Зайците на пътя с по-малко контролни точки, фишът скача – 100 лв.

Младите шофьори няма да могат да карат по-мощни коли от 1600 куб.см
5 мар 2009 16:08,
189
Зайците на пътя с по-малко контролни точки, фишът скача – 100 лв.
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Младите шофьори няма да могат да карат по-мощни коли, на тях им се забранява да управляват возила, които имат двигател с вътрешно горене с работен обем над 1600 куб. см.

Това е записано в новия Закон за движение по пътищата, който депутатите обсъдиха на първо четене.

Всички шофьори с до 2 години стаж зад волана няма да имат право да качват в автомобила повече от едно непълнолетно лице.

Ако това стане, те задължително трябва да имат придружител.

Целта е да се ограничат максимално катастрофите с млади водачи, които сега заемат 30 на сто от броя на произшествията в статистиката на КАТ, е записано в мотивите на закона.

Неопитните водачи ще стартират и с по-малък брой контролни точки – 2/3 от предвидените, които ще им бъдат възстановени по-късно.

Законът предвижда още да не се обжалват наказанията, които са доказани чрез видеонаблюдение.

Глобата, която ще се налага с фиш, пък скача двойно – от 50 на 100 лева.

Предложен е нов механизъм за определяне и на санкцията за управление на моторно превозно средство с превишена скорост.

При превишение до 50 км/ч глобата е твърда сума, а след това размерът й нараства с 50 лева за всеки 5 км/ч превишение.

Шофьорите, които са карали пияни, освен глоба, ще полагат и общественополезен труд.

Над 1 млн. нарушения са констатирали от КАТ за миналата година, съобщи от парламентарната трибуна шефът на транспортната комисия Йордан Мирчев.

В закона е записано, че частници вместо ДАИ вече ще изпитват за шофьорска книжка.

Държавата обаче си запазва контрола върху цената за явяване на изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Има логика в мнение 122 .Трябва по - строги санкции,отнемане на МПС когато го управляваш пиян и затвор за убийците по пътищата!!!!Всичко останало е само празни приказки!!!
127
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво,ако това се приеме,ще е добре!!!Питам се обаче,какви коли ще карат депутатскита чеда и дали ще важи и за тях!!???!!!!
126
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Колега подкрепям те Повечето *** карат без книжки В сряда бях свидетел как съседа ремонтира един пасат на някакъв *** е хубаво човека си свърши работата оправи му колата, а днес сутринта същия *** със същия Пасат беше направил Челен удар в едно дърво, като се прибрах от работа гледам *** пред съседа му вдигнал скандал за това че колата много му е мощна и това било причината за ПТП -то Абе без думи !
125
0
 
0
 
! Отговори
Pifcho преди 15 години
Az sum na 23g s 4 godishen shofiorski staj i sum ZA strogi nakazaniq. Dolniq, mrusen bulgarski shofior trqbva da bude SMAZVAN ot globi, dori za drebni narusheniq. samo taka taq pasmina shte se nauchi da spazva zakona i da ne ubiva hora po ulicite. Drug e vaprosa che ne sa go izmislili mnogo pravilno. Ne e nujno da si s kola nad 1.6 za da ubiesh chovek. mojesh da go napravish i s trabantche ili lada stiga da si dostatachno golem *** i da ne spazvash zakona !
124
0
 
0
 
! Отговори
Нешев преди 15 години
По новините по Нова тази вечер казаха, че младите шофьори не могат да управляват кола с обем на двигателя по-голям от 1.6 куб.см! Куб. см.
123
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АБЕ ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА СМЕ И ТОВА Е.
122
0
 
0
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 15 години
И кво значи.Взимаш книжка на 18 години изкарвваш 2 години без да си карал и вече на 20 години си супер шофьор.Поредната тьпотия която управляващите измислят.Вместо да направят едно спец звено катаджии - неподкупни,те нови правила измислят.И както повечето хора пишат - има коли по 150 коня и са под 1600 кубика.
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За по-строг контрол при издаването на книжки ! *** в учебна кола не съм видял , но съм виждал доста са с книжки че и за камион дори . За 100-300 лева на изпита и нямаш ядове. Докога ? Отделно карат и без книжки и никога няма 1 осъден...
120
0
 
0
 
! Отговори
edin преди 15 години
Tij pi6at po-golemi biseri ot kandidat-stydentite!Ot kadeto da go pogledne6 tozi zakon predizvikva ysmivka-a na sazdatelja trjbva da kypim edna kamila i.......pri talibanite!Na obmjana na opit!
119
0
 
0
 
! Отговори
проф.водач с 33год с преди 15 години
"велики мисли" на ГОЛЕМИ ***. Какво му беше на стария закон а по-демократична слободия.Ела ги виж п...те ссе качили по джипове. Какво да не би полицайте да ги спират.Ганьовска държава с ганьовски правилник. Какво ще лазим по първостепенен път с 90 км и ще правим колони .
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ти пък щото имаш пари да си купиш Mazda RX-8 цървулане..
117
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Многознайко, всяко нещо с времето си ! Като си на 65 никой не те кара да караш кола , нито да е*еш като магаре. Да си го правил на време . Твърдо съм ЗА хората над 65 години да минават на проверовъчен изпит ! По-опасни са от 19 годишните с ГОЛФ и когато направят нещо никой не ги съди, понеже 'няма за кога' А това че са отнели човешки живот дори не ги притеснява, какво е 1 човешки живот за комуниста ?!
116
0
 
0
 
! Отговори
uioi преди 15 години
DOKATO ANGEL DIMITROW OT DAI STARA ZAGORA PRODAWA IZPITA PO 150 LEVA 6TE IMA KATASTROFI I UBIYCI NA PATQ
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пълни глупости са това-някой явно много го е мислил!Продължавайте все така и далече ще стигнете!
114
0
 
0
 
! Отговори
Ime преди 15 години
В Испания няма ограничение относно мощността на колата, но по- младите шофьори са задължени минимум една година да не превишават 80км/ч и задължително да носят табелка с буквата "L" на колата, за да се знае, че са новаци. Освен това през първите 2 години количеството лкохол, което е разрешено да поемат е двойно по малко. Също така започват само с 8 тоцхки като максиманите, 16 ги получават чак сед 5 години шофиране без пробеми.
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ауди (не им правя антиреклама-напротив)имат 2 литрови мотори -90 коня, което не е голяма мощност.
112
0
 
0
 
! Отговори
Инсомния преди 15 години
Няма значение какво правят, винаги ще се намери вратичка. Само да попитам какво ви бъркат контролните точки ? Ако сте добри шофьори, то и една контролна да имате, няма да ви е проблем. Кубатурата на вдигателя ... Пфу, ако следяха малко нововъведенията, щяха да сложат и за мощността. В момента се търсят леки коли и т.н.и един въпрос - Лада 2107, да речем 2002-2003 година производство, то тогава вече са с 1.7 двигател, т.е. няма да мога да я карам ... Хахахахахахах ... Много им куца нещоП.П. Само да спомена, че Хонда Сивик, не знам година, 1.4 120 коня, няма тон ... Кое е по-опасно ?
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mazda rx-8 - 1.3 liter engine, 210 Horse powers :) - няма проблем, нека е под 1.6. Тия за турбо и супер чарджъри не са ли чували.... А ако имаш един кротък двулитров стар Пасат, да речем, и с него караш касетки със сливи от село на пазара - кво правиш ? Продаваш колата ? А младите майки с повече от едно дете ? А ако на бащата му се наложи в 3 през нощта да кара детето и майката (<18 год) в болница ? Да чака ли да умрат или да чака линейката ? Поредната безмислица, господа управляващи. Решението е в 80 часа книжка - яко градско, нощно каране, дъжд, управление на автомобил на сняг, паркиране, полигон, и 2 грешки на листовки.
110
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всичкатя я оправили, че ще ми казват каква кола да карам. Да вземат да оправят пътищата, не да се занимават с глупости. *** и държавата *** и чудото.
109
0
 
0
 
! Отговори
G. преди 15 години
"Придружител ГЛУПОСТ - Майка ми е с книжка а нито един път не се сядала зад волана с какво може да ми помогне в една такава ситуация."--------------*** много ще ти помогне, защото няма да спре да мрънка, че караш като бесен. Освен ако и тя не е щурава като тебе.