Децата до 12 г. в ЕС без отпечатъци в биометричните паспорти, БГ мисли

А МВР вече се готви да пълни базата данни с биометрия
9 яну 2009 22:06,
66
Децата до 12 г. в ЕС без отпечатъци в биометричните паспорти, БГ мисли
Снимка: БГНЕС

Децата до 12 години може да не поставят пръстови отпечатъци на новите биометрични паспорти, обяви евродепутатът Петя Ставрева.

Тя посочи, че това става възможно, след като голяма част от страните членки възразили остро срещу нововъведението.

Несъгласието им е било мотивирано с възрастовите промени на пръстовите конфигурации, което ще направи данните на подрастващите недостоверни след години.

Сега по думите й предстои Европейският парламент да гласува директива, която отменя това задължително от 2006 г. условие.

България, която трябваше да въведе новия тип документи до април миналата година, обаче ще решава самостоятелно дали децата да слагат пръстов отпечатък.

"Това е така, тъй като всяка държава ще преценява дали да прилага или не новата директива", обясни Ставрева.

В края на октомври от МВР съобщиха, че започва създаването на национална система за биометрия - пръстови отпечатъци и специални снимки на лицето, които съдържат уникални за всеки човек белези.

Според новата концепция за българските документи за самоличност биометрични данни ще има не само в международните паспорти, но и във всички останали документи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
EDIN преди 15 години
VIJDE TAZI SHEMA Q IMA V EVROPA.I DOSEAG VSICHKO SI E NORMALNO VIE KAKVO TOLKOVA SE NASILVATE
44
0
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
Prizovavam za boikoit, 6te se posuvetvam dali moga da sudq durjavata za naru6avane na 4ove6kite mi prava.
43
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
А ти защо не искаш да проумееш, че тези технически щуротии са само заместител на добрите стари доносници. Само че на доносника не може да се вярва много много. Я си представи, че съседа ти е доносник (разбира се ти ще си последния, който ще разбере това), и се изпокараш с него заради кучето му, което ти рови в градината. И на следващия ден си обвинен в подривна дейност, заговор срещу правителството, и са ти купили и еднопосочен билет за Сибир... Абе, не разбирате ли, че следене винаги е имало, има, и ще има, и никой не може да го промени. Аз просто се радвам, че има възможност това да става с технически средства, и докато тези средства се обявяват за всички - нямам нищо против да се възползвам и аз. ... Някой се възпротиви, че така поставят всеки гражданин наравно с престъпниците. Ми какво? Тогава да не използва кола, щото и престъпниците се возят в коли. Нека не ходи по улиците, щото и престъпниците са там (да се катери по покривите). Нека спре да яде, щото и престъпниците ядат (и се**т). Изобщо, що за глупости се изприказваха тука, сякаш престъпниците не са просто хора, но с лоши намерения. Това са превантивни мерки, какво сте се заоплаквали, че ви се нарушават правата, че това, че онова. По-хубави ли беше преди 89-та, със затворени граници, икономическо ембарго, и соц-возилата по улиците? Ми, не беше по-добре, ама сте забравили. Сега повечето българи могат да си позволят да имат немска кола, японски мотор, шотландско уиски и американски дънки. Всеки може свободно да се качи на автобуса, и да отиде да види айфеловата кула (готино е, препоръчвам ви такава екскурзия). Едно време отвсякъде ни се казваше какво е забранено, а сега са оставили всички на свободия и демокрация, и пак недоволни. ... Май просто трябва някой писател да седне, и да пише нова книга със старото заглавие "Криворазбраната цивилизация - 2".
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Приятелю, ти май не можеш да си представиш, че може да има система, в която правата ти да НЕ са гарантирани. .... може дори да те питат къде си бил. Не мога да си преставя, ако един Хитлер или Сталин разполагаха с такава система за тотално следене. Никой тиранин не идва на власт обявявайки намеренията си. Винаги всичко е било в името на едно по-добро бъдеще.
41
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Не точно събирането на тези данни. Изобщо следенето на всеки отделен индивид може да постави високи пречки пред престъпния свят.Ето пример. Извършено е престъпление, и на мястото намират мои следи. Идват да ме притесняват, аз правя кратка справка в траковете от GPS-а, и веднага отговарям къде съм бил по същото това време. Например - бил съм в банката да си погася вноската по кредита. От банката потвърждават това, и аз продължавам да си живея мирно и спокойно.А иначе ако на такова местопрестъпление има да кажем твои отпечатъци, мислиш ли, че няма да ги намерят, ако първо не са ги съобрали от теб? .... Идеята е да може по намерените отпечатъци възможно най-бързо да се разбере на кого принадлежат. ... Далеч съм от мисълта, че престъпниците не са чували думата "ръкавици", и не знаят що е то. Но едно полицейско разследване не приключва само с намирането на отпечатъци. По-сложно е, отколкото мислиш.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някой тук писа, че събирането на биометрични данни щяло да повиши защитата ни срещу престъпления. А ако в един момент "намерят" биометричните ти данни на местопрестъпление? С убеждението, което се налага в масовото съзнание, че това е супер надеждна система няма да има един човек, който да ти повярва, че не си бил там.... Цялата тази система е толкова надеждна, колкото хората, които я управляват. Тя едно мощно оръжие - може да работи в твоя защита, но може да бъде и ефикасно употребено срещу теб. Също като ядрената бомба или химическото оръжие - силата е в този, които го притежава, а той може и да не ти мисли доброто....
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Тези които подкрепят новата "придобивка" много ми приличат на тези от вица от близкото минало "въжето от профсъюза ли ще го дават или ние да си го носим".
38
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Не сравнявам българската и английската полиция. Сравнявам обстановката, в която живеят хората в България и в Англия.А колкото до Полиция, методи, ред и организация - засега сравнение не може да се прави. В България сме много по-назад от Англия. Около 100 години назад, и 50 вляво.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Принципно добре разсъждаваш, но истината е, че пацифизмът е утопия. Живеем в жесток свят, в който всеки се бори да оцелее и вероятно винаги ще има властимащи, които ще се опитват да контролират населението. Винаги схемата е била следната: шепа богати хора управляват по-голямата част от останалите. Преди е имало робство, сега техниките за манипулиране са станали по-изтънчени и тепърва ще стават още по-добри. Истната е, че колкото и да ни се иска няма такова понятие като "свобода". Човек винаги е зависим от другите и най-вече от стоящите по-горе в йерархията. На мен също ми се иска да вярвам, че хората в бъдеще ще стават все по-хуманни и по-справедливи, но все по-малко вярвам в това. Хорат са алчни и жестоки. Колкото до любовта - тя е най-важното и прекрасно нещо, но все пак не се намираме в рая. Отдавна са ни изгонили от там.
36
0
 
0
 
! Отговори
нз преди 15 години
На мен ми доста интересно, след като съберат безцените биометрични данни, как ще ги опазят от кражби и подкупни чиновници!?
35
0
 
0
 
! Отговори
Kris преди 15 години
Хайде да видим колко от Вас "недаващите" ще се възпротивят наистина,когато дойде момента за смяна на документи. Без документи не можем. Без пръстови отпечатъци явно също...къде тръгнахте да се оплаквате,първо вижте как седят нещата и после говорете толкова смело.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз няма да дам не ме интересува за мен това е остро посегателство върху личната ми свобода и поставянето ми в един кюп с престъпниците!
33
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Циганчетата джебчиичета в чужбина няма да си дават биометричните данни
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
прав си... сега с отпечатъци.. след време за по-голяма сигурност и улеснение чипчета и... здраваейте зомбита, здравейте...
31
0
 
0
 
! Отговори
Малка Чаша преди 15 години
Пръстови отпечатъци се взимат от престъпничите. Аз не съм такъв и няма да дам на никои да ми ги взема. За ман това е последната капка. Чашата ми е прияла.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Навремето живеехме в милиционерска държава ,сега ще живеем в полицейски съюз. Пътя към АДА винаги е постлан с добри намерения.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти пък, недей да сравняваш английската с българската полиция, защото ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Нали камери има и в София, и какво - ползват се единствено за показване на някоя катастрофа по телевизията. Колко са ЕФЕКТИВНО глобените, след като са ги снимали в нарушение - колко са тези, които наистина са платили глоба, а не са се измъкнали, защото са обжалвали/защото не са ги открили/защото приятел на братовчеда на жена му работи в КАТ...
28
0
 
0
 
! Отговори
xayan преди 15 години
Мили човеко, уважавам много безкористните мотиви, които прозират в изказването, но.... по нащите земи винаги е живял народ, който е давал на другите. давал е съвсем доброволно с ясното съзнание, че това води до "загуба на кръв" от самия ни народ. зарови се в историята на , която и да е държава, велика империя или каквото си избереш, без значение дали това е германия, франция, египет, индия, китай или каквото се сетиш. ще видиш че винаги в историята на тези народи, малко преди да станат велики, или да открият нещо от общочовешко значение, влизат в досег/ или както много често се случва специялно в европа се оказват голяма група от траките/ с някаква народност наследници или част от огромната народност на прадедите ни. ако после съвсем беспристрастно се вгледаш, ще забележиш че в това има тенденция. т.е. че това е ставало планувано от самите ни предци. с голяма изненада , че откриеш след това, че под някаква странна форма това нещо продължава и днес и че то е "заложено" много отдавна. просто сега се случват следствията. и ако стигнеш до края ще се удивиш на уникалната саможертва на това население, на ясната идея , че братството не е "затваряне" в границите си, а"отваряне"към всички. Назионализмът е нещо , което изцяло противорече на разбирането на собствените ни велики праотци, благодарение , на които днес има толкова много хуманност по света. да вярно е , тази хуманност все още е под натиск, но това е процес. заложен процес и е необратим. сега, с всякакви похвати/ световната криза например/ противниците на тази хумманост се зареждат за пореден път с огромни суми и власт, за да могат да се опитат/за пореден път/ да смажат тази хуманност, но всичко е временно. пак ще загубят. замисли се и ще разбереш, че не юмрукът , а отворената длан побеждава. разпнаха Исус, но не можаха да убият любовта нали. и тогава ще разбереш какво се крие в мисълта на един човек дето е известен по света като бейнса дуно / петър дънов/ "за да влезе в рая всеки еврейн , трябва да стане българин". затова моля ви зарежете тези дрънканици за национализъм и се отдайте на ежедневна неуморима дейност за въздигане, собствено и на околните. всичко останало е следствие и би било насилие, а знае се -" насилието ражда насилие" навсякъде и на всички нива. благодаря ви.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ФИЛМЪТ Е КУЛТОВ!
26
0
 
0
 
! Отговори
unknown преди 15 години
"Когато силата на любовта надвие любовта към силата, светът ще познае мир." Джими ХендриксГледайте филма "Zeitgeist" и представите ви за доста неща ще се преобърнат!