41% от българите искат задължително гласуване

Следващото правителство ще бъде коалиционно, твърдят социолози
16 ное 2008 14:42,
123
41% от българите искат задължително гласуване
Снимка: Булфото

Ако изборите за парламент са днес, нито една партия не може да състави кабинет и следващото правителство се очертава като коалиционно.

Това сочат данни от изследване на агенция "Барометър.инфо" за изборните нагласи през ноември.

40,98 на сто от анкетираните смятат, че трябва да се въведе задължително гласуване на избори, а 11,93 процента са против.

Според проучването отново пет са формациите, които сигурно ще участват в следващия парламент.

Първа политическа сила е ГЕРБ с 18,61 процента подкрепа.

От агенцията отбелязаха, че в четвърто поред изследване се констатира тенденция към намаляване на готовността за гласуване за партията, като спадът е най-вече в София и големите градове.

Следва БСП с 15,27 процента от гласовете, а на трето място е ДПС с 6,11 процента.

След това е "Атака" с 5,54 на сто и новосъздадената вече коалиция Движение "Напред", която покачва своя дял до 5,04 процента.

Процентите при СДС и ДСБ са съответно 2,06 и 1,49.

В сравнение с месец октомври твърдо решилите да гласуват са с около 1,5 процента повече.

Със сигурност са заявили, че ще гласуват 42,54 процента, по-скоро да - 15,41 на сто, по-скоро не - 7,10 процента.

Със сигурност няма да гласуват 32,95 процента от анкетираните.

Изследването е представително за пълнолетното население и е реализирано в периода 10-15 ноември 2008 г., като по телефона са анкетирани 1408 български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Koko преди 15 години
Хей братя костовисти, стига с тази паника бе! Ясно е, че цялата ви партийка е мобилизирана да се изявява във форума, но ако продължавате така да се самозалъгвате и да демонстрирате уплаха, абсолютно сигурно процентът ви за влизане в парламента ще стане 0,55%. Тогава батко ви Ваньо ще си припомня Политикономията на социализма и ще я преподава до пенсионирането си. Я си спомнете с чии гласове той и шайката от гениални подмазвачи от рода на Евгений Чачев край него влязоха в парламента. Припомням ви, че са вътре с гласовете на СДС - партията, която той се опита да ликвидира. Само ако се приберете обратно в СДС и се извините за простотията на бат ви Ваньо и го задласкате в бюлетините имате някакъв шанс. Иначе сте аут за винаги. Репетирайте гледане на парламента през крив макарон!
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Що нервничите?
100
0
 
0
 
! Отговори
КОКО РУСЕ преди 15 години
ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ ЕДИНСТВЕНО КОИТО ЖИВЕЯТ В БИЛГА РИЯ И ТО БЕЗ ДА РОБОТЯТ В ЧУЖБИНА ДОРИ,ЗАЩОТО ТЕ СА ТЕЗИ КОИТО СА ПОТЪРПЕВШИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО ПОСЛЕ.НИТО ТУРЦИ ОТ ТУРЦИЯ ВОДЕНИ ЗА БЪЛГАРИ НИОТО ДРУГИ ЖИВЕЕЩИ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ.В ЩАТИТЕ ПРИ ТОЗИ ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ НА НАСЕЛЕНИЕ, ЖИВЕЕЩИТЕ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ И ДА ГЛАСУВАТ СА НЕЗНАЧИТЕЛНИ В СРАВНЕНИЕ С ТОКАШНИТЕ ТАКА СЪПОСТАВЕНИ СЪОТНОШЕНИЯ.ЗА БЪЛГАРИЯ ТОВА Е ФАТАЛНО,АКО ПРОДЪЛЖАВА ДА ГЛАСУАТ ХОРА КОИТО СА ОТ ЗАД ГРАНОЦА.ДОКАТО НЕ Е КЪСНО ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ МЕН .
99
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
I da glasuvam i da ne glasuvam - nqma nikakvo znachenie za men. Ima znachenie za imaga na BG pre sveta, koeto e tochka za politicheskata stabilnost na stranata. Inache rezultatite se falshificirat, izborite se manipulirat i za naroda na nikoj ot politicite ni ne mu .
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да бе задължително гласуване и да ме накарат да гласувам за тебе та ти утре да гепнеш кинтите от еврофондовете, а за мен - нищо. много си бил хитър, ама няма как да стане
97
0
 
0
 
! Отговори
Русофоб преди 15 години
Тия, които агитират за Костов, са агенти на БСП ***! Стар изборджийски трик. Избиращ една партия с реално име (спомен от добро управление), но без шанс в момента- ДСБ и агитираш да се гласува за нея, като същевременно плюеш и олайняваш до самозабрава основния и опасен конкурент - ГЕРБ! То и за разговорите на ББ с Рот се писа не от ГЕРБ, а от журналисти ***, ама кой ти глед! У нас всичко върви! Та на това другарите му викат пропаганда и до един са минали на специално обучение, ако не в Москва, то поне в АОНСУ. Та по-лабилните, дето биха гласували за ГЕРБ току виж се разколебали и пуснали бюлетина за някой друг, ама на хакере! Друга част от пропагандистите пук активно агитират да не се гласува, защото видите ли нямало за кого! Всички били маскари и т.н. Та пак да се изберат същите БСП -ДПС. Даже най-перфидните от този вид миловидно се учудват и се правят, че не виждат разликата, междутова да гласуваш с недействителна бюлетина или да не гласуваш! Пк използват безхаберието на раята за законите, които я "управляват" че изборните бюлетни са 100-те%, а не бройката на гражданите имащи право на власт! Но този път да има да вземате другари! Мъжко дупе един път се "таквоз"! Няма да ви минат мръсните номера. А пък най-добре да се приеме задължително гласуване за да не се губят гласовете на овчите душици, че са много голям % у нас. А пък как ще се наказваме, има си начини. Глоби при плашането на данъците, отнемане на граждански права за определен период и т.н.
96
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Нещо тази статийка на поръчкова ми бие. Коалиция на БНС, ВМР и Лидер с пет процента. Че те БНС и ВМРО никога не са имали повече от процент. Останалите 3 да не би да са си ги купили
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
май глупендера си ти защото аз и да гласувам за една партия или кандидат, после почва търговия с гласове в парламента, коалиции и отлюспвания, независими и накрая кръгла нула. все едно не съм гласувал или съм гласувал с празна бюлетина.
94
0
 
0
 
! Отговори
ANTIKUMUNIST преди 15 години
......... za IVAN KOSTOV , I SAMO DSB !
93
0
 
0
 
! Отговори
ФЕН НА ДОСТОЙНИЯТ преди 15 години
ИВАН КОСТОВ ще е следващият премиер , та ако ще червените мафиоти да си гризнат отзадника ! Народа трябва да гласува масово за да изритаме червените октоподи и техните сателитни партйи на политическото бонище !
92
0
 
0
 
! Отговори
Оптимист преди 15 години
Само костов може да извади България от блатото в което я натикаха червените проруски мафиози и техните *** от комунистическите сателитни партйи ! С Костов напред към победа !
91
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН - ХРИСТИЯНИ преди 15 години
ДА ГО ПОДКРЕПИМЕ ВСИЧКИ ! ДА ГЛАСУВАМЕ ВСИЧКИ ЗА Д С Б И ЕВРОПЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ !
90
0
 
0
 
! Отговори
СТРАТЕГ преди 15 години
А тия октоподчета ни здраха кожите !Ще гласувам за десните партйи , по точно за ДСБ и Иван Костов !
89
0
 
0
 
! Отговори
бай ху преди 15 години
че около 50% от българите са пълни и.д.иоти - що да не искат и задължително гласуване? само искам да ги попитам нещо - как точно ше стане тая? пример: законът е приет, гласуването е задължително. под страх от съд, затвор, разстрел и обесване, или с директно опрян в главата пистолет аз бивам замъкнат до урните. там влизам в "тъмната стаичка", отбелязвам абсолютно вс. кандидати в интегралната бюлетина, пиша на задната и страна около 1000 - 1200 хард-порно пожелания към роднините им, и си тръгвам. бюлетината ми е недействителна, тоест - НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ. е, кво стана? за да има ефект, гласуването, освен задължително, трябва да стане и неанонимно (явно гласуване). а това малко смърди на комунизъм и диктат, не мислите ли, 41% гении?
88
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Като пускащ празна бюлетина и ако повечето направят така, се анулират изборите и се назначават нови, като дотогава управлява служебен кабинет. И така докато ти дойде акула или кефа да гласуваш за някой, който да ти харесва! Ако не отидеш да гласуваш избират пак същите бандити, с гласовете на измекярите и прабабите, тъй, като по закон се гледат какъв процент са действителните бюлетини от ГЛАСУВАЛИТЕ, а не от цялото население имащо право на глас. Рзбра ли къде е разликата бе *** такъв!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ти си за форума на лудницата в Карлуково
86
0
 
0
 
! Отговори
СИНЯ ТЕМЕНУЖКА преди 15 години
А при червените обирници убйиствена скъпотия ! Плюй го ненормалнико , ще го търсиш Костов , ама няма да го намериш ! Сега като ти дойдат сметките за парно и ток ще си спомниш колко бе евтино при Костов ! Всички ненормални пенсионери с червени промити мозъци да попукате в студът , та да ви дойде ненормалният акъл !
85
0
 
0
 
! Отговори
kasapin преди 15 години
shte ti otkysna pisoka !
84
0
 
0
 
! Отговори
Николай Галев преди 15 години
Все някой трябваше да му го напише ! Тоя *** комунист и ненормалник не става от компютъра ! Май е бил в дезинформационият отдел на ЦК на БКП ! Трябва да откриеме тая зловеща *** и да го ,,посъветваме,, да спре да тормози хората в сайта ! Като види нещо против любимата му тройна коалиция или нещо хвалепствено за Иван Костов направо откача - паталогичен случай е ! Май е платена писрушка на червените октоподи !? Ще го откриеме ! От такива откачени червени пропагандатори сме на това дереже ! Мамичкатаим червена долна ! Пюф ! Нещастници ! Преди 20 години трябваше да ги избиеме до крак !
83
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
с фиша на костов вече го пускахме и не спечелихме а с1% фишове(гласове)неможе да влезе в парламента(вижте прогнозите по горе)а итой с тая визия ис тоя глас да си седи в къщи и да си говори с теменугите.