Рестартират ги?

Депутатите наредиха на правителството да обсъди с ЕС възможността за повторно пускане на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй"
23 яну 2009 09:53,
158
Рестартират ги?
Снимка: БГНЕС

Парламентът реши рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Със 140 гласа „за“, 48 - „против“, и 23 “въздържали се“ в парламента бе гласувано предложението на енергийната комисия за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Един жълт депутат и един от „Атака” подкрепиха решението, останалите избраници от двете партии гласуваха против и въздържал се.

ПГ на Движение „Напред” също подкрепи идеята. Опозицията (ДСБ, ОДС,БНД – бел.ред.) гласува против.

В решението се казва, че правителството на Република България трябва да разгледа във взаимодействие с ЕК възможностите за рестартирането на двата блока.

Това обаче трябва да стане в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация.

В документа се казва още, че правителството трябва да предложи на институциите на ЕС да преразгледат становището си по извеждане от експлоатация на наскоро затворените ядрени реактори, с оглед световната финансова и икономическа криза и при отчитане на най-високите норми за ядрена безопасност.

От 1 януари 2007 г.  в АЕЦ "Козлодуй" работят само два енергоблока - 1000-мегаватовите пети и шести блок.

Трети и четвърти блок бяха спрени с решение на Министерския съвет от 21 декември 2006 г. в изпълнение на задълженията на страната по договора за присъединяване към Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
3
 
! Отговори
BG преди 15 години
Статията е подвеждаща.., на първи прочит излиза, че АТАКА е изменила на принципите си като е гласувала против... ДА, ама НЕ! Мислещите хора много добре разбират вота на националистите и го подкрепят. Просто АТАКА не искат да участват в наглите игрички на престъпното правителство от които на края най-доволни ще са фирмите гравитиращи около БСП и ДПС. Това в същност е най-долнопробен рекет, т.нар. "*** работа". Браво на АТАКА, за пореден път доказаха, че са най-българската партия!
156
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Оказва се че България е влязла в ЕС на четири крака - със спирането на реакторите в АЕЦ Козлодуй!Излиза че решението за затварянето им е взето от българското правителство и следващите правителства и политици - без ЕС да е искал такова нещо от България.
155
1
 
3
 
! Отговори
scum преди 15 години
... хахаха радваш ме максимално :)
154
1
 
3
 
! Отговори
goce-dreben donosnik преди 15 години
DA TE PITAM= AKO GI PUSNAT , 6TE MI STANE LI PO EVTIN TOKA
153
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Няма да те разберат. Те ще си стоят тук и ще продължат да плюят. Комплексите трудно се избиват. Извън България те само ще мият чинии. Няма да има мама и тате, няма да има интернет. Това е живота!
152
1
 
3
 
! Отговори
Вла преди 15 години
Това е хубава новина.Не знам дали правителството го прави, защото скоро идват избори и иска да си вдигне рейтинга, но все пак е хубава отлична новина!Ядрената енергия е най-чистия вид енергия, който човечеството може в момента да си позволи. Във Франция 2/3 от електроенергията на страната се генерира от ядрени електроцентрали. В Германия - около половината.Освен това пускането на 3-ти и 4-ти блок и след това на АЕЦ "Белене" ще създаде работа за колегите ми от специалност "Ядрена техника" във Физическия факултет на СУ, така че ще успеем да задържим повече пробивни хора в България.
151
1
 
3
 
! Отговори
goce преди 15 години
TA6ACITE :))))
150
1
 
3
 
! Отговори
cv преди 15 години
ДОБРЕ Е ДА СИ СПОМНАМЕ ПОНЯКОГА...ЧЕ спирането на 1 - 4 блок, не е част от договора за присъединяване, а предварително и едностранно сомозадължаване на България. Това обаче стана, заради подвеждащата информация на един еврочиновник, за такова решение и искане на еврокомисията... Тоест, налице е класическа ИЗМАМА..., а това е достатъчно правно основание да оттеглим, дори и едностранно, самозадължението си и да пуснем реакторите...Колкото до С. ПАСИ И Г.ГРЪНЧАРОВА, кажете им..., че точно за днешното състояние на енергетиката ни, съществува Чл. 36 от договора...(Гери това не са сантиметри). Енергийната система на България е силно небалансирана и при екстремни ситуации трябва да има по-големи резерви от най-големия "единичен" источник на енергия(1000Мв.), така, че хем да се компенсира изгубените доставки, хем при тези условия, ако откаже този единичен источник, да има с какво да го компенсираме..., а това не е ръчен електрически инструмент, на който като му свършат батерийте да си ги смениш веднага с други...Питай бате всички си Р.Овч.- той по-ги разбира тези работи, но да видим и него - как фирмата му доставяща газ в България(едната от трите) ще ни компенсира...
149
1
 
3
 
! Отговори
Крис преди 15 години
Срам ме е от вас ! Всички които сте против пускането на 3 и 4 блок сте антибългари , по-добре напуснете тази страна или спрете да плюете по интересите на собствената си държава не ви ли е срам ? И като онзи разбирач, където писал , че нямало кой да ни купува тока. Дано да ни пуснат реакторите и да ви се затворят големите прости усти !
148
1
 
3
 
! Отговори
j преди 15 години
Всички вие сте едни *** просто *** и нищо не зависи от вас!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
147
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
А какво са дали тогава Чехия и Румъния за влизането си в ЕС - след като не са си затваряли реакторите?
146
1
 
3
 
! Отговори
ахмед преди 15 години
че нали атака не са в парламента, нали го напуснаха както обяви волен, как така са гласували против?
145
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, вие не разбрахте ли, че никой НЕ ВИ Е НАКАРАЛ даси затворите реакторите? Затварянето на реакторите е избрано доброволно, за да се получат в замяна някакви благини. Не може да искаш само да взимаш, трябва да се поемат и някакви ангажименти.
144
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
искайте си неустойките от Русия или Украйна,що хвърляте прах в очите и си правите PR
143
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
В Чехия (Dukovany Nuclear Power Station) работи атомна централа с 4 руски реактора - VVER 440/V213 построени от 1985 до 1987 - и после 3 от тях са ъпгрейдвани до малко по-голяма мощност от - 456 MWe.Защо никой не е накарал чехите да си затворят реакторите и те си работят и досега?
142
1
 
3
 
! Отговори
петров преди 15 години
Словакия се отказа днес да пусне отново стария си ядрен реактор от съветски тип, който се канеше да задейства след спирането на доставките на руски газ. Информацията беше съобщена от икономическото министерство, цитирано от агенция Франс прес и БТА"Причините за повторното пускане на реактор в Ясловске Бохунице вече не са актуални", заяви министърът на икономиката на Словакия Любомир Яхнатек на пресконференция."Решихме да отменим извънредното положение днес от 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време), след като доставките на руски газ през Украйна вече са стабилизирали", допълни Яхнатек.Словашкото правителство обяви на 10 януари начало на техническия процес за активизиране на реактора от типа ВВЕР-440/230, който затвори в края на декември по силата на ангажиментите, поети преди влизането на страната в ЕС през 2004 година.
141
1
 
3
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Тъкмо влизам бе батко....два комента вкарахме само.На фона на 100 еднолични анонимки....много моля:)
140
1
 
3
 
! Отговори
cv преди 15 години
"ЗЕЛЕНИЯ МИР", НАЙ-ПИСЛЕ Е ОТКРИЛ ИКОНОМИЧЕСКАТА ПРОГРАМА, ЧРЕЗ КОЯТО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОСПЕРИРА......."- greenpeace"затваряне на 5 и 6 блок в аец Козлодуй и спиране на строежа на аец Белене..."НО ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО...За наказание на Руснаците се отказваме напълно от газ им..., после затваряме Нефтохим - Бургаз, защото е екологично-руско-мръсен..., после затваряме и тецовете - заради озоновата дупка... и за пълно съвършенство забраняваме всички двигатели с вътрешно горене..., от самосебе си се разбира, че затварянето на АЕЦ е априорно условие за просперитет, а всички язовири се взривявят..., защото нарушават вадния баланс...И СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ЩЕ НАСТЪПИ ТАКЪВ ПРОСПЕРИТЕТ..., ЧЕ И АБОРИГЕНИТЕ ЩЕ НИ ЗАВИЖДАТ...!!!А ФРАНЦУЗИТЕ ЩЕ РАЗДАДАТ НА ВСИЧКИ ОТ "GREENPEACE" ОРДЕНИ НА ПОЧЕТНИЯ СИ ЛЕГИОН...ХАЙДЕ СЕГА СЕ ПОДПИШЕТЕ...
139
1
 
3
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Комунистическите фракции бсп атака ..вмро напред..също лъжат и манипулират!Правителството на г-н И.Костов никаде не се обвърза с конкретни срокове за затваряне ...никаде ..оставиха се вратички,както всяко добро правителство.Лъжете и криете много неща.
138
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
kalin4o- ne osirai otnovo foruma!