Ето го: Планът "Станишев" ни вади от кризата

Едни големи пари ще се въртят в страната ни през следващите години
16 дек 2008 21:50,
64
Ето го: Планът "Станишев" ни вади от кризата
Снимка: БГНЕС

С нови 5, 6 млрд лв. се увеличават капиталовите разходи на правителството, разпределени във всеки икономически сектор. Това предвижда планът „Станишев”, съобщиха от правителствената пресслужба.

При евентуално задържане на стопанската активност и свиване на външноикономическите дефицити е планирана допълнителна инвестиционна програма в размер на 700 млн. лв.

Инвестициите в транспортната инфраструктура на България в условията на криза ще играят ролята на своебразен буфер, като чрез тях се откриват нови работни места.

Планът „Станишев” предвижда всеобхватни и комплексни мерки, за да продължи политиката на обновяване и модернизиране на пътната инфраструктура, въпреки огромната ресурсоемкост.

Над 127 млн. лв. до октомври т.г. са усвоени за текущи ремонти и поддържане на пътищата. Обновени са над 2720 км пътища. Подобрено е отводняването на 1100 км, подменени са близо 90 хил. м предпазни огради.

За ремонтни дейности на над 200 обекта с обща дължина над 350 км са усвоени около 150 милиона лева.

Планът за подобряване на пътната инфраструктура за 2009-2013 г. е още по-амбициозен, с три приоритета за развитие: доизграждане на магистралите „Тракия”, „Струма”, „Люлин” и „Марица”, както и на концесионните проекти „Хемус” и „Черно море”; реконструкция и изграждане на първокласни пътища; рехабилитация, реконструкция и ново строителство на 7500 км пътища.

Планът „Станишев" ще продължи електрификацията и реконструкцията на 150 км жп линия Пловдив–Свиленград, която е основната транспортна връзка между България, Турция и Средния изток.

Към края на юни 2009 г. ще приключи строителството на железен път и електрификация на участъка Крумово–Първомай. Приоритетен за нас проект е и рехабилитацията на железопътната инфраструктура в участъците на жп линия Пловдив–Бургас. През 2009 г. ще приключи ремонтът на участъците Карнобат–Дружба и Дружба–Бургас.

Друг важен проект на обща стойност 222 млн. евро, който ще стартира през 2009 г., е удвояването и електрификацията на жп линията Карнобат–Синдел. Ще се изгради интермодален терминал на територията на град София на обща стойност 26 млн. евро.

За изпълнение през 2009 г. се подготвят енергийни проекти на стойност близо 6 милиарда евро. Ще приключи изпълнението на три важни проекта, които ще увеличат потенциала за производство на енергия с общо над 800 мегавата – изграждане на нова мощност на площадката на ТЕЦ „Марица-изток 1”, рехабилитация и увеличение на мощностите на блокове от 1 до 4 на ТЕЦ “Марица-изток 2” и изграждане на хидровъзел “Цанков камък”.

През 2009 г. стартира изпълнението на договор за изграждане на сероочистващи инсталации на блокове 5 и 6 на ТЕЦ “Марица-изток 2” и изпълнението на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадка "Белене".

През 2009 г. ще приключи проектирането на трансграничния проект НАБУКО, както и подготовката на предпроектното проучване за изграждането на газопроводната система „Южен поток”.

За стимулирането и привличането на чуждестранни инвестиции се предвиждат 120 млн. лв. за инвестиции в изграждането на модерни бизнес паркове. За подпомагане на българските фирми в областта на иновациите се предвиждат средства от 2,3 млрд. лв.

През следващата година ще продължи технологичната модернизация на предприятията, като за това ще бъде предоставена безвъзмездна помощ в размер на 196 милиона лева.

От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на фонд "Пенсии". В селското стопанство ще се инвестират 211 млн. лева под формата на субсидии за фермерите в цяла България.

Над 110 млн. лв. отиват за изплащане на държавни помощи за растениевъдството и животновъдството и в подкрепа на млечното животновъдство. Ще бъдат предоставени също така и инвестиционни кредити на земеделските производители в размер до 80 млн. лв., както и временни финансови помощи до 15 млн. лв.

През 2008 г. стартира и Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., по която на земеделските стопани ще бъдат отпуснати общо 5 млрд. евро, от които 2 млрд. евро под формата на директни субсидии.

Специално ще бъдат подпомогнати и близо 35 хиляди стопанства от планинските и другите необлагодетелствани райони. Общо по Програмата за развитие на селските райони за одобрените проекти до края на 2009 г. са предвидени над 1 млрд. евро.

Ще продължи прилагането на Националния план по заетостта, който през следващата година разполага със 190 млн. лева за реализиране на основните си цели: нови 58 хил. работни места и обучение и професионална квалификация на 16 хил. души.

Работниците ще получават средства към намаленото си трудово възнаграждение в размер на 50 на сто от минималната работна заплата. Така ще бъде запазена заетостта на 16 хил. работници и служители, като им се осигури нормално равнище на доходите.

Ще се разкрият нови 16 400 работни места. Те ще бъдат в помощ на младите родители и на хората в неравностойно положение.

Отпускането на бюджетни средства в размер на около 61 млн. лв. ще позволи осигуряване на заетост на 9 хил. души със строителни професии по проект „Красива България” и чрез Социално-инвестиционния фонд към МТСП.

Те ще работят на 480 обекта в общините за изграждане на социална инфраструктура. За първи път максималното обезщетение за безработица се изравнява с минималната работна заплата.

Въвежда се диференцирано обезщетение за безработица. На хората с ниски доходи ще бъдат предоставени помощи за отопление, за които ще бъдат отпуснати 110 млн. лв. през 2009 г.

Увеличават се средствата за изплащане на пенсии с 1,25 млрд. лв. спрямо 2008 г.

Инвестициите за финансиране на научни дейности и проекти ще достигнат 360 млн. лв., което е с 32% повече от настоящата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някой да вярва на тия финтифлюшки!!!!!!??????????????
22
0
 
0
 
! Отговори
tosunbey преди 15 години
....i toy sam ne si vyarva,ama taka mu iznasya!!!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Незнайко преди 15 години
Извинявайте за незнанието, ама те нали досега електрифицират линията Пловдив-Свиленград с пари от ИСПА, трябва да е готова 2009-10 г. Този или се опитва да отчете едно нещо два пъти или се готвим да пак да наливаме пари към обръчите. То май по-евтино щеше да е да електрифицираме ж.п. линия до луната.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dobreeee, tuk 127mln lv, tam 700 mln lv , a kolko sa v na nqkoi djob4eto aaaa??? AAAAAA? BASI ujasa
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И кой ли му го написа?
18
0
 
0
 
! Отговори
ХАН КУБРАТ преди 15 години
само на този план вярвам, всичко останало което тоя ни подхвърля да си го завре обратно в дупарката широка(широка и от ебането коет мо хвърлят и от огромните лайнорези, с които редовно троши държавните ни ***!)
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тъпо, много тъпо.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
bulgarinyt e strashno typo parche, winagi gleda negatiwno na neshtata i pliue po wsichko bez da razbira ni nai-malko za kakwo stawa wypros :D kazwam go po powod na komentarite dolu :D
15
0
 
0
 
! Отговори
пай сееее... преди 15 години
Нови милиарди в джобовете на обръчите. Нови сараи, летящи чинии, яхти, нови Драшковци, Очи, Галеви, нови заменки на гори и плажове, нов чрвено-депесарско-царски ужас!
14
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 15 години
Станишката е супер пич! До сега не сме имали такъв готин министър председател!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
taka e, pytishtata sa skypi, az platih 50 hil leva da mi asvaltirat aleikata pred kyshtata... imash li predstawa kolko struwa remonta na edno shose, da ne goworim za cialostno izgrajdane?
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
След всичко изписано до тук,идва въпросът,дали и те самите си вярват,което и да искам немога да го повярвам(за съжаление)?!
11
0
 
0
 
! Отговори
ivancho преди 15 години
Evala stanishev,otkoga chakame tozi tolkova vajen plan .. e bravo .. nai posle go izmisli.Mrysna chervena svinq
10
0
 
0
 
! Отговори
naroda преди 15 години
Възмездие ще има рано или късно...тогава ще гледаме сеира на руско-турско-испанската мафия!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Червени *** докога ли ще ви изтърпим?
8
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
бла бла бла бла
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Четох, четох и не разбрах защо като е можело да стане до сега не го е направил.Къде му е бил наврян акъла до сега.Колко мандата иска още?
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
народната пара пак се източва във фирмите на богатите уж за пътища. плащай винетки, данък кола и акцизи за да има за богатите. така излиза. ЕС също дава милиарди за пътища. те тия български пътища излязоха златни. да прибавим и хилядите жертви от катастрофи и високата цена горивата наистина е голяма цел да се направят пътища. за да пустеят после:)
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
капиталните разходи ще идат в джоба на богатите. за работниците които са основните избиратели на Станишев - нищо.
4
0
 
0
 
! Отговори
oicho преди 15 години
Kolko milqrdcheta shte se otkradnat tuka ako znaetee bedna vi ee fantaziikata... :)