ЕС ни клъцна 220 милиона евро завинаги

Разплащателните агенции остават без акредитации. Не се справяме с препоръките и това си е
25 ное 2008 14:09,
282
ЕС ни клъцна 220 милиона евро завинаги
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия реши днес да спре окончателно 220 милиона евро от европейските фондове, предназначени за България, поради недостатъчните мерки за борба с корупцията в страната, предаде АФП.

"След внимателен анализ, направен от Европейската комисия, ние съжаляваме, че ще трябва да продължим срока на замразяване на плащанията на пари, определени за подпомагане на София, което означава, че крайният срок за усвояването им ще изтече", заяви говорителката на ЕК Кристина Наги.

"Това е първият случай, когато страна от ЕС е лишена от европейски фондове", допълни тя.

След шамара, който получихме на 23 юли от Брюксел, последва нов - днес, въпреки че вицепремиерката Меглена Плугчиева тръгна убедена, че акредитациите на разплащателните агенции ще бъдат отблокирани.

А те бяха блокирани, след като докладите за усвояване на еврофондовете по предприсъединителните програми показаха неефективно усвояване на пари и корупция.

Тогава от Брюксел ни казаха, че "не бива да се допускат нередности в тяхното управление, защото това са парите на европейските данъкоплатци.

По програмата ФАР ни спряха 115 милиона евро, а по САПАРД - 121 милиона евро, прекратени баха и плащанията по програмата ИСПА.

Като спешни мерки, които България трябва да вземе за усвояването на средствата от еврофондовете, от комисията ни препоръчаха:

- административният капацитет в управлението на фондовете да бъде подсилен чрез осигуряване на стабилност, обучение и технологични познания на персонала. При назначаването на ръководни позиции трябва да се избягва всякакъв евентуален конфликт на интереси;

- да не се допуска конфликт на интереси в ръководството на фондовете;

- да се подобрят контролът и прозрачността при процедурите за обществени поръчки;

- да се осъществяват редовни проверки на място и одити на всички програми, свързани с фондовете;

- да се докладва на комисията за нередностите и измамите без отлагане и съобразно ясни критерии;

- да се въведат мерки за предотвратяване на нарушаване на конфиденциалността, когато е необходимо незабавно да се вземат предпазни, поправителни или дисциплинарни мерки;

- да се подобри допълнително координацията между министерствата, централната, регионалната и местната власт.

Явно обаче пет месеца по-късно тези мерки са останали само на хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
240 , ти май си *** /или ***/ за да не знаеш, че простосмъртните никога не могат да се възползват нито от еврофондовете, нито от други фондове, нито пък да усетят какво е да си тотално корумпиран - нещо в което няма нищо лошо, стига парите да са в тебе ,за да твърдиш, че тези, които реално ще усетят тежестта на шамара въобще трябвало да вземат мерки за нещо си.Аз като обикновен данъкоплатец нито съм видял, още по малко харчил европари за да ме слагаш в кюпа на виновните.
244
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
Прав си, но това е дълъг процес..без интелигенция няма промяна на мисленето.Червените олигарси от 45г унищожават съвсем съзнателно интелектуалният елит на България!Болшинствито от висшистите са плод на Рабфака!В университетите влизаха с предимство..изпитите се купуваха , а и днес е същото .нЯМА цедка и летвата за дипломи е много ниска..тройката е масова бележка!На запад процента от успелите да вземат дипшлома е 20-30% от първоначално приетите!У нас има девалвация на висшето..Справка в НОВ БЪЛГАРСКИ...
243
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
го сега
242
0
 
2
 
! Отговори
ujas преди 15 години
Many of Bulgarias fellow European Union member-states are fed up to the back teeth with Bulgarias failure to tackle these problems. The European Commission must decide soon whether to drive the point home by permanently denying Bulgaria hundreds of millions of euros in aid that it suspended in July. ужас навсякъде има такива статии и ако преди звучаха по-нормално сега са пълни с подигравки и гняв
241
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
"не,не съм мързеланко,не бързай да се радваш.."..Попздревления щом работиш!животът те е поочукал малко и затова без злоба се зачудих на израза по-добре гладен отколкото уморен..Това не е философията на човек бил и работил на Запад!Там вярно се печели..което е относително ..истинската дума е че има по качествен живот и по-добри условия дори когато си чужденец..Късмет!И гласувай при възможност срещу червената аристокрация..това не е само БСП..това е и АТАКА...ГЕРБ..НДСВ..
240
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
то ако било само правителството виновно... в държавата всеки трябва да смени мисленето си и да спре да гледа само себе си. Цялостия народен манталитет е виновн за всичко, защото тука всеки псува колко корумпирани са всички останали, а ако му се отдаде някакъв шанс, чрез корупцийка да отърве някоя неприятност с радост ще я даде - дали на улицата на ченгето или някъде другаде...Просто търсете вината и в народа, не само в политиците.. всеки трябва да се замисли и да се промени, не да чака на готово да го променят.
239
0
 
2
 
! Отговори
kkk преди 15 години
235. - 20:05 - От: Анонимен220 млн. еуро - това вече си е за червен картон, другарю станишев. Червени ***. И мечтите и идеите ви не струват пукната пара.Citiram gorno napisaniq komentar ... parvo koeto e bsp nesa vinovni a vsi4ki gladni politici ! zashtoto ne samo bsp upravlqva v tazi nasha strana .... !
238
0
 
2
 
! Отговори
a taka преди 15 години
But that is only a drop in the ocean.Until 2013, Bulgaria - described by Transparency International as the most corrupt country in the EU - stands to receive 11bn euros in EU funds.
237
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
6to da sa gluposti we mantozi kojto e izbegal,toj se e uprawil-FAKTdori i *** se uprawiha,samo takiwa kato tebe zalagwat o6te horataneka te sami da razmislqt i precenqtae leka i meka
236
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
не,не съм мързеланко,не бързай да се радвашпросто работя в Гърция,работя за чужда икономика и за хора,които знаят как да се държат с работниците си и знаят какло да плащат.мене не ме мисли,а мисли ти занапред какво ще сториш
235
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
220 млн. еуро - това вече си е за червен картон, другарю станишев. Червени ***. И мечтите и идеите ви не струват пукната пара.
234
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
"по-добре гладен,отколкото уморен.."МИ стой си гладен и беден..Кой казва че българина е работлив?Явно соца те е умствено увредил...явно си един от нереализираните червени комсомолчета с баба активен борец ..
233
0
 
2
 
! Отговори
режолюционер преди 15 години
Най-корумпирания политик на прехода е Гоце Първанов, а най-корумпраното, най-лъжливото и най-тъпо правителство е това на БСП. Защо е тъпо- защото Европа ни дава милиарди евро, а БСП и Гоце не могат да ги разработят. Тъпо е защото по 100 пъти ни повториха , че трябва да борят мафията, вместо това Гоце заедно с Румен Петков закрилят мафията и ги осведомяват, кога ще има акци срещу тях.
232
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
по-добре гладен,отколкото уморен
231
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
do 229, ti si edin ***, ti emigrirai i se mahai ot tuka
230
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
300-400лв не са пари..това е ясно ..но по-добре ли е да си безработен?Не съм собственик на хотел нито на ресторант , но мисли преди да се изказваш..не сме тук само да се наддумваме, а и да търсим заедно изход от създалата се ситуация..Трябва да се стимулира производството..трябва да има инициативни хора!Богат не е убида, когато си спечелил почтено пари!Ето ние не сме равни..ти и аз имаме различни гледни точки..ти и аз ще подходим по различен начин с парите...един ще кибичи в кафенето..другия ще му приготвя символично кафето и ще печели от вложеният труд..така че един от нас постепенно ще си загуби парите а другият ще ги увеличи ..поскле какво правим ..?Ако не работиш ще ми викаш ама защо ми взе парите за кафе?Проблема е много сериозен и не е за дискусия на това ниво..
229
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ЕМИГРИРАЙТЕ,НИКАКВИ ИЗБОРИ НЯМА ДА ПОДОБРЯТ ПОЛОЖЕНИЕТОЕМИГРАЦИЯ !!!ХВАЩАЙТЕ ПЪТЯ ИЛИ СЕ САМОУБИВАЙТЕ,ТОВА Е РЕШЕНИЕТОДРУГОТО СА МЕЧТИ И СМЕТКИ БЕЗ КРЪЧМАР
228
0
 
2
 
! Отговори
уморена преди 15 години
На изборите пак гласувайте,за БСП;ДСП И НДСВ;юрош да неиспуснете стария трамвай,който ще ви пооведе към по-светло и богато бъдеще.Изморих се да коментирам всичко е глас в пустиня.
227
0
 
2
 
! Отговори
ПИСНА МИ преди 15 години
Връщам се от чужбина. Представа нямате какъв срам съм брала за това, че съм се родила българка. Сочат ни с пръст! Ние сме символ за престъпност, корупция, измами, далавери! Как да им обясня, че никога през живота си не съм откраднала дори карфица? Как да кажеш на обикновения европеец, че обикновените българи не са виновни за това, че управниците крадат и не работят? Те отговарят незабавно: вие си ги избирате. Как да им обясниш, а и да проумеят, че пенсионерите с гласовете си определят бъдещето на икономически активните българи? Те не разбират, пък и не са длъжни. А ние за тях сме символ на всичко, което мразехме и от което искахме да се отървем.Ако бях на мястото на европейските чиновници, и аз щях да спра парите. Кой ще ни измие срама от лицата? Моля ловджията, ватмана, горския, бъчваря с обръчите и крадливите им кохорти вече да не се наричат българи (то трима от тях и не са такива)! Аз не искам да се срамувам от родината си. Както пееше Маричков, аз не съм ко... политик и никога няма да бъда... Аз съм българка, но не съм ***! Гнус ме е от вас!
226
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Македонеца,не си прав.Това,че един не може да се справи,не прави генерално заключение за всички.