Ето го: Планът "Станишев" ни вади от кризата

Едни големи пари ще се въртят в страната ни през следващите години
16 дек 2008 21:50,
64
Ето го: Планът "Станишев" ни вади от кризата
Снимка: БГНЕС

С нови 5, 6 млрд лв. се увеличават капиталовите разходи на правителството, разпределени във всеки икономически сектор. Това предвижда планът „Станишев”, съобщиха от правителствената пресслужба.

При евентуално задържане на стопанската активност и свиване на външноикономическите дефицити е планирана допълнителна инвестиционна програма в размер на 700 млн. лв.

Инвестициите в транспортната инфраструктура на България в условията на криза ще играят ролята на своебразен буфер, като чрез тях се откриват нови работни места.

Планът „Станишев” предвижда всеобхватни и комплексни мерки, за да продължи политиката на обновяване и модернизиране на пътната инфраструктура, въпреки огромната ресурсоемкост.

Над 127 млн. лв. до октомври т.г. са усвоени за текущи ремонти и поддържане на пътищата. Обновени са над 2720 км пътища. Подобрено е отводняването на 1100 км, подменени са близо 90 хил. м предпазни огради.

За ремонтни дейности на над 200 обекта с обща дължина над 350 км са усвоени около 150 милиона лева.

Планът за подобряване на пътната инфраструктура за 2009-2013 г. е още по-амбициозен, с три приоритета за развитие: доизграждане на магистралите „Тракия”, „Струма”, „Люлин” и „Марица”, както и на концесионните проекти „Хемус” и „Черно море”; реконструкция и изграждане на първокласни пътища; рехабилитация, реконструкция и ново строителство на 7500 км пътища.

Планът „Станишев" ще продължи електрификацията и реконструкцията на 150 км жп линия Пловдив–Свиленград, която е основната транспортна връзка между България, Турция и Средния изток.

Към края на юни 2009 г. ще приключи строителството на железен път и електрификация на участъка Крумово–Първомай. Приоритетен за нас проект е и рехабилитацията на железопътната инфраструктура в участъците на жп линия Пловдив–Бургас. През 2009 г. ще приключи ремонтът на участъците Карнобат–Дружба и Дружба–Бургас.

Друг важен проект на обща стойност 222 млн. евро, който ще стартира през 2009 г., е удвояването и електрификацията на жп линията Карнобат–Синдел. Ще се изгради интермодален терминал на територията на град София на обща стойност 26 млн. евро.

За изпълнение през 2009 г. се подготвят енергийни проекти на стойност близо 6 милиарда евро. Ще приключи изпълнението на три важни проекта, които ще увеличат потенциала за производство на енергия с общо над 800 мегавата – изграждане на нова мощност на площадката на ТЕЦ „Марица-изток 1”, рехабилитация и увеличение на мощностите на блокове от 1 до 4 на ТЕЦ “Марица-изток 2” и изграждане на хидровъзел “Цанков камък”.

През 2009 г. стартира изпълнението на договор за изграждане на сероочистващи инсталации на блокове 5 и 6 на ТЕЦ “Марица-изток 2” и изпълнението на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадка "Белене".

През 2009 г. ще приключи проектирането на трансграничния проект НАБУКО, както и подготовката на предпроектното проучване за изграждането на газопроводната система „Южен поток”.

За стимулирането и привличането на чуждестранни инвестиции се предвиждат 120 млн. лв. за инвестиции в изграждането на модерни бизнес паркове. За подпомагане на българските фирми в областта на иновациите се предвиждат средства от 2,3 млрд. лв.

През следващата година ще продължи технологичната модернизация на предприятията, като за това ще бъде предоставена безвъзмездна помощ в размер на 196 милиона лева.

От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на фонд "Пенсии". В селското стопанство ще се инвестират 211 млн. лева под формата на субсидии за фермерите в цяла България.

Над 110 млн. лв. отиват за изплащане на държавни помощи за растениевъдството и животновъдството и в подкрепа на млечното животновъдство. Ще бъдат предоставени също така и инвестиционни кредити на земеделските производители в размер до 80 млн. лв., както и временни финансови помощи до 15 млн. лв.

През 2008 г. стартира и Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., по която на земеделските стопани ще бъдат отпуснати общо 5 млрд. евро, от които 2 млрд. евро под формата на директни субсидии.

Специално ще бъдат подпомогнати и близо 35 хиляди стопанства от планинските и другите необлагодетелствани райони. Общо по Програмата за развитие на селските райони за одобрените проекти до края на 2009 г. са предвидени над 1 млрд. евро.

Ще продължи прилагането на Националния план по заетостта, който през следващата година разполага със 190 млн. лева за реализиране на основните си цели: нови 58 хил. работни места и обучение и професионална квалификация на 16 хил. души.

Работниците ще получават средства към намаленото си трудово възнаграждение в размер на 50 на сто от минималната работна заплата. Така ще бъде запазена заетостта на 16 хил. работници и служители, като им се осигури нормално равнище на доходите.

Ще се разкрият нови 16 400 работни места. Те ще бъдат в помощ на младите родители и на хората в неравностойно положение.

Отпускането на бюджетни средства в размер на около 61 млн. лв. ще позволи осигуряване на заетост на 9 хил. души със строителни професии по проект „Красива България” и чрез Социално-инвестиционния фонд към МТСП.

Те ще работят на 480 обекта в общините за изграждане на социална инфраструктура. За първи път максималното обезщетение за безработица се изравнява с минималната работна заплата.

Въвежда се диференцирано обезщетение за безработица. На хората с ниски доходи ще бъдат предоставени помощи за отопление, за които ще бъдат отпуснати 110 млн. лв. през 2009 г.

Увеличават се средствата за изплащане на пенсии с 1,25 млрд. лв. спрямо 2008 г.

Инвестициите за финансиране на научни дейности и проекти ще достигнат 360 млн. лв., което е с 32% повече от настоящата година.


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
4ori преди 12 години
Враво Сергей .Дано българина разбере ,че не се гласува само за идеали ,а за по добър живот. Тази програма е добра ,независимо как и кой я е разработил. Това е съвременното развитие на една държава.
62
0
 
0
 
! Отговори
dublin преди 12 години
VIDENOV-SME6NIK,OSTE POMNIM S KAKVI GENIALNI PLANOVE IZLIZA6E BIV6IAT SME6NIK VIDENOV I POMNIM DO KADE NI DOKARA,SEGA E TVOI RED ZA BISERI.
61
0
 
0
 
! Отговори
ин витро преди 12 години
станишев - пияница и дупедавец, ханъма на педерлив турчин, пешкир за семеизпразване, имбецилено малолетно пребарано от дърт комунистически педофил !
60
0
 
0
 
! Отговори
komunist преди 12 години
Slu6aite sagrajdani,ok mnogo e lesno da kaje6 tozi ne satva,onzi ne stava.Pomislete kakvi aternativi imame.
59
0
 
0
 
! Отговори
MOPETO E MOPE преди 12 години
След изклю4ителният ефект на филмът с трамваят, Серго е на път да спе4ели най-съкрушителната победа в изборите.Стратегията му е великолепна. След като и от ЕУ видяха 4е с флашива полиция, съдебна и законодателна власт никой неможе нищо да стори, те ЕУйците се решиха да го подкрепят в икономи4ески проекти свързани с инфраструктурата. А кадри за такова гигантско дело има само соц партията. СДС, Симеон и др го удариха на с4етоводители, банкерства и тн. ГЕРБ го удари на заяждане, което на Запад , ама хи4 неминава и остана Соца на Серго. Естественно 4е Западните инвеститори се интересуват от инфраструктурни проекти. Доста от поръ4ките ще бъдат направени в Гер и др и по този на4ин Серго ще помогне на Европата за по широки търговски конталкти с Русия и Близкият изток.Задайте си въпросът кой от парламентните групи има инжинерен и икономи4ески потенциял за такива проекти. ДПС? крадци на дърва и пари за бедствия. СДС++? Мижетурки и педални гимнастици. Царо? Гроски пътник, рестутитка и инжинерен ***. Атака? да пускат мустака 4е иде рожденният ден на Адолфорасът. остана ГЕРБ-провокатори, постоянно оплакващи се и със законни пистолети на поясите.Затова Серго е силният жокер на Европа. Никога несъм гласувал за него и партията му, но така както съжалявам 4е навремето да гласувах за Първанов утре ще съжалявам ако неподам мойта бюлетина за Сергееви4 Станишевови4. И хи4 ама хи4 не ми пука 4е бил руснак, украинец или квото ще да е там. БФС и Боби Михайлов *** свалят и се дупят на кого ли не зада намерят 4уждестранен треньор, а его на Серго юрка моторетки, порка бира, шо да не изгради инфраструктурата на нова България? Да не би Бурак Обама да е от Тексас или стата Ню Йорк бе специялистите, или на Саркоси дядо му да е бил редник в редиците на ДеГол?Серго е градивен, толерантен и умен. затова ще гласувам за него и проектите му.
58
0
 
0
 
! Отговори
Ant Z преди 12 години
Само ще се омажем - бойкот на изборите не е оферта, защото турците и червените бабички ще гласуват дисциплинирано вместо нас и ще гледаме физиономията на Станишев още 4 години.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Ние лъжем-вие гласувате на изборите.След това-пак същото.Рибата за нас-водата за вас.
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
kogato te izhvarlim *** li4no 6te te 4ukam v gaza, ,na maika ti v mar6o kradliva
55
0
 
0
 
! Отговори
чепа преди 12 години
Станишев си разказва съня от предната вечер.
54
0
 
0
 
! Отговори
Станислав Малчев преди 12 години
Направо смешна работа е тва.. какво да продължаваме..
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Планът "станишев" - сметка без кръчмар.Кръчмарят сме ние, обикновените хора, господарю дмитриевич.
52
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 12 години
Уникален случай в медицината-слънчасване през декември.Води до писане идиотщини стил Виденов.
51
0
 
0
 
! Отговори
kodiak преди 12 години
men li4no sta6kata me kefi mnogo az ne sam 4erven oba4e na nego mu se kefq mnogo za6toto se opitva 4oveka da napravi ne6to, sega 4e tiq okolo nego mu pre4at tova e drug vapros, ama Stani6ev to4no na vas kakvo vi e vinoven neznam ama ne ste pravi taka da go pliuete,4e az ako vi vpregna zlobata v 6einata na dqdo koleda te elenite nqma da imat rabota ve4e be!
50
0
 
0
 
! Отговори
ляля преди 12 години
Този план е само теория - практиката няма да я бъде. Тоя не се ли усеща, че налива "от пусто в празно"?!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А досега като гласувахме, какво стана?... Май нищо...
48
0
 
0
 
! Отговори
националист преди 12 години
като не отидем и бойкотираме наливаме вода в тяхната мелница. Всички бетонни кратуни и шалвари ще гласуват ,а за нас ще остане един чатрафилест.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Щял да строи? Закога, бе мен. Още 6 месеца и си аут. Какво дремахте досега? В Германия за 3.5 години щяха да построят магистрала до Луната, ние не можем да свържем София с морето :)Смешници некадърни !!!
46
0
 
0
 
! Отговори
4 години стигат преди 12 години
който твърди че станишев е пич е или препушил с марихуана поп, или млада червен активистка на бузлуджа, или играе на всеки километър
45
0
 
0
 
! Отговори
huizel преди 12 години
мутиралото недоносче-хамстер на хермафродита първанов дето много иска да е звезда...само спасител досега не го беше раздавал...кой би му се вързал на тойя
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И АЗ СЪМ ЗА БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!