ЕС ни клъцна 220 милиона евро завинаги

Разплащателните агенции остават без акредитации. Не се справяме с препоръките и това си е
25 ное 2008 14:09,
282
ЕС ни клъцна 220 милиона евро завинаги
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия реши днес да спре окончателно 220 милиона евро от европейските фондове, предназначени за България, поради недостатъчните мерки за борба с корупцията в страната, предаде АФП.

"След внимателен анализ, направен от Европейската комисия, ние съжаляваме, че ще трябва да продължим срока на замразяване на плащанията на пари, определени за подпомагане на София, което означава, че крайният срок за усвояването им ще изтече", заяви говорителката на ЕК Кристина Наги.

"Това е първият случай, когато страна от ЕС е лишена от европейски фондове", допълни тя.

След шамара, който получихме на 23 юли от Брюксел, последва нов - днес, въпреки че вицепремиерката Меглена Плугчиева тръгна убедена, че акредитациите на разплащателните агенции ще бъдат отблокирани.

А те бяха блокирани, след като докладите за усвояване на еврофондовете по предприсъединителните програми показаха неефективно усвояване на пари и корупция.

Тогава от Брюксел ни казаха, че "не бива да се допускат нередности в тяхното управление, защото това са парите на европейските данъкоплатци.

По програмата ФАР ни спряха 115 милиона евро, а по САПАРД - 121 милиона евро, прекратени баха и плащанията по програмата ИСПА.

Като спешни мерки, които България трябва да вземе за усвояването на средствата от еврофондовете, от комисията ни препоръчаха:

- административният капацитет в управлението на фондовете да бъде подсилен чрез осигуряване на стабилност, обучение и технологични познания на персонала. При назначаването на ръководни позиции трябва да се избягва всякакъв евентуален конфликт на интереси;

- да не се допуска конфликт на интереси в ръководството на фондовете;

- да се подобрят контролът и прозрачността при процедурите за обществени поръчки;

- да се осъществяват редовни проверки на място и одити на всички програми, свързани с фондовете;

- да се докладва на комисията за нередностите и измамите без отлагане и съобразно ясни критерии;

- да се въведат мерки за предотвратяване на нарушаване на конфиденциалността, когато е необходимо незабавно да се вземат предпазни, поправителни или дисциплинарни мерки;

- да се подобри допълнително координацията между министерствата, централната, регионалната и местната власт.

Явно обаче пет месеца по-късно тези мерки са останали само на хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
2
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
А колкото до четенето на коментарите от тоз и от оня, аз като демократ по убеждения, мога да кажа само едно : "Глас народен, глас божий!" На който това не му е угодно, да направи така, че "всенародната любов" да се промени ...
204
0
 
2
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
НФБ, Те плебса винаги са зле в България - и без фондове и с фондове! Тия пари не стигат до плебса нито пряко, нито косвено! Плебса днес получава с 40 лев аповече от преди 5 години и то заради промяната на инималната работна заплата... Така, че плебса слабо му дреме дали ще има фондове или не... И съвсем основателно! Но някои други прослойки, за разлика от плебса се самозабравиха! И си го "туриха" сами!
203
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
.
202
0
 
2
 
! Отговори
SD преди 15 години
REVOLUCIAAA!! Na protest, na protest na protest, izlizaite po ulicite!
201
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
И как ша спичелим сега избурири???
200
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Че кво се учудвате,кво може да се очаква от хора на който бащите и дядовците им са излезнали от гората...-"уж"Тежко ни с тая червена върхушка!
199
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Много смешно. Как искаха червените министри да измамят еврокомисията с стари номера от близкото минало. Опитаха да направят нова "перестройка" и заедно с това да приложат т.н. прийом "снишаване". Заедно с това притиснаха статистическия институт да занижи показателите за безработица и да надуе икономическия растеж почти до 8%. Съвсем по старому.И сега министрите се тюхкат че не им е "минал номера".
198
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Da dadat orden "Stara planina" na stanishkata za tejkata borba s EU. Okapa mu kosata na gorkiq 4erven neshtastnik.
197
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
крадат..., но и ние във форума допринесохме за негативната оценка!С пасивността си от една страна...но и с мненията си тук фъф форума!!колко от вас искаха тези средства да се спрат за да се накажат червените олигарси?Ми това се чете и анализира...затова към посолствата има един кип аташета по всякакви въпроси..Видяло се е и се е докладвало на съответното място че ако се спестят тези пари във финансова криза овчият български народ ще потрива ръце че на червените олигарси са им 'орязали" достъпа до парите!..Та г;упаците в този форум които са около 99%н не осъзнаха простата истина че ще страда т обикновените хора ..българският данакоплатец а не червената партокрация!Те и по тошово време нямаше визи за людмила и за членовете на политбюро...Визи имаше за плебса!Да трудно ви е да го признаете че нямате качества..трудно ви е да си признаете че в крайна степен глупците са 99% от нацията!1%.. това са хорат които ви манипулират... и които са милионери!лошото е че нашите милионери се самозабравят и губят реална представа за настроенията в масите!Десетки империи рухнаха поради тази причина..загубва се контрол над плебса ..резултатите са трагични за няколко десети или стотици хиляди..след което на власт идва следващото поколение от умни манипулатори...
196
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Klju4ovata duma e FOREVER!
195
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Vijdam kriza v ikonomikata + politi4eska kriza. Dobre se podredihme s BSP+NDSW+DPS. 4udesna zima ni o4akva, glad, mizeriq, faliti na banki i predpriqtiq. A na kongresa na bsp vsi4ko beshe 4udesno.
194
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Ами от една година се пише в чужбина за срастването на мафия и правителство в България. Преди седмици дойде и немски журналист които беше написал книга за нашия "уникален" случай. Лятото бяха спрени пари и имаше вот на недоверие срещу същото това правителство, но тогава беше казано "...без нас ще стане по-зле...". След днешното поредно доказателство за некъдърността на правителството и очевидните кражби от еврофондове и нашите данъци правителството трябва да спре да се оправдава и да подаде оставка.
193
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ДОКАТО НЯМА ОСЪДЕНИ И ОТРЕПАНИ,НЯМА ДА ВИДИМ ЕВРОПАРИХОРАТА НЕ СА ПРОСТИАКО НИЕ ТУКА ВЪТРЕШНО НЕ СЕ СПРАВИМ-ТЕ ЩЕ НИ ОПРАВЯТ,ОЧАКВАМ ДА ВИДЯ И ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В БЪЛГАРИЯВЕЧЕ СЪМ ГО ВИЖДАЛ ВОЕННА ХУНТА В ГЪРЦИЯДОНО СЕ ОПОМНЯТ И ДА НЕ СТАНЕ,ЧЕ ПАК ЩЕ ИМА ПЪЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ПАК ОТНАЧАЛО
192
0
 
2
 
! Отговори
Чукундур преди 15 години
КОЙ ТИ С*А В ГАЩИТЕ? ЩО ТАКА БЕ, КЛОУНЧЕ, НЕ МОЖА ЛИ ДА ГИ РАЗСМЕЕШ ТИЯ ОТ БРЮКСЕЛ?
191
0
 
2
 
! Отговори
.. преди 15 години
Новините в ПОлша .............Komisja Europejska definitywnie odebrała we wtorek Bułgarii 220 mln euro unijnych funduszy z powodu niewystarczającej walki z korupcją - poinformowała rzeczniczka KE Kristina Nagy
190
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Започвам да уважавам чиновниците от Брюксел. Как само пляскат по ръцете крадливите БГ политици, хич не им пука че червената мафия им размахва пръст.
189
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Иде края на червената мафия. Предполагам, че сега ще се появят защитници на правителството които ще обвиняват ЕК в хиляди грехове. Но както се казва "кучетата си лаят, а кервана си върви". С България или без нея ЕС си остава най-големия икономически съюз в света.
188
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Правителството няма какво да хленчи и да се оправдава. Подават си оставката и да си посипят главата с пепел.
187
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
nikoi neshte da dava pari na komunisticheski lentiai i mutrenski organizazii akto palamenta v bg......glasuvaite za vas tezi pari biaha za horata na za zare ,ruski pedali i zigansko-turski chengeta komunist............razberete hora svyrshi sichko tva se kazva politika ne moje s ryzete kym eu s gyza rusia.......vsichko zavisi ot vas kaktovito gi izberete takiva she vi ebyt..........izlezte navyn i izgonete tezi hrantutnizi samo vi harchat parite ....vynshnia dylg stana ogromen,inflazia ogromna skrita ,kradene na porazia ot vas..............da vi napomnia neshto tva i edno drugo takova pravitelstvo ........she mrete ot glad s tezi hora ....komunista,zaria i isliamista iska robi ne akyl....
186
0
 
2
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Жалко е, но го заслужаваме! На тоя свят всеки получава, каквото заслужава! Тия у нас "управляващите богаташи", не им завиждай! Те получават народното презрение, което напълно заслужават!