Бисерите на вота – между Illusion и новите пролетарии

Почти 9 часа продължиха дебатите по последния вот на недоверие към кабинета на Станишев
25 фев 2009 22:42,
87
Бисерите на вота – между Illusion и новите пролетарии
Снимка: БГНЕС

Почти 9 часа продължиха дебатите по седмия вот на недоверие към кабинета на Сергей Станишев.

Вотът бе поискан от опозицията с мотива „провал на цялостната политика на правителството“.

На практика този вот на недоверие ще бъде и последният срещу правителството на тройната коалиция, защото само след няколко месеца трябва да се проведат парламентарни избори в страната.

Дебатът премина във взаимни нападки между представители на управляващите и на опозицията.

Ето и по-интересните моменти от нападките, изречени в сряда в пленарната зала:

Опозицията

Лидерът на ДСБ Иван КостовНе трябва да се крие, че българинът е най-бедният и най-кратко живеещият в най-корумпираната страна не само в ЕС, с най-ниско обществено доверие към институциите й.

Председателят на СДС Мартин Димитров: За малко повече от 3 години тройната коалиция успя да върне България и българските граждани там, откъдето те положиха толкова усилия да се измъкнат преди 20 години. Това управление на БСП и компания направи България синоним на безочие, корупция, престъпност и безпътица.

Председателят на "Атака" Волен Сидеров: Живеем в суров капитализъм, в който наемните работници са в същото положение както през 19 век.

Лидерът на "Атака" оспори данъчната политика на управляващите, благодарение на която в България "вече трябва да се говори за класи, защото има една голяма група от хора, които се страхуват, че няма да си намерят работа, а това са новите пролетарии".

Николай Свинаров: Ние от Българска нова демокрация смятаме, че за цялостна политическа реформа се налага да се свика Велико народно събрание (ВНС) и да се промени конституцията на страната. Българската политическа система е превърната от парламентарна демокрация в "министерска република".

Лидерът на БНД подчерта, че поради недостатъците на сегашната конституция България не е парламентарна република.

Управляващите

Заместник-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Татяна Дончева: След този сърцераздирателен вот на недоверие, в който опозицията обяви, че е вот на отчаянието, за правителството не остана нищо друго, освен утре да подаде оставка в знак на съчувствие към опозицията. За съжаление песента "Illusion" спечели да бъде българската номинация за "Евровизия", но конкурсът мина онзиден. Днес вече сме в друг конкурс, песента "Illusion" не участва и на воплите се отговаря с известната народна поговорка за гладната кокошка, която сънувала просо.

Вицепремиерът Ивайло Калфин: Не лъжете, когато нямате аргументи да критикувате една политика, не използвайте клевети и заклинания. Те не са убедителни за никого, не се дръжте комплексарски, давайте алтернативи. Българските граждани имат нужда не от квартален патриотизъм, а от сериозни политици, които обичат страната си и работят за нея.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова: В социалната политика чудеса за месец, седмица, ден, дори един мандат не се случват. В социалната политика трябва да има партньорство, традиция, качество, натрупване, стабилна икономическа база.

По време на дискусиите премиерът Станишев подчерта, че само който не работи, не греши. От НДСВ и ДПС са категорични, че вотът няма да мине.

Гласуването ще се проведе на 26 февруари в 18 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Костов показа как се управлява държава в криза!!! Най-уважавания политик в западна европа !!! а кризата с газа е в следствие от рушветчийското договорче на овчаров и компания с руснаците !!!Европа не иска комунистическо правителство ..това е ясно на всички .. !!!! Най-добре явно в красивата ни родина трябва да има има разделение ...може и да стане някога ,,,долното комунистическо племе да се отдели и загради...то с тях трябва средновековно да се борави..да видим от къде ще цоцат тогава жалките нагли *** !!! ОТЪРВАНЕ НЯМА МАМИЦАТА ИМ КЪРЛЕЖИ..
65
0
 
0
 
! Отговори
azz преди 15 години
Приятел, явно си забравил, че точно комунистите и ндсв очерниха Костов и манипулираха българите да повярват, че е крал повече от колкото е, както и че е финансиран ето и пример - Скандалът с Фондация Демокрация започва през 2003 година, двадесет дни преди местните избори същата година, с публикация на руския бизнесмен Майкъл Чорни във вестник Труд. В нея изгоненият от България Майкъл Чорни обвинява бившия премиер Иван Костов, че през 2001 година, малко преди парламентарните избори го е изнудвал за пари.Десет дни преди парламентарните избори през 2001 г. във фондация Демокрация постъпва дарение от $189 000 (след данъци) от регистрираната в Кипър офшорна фирма Ромент Трейдинг. По-късно кипърски адвокат на фирмата прави изявление чрез вестник Труд, че е извършил банковия превод по нареждане на бизнесмена Майкъл Чорни. Самият Чорни намеква, че е бил изнудван. От фондацията твърдят, че произходът на сумата е проверяван от Бюрото за финансово разузнаване и няма данни, че Майкъл Чорни е дарител. Четири години по-късно от фондацията, позовавайки се на документи от Министерството на търговията, индустрията и туризма на Кипър, доказват, че Чорни не е собственик на фирмата, превела въпросното дарение. а Майкъл Чорни съобщава, че е прехвърлил парите, за да злепостави Костов.Повече от това какво да напиша, помисли си за кого ще гласуваш!!!
64
0
 
0
 
! Отговори
гласоподавател преди 15 години
Вот на недоверие в края на мандата си е чист популизъм!Последнен, предсмъртен вик на партийки, които до година ще изчезнат от публичното пространство. "Лидери" на тези партийки, които утре ще са забравени, защото не показаха "своята" политика, а живуркаха в 40 - то НС, предсмъртно се гърчат.Костов , един безпартиен комунист, няма място в политиката. Наглец, който трябва да бъде обект на прокуратурата, защото разказа играта на българската икономика. Един млад човек, вероятно на 18 г., ще гласува за него? Защо бе дете? Ще гласуваш за човека , който даде "Нефтохим" Бургас за 1 долар на руснаците или "Балкан" на евреина Гад Зееви, който и до днес ни съди и смучи пари от държавата ни. Къде е мега-проекта"Горна Арда"? Защо подписа неизгодни договори за руската газ? Човек, който разби държавната администрация, назначавайки неосъществени като него комунисти.Народът е управляван от тези, които той е избрал!Погледнете кои претендират за власт!Волен Сидеров - потенциален пациент на психиатрията. Свинаров - човек, който веднъж направи предателство, ще го направи втори път. Бойко Борисов - петимен съм да чуя една интелигентна приказка от него, но не би. Мартин Димитров - поредният световно неизвестен "син" лидер, който се опитва да върне към живот живия труп СДС. Ако има провали в сегашното управление, то те са свързани с партизанщината на средно ниво. Докато се раздават постове на "наши" хора и най - добрия лидер ще трупа негативи.Не съм защитник на сега управляващите, но не съм чул никакви планове за управление от кандидатите за слава.Покажете ми програмите си, господа политици, за да ви дам гласа си! Няма време!
63
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
Сега трябва да ги вкарват в лагерите и да ги малтретират и унижават докато умрат долните комунисти и продажните протежета! заради хилядите поразий които вършеха дълги години ! А навремето смазаха цвета на нацията !!!
62
0
 
0
 
! Отговори
gergov_46 преди 15 години
Питам се: Къде са депутатите от дясната страна.Навярно по бизнес дела.Може би е редно когато се иска вот на недоверие да се плаща гаранция в размер на ФРЗ на де путатите за времето на разискванията.Така нямя дя има безмислени вотове и парламентарното време ще се ползва ефективно.
61
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
Това вярно ли е?"Председателят на "Атака" Волен Сидеров: Живеем в суров капитализъм, в който наемните работници са в същото положение както през 19 век."Ако това е вярно, означава че някой иска като ми говори за българщина и джамии, а аз да гласувам за комунист - такива приказки могат да се открият в писанията на Ленин.Да ама по-голяма с.винщина от комунизма няма. Единствеата с.винщина, която се доближава до комунизма е фашизма. Освен това мразя да ме мамят. Сидеров да каже - за българския интерес ли е или за интересите на червената олигархия, която ще вкара няколко депутата от ДПС и още няколко от Атака - тогава ще обмисля дали да се доверя на Атака, че защитава българската кауза. А българската кауза е бой по мафията! Българската кауза е не мачкане на други етноси, а просперитет за българския етнос. Българската кауза е да изметем маргиналите от ляво и дясно, които с различни думи чертаят ужас за България. Българската кауза е демократичен капитализъм със спазване на законите, без мафия. Капитализъм не на равното богатство /бедност/, а капитализъм на равните възможности и отговорности. Толкова е просто, че всички го разбират, ама не е в интерес на мафията, затова виждаме само политическа бутафория, която никога не споменава тази проста истина. С врясъци "не на джамиите" няма да стане, няма да стане докато в бизнес центровете млади бичета от тютюневите райони определят кой може и кой не може да пише софтуер. Ами превзели са дори хайтек бизнеса - какви джамии? Защо обаче адски прости хора са превзели хайтек бизнеса? - Ами защото в България няма хайтек бизнес! Има само аутсорс/кражба и износ на интелектуален продукт/, е на такъв бизнес всеки може да е шеф, колкото и да е ***. С това положение може да се справи само истинският български бизнес при наличие на строги закони - правилото се нарича конкуренция и конкуренцията ще измете *** от лъскавите сгради на бизнес парковете. Капиталът, по-добрият начин на живот и по-добрият обществен статус ще накарат и турците да забравят забрадките и джамиите, така както се е случило с болшинството еманципирани от простотията българи. В обществото ще се наложат прагматични норми на нормални модерни хора и България ще просперира. Дори турците в Германия доброволно вземат български имена, за да се социализират по-лесно, защото никой не го интересува нито Алах, нито Господ, всеки първо се интересува да живее добре и спокойно. Да ама Сидеров ми говори за пролетариат и капитализъм. Ужас!
60
0
 
0
 
! Отговори
liktor преди 15 години
Пост 47 и 48 = Доню Донев !Има добър стил ,това го отличава от останалите фенове на Волен,но по този начин е лесно разпознаваем !Та относно "крадеца и мафиота " Костов - освен няколко главни редактора на ежедневници,/с доказана съпричастност към ДС /Слави Трифонов и Кеворкян- май други източници няма !!!!Защо тези тези не се потвърждават от западни медии ,от ОЛАФ или други спецслужби от ЕС ?А напротив - в техните доклади фигурират все едни и същи хора ,прекалено близки до сегашните управляващи !"Леда се пропуква ,господа съдебни заседатели ..."Кораба ви потъва ,вода ще има за всички ви !!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
Astarot преди 15 години
Тук много грешиш ;) Не си мисли, че комунистите не знаят какво се случва. Не само знаят, ами и те го предизвикват и манипулират. На тях им е нужно на 3 мандата един да се наядат повече от обикновено, че да могат да продължават да дърпат конците. А това, че от политиката на правителството зависи нещо е всенародна заблуда. Всяко едно правителство до сега е водело една и съща политика, а именно на евроинтеграция (че да има повече за крадене). Куклите се менят, кукловодите са си същите.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а какво общо има Костов с дясното пространство? освен това, че най-безстрамно се нарича десен де...
57
0
 
0
 
! Отговори
mapplethorpecala.blo преди 15 години
глупости говори лумпено пролетариатакакво дясно равителство.само нео маркс -фройд-ленинистката платформа за обществото може да донесе наслаждение в редиците на пролетариатаЗа Един нов Як Ленинистки Coup D' Etat !дясно костовистко првителство ще ви смъкне и шушоните от бе,голифтъри!
56
0
 
0
 
! Отговори
Radi преди 15 години
Напротив, не съм комунистка и никога не съм била. Не съм и привърженичка на Станишев. Но обективно мога да кажа, че при това правителство съм най-добре икономически. Имам хубава и добре платена работа. По времето на Костов бях на ръба на мизерията.
55
0
 
0
 
! Отговори
nemam nervi преди 15 години
Хора запасявайте се с храна , очаква се много голяма вълна от емигранти от Западна Европа след като са чули речта на станишев вчера
54
0
 
0
 
! Отговори
Брюксел преди 15 години
Най-точна оценка се дава, когато нещо се погледне от дистанция. Брюксел оценява правителството като български двойкаджия и по-точно като пълен европейски провал. Колкото и да се хвалят помежду си участниците в тройната коалиция са най-крадливите и некомпетентни управляващи от 1989 година досега. Тяхната лична алчност лишава целия народ от предимствата на европейското членство и привилегиите, които имат другите страни членки в условията на икономическа криза.
53
0
 
0
 
! Отговори
1-во глас преди 15 години
Аз ще гласувам за 1-ви пат на парламентарни избори. Родителите ми все още не са решили за кого ще пуснат своя вот, но аз знам за кого ще гласувам - за ДСБ с лидер Иван Костов. Надявам се повече хора да го направят, защото само дясно правителство може да ни изкара от тази безнадежна ситуация, в която ни обрече тройната коалиция! Мади хора, да галсуваме в дясно!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Костов... Да не забравяме колко заводи се приватизираха по негово врем"Комуниста си остава комунист, т.е. достатъчно ***, за да не разбере какво се случва в собствената му страна.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По скоро това не е вот на недоверие а мероприятие по възхвала работата на правителството.Поне така изглеждаше вчера.Може би някой е искал да направи услуга на управляващите с искането на вота.
50
0
 
0
 
! Отговори
Radi преди 15 години
Стига с тоя Костов. Погледнете обективно на нещата.Той като беше на власт да не би да направи нещо???А по негово време не се ли крадеше??? - Крадеше се и то много. Да не забравяме колко заводи се приватизираха по негово време.Много бързо забравяте какво е било.Казвате, че това правителство повтаря правителството на Виденов. Нищо подобно. Да не би Станишев да е виновен за кризата в икономиката???
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Слушах дебатите вчера цял ден.За съжаление много повече управляващите отколкото опозицията ... но пак ! - Те им го казаха, и Министърпредседателя и Калфин също ми хареса - с 2 думи - мина времето когато например *** като михайлова, като каже да спрем комунистите от власт и промитите мозаци се насираха от кеф! вече наистина се гледа повече какво става отколкото болнави и нездрави лозунги тип дегска градина, тази опозиция ще изчезне защото начините и да се добере до властта вече не работят!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето това е философията на политиката и икономиката, която ни разделя със сегашните управляващи и с тези, които наричат себе си опозиция. Затова АТАКА е различна, затова е уникална политическа сила, затова и всички усилия за битка срещу нас обединяват леви, десни, либерали и други интернационалисти и глобалисти, защото АТАКА е стъпила здраво на един фундамент, който се казва български национален интерес. Нас не ни интересува Вилфред Мартенс, нас не ни интересува лицето Шулц, ПЕС, ЕНП и други интернационали, които не знаят нищо друго, освен да се правят на наставници и със своите огромни бюрократични еврозаплати да идват тук и да ни обясняват кой с кого може и кой с кого не може да се коалира. Аз бих бил унизен, ако някой дойде и ми каже отвън: ти ще се коалираш с този или забранявам ти да се коалираш с еди-кой си. Това не е достойна политика. Това не е достойно поведение на български политици. Всичко това българският народ го вижда и аз силно се надявам, че той ще даде своя вот правилно и справедливо, когато дойдат изборите. Този вот ще бъде в ущърб на демагозите отляво и отдясно, защото и отляво, и отдясно демагогията се слива, тя е еднаква, тя е антибългарска, тя е антисоциална. Ние сме за държава, в която управляващият мандат е в ръцете на българска партия, ако може, ако обичате, а не на турска партия. Ние сме за държава, в която да не никнат джамии като гъби след дъжд, а да има православни църкви, защото сме хилядолетна, европейска християнска държава и ние ще сложим край на вашия стремеж да ни турцизирате. Ние ще сложим край на вашия стремеж да газите нашето достойнство, да тъпчете нашето национално достойнство и ще ви покажем, че в България винаги е имало патриоти и ще има.Няма да успее вашият стремеж да направите провинция на Анадола нашата скъпа родина, за която са лели кръв нашите дядовци. Това е каузата, за която си струва да работим и ние ще продължим да работим. Всичко останало е хабене на парламентарно време.Утре ще бъдем тук, когато ще се гласува и ще гласуваме против кабинета, след което ще продължим да се срещаме с тези, с които ни е по-приятно да се срещаме - това са хората на България.Благодаря ви и ви желая успех!Слово на лидера на АТАКА Волен Сидеров от парламентарната трибуна.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Uогато ДСБ говори за алтернатива на корупцията, това е все едно да се говори за въже в къщата на обесения.Да не говорим за измислената партийка БНД, която до вчера управляваше и трябва да отговаря наравно с тези, които ограбваха България, а днес се нарича опозиция. За каква опозиция става дума?! Това са смешни работи. Когато ГЕРБ казва, че е алтернатива, ние трябва да погледнем как управлява София, как управлява Бургас, как управлява Троян. Вчера се връщам от Троян, където общинарите на ГЕРБ протягат алчни, хищни ръце към уникалната местност Беклемето, която през турско не е била приватизирана. Сега гербаджии я приватизират. Това ли ви е алтернативата, г-да от ГЕРБ? Не, това не е алтернативата. Това ли е алтернативата - да подарите 100 милиона на "ВиК" концесионера на София, който ограби цялата столица? Още 100 милиона им подари г-н Борисов, вашият лидер, и вашият Общински съвет. Това ли е алтернативата, с която се каните да дойдете на власт? Благодарим! Срещу тази алтернатива ви обещавам, че ще се борим, защото тя е същата, тя е същото грабителско олигархично управление. В интерес на протурските интереси, в интерес на строеж на нови джамии, защото ГЕРБ гласува да се строи нова джамия в Бургас, ГЕРБ гласува да се строи нова джамия в София, ГЕРБ гласува Турция да бъде член на ЕС. АТАКА е против всички тези унищожителни за българската нация позиции. И ние трябва да сме наясно, когато говорим за алтернатива. В момента алтернатива в лицето на претендиращите за това опозиционни партии ГЕРБ, ДСБ и СДС няма. Това е ясно и на българския народ. Затова той не дава и в прогностичните данни доверието си на тези партии.Колкото до управляващата коалиция, не мислете, че това, което казвам, е в нейна защита. Пак ще повторя - ние сме първите, които казахме - това е кабинет на далаверата, това е кабинет, който ще погребе България, това е кабинет който ще доведе до още по-тежко и мизерно положение българския народ. Говорите, господин министър-председател, за икономически растеж, говорите за социална отговорност. Каква социална отговорност?! Елате в селата, в които ние ходим. Елате в с. Лисец, Ловешко, откъдето се връщаме вчера и където хората знаете ли какво ни казват? Аз ще ви го предам като посредник между хората от с. Лисец, Ловешко, и вас като премиер. ЧАСТ ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ВОЛЕН СИДЕРОВ ПО ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ!