Рестартират ги?

Депутатите наредиха на правителството да обсъди с ЕС възможността за повторно пускане на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй"
23 яну 2009 09:53,
158
Рестартират ги?
Снимка: БГНЕС

Парламентът реши рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Със 140 гласа „за“, 48 - „против“, и 23 “въздържали се“ в парламента бе гласувано предложението на енергийната комисия за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Един жълт депутат и един от „Атака” подкрепиха решението, останалите избраници от двете партии гласуваха против и въздържал се.

ПГ на Движение „Напред” също подкрепи идеята. Опозицията (ДСБ, ОДС,БНД – бел.ред.) гласува против.

В решението се казва, че правителството на Република България трябва да разгледа във взаимодействие с ЕК възможностите за рестартирането на двата блока.

Това обаче трябва да стане в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация.

В документа се казва още, че правителството трябва да предложи на институциите на ЕС да преразгледат становището си по извеждане от експлоатация на наскоро затворените ядрени реактори, с оглед световната финансова и икономическа криза и при отчитане на най-високите норми за ядрена безопасност.

От 1 януари 2007 г.  в АЕЦ "Козлодуй" работят само два енергоблока - 1000-мегаватовите пети и шести блок.

Трети и четвърти блок бяха спрени с решение на Министерския съвет от 21 декември 2006 г. в изпълнение на задълженията на страната по договора за присъединяване към Европейския съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
не мога да разбера. Атака откак съществуват реват да се отворят блоковете на Козлодуй а сега са гласували против и въздържали се?????
16
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
защо не се пише за бъдещето на Белене което става все по-неясно: 20.10.2006 | 12:45 UhrKein Geld für RisikoreaktorDeutsche Bank und HypoVereinsbank ziehen sich aus Finanzierung des Atomkraftwerks Belene in Bulgarien zurück
15
1
 
3
 
! Отговори
Liktor преди 15 години
От Европейския Съюз в прав текст ни бе казано ,че тези реактори не бива и не трябва да се пускат ...Ако това стане ,ни чакат санкции,предпазни клаузи ,отново спрени пари и всички екстри !И после по традиция ,както си му е реда - Костов е виновен !
14
1
 
3
 
! Отговори
nemam nervi преди 15 години
Браво цената на тока ще падне с 0.00000000000123лв Молодци
13
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Belene: Kein geld fuer Risikoreaktor
12
1
 
3
 
! Отговори
falco преди 15 години
започна предизборната кампания и на БСП
11
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
i vchera go napisah dnes se potvarzhdava TUK KOMENTIRAT GLAVNNO KOFTOVISTI,SEDERASTI I SOROSTUTKI I VSICHKI VKUPOM OTIVATE NA KINO ZA SLEDVASHIQT PARLAMENT.
10
1
 
3
 
! Отговори
ludiq преди 15 години
ако не ни позволят в тая финансова криза и с тия загуби от газа то зна4и искат само да ни използват.
9
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Сега остава да ни глобят от европа и заради тая глупост на управниците ни ,ше пускат 30-40 годишни реактори .Край няма тая простотия.
8
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Ше ми пуснете курра. Европа няма да ви позволи бе ***. Стига с тая евтина реклама.
7
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
С това решение ще се създаде излишен шум около Българските АЕЦ. Блокове 3 и 4 няма да бъдат отворени и освен това строежа на АЕЦ белене ще бъде спрян. Реномето на новата централа в Белене е като най-опасната в света и Румъния е против и ще използва правото си на вето.
6
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
тъй като се очаква негативен доклад на ЕК за кражбите от ЕС фондовете, бсп се опитва да измести проблема;всичко е ясно като бял ден, крадливата червена мафия се опитва да предизвика катастрофа на аец
5
1
 
3
 
! Отговори
ръждиво тенеке преди 15 години
Предизборни номера!Тия всичките са за ГОЛЕМИЯ БОКЛУКЧИЙСКИ КОШ!
4
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Това е най-голямата глупост, тези същите депутати гласуваха за спирането им преди като имаше опция да се спрат чак през 2011, но те решиха да се подмажат на европата, а сега защото изборите наближават замазват очите на обикновените хора, че видиш ли те са добрите и как са пуснали блоковете, но никой не се замисля че България само ще загуби от това. Това че няма да стане, някаква авария е ясно, но колко парици ще отидат за пускане и след това пак за спиране на блоковете никой не казва, никой не казва и колко ще се спечели от пускането им познайте защо ...
3
1
 
3
 
! Отговори
boristodorov56 преди 15 години
Тия се чудят как да предизвикат ЕС!Или са безумци/никакво съмнение/,или са купени/рубладжии/.НАПРОЛЕТ КАТО НИ СПРАТ ВСИЧКИТЕ КИНТИ И НАХЛУЗЯТПРЕДПАЗНА КЛАУЗА - вероятно пак ще е виновен И.Костов!ТОЗИ ПЪТ НАИСТИНА НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНА!
2
1
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
Отидете на основната страница ввв.днес.бг и вижте това в малкия текст към новината: "Депутатите наредиха на правителството да обсъди с ЕС вазможността за повторно пускане на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй". ВАЗМОЖНОСТТА!
1
1
 
3
 
! Отговори
ffff преди 15 години
АКо стане някои авария докато ги пускат , кой ще е виновен народа или европейския съюз.Защото наще депутати няма да поемат вината.То да нее като да си рестартираш компа.