ЕС: Хич и не се цупете, свършете нещо!

Дясната ръка на Барозу с откровения за действителността у нас - корупцията, престъпността, безнаказаността...
28 ное 2008 11:18,
113
ЕС: Хич и не се цупете, свършете нещо!
Снимка: europa.eu

"Не мога да приема, че прилагаме двойни стандарти, били сме строги и с други държави. Ние сме честни с България и ясно казахме, дори написахме какво очакваме".

Разочаровани, но с надеждата, че нещата с най-бедното другарче в ЕС ще се оправят - така генералният секретар на ЕК, смятана за дясната ръка на председателя Барозу, Катрин Дей охарактеризира положението между настоящата драма България - ЕС.

Човекът, който наблюдава изкъсо изготвянето на докладите за усвояването на еврофондовете и напредъка на съдебната реформа и борбата с престъпността в България, смята, че проблемът ни е в липсата на система, която да работи ефективно срещу финансовите измами и престъпленията въобще.

"Ние искаме да видим резултати. Искаме да видим, че хора се пращат на съд, когато има доказателства, че съдът взема решение и признатите за виновни си носят последствията.

Съществуващата съдебна система в България не функционира от гледна точка на получаване на резултати. И точно тук очакваме подобрения в резултат на полаганите усилия", подчерта тя.

Дей обаче е на мнение, че решението за приемането на страната в Евросъюза е било правилно и сподели, че през 2006 година Европейската комисия се изявила като гарант за България пред скептиците от Западна Европа.

Дясната ръка на Жозе Мануел Барозу иска на всяка цена да разсее натрапилото се впечатление, че България е синоним на корупция и престъпност.

И призна, че комисията е настоявала членството на страната в Евросъюза да не бъде отлагано.

Днес обаче Катрин Дей смята, че България има сериозен проблем, а именно няма система, която успешно да се бори с престъпността.

"Искаме България да достигне минималните приемливи стандарти на една система на върховенство на закона. Покажете ни, че съдебната система работи. Че когато някой наруши правилата, системата е способна да го вкара в съда и ако има доказателства за вина, да бъде обвинен и осъден", каза тя.

Според нея загубата от над 200 милиона евро за България не е драма – случило се и с Полша, но преди влизането й в ЕС.

Не може да има страни, които не се представят добре, когато става дума за средства на Европейския съюз, за търговска или за която е друга политика на съюза.

Генералният секретар на Комисията обаче не приема обвиненията в двойни стандарти.

"Реакцията на българското правителство беше плод на разочарование и безсилие. Познавам и министър Грънчарова, и вицепремиер Плугчиева. Разбирам яда им – те правят всичко, което могат, и то пак не стига!

Какво следва оттук нататък – Катрин Дей не знае колко дълго още България ще бъде под специално наблюдение, но вярва, че в страната има достатъчно политическа воля.

"Искаме да сме верният приятел, който понякога ще казва право в очи неприятните неща. Ние сме на ваша страна и искаме да ви помогнем да се справите. И не мислим, че ще е от помощ да наложим предпазна клауза", завърши Дей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Червените анализатори ни обясниха че са ни спрели парите заради предизборната борба в EU. Много интересна теза, оставам с впечетлението че те са много навътре в политиката и клюките в европейския парламент. Добре че има хора от БСП да ни "светнат" за похватите на предизборната борба там, че ние нали сме заблудени и знаем само да си продаваме гласовете за кюфтета.
31
0
 
0
 
! Отговори
spiro преди 15 години
"Народе, събуди се. Настана време за разплата за всичките тези обиди и лишения които ти бяха нанесени от шепата хора които управляват България. Ние заедно сме по силни от тях!!!"Къде бе, революционер ? Я виж последните социологически проучвания, да разбереш как червените другари дори са по-добре отколкото на последните избори. От този народ не става нищо, разберете го това.
30
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 15 години
Много елементарно ..много елементарно.. чак глупаво :)А ти си заставай зад и пред когото щеш - може да спечелиш награда "Мазохист на годината!"
29
0
 
0
 
! Отговори
lll преди 15 години
Народе, събуди се. Настана време за разплата за всичките тези обиди и лишения които ти бяха нанесени от шепата хора които управляват България. Ние заедно сме по силни от тях!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо псувате против тези които сте избрали.Това е българина винаги се саюзява с чужденци против своите.Може и всякакви да са ,но сме ги избрали ние.Следователно трябва да застанем зад тях.Или предателството е характерна черта за българина.Щом е чужденец значи не ти мисли доброто ,разбери го.Всяка държава дърпа към себе си.И тука няма място за политика .Има само силни и слаби.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кой ще потърси сметка и отговорност за загубените милиони евро от това продажно и нагло правителство???
26
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
САМО ТЕ! САМО EU ще ни оправят!
25
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 15 години
Аааамаха! Цупльовци! На калпавата ракета - космосът и е крив!Все вината е в някой друг, ама ние сме невинни! Или казано с други думи - партията е права, дори когато съгреши. Това е положението другари. Не сме виновни ние, ами Европейският Съюз е виновен за всичко, и четирите годишни времена - те също са виновни. Ние не можем да сме виновни!
24
0
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 15 години
Абе селендур смачкан.Ти знаеш ли какво мислят за тебе там бе миризливко.Ти за тях си един миризлив ,крадлив *** и нищо повече.Какво си седнал да ми хвалиш тяхната демокрация и цивилизация.Ти знаеш ли те как крадът и то милиарди.Само на фасон са много културни.Я по-добре хващаи влака и отиваи в европа да им чистиш кенефите и ,миризлив селянин
23
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"-АМИ ЧЕСТНО КАЗАНО ,И НИЕ ОЧАКВАХМЕ ДОСТА НЕЩА ОТ ЕС АМА ПОЛУЧАВАМЕ СРЕДЕН ПРЪС.Така е като се водят преговори със свалени ***.":))))))))Какви преговори, бе *** окъсан ? Кой ти е казал, че преговаряш за нещо ? Да не са ни карали насила да влизаме в ЕС ? Ние искахме и те взеха, че ни приеха. Сега ще се съобразяваме с правилата на цивилизования свят. В този свят дребните Ганьовски номера не минават. Като ти кажат "скачай" и трябва да скочиш, а не да разтегляш локуми - "Амиии, то ние мислим да се справим с организираната престъпност, ние много неща направихме ама ни трябва още време ..." и т.н. глупости. Ако не сме съгласни с правилата - ОК, прав ни път извън ЕС. Никой не ни задържа.
22
0
 
0
 
! Отговори
o.z. преди 15 години
тъй като един от о.з. у нас започна да говори за гейове, то тогава нека каже дали някой от т. нар. генерали не е бил възпроизведен в генерал от някой гей и ако е така, то какви са заслугите за това !
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Що се сърдиш ,не виждаш ли ,че това е бъзикчииски саит.
20
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРСКАТА КОРУМПИР преди 15 години
само предпазна клауза за БЪЛГАРСКИТЕ КОРУМПИРАНИ СЪДИЙ тогава ще се оправиме
19
0
 
0
 
! Отговори
Maffi@ преди 15 години
Не ви ли е срам така да цензурирате коментарите на хората.Поне съм сигурен вече що за страница сте!
18
0
 
0
 
! Отговори
pedro преди 15 години
И какво от това? Гагаузов и компания ще го преместят в другия крачол! Егати нещастното племе дето сме!
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Снимка: europa.eu"Не мога да приема, че прилагаме двойни стандарти, били сме строги и с други държави. Ние сме честни с България и ясно казахме, дори написахме какво очакваме". -АМИ ЧЕСТНО КАЗАНО ,И НИЕ ОЧАКВАХМЕ ДОСТА НЕЩА ОТ ЕС АМА ПОЛУЧАВАМЕ СРЕДЕН ПРЪС.Така е като се водят преговори със свалени ***.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Неможе със съдебна система по модел на СССР, да искаме да сме в Европа. Неможе със магистрати- бетонни мозъци от тошово време, да искаме да сме в Европа. И ОНЯ ДИНОЗАВЪР министърката на правосъдието да си размърда малко мозъка (ако има такъв)
15
0
 
0
 
! Отговори
Джу преди 15 години
Тия европейци, бе. Що не си го кажат направо: "На комунисти пари не даваме!!!"
14
0
 
0
 
! Отговори
kosam преди 15 години
всеки е свикнал на връзки, така са научени хората. обясни на вчерашен пикльо че мислиш доброто на него и на целия му народ.. не той си въобразява че пак нещо ще крадеш от него и се дърпа дърпа.. това е обществото ни. тези които могат и са добри са АУТ. Хората вече карат ферарита майбаси ролсове, те владеят нещата, народът спи и чака големия си бунт.. спи и чака, колкото повече чака толкова по-голям ще е. ЩЕ ИЗРИНА ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ ЕЙ ЛАЙЙНА МАЙКА ВИ ШАЕБА!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ехоо, другари от правителството, не правете на ударени, ЕК иска присъди за крадците на парите на европеиските данъкоплатци. Вие се оляхте, другари. Злоупотреби и измами в такива размери не е имало досега, откакто съществува Европеиския съюз и такава мярка ЕК прилага за първи път. Посрамихте България пред целия свят!