Децата до 12 г. в ЕС без отпечатъци в биометричните паспорти, БГ мисли

А МВР вече се готви да пълни базата данни с биометрия
9 яну 2009 22:06,
66
Децата до 12 г. в ЕС без отпечатъци в биометричните паспорти, БГ мисли
Снимка: БГНЕС

Децата до 12 години може да не поставят пръстови отпечатъци на новите биометрични паспорти, обяви евродепутатът Петя Ставрева.

Тя посочи, че това става възможно, след като голяма част от страните членки възразили остро срещу нововъведението.

Несъгласието им е било мотивирано с възрастовите промени на пръстовите конфигурации, което ще направи данните на подрастващите недостоверни след години.

Сега по думите й предстои Европейският парламент да гласува директива, която отменя това задължително от 2006 г. условие.

България, която трябваше да въведе новия тип документи до април миналата година, обаче ще решава самостоятелно дали децата да слагат пръстов отпечатък.

"Това е така, тъй като всяка държава ще преценява дали да прилага или не новата директива", обясни Ставрева.

В края на октомври от МВР съобщиха, че започва създаването на национална система за биометрия - пръстови отпечатъци и специални снимки на лицето, които съдържат уникални за всеки човек белези.

Според новата концепция за българските документи за самоличност биометрични данни ще има не само в международните паспорти, но и във всички останали документи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
unknown преди 15 години
When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace. - Jimi Hendrix, Zeitgeist the movie
24
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Май говорим на различни езици ! Може и да ти се живее в Светлото бъдеще,ама далеч ни си разбрал за какво иде реч ! Гледай първо филма,за който говорех на пост 3 и тогава пак ще коментираме !
23
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Именно. Аз силно се надявам народа да поумнее, да си промени мисленето в положителна насока, и да започне да се интересува от нещата, които някой обещава. Та нали всички се стремим към един по-добър живот. А в живота - парите са средство, не цел.Колкото до RFID-чиповете - повечето видове импланти могат да бъдат прочетени от определена дистанция, най-често от порядъка на 1-4 метра. Ще служат предимно за идентифициране на човека, и като пропуски за където е необходимо. Следене с тези чипове точно не може да се прави, пък и без чипове дори в момента в Англия си следят хората с камери. Не знам точна статистика, но в Англия има над милион камери. Хората са разработили и система с подвижна станция (автомобил), ободудвана с няколко камери, теле-обективи, и компютърно разпознаване на лица. В случай на митинг - една такава станция може да запише и разпознае над 95% от присъстващите хора. ... А сега идва интересното - англичаните като цяло НЕ са против тази система. :) Дори напротив - чувстват се по-сигурни. Особено след атентатите в метрото.Не се изхвърлям, като казвам, че не съм престъпник. Просто искам да обърна внимание, че има много хора, пострадали от престъпни действия, и за една много сериозна част от тях - престъпниците остават неразкрити. А това поражда още престъпност. Полицията не е слънце, да огрее навсякъде. И когато се случи нещо такова - пострадалия започва да се оплаква и нарежда като на опело, как Полицията не си е на мястото, как никаква работа не вършат, и т.н. и т.н. ... Ето бе. Вършат работа. Превантивните мерки са най-добрите мерки.
22
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
... не си прав за някои неща !Само ако се промени мисленето на хората тогава нещата няма да са старото мислене в новия вариант !
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
... да се надяваме, че ще измислят и спирането на застаряването че да видим и останалите нови технологии на планетата земя... А относно чиповете, малко е неудобно някои постоянно да те следи какво правиш и какво струваш.
20
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
При народите, които измират от глад - не съм чувал някой да им прави биометрични данни в личните карти, нито да им имплантира чипове, нито дори да се интересува от тях.А какво лошо има всъщност, ако се размият етническите различия? Какво ще се случи, ако освен бебета от впруветка, науката най-сетне намери лек против рака, СПИН-а, и дори - против мигрената? Това лошо ли е?Имаш чувството, че някой те е затворил тук, и ти нарежда какво да правиш? Мислиш, че определена прослойка се облагодетелства за твоя сметка? И защо мислиш така? Защото си гласувал за правителство, което не е изпълнило това, което е обещало в предизборните кампании, а ти се чувстваш прецакан, и вместо да отвориш уста, и да кажеш ясно и силно какво мислиш по въпроса - си седнал да хленчиш против биометричните данни в личните карти. Искай си това, което са ти обещали гадовете! Вече никой няма да изпращат в Сибир заради политически вицове. Ти или си прекалено млад, или просто си забравил името Сталин!? Народа не е напъхан в кибритени кутийки. Има избор. Настъпи глобализация, и ако не ти харесва в България - отиди да си търсиш щастието другаде в Европейския Съюз. А ако глобализацията продължи така - ще има Световен Съюз. И хората наистина ще са граждани на Света, а не "държавна собственост", както се изрази някой вече. Но за да получим блага - трябва да преглътнем и това, което ги съпровожда. Иначе какво? За да не дишаме пушеци - ще спрем ли ТЕЦ-овете? М? Хайде, излезте, и кажете, че искате чист въздух. Или за да не ни се пържат мозъците - дайте да спрем всички GSM-и, радио и телевизионни кули, да изключим трафопостовете в населените места, и т.н. и т.н. Кой от вас не е свикнал с техническите постижения, и може да махне с ръка, и да се откаже от всичко, да заживее в сламена колиба, да се грее на дърва, и да си меси хляба сам? Кой? .... Та тези технически новости, за които говорим са просто поредните новости. Новости, след радарите и камерите за наблюдение, след "държавна сигурност" с техните доносници, след купонната система, ....... всичко ще си е по старому, в нов вариант.
19
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
... ти си *** естествено което няма да ти бъде простенои смятам знаеш че има неща които няма да бъдат простени ! :)
18
0
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
Kogato chipovete budat postaveni chovek shte bude markiran i zavisim.Prochetete malko informacia za antihris i poslednoto vreme za idvaneto na Mesiata i shte razberete kakvo oznachavat chipovete.Koito si postavi chip shte bude svurzan kum svetovnia komputar koito se namira v bruksel i imeto na tozi komputar e beast-Brussels Electronic Accounting Surveillance Terminal http:// .surveillance-resource-directory.com/brusselselect ronicaccountingsurveillanceterminal.htmlkoeto oznachava zvqrut ili posochenia svqr ot bibliata v otkrovenie na Ioan.Koito si sloji chiput nqma da ima pravo na spasenie i za nego shte e kusno
17
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Г-не,когато се работи с човешкия геном;когато се унищожават народи чрез глад,чрез тайно тестване на фармакологични вещества или изкуствено създадени войни;когато бебетата се създават в епруветка с тенденция намаляване на ненужната маса от населението на Земята за сметка на избрана прослойка;когато окончателно се заличат и размият народите като етноси и,накрая,когато чиповете бъдат поставени(доброволно или не),тогава наистина ще станете "Вече Никой" ! Казах,това не се прави заради престъпността,дори и да е една от причините ! По този начин ще бъде контролирана човешката маса ! Не разсъждавайте толкова опростено !
16
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
... ти си *** не правиш разлика между хора които си вършат работата и между тези които не я вършат ... проблема си е лично твой !Следователно ходи си направи ревизия на мисленето !
15
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Ти пък си жалък драскач, който не може да измисли повече от две обидни думи.Българската нация се слави като една от най-интелигентните. Българите са умни хора, способни, с много потенциал. Тогава защо не сме напреднали поне колкото тъпите германци например?Защото нямаме дисциплина. В Германия хората спазват законите, работното време, правилника за движение по пътищата, и т.н., и т.н. В България работещите излизат в обедни почивки за по цигара поне по 10 пъти на ден, и цигарите от ден на ден стават все по-дълги, а кафетата - все по-големи. В един отдел средно работят по 9 човека заедно с шефа. А без шефа - никой не работи. Защото нямат дисциплина, съвест, морал... Освен нещата, които изброих, и бях наречен параноик, също така поставям и камери за видео-наблюдение, алармени системи, метални сейфове, и други подобни. Опита ми показва, че всички тези технологични дрънкулки успешно ни отдалечават от каменната ера, където правилото на оцеляването - е "по-силния". Изтъпанвате се, че знаете какво е RFID, нанотехнологии, и прочие, но не се замисляте, че това се прави именно за да се ограничат възможностите някой да бъде убит насред улицата, и убиеца да си тръгне по живо по здраво. Та ние не сме в дивия запад бе, господа. Живеем в 21-ви век. Аз искам да имам топло вкъщи, чисти улици, кола в гаража, и живота ми да е обезпечен в бъдещ план. (Засега имам почти всичко, без чистите улици). А вие какво искате? Да извършвате вандалски прояви без да ви хванат, да крадете от магазини без да ви хванат, да убивате без да ви хванат........... Е, нема пък. :Р
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
egati prostotiqta.emi logato evropeycite vavedat na 100% svoyte layJAVICAnarski iziskvaniq,togava i nie.samo 4e tuk vse o6te nqma takova jivotno.ama nie nali sme si poslu6ni,ili ...pak 6te palnimdjoba na nqkogo.egati MAFIOTSKATA DARJAVICA,*** OFF
13
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Грешка ! Исках да кажа нанотехнологията !
12
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Господа,не забравяйте,че чиповете,освен за предаване на информация,могат да служат и за приемане на такава ! Изхвърлянето ви,че не сте престъпници и могат да ви следят по всяко време е смешно(да не кажа - недообмислено) ! Защото ако ви се каже,че чрез тях може и да ви контролират,едва ли ще сте толкова наперени ! Или не вярвате ?...Наноиндустрията не е от вчера !
11
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
... ти си параноик със шизофренни наклонности ... даже си падаш садо мазо :) по-скоро плачеш за лоботомия :)
10
0
 
0
 
! Отговори
scum преди 15 години
... от гениталиите господа недоучени кога ще вземете ?А сензори за пръдня нема ли да вкарате у некое помещение ?
9
0
 
0
 
! Отговори
Вече Никой преди 15 години
Така си е. А аз освен тези данни - бих си имплантирал и RFID чип, ако ги имаше тук вече.Идеята ми е, че в последните години става модно в престъпните среди да се извършват не просто кражби и/или обири, ами и хитри измами. Ще дойде момент, в който някой от протестиращите тук ще бъде спасен именно от тези натрапени ни неща.Аз не нарушавам закона, и тези нововъведения биха ми осигурили свобода и щастие, ако някой хитрец се опита да извърши престъпление, и натопи например мен за това. Така че в колата имам Dashboard камера, а мобилния ми телефон е с непрекъснато включен на track-log GPS.Кой протестира срещу тези нововъведения? И най-вече въпроса е ЗАЩО? Смята да извършва криминални деяния ли??? Не е ли редно да го спрем преди да ги е извършил?
8
0
 
0
 
! Отговори
tan4etonet преди 15 години
Ускоряването на процеса с чипирането е в ОТГОВОР( от страна на ЕС) на спирането на газа ! Не трябва да позволяваме това да се случи,защото процеса ще е необратим ! Всички държави,бивши членки на комунистическия блок,ще бъдем третирани като роби,а бъдещото Световно правителство е съставено от най-богатите членове на западните правителства-президенти,банкери,масони и т.н....Това вече е сторено - групата Билдерберг !!! Не напразно се мъчат да ни претопят в турски и всякакъв друг етнос ! Ще ни залъжат,че по този начин избягват риска от терористи и че така ни се дава шанс да работим където си искаме из Европа ! НЕ Е ВЯРНО ! Не напразно Швейцария отказва да приема емигранти от България и Румъния и ЕС я изнудва за това ! А защото властите там са наясно с въпроса и,както винаги,не желаят да се намесват в мръсни игри,а да останат неутрални ! Защото само чрез неутралитета си печелят ! Уважаеми съфорумци,нека истинската ни борба да бъде не срещу ниските заплати,морящото ни здравеопазване,корумпираните ни полиция и съдебна с-***,тенденциозното опростачване на децата ни с разсипано образование,високите данъци,такси,акцизи и други шарлатании, А за НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ ! Защото иначе много скоро ще заплачем за Тодор Живков и възродителния процес ! Бъдете поне малко и не се срамувайте да се наречете НАЦИОНАЛИСТИ !!! Тя не е *** дума !
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз нямам проблем да си дам отпечатъците.Не крада, не нарушавам закона, не правя нищо нередно.Не ме интересува снима ли ме някой на улицата, следи ли ме къде ходя и с кого се виждам, защото копче не може да ми каже.Не бих възразил в паспортите да пише:Отпечатъци, снимка, кръвна група, резус фактор, наличие на заболявания и алергични реакции.
6
0
 
0
 
! Отговори
Haho преди 15 години
На всяко действие има равно по силата му противодействие!Ако ще и 5 чипада ни сложат в главата и отпечатаци да взимат през седмица, и на това бързо ще му се намери колая!