1000 лв. пенсия за депутатите

Бившите депутати изнемогвали, имало и такива, записани в бюрата по труда
27 ное 2008 07:03,
137
1000 лв. пенсия за депутатите
Благословената ръка. Снимка: БГНЕС

Депутат, чийто пълен мандат е изтекъл, не е избран и в следващото Народно събрание и е навършил 55 години, да се пенсионира независимо от размера на осигурителния стаж, както и да получава пенсия в размер на 70% от възнаграждението на народен представител.

В момента месечната заплата на един депутат е равна на 3 заплати на заетите в обществения сектор за предходните 3 месеца по данни на НСИ, т.е. над 1500 лв.

Такива промени в Кодекса за социалното осигуряване внасят група депутати начело с Ваньо Хърков от "Атака". Подкрепили са го и депутати от опозицията, независими и няколко от левицата.

"Имам колега, който казва, че бил в парламента, а сега не могат да го назначат нито като санитар, нито като медицинска сестра. Изнемогват. Има и депутати, записани в Бюрото по труда", обясни мотивите си Хърков.

Идеята на вносителите е средствата за осигуряването на пенсиите на депутатите да не идват от общата осигурителна система, а от бюджета на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
на края на годината червеният бригадир раздава награди..за всеки селско стопански труженик той обявява по един чифт опинци и масово се чуват възгласи и ръкопляскания при споменаване на всяко ново име..Накрая като дошло времето за жената на червеният кмет..тартора на селото бригадира казал ..а за кака пена поради това че не е била през цялата година на полето..поради това че е слаботелесна все пак и дават 1000лв..И тълпата масово изракопляскала и поела в пълен глас така и се пада нека ходи боса ХАК ДА И Е..Нека и на нас да са ни ХАК червените олигарси..така им се пада само по 1000лв пенсия..
75
0
 
1
 
! Отговори
Христов преди 15 години
Патриции и плебеиДоживяхме да се върнем хиляди години назад в общественото ни развитие. Тогава, когато е имало богоизбрани и простолюдие. Нима е допустимо в днешно време да има няколко закона за пенсии един за простосмъртните -плебеите, и друг за лъжеизбраните президенти, депутати, академици и вероятно още няколко други тайни категории, обслужващи първите?Законът трябва да обхваща правата и задълженията на всички български граждани без значение от заеман пост и обществено положение. Крещяща несправедливост е обикновенния български гражданин да получава 25-40% от заработената от него заплата, а тези които решават това да получават 70% без оглед на заработен трудов стаж и възраст. Позор за вносителите на този закон и на тези които ще го гласуват!!!
74
0
 
1
 
! Отговори
azz преди 15 години
да пусне една бомба върху парламента и да ни отърве от тези нагли не*щастници. Докато през лятото след поредния шамар от Европейския съюз, Румънските депутати прекратиха отпуската си и се върнаха в парламента да мислят как да изпълнят изискванията, нашите ,,народни избранници'' гласуваха как да излязат по рано в отпуска и да си я удължът повече!!! Сега и тази наглост, не си взимат поука!!! Много ясно и пари ще ни спрат и ще ни изхвърлят от всякъде, ако в скоро време не се вдигнем и да ги махнем. Страната е в криза, а тези лай*на ми мислят как още повече да се облагодетелстват... пфу повдига ми се от тях!
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Къде се намирате вие,бе!Съвсем през просото я подкарахте!Как не вие срам,бе!Къде ви са очите,на г*за ,ли?Значи съпругът ми,който има 12 г. втора категория и 8г. първа не може да се пенсионира,защото вие измислихте 100т. за пенсиониране,които обаче са валидни само за обикновенния народ а вие мамини дрисльовци, дето за нищо не ставате,освен да си чешите м*дите,ще ми се пенсионирате на 55 и то с1000 лв. пенсия.Абе вие нормални ли сте или нас ни смятате за улави?Изваждам тоягата/сапа,вилата,топора,/и отивам пред Народното???събрание.
72
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Това определено ще "спечели" следващите избори Атака! Я сега да сметнем: Имаме 3 парламента след 97 г., които ще са с пълен мандат! При всички положения хората, над 55 г. досега са поне едно 500 човека от 3-те НС! Тоест, получава се, че бюджетът трябва да задели 500.000 лв. на месец /поне!/ само за техните пенсии! Или това са 6 млн. лева годишно!!!!!!!!!! Риторичен е въпросът какво правят повечето от депутатите в едно НС? Освен да си четат вестниците, да пият кафе и да нагъват кюфтета, илида гласуват като пингвини, по команда! Когато избощо са там! Има депутатите, които не знат как се ходи до трубуната, такива, които са 4 години мандат са се изказвали 2-3 пъти и никой не ги е разбрал какво искат да кажат, да не говорим как се отчитат пред избирателите си! не можели да си намерят работа като санитари? Ами как изобщо са поладнали в НС такива....некадърници? С какъв професионален и образователен ценз са тогава? Това е поредното безумие и ме е срам, че Хърков е от Бургас! Редно е и той да се усети навреме, но ме съмнява!
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако си гласуват този размер пенсия, а то е почти сигурно, на нас не ни остава нищо друго освен да им пожелаем да измрат до един и да не могат да си ги ползват!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
70
0
 
0
 
! Отговори
ама само бсп преди 15 години
А Костов ДИПЛОМАТИЧНО мълчи!Защо ли!?..
69
0
 
0
 
! Отговори
Антонина преди 15 години
За АТАКА съм,но предложението е безумно и мисля,че не трябва да се приема.Още тази вечер ще се опитам да се свържа с Велизар Енчев в "Дискусионно студио",за да потвърдят или опровергаят тази информация и ако тя е вярна,да се аргументират на какво основание Хърков има тези претенции.
68
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
АТАКА...ааааааБСП+ДС=ГЕРБ..АТАКА...НДСВ...... Вижте реалността ..например един от червените олигарси Красимир дачев е консултант на НЕСТЛЕ..АМЕРИКАН ЕКСПРЕС...АМЕРИКАН ИГЪЛ КОРПОРЕЙШЪН...зам председател на Българската търговско промишлена палата..Фирмите му афшорки..изнася капитали за САЩ..наливат се пари в западни банки..създават се на майната си работни места а тук стандарта на живот нисък..по-бедни от Македонци..Косовари..Сърби..Косово и Черна гора за сравнение нямат собствена валута и приеха ЕВРОТО..масово в Хърватско също се пазарува в ЕВРО..Нашите червени мушмороци ни цицат и стрижат дори през зимата..Не балканска а Българска тъпотия!Явно нарицателното *** и търпелив като Българин сме си го заслужили...За 8г управление на червените велможи.4г с НДСВ и 4г с вота на ДПС питам какво постигнахме!Отново сме в рецесия..няма магистрали..няма пътища ..няма икономика..Каквото се вкара от българите имигранти то се изнася..а сумата е над 2 милиарда евро!Масово магазините са заляти от турски и китайски стоки..Илианци търговци араби..виетнамци..китайци..БЪЛГАРИНА СИ КОПА КАРТОФИТЕ НА СЕЛО С МОТИКАТА!ТЕ ТОВА Е ЧЕРВЕН ГЕНОЦИД!Пък и зпенсии по 1000лв си искат..
67
0
 
1
 
! Отговори
академик, член-КУРес преди 15 години
оядена и крадлива. подигравката на тези 240 бройки клатитопки вече достига нечувани размери. 1500 лв. пенсия??? Защо? За калпавите закони, които приемат и се поправят след това по 3 пъти годишно за една ???!!! Който от тия търтеи счита, че не систрува при тези условия да си зареже професията за 4 години - да не го прави??? А не да реве като вдовица за як чепат и с изпъкнали разширени вени ЧЛЕН!!! Открита подигравка с обществото!!!
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А *** дето не знае вратата на парламента и той ли. ПФУ *** ***.
65
0
 
0
 
! Отговори
НИКОЛА СТОЯНОВ РУСЕ преди 15 години
НАГЛО си гласуват пари да получат колкото им утърва,а бедния НАРОД да чака, каквото те му дадат - трохи само понеже те ще взимат много а така няма да има за народа.НЕ Е НОРМАЛНО.След като не са на работа видно от камерите по заседанията какво искат това повишение,а и без това за народа няма а за тях да има.ТОВА НЕ ТРЯБНВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА,ТАЗИ ЗАПЛАТА ЗА ТЯХ,Т.К е дискриминация спремо останалите,които нямат думата.
64
0
 
0
 
! Отговори
дупетат преди 15 години
Горкичките...Да ги ожалиш...
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ако са работили добре за тази държава, то няма за какво да се притесняват,защото пенсиите за цялата държава ще са добри, но ако са спали в парламента/както и сега/, то пенсиите на народа ще са малки, тогава от какъв зор ще взимат 1000лв пенсия, а нашите майки и бащи /с по 40 г трудов стаж за тази държава ще са на минимални/? СТИГА СТЕ ПОСТИЛАЛИ МЕКО, ГОСПОДА ДЕПУТАТИ
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ЕЙ ТОВА Е БЪЛГАРИЯ. НАРОДА СПИ А ОНИЯ ТАМ СИ ПРАВЯТ КАКВО ТО СИ ИСКАТ, ПО ГОЛЯМА МАФИЯ ОТ ДЕПУТАТИТЕ НЯМА А СЕГА ИСКАТ 1000 ЛВ. ПЕНСИЯ ЗАСЛУЖИЛИ ЛИ СИ Я.. НЕ.... ХОРАТА РАБОТЯТ ДО 62- 68 год. ЗА ПЕНСИЯ ОТ 100 ЛВ. А ОТВОРКОФЦИТЕ ИСКАТ 1000. ПРОСТО СПИ НАРОДА ТОВА Е. ТЕ ПАК ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ КАКВОТО ИСКАТ А НАШИТЕ РОДИТЕЛИ ЩЕ МИЗЕРСТВАТ. БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ КАТО ИМАМЕ МАФИЯ ЗА УПРАВНИЦИ.
61
0
 
1
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
не са хиляда а са 1500 който е писал статията е сбъркал
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А наи-голямата глупост е артист-депутат. Кога един артист ще взема 1400 лв. пенсия??? А както виждате- депутати-артисти бол. Добре се ориентирали- от различни партии-да не си пречат при избора.Иначе с висше образовани и 33 г. стаж- 240 лв. пенсия.
59
0
 
0
 
! Отговори
атака преди 15 години
Айде на площада да РИПАМЕ!
58
0
 
0
 
! Отговори
келеш преди 15 години
А почти безплатните обяди нямали да им носят ?? Ми кой ще докаже че са работили като седят 20 в събранието а другите ги няма????ТИЯ СА ЗА ЛИНЧ
57
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 15 години
От "осигуряването на пенсиите на депутатите да не идват от общата осигурителна система, а от бюджета на парламента" - става ясно, че няма да бъдат ощетени останалите пенсионери, а тези, които работят. Не стига че храним настоящите бездарници, ами отсега нататък и бившите.