Българите - големи дървари. Ник`во чувство за хумор, значи...

Чехът Черни искал да ни пробва разбираме ли от майтап
22 яну 2009 15:38,
104
Българите - големи дървари. Ник`во чувство за хумор, значи...
Снимка: БГНЕС

Чешкият художник Давид Черни, който изобрази страната ни като тоалетна, заявил пред The Times, че не искал да обижда никого, а само да провери дали европейците имат чувство за хумор.

По настояване от наша страна чешкото председателство на ЕС вече покри с черно платно част от противоречивата изложба.

Словакия също е помолила нейният "експонат" да бъде премахнат и е поискала извинение.

Тя бе представена като колбас, опасан с унгарския флаг, което символизира сложните отношения между двете страни.

Чешкият вицепремиер по европейските въпроси Александър Вонда е поднесъл своите извинения за непреднамереното оскърбление.

"Аз съм холандец, а тук като символ на моята страна виждам минарета... защо?", недоумява обиден жител на Холандия, дошъл да види "произведението".

Германия пък е изобразена чрез магистрали, подредени във формата на свастика, а над Испания има една... бетонобъркачка.

Първоначално авторът на инсталацията е трябвало да привлече творци от всички европейски държави, които да представят страната си, но в крайна сметка направил всичко сам.

Давид Черни е обещал да се откаже от обещания му хонорар от 50 хил. евро, който е трябвало да му бъде изплатен от чешкото правителство.

На 16 януари младежи от Дискусионен клуб за социална и местна политика подариха тоалетна чиния на чешкия посланик в България Мартин Клепетко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво се обидиха толкова нашите евродепутати бе? Този чех награда заслужава че им го е казал в очите! А те ако бяха малко по-умни вместо да се фръцнат като ощипани моми,щяха погледнат философски и да не обръщат внимание на паното. Ако беше жив знаменития дядо на евродепутата Димитър Стоянов -Радой Ралин,щеше от сърце да се засмее и да подмине.
42
0
 
0
 
! Отговори
dimo преди 15 години
Еми, за никой не е тайна, че живеем в ***. И докато БСП ни управлява, чистачката ще идва все по рядко.
41
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 15 години
Пич, разбиваш всички класации по научна фантастика! Разясни точно на всички форумци къде точно на турско-българската граница се намира ГКПП Калотина, сигурно колкото на сръбско-българската се намира Капитан Андреево
40
0
 
0
 
! Отговори
Марков преди 15 години
Най-добре е БСП да изпрати човек с чадър да го боцне и повече никакви тоалетни няма да инсталира. Отровата ще е дар от братушките.
39
0
 
0
 
! Отговори
Панек Сополанек преди 15 години
Жена ми Мирка е бременна в 6-тия месец, но се оказа, че съм стерилен, как е станало така? Миналата година беше на екскурзия до България, не знам дали двете събития имат връзка!
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тръгнал *** да се сърди че го наричали... ***.
37
0
 
0
 
! Отговори
черен петър преди 15 години
Бе тоя що не отиде да бъзика саудитците или иранците,ми все обикаля европата!?Щяха да му кихат 50 бона за умотворението,ама нъцки!Де.е..б.а коминочистача сбъркан!
36
0
 
0
 
! Отговори
eeee преди 15 години
Чудя се дали някой от вас е минавал границата Турция -България,картината е следната:КПП Калотина по едни стълби се слиза и вътпе смрат .Няма нужда да чутеш -по миризмата се разбира ,пред тоалетната *** събира таксатаслед 20 мин. си в Турция-няма ***,няма такса,няма миризма,няма циментови стълби,няма маркуч ИМА тоалетна хартия,има ароматезатор,има салфетка да си поставиш на седалката има сешоар за ръцете. Влезте в сайт с имоти и вижте в колко обяви има обявена вътрешна тоалетна в селата 99% са с нужници/това също е България. В София по-малко от 10% измиват всеки ден с белина и препарат.
35
0
 
0
 
! Отговори
водач на МПС преди 15 години
Няма агресия. И никога не е имало.А с тебе се познаваме. От много по-отдавна,отколкото би предположил.И не от сайтовете.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
tapaci,ne se sardete na 4eha!BG si e edin istinski kenef,daje 4oveka e posmek4il neshtata ,kato ne go e pokazal osran!!!A protiv Chehia ne smejte i duma da kajete,zashtoto tam neshtata sa dosta po-napred ot shibanata vi BG!Are krijte se obratno v "kenefa" ,4e vi puskam vodata!
33
0
 
0
 
! Отговори
Панек преди 15 години
Сега като поразгледах внимателно картата на Чехия, наистина контурът й е досущ като на разработен женски полов орган. Сигурно всеки чех би се разтопил от национална гордост или би го намерил забавно, ако види страната си, така както вижда *yтkа.тa на жена си, пронизана от яки паламарки.
32
0
 
0
 
! Отговори
pinko преди 15 години
ne e smeshno zashtoto tova e samata istina, bulgarite sme nai-tupoto pleme na sveta I nai-nechistoplutnoto kakto tyalom taka I duhom!Ponyakoga se chuda kakvo sum sugreshil v minaliya si jivot che Gospod me e nahendril pri nai-golemite tupaci......tragediya pulna!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
напиши ентропа е гугъл и ще я видиш цялата, а като как изглежда родината ни - както отвътре така и отвън, хората гледат и виждат, само ние си мислим,че ще си останат вътрешна тайна
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Искам да питам някой виждал ли е цялата творба?интересува ме като как е видял родината си?Моля някой да ми отговори.А за робството-Чехия има -няма 200 г. самостоятелна държава,през останалото време са Австро-унгарска провиция.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
още ли си чешете езиците с ***, няма ли по-важни въпроси, като например къде отиде излишъкът от милиардите, или кога ще махнем завинаги комунистите от власт, че да има някакъв шанс за народа ни и много други такива, седнали сте да си чешете езиците с глупости
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** е и ви е го знаете а чеха не ви е виновен бьлгарка е авторката
27
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
1. От това че 500г бяхме Турски ***, та чехите да се поограмотят на свобода ли...?2. Или от това, че последните 8 г пак сме Турски ***, та чешкото производство да просперира?3. Или от това, че на скулптората вече сме ЧЕРНО ПЕТНО...., че кое му е смешното ТА ТОВА СИ ГОЛАТА ИСТИНА...
26
0
 
0
 
! Отговори
гудю преди 15 години
Чувство за хумор ми се понамирва, ама и от изкуство вдявам. Не мое да искаш да ти проумеят чувството за хумор, като не си проявил такова. Раиш Черни?Е, може и да има такова, ама фелдфебелско. Като с немския хумор. Не е смешно, ако няма телесна повреда. Да дръпнеш на някого стола и да се напикаеш от смях, че паднал на пода.
25
0
 
0
 
! Отговори
водач на МПС преди 15 години
Хубаво е,че държите на външният си вид!Но няма да е за дълго.Идва времето на ония с каскетите!С картите на сътрудник на Държавна Сигурност!С картите на сътрудник на Военното Контраразузнаване!Тяхното време идва. За съжаление.И нищо хубаво не ни чака.За пореден път.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тези които се радват на това, всъщност са типични изразители на българския манталитет - суперниско самочувствие и комплекси, компенсирани от неоправдана (на пръв поглед) агресия