаща от чужбина да хвърлят кал върху всичко що е българско,защитават единственно и само правата на *** дори и когато става въпрос за явни беззакония .Защо след като в кв.Столипиново сметката за ток е над 10 милиона лева никой не може да им спре тока ?Защото има такива *** кото тези от Хелзенския комитет.Същия комитет е много загрижен и за правата на сепаратистите от ОМО -Илинден .Преди време техния председател някой си Кънев -открито ги защитаваше щото видители -човек можело да се самоопределя както си пожелае ,ама че искали да отцепват територии от България -е кво от това? Докато слушаме и вярваме на разни комитети -хелзенски -мелзенски и пр.в страната никога няма да има единство и разбирателство .Това им е и единствената цел.За съжаление си имат и високопоставени покравители и защитници ,като премиера и президента ,които вече открито взеха да плашат с етнически проблем ,да демонизират хора и партии които не им играят по свирката -тяхната и най вече на приятеля им Доган.
149
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Жалко че отоманците не са мислили като теб за смяната на религията, когато са ПОТУРЧВАЛИ българите, които са предци на сегашните български "турци" (които, както и турците от Тракия и Истанбул, всъщност нямат нищо общо с расовите черти на османските турци). Очевидно ПОМЪЧВАЙКИ стотици хиляди, БЪЛГАРИ тогава, да си сменят имената заедно с религията, те, тези с мюсЮлманските имена, не са смятали че "името се дава от родителите", и че "вярата е вътрешно убеждение".А точно преди да почне Възродителния Процес (името му е многозначително) Турция, подкрепена от САЩ, се е опитвала да вдигне на бунт въпросните потомци на потурчени българи. Има много документи, сочещи това, но те умело са прикрити от новото "демократично" управление на България, за да не излезнат наяве кирливите ризи на САЩ. Тъй че проблемът тогава е бил и външнополитически, не само български; това дело, както и да се нарича то, не е било по прищевка на някой комунист, а адекватен отговор на подривни действия на друга страна. Колкото и лошо да е било управлението на Живков, това решение е било правилно, и ако не е било взето, България неизменно е щяла да се къпе в кръв, отново заради Турция!Що се отнася до Бойко - той е просто една плюнка. Вместо да заложи в партийната си програма приобщаване на помашката общност, той нажежава обстановката още повече.
148
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нали свободата на словото е гарантирана от Конституцията? Коментарът ми гласеше:"Чл.1 на Турската Конституция гласи: "Всеки гражданин на Р. Турция е ТУРЧИН", така че г-е-й-о-в-е-т-е от БХК няма какво толкова да пискат. Еваларка, бате Бойко!
147
0
 
0
 
! Отговори
Debora. преди 15 години
20 години живея в чужбина и се чувствам българка, Нищо българско не ми е чуждо, ако щете и скапания манталитет. Децата са продължение на родителите, а внуците на техните родители... Не разбирам, как с лекота някои българи са готови да раздават български имена и християнска вяра на турци. За пореден път,това показва некомпетентността на политиците. Името на човека е свързано с неговата вяра. Християнското име и вяра трява да бъдат заслужени, а не раздавани както преоценена и негодна стока или насила натрапвана на хора, които хабер си нямат от християнство, нищо не знаят за християнски празници и религия. Неможеш да поставиш ръката върху главата на мюсулманин, да избърбориш няколко бръщолевици, да го направиш християнин и да му дадеш християнско име. Това е безумие!Този човек ще ти се присмее, намрази, и в душата си ще си остане такъв, какъвто е. Ако един човек се е родил с една вяра и име, неможе да му подариш или натрариш друга, защото живота е даден от Бог, името от родителите,а вярата е вътрешно убеждение превърнато в чувство, с което никога неможе да се спори дори при промяна на религията. Така че спокойно и много отговорно мога да кажа,че Бойко Борисов не е достатъчно дорасъл за тези неща. Да бъде жив и здрав,симпатяга е,има сили, за въпроси с ***, строежи ,пари, жителства , НО НЕ И ТОВА! Това решение има много висока цена.
146
0
 
0
 
! Отговори
За много години манг преди 15 години
Проблема с турско-*** имена не може да се замазва с комунизми. Преди процеса бяха на ОВ и ЕВ. Ето ББ се е сетил за тях и ги връща.
145
0
 
0
 
! Отговори
албатрос преди 15 години
дпс да си спомни турско робство тогава да говори.не си спомням турски политик дасе е извинил на либия върнаха 5 милиарда за 40 години а на нас колко трябва да ни върнат за 500 години робство плус още 20 години турско присъствие
144
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 15 години
До 131 Да де нашия в Канада е така но в Канада си нямат СерГейчо и Ахмедчо който преди избори започват да говорят за "етнически" конфликти а на нас ни писна от глупости П.С. Аз живея в Разград и такова напрежение има само в главите на политиците според мен
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
но нали говорим за реципрочност, за еднакъв аршин. А от друга страна за мен и Европа не е много пример за подражание - европейците са станали едни такива безполови, "метросексуални", дотолкова са се "демократизирали", че позволяват на всякакви хуни - черни, жълти и *** да се чувстват като у дома си и да притесняват коренното население. Повярвай ми, знам какво говоря (ако започна с примери ще е отегчително), защото това не съм го прочел някъде, а съм го видял лично. Бъди здрав!
142
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АБЕ ПИЧОВЕ ЩО МУ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ЦЕЛИ И МЕТОДИ ТА ТОВА СА КАТЕГОРИИ НЕПОЗНАТИ ЗА НЕГО НЕ МУ СЕ СЪРДЕТЕ КАКВИ ДРУГИ МНОГО ПО -НЕКОМПЕТЕНТНИ НЕЩА Е ИЗРЕКЪЛ
141
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е много *** българи имало в този форум ...и се мислят за Европеици ... българин хва6та работа не хва6та и освен да обиждат турците друго знаят ли ?
140
0
 
0
 
! Отговори
Ник преди 15 години
Кой крив и кой прав не ме интересува. И единия и другия говорят глупости. Само че ББ се изхвъля повече в стремежа си да си увеличи електората, а че е празнодумец и че единственото, което прави в последно време, е да се заяжда с правителството вместо да си гледа софийските батаци, стана и на слепите ясно. Хайде да видим като дойде на власт какви ще ги свърши! Щото господата от Брюксел така са ни турили вилата на врата, че няма мърдане. А вие, драги коментатори сте още по-големи празноглавци. По-глупави съждения от публикуваните тук и в бившето "Работническо дело" не съм чел. Ай наздраве!
139
0
 
0
 
! Отговори
наблюдат преди 15 години
Аз лично не разбирам къде греши Бойко Борисов в своето изказване.Целите на този процес не са достояние на обществото и затова не мога да коментирам ,но със сигурност Б.Борисов знае и би могъл да внесе повече яснота по този въпрос.Абсолютно недоразумение е изказването на Президента на Р.България Георги Първанов,но то е в типичен негов стил.Методите на възродителния процес са били найстина престъпни ивсеки който е участвал да си понесе личната отговорност.Без значение дали е изпълнявал заповеди,препоръки или инструкций.Всеки роден в България е Български граждани без значение каква вяра изповяда и какъв етнически произход има. Само една Обединена България ще бъде уважавана и призната от света.
138
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако турците ни станат пример за подражание, тури му пепел. Техния Член 1 да си гласи каквото иска. Ние сме европейска държава или поне трябва да се опитваме да станем такава.