41% от българите искат задължително гласуване

Следващото правителство ще бъде коалиционно, твърдят социолози
16 ное 2008 14:42,
123
41% от българите искат задължително гласуване
Снимка: Булфото

Ако изборите за парламент са днес, нито една партия не може да състави кабинет и следващото правителство се очертава като коалиционно.

Това сочат данни от изследване на агенция "Барометър.инфо" за изборните нагласи през ноември.

40,98 на сто от анкетираните смятат, че трябва да се въведе задължително гласуване на избори, а 11,93 процента са против.

Според проучването отново пет са формациите, които сигурно ще участват в следващия парламент.

Първа политическа сила е ГЕРБ с 18,61 процента подкрепа.

От агенцията отбелязаха, че в четвърто поред изследване се констатира тенденция към намаляване на готовността за гласуване за партията, като спадът е най-вече в София и големите градове.

Следва БСП с 15,27 процента от гласовете, а на трето място е ДПС с 6,11 процента.

След това е "Атака" с 5,54 на сто и новосъздадената вече коалиция Движение "Напред", която покачва своя дял до 5,04 процента.

Процентите при СДС и ДСБ са съответно 2,06 и 1,49.

В сравнение с месец октомври твърдо решилите да гласуват са с около 1,5 процента повече.

Със сигурност са заявили, че ще гласуват 42,54 процента, по-скоро да - 15,41 на сто, по-скоро не - 7,10 процента.

Със сигурност няма да гласуват 32,95 процента от анкетираните.

Изследването е представително за пълнолетното население и е реализирано в периода 10-15 ноември 2008 г., като по телефона са анкетирани 1408 български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Виктор преди 15 години
толкова ли сте ***.. че неможете да проумеете.. аз знам че пак ще са на власт тези хора.. БСП & ДПС .. защото в България има много повече богати отколкото бедни.. а богатите са винаги от страна на управляващите.. ! искам да ва видя след изборите елементарници такива
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
e napylno praw, osynzainte se malko, redowi elektorat4ici
120
0
 
0
 
! Отговори
b0rislav преди 15 години
Не мога да ги разбера хората решени "твърдо да гласуват"... - някаква амнезия ли сте получили що ли?...Не ви ли стана ясно, че 18 години ви крадат една дружинка бандити?.. Изчезват ви спомените ли?.. и сега пак те очакват да гласувате за тях и вие сте вече готови...Нееее... Вие заслужавате паметиник! Един ден децата на сегашните престъпници - политици трябва да ви издигнат паметник. Паметник на българския избирател! Предполагам, че ще представлява една наивна овца с бюлетина в устичката... Споменавам децата на политиците, защото те ще ги наследят - нали се сещате? - в момента мама и тате са ги пратили да се изучат в чужбина с париците от далавери и кражби...Това за 41-те процента е абсолютна лъжа между впрочем!..Освен, ако изследването не е правено в държавната администрация...
119
0
 
0
 
! Отговори
ФЕН НА ВЕЛИКИЯТ ДЪ преди 15 години
Костов е доказан политик и държавник ! Всички да го подкрепим в борбата му с червената проруска мафия ! Който не подкрепя Костов е предател русофил !
118
0
 
0
 
! Отговори
СИНЯТА ИДЕЯ преди 15 години
ГЛАСУВАМЕ ЗА КОСТОВ И Д С Б И ТОЛКОЗ !!!
117
0
 
0
 
! Отговори
GB преди 15 години
Не си прав! Сега сме по-за резил. Ако има 70% недействителни бюлетини, няма да се избере никой и БСП-ДПС ще паднат от васт. Ще се назначат нови избори и служебно правителство. Това не е резил а достойно за уважение положение, защото би показало, че има гражданско обшество, което не е съгласно със статуквото и то се бори със ЗАКОННИ средства, а не със партизански (насилствено терористически) способи!
116
0
 
0
 
! Отговори
anon преди 15 години
glasyvaneto triabva da e zadaljitelno edva togava moje da se o4akva 4e nechto po dobro ni o4akva
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne e vinovno zadyljitelnoto gasuvane ........hubavo e typanari shtoto daje i d apusnesh prazna she se otchete prazna .........niama da si razpredeliat glasovete na neglasuvalite pod masata..........daeba i prostia narod pri 7 mln dushi narod vas vi upravliavat 400 000 tyrzi ,500 000 zigani i 2 mln pensii.........zatva e takova polojenieto oligofreni...glasuvaite i si syzdavaite klasa ...klasata na raboteshtite i horata s mozyk...no iavno niaam takiva
114
0
 
0
 
! Отговори
да бе,да преди 15 години
И прасе да сложат в листите,ще бъде избрано!И вече няма недоволство от ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ!
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе какво задължително гласуване?! тези които сега не гласуват просто ще отидат до урните и ще пуснат празна бюлетина или такава с пожелания към майките на всички! И в крайна сметка ще имаме 100% гласували и 70% невалидни бюлетини, че окончателно да станем за резил в Европа! Аман от глупости! Българинът не се стряска от нищо, та от едно задължително гласуване ли?!
112
0
 
0
 
! Отговори
варим ракия ВСЯКАКВА преди 15 години
Цифрата много никаква,бе!Виж,72% е друга работа!По-солидно звучи!:)))
111
0
 
0
 
! Отговори
простак преди 15 години
...пак го лапат,дори по-чепат.
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
oo, elektorat, kak si? ne6to mai ne glasuva za nas posleniq pyt, taka 4e sega - zadyljitelno! i koeto elektorat4ence sme go xvanali da ne e glasuvalo...se6tate se, idva koleda
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
buaxaxaxa zadyljitelno glasuwane, egati maitapa! q iz4eznete ama byrzo i zabrawete swetkawi4no da si dam glasa za poredniq smotanqk
108
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 15 години
Адаш спокойно!Аз също констатирам нелицеприятни факти.Готов съм да се именувам Коко - 2.
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Интересно, интересно, Бойко взе да олабва!
106
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
1+1=2.БСП е втора по електорат сила,с тенденция за ПЪРВА.От ТВЪРДО гласуващите,най- много са избирателите на БСП и ДПС.Активното призоваване за негласуване обслужва избирането точно на тези 2 политически сили.Тия от вас,малко от малко интересуващи се от политика и познаващи поне част от съседите си,знаят,че активистите на тези 2 организации агитират тези,които в никакъв случай не биха гласували за тях ДА НЕ ГЛАСУВАТ.А,че след мероприятието с царо през 2001 никой няма на избори половината от гласовете на избирателите и е необходима коалиция-не е нужно да си врачка или гениален прогностик.
105
0
 
0
 
! Отговори
чочо преди 15 години
Да да иска Ви се гласуването да е задължително,ама не!Управлявящите да се замислят ама мноооого сериозно преди да направят тази глупост.Гарантирам им,че българският гласоподавател не е будала и ще им врътне такъв номер,че ще им се завие свят.
104
0
 
0
 
! Отговори
izmail преди 15 години
75. - 16.11 22:41 -От: hismailЗдравейте драги гласоподаватели !Пуснете един глас за БСП, ДПС, ГЕРБ, НДСВ, СДС, ДСБ, Евророма или кой да е от участниците и може да спечелите уникалният шанс да прекарате следващите 4 години от животи си в пълна мизерия, страхм, ужас и депресия.Нашите участници обещават, че ще стъжнят всеки един ден от живота ви.Чувствате се щастливи !?...Това може да се промени ! Пуснете само 1 глас на следващите избори и ние ви гарантираме, че никога повече няма да се почувствате свободен човек !
103
0
 
0
 
! Отговори
от КОКО РУСЕ до коко преди 15 години
ХЕЙ 102 - КОКО ,НАЛИ НЕ СИ СЕ ПОДПИСАЛ като КОКО ВСЕ ЕДНО ЧЕ ОТ МОЕ ИМЕ ГОВОРИШ,ЗАЩОТО АЗ НЕ СЪМ КЪМ НИКОЯ ПАРТИЯ А УСТАНОВЯВАМ НЕОСПОРИМИ ФАКТИ САМО.