Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров

В момента всяка партия или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание
24 мар 2009 08:31,
164
Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров
Снимка: БГНЕС

Поправка "Анти-Костов" готвят БСП, ДПС и НДСВ. Те обсъждат изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8%.

"Дискутираме предложението, най-вероятно то ще влезе в парламента", съобщил пред вестник "Стандарт" член на соцръководството.

В момента всяка партия  или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание.

Пресният съюз СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 на сто, коментираха социолози.
В момента двете партии едва взимат 4%, пише вестник "Стандарт" .

Поправката би ударила и коалиция "Напред". Според проучванията тя има около 2% подкрепа, но до изборите гласовете й биха се увеличили двойно.

"Без десните и "Напред" Бойко Борисов ще остане сам в новия парламент", коментират изборни експерти.

Идеята вбеси опозицията.

"8% е ненормално. Защо направо не върнат член 1 от конституцията", скочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Непрекъснато се говори, че в България има прекалено много партии, но в минутата, когато има някакво обединение, управляващите се опитват да спрат това", възмутил още Каракачанов, който са част от коалиция "Напред".

Той изчисли, че с такава долна граница за влизане в парламента 350 000 души, дали вота си за определена коалиция, ще останат без свой представител във властта.

"Това е опит да се ограничи участието на коалициите в изборната надпревара. Тепърва ще го обсъждаме, ако бъде прието", коментира и партньорът му от партия Лидер Кънчо Филипов.

Идеята на червените срещна отпор и от новосъздадената коалиция СДС-ДСБ. "Изменението на квотите малко преди вота е дискриминация и не е коректно", отсече тъмносиния депутат Димитър Камбуров.

Той обаче изрази сигурността си, че дори границата да бъде закована на 8%, дясното обединение без проблем ще я прескочи.

Според Румен Петков не е нужно да се променя изборната бариера сега: "В парламента трябва да има и силно ляво, но и силно дясно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
кажи са колко кила тежиш и колко ти е обиколката на бицепса, че си търся счетоводител да знам дали ставаш за работата? А и основно имаш поне нали? Ако имаш и средно купено го носи и него! И в 20:00 пред кръчмата в Неделя! Айде чакам те!
142
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Шефа контролира охранителите а тука Охранителите искат да контролират! Дано на следващия му протест на Гърбара му пуснат някои да му размаже привържениците с IQ 0.1
141
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
няма да! ИМА НИСШИ И ВИСШИ и се ВИЖДА НИСШИТЕ КОГО ХАРЕСВАТ!
140
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
139, няма срамна работа,а това което пишеш говори лошо за теб
139
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
приятно едър с по дебело дупенце като културистче и си най-големия нали?! Я си кажи 6-тица в училище някога имал ли си или то това няма значение за в живота А? няма значение за живота на ОВЧАР; ПЪДАР; КОНЯР; ЧИСТАЧ; БИЯЧ; ОХРАНИТЕЛ; и още много други такива работи с мозък!
138
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
137, хубаво правиш като се смееш зад гърба на хората
137
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И се прави на 5 човека! хахахаха Я пали бе *** ти от къде си? А ако си някоя престъпна *** може и да му се кефите в вашата СРЕДА! Еми от всичките ми познати които са около 60човека има 4-*** които симпатизират на силния дебелак и то защото наистина по интелект и вид си приличат не за друго. те незнаят абсолютно нищо от политика и не ги и интересува. Обаче тези 4 души си мислят че са голямата работа! Никой нищо не им казва просто им се смеем зад гърба! По-глупавите това заслужават!Ходи както ти каза другия питай няколко души дето не са ти познати и не да питаш само такива с раници и слънчеви очила! Те и другите са хора!
136
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
134, ако не си питал 15 жители на София няма какво да ме караш да го правя
135
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ама както кажеш. нали бойко е велик. сигурно ги е преместил.
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМ? Я КАЖИ ДА ТЕ ЧУЕМ ВСИЧКИ И ПОСЛЕ *** И ГО КАЖИ НА ПОНЕ 15 СОФИЯНЦИ ПО ЦЕНТЪРА ДА ИМ ВИДИШ РЕАКЦИЯТА. НЕ НА ТВОИТЕ ПРОМИТАЦИ!
133
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
- избори през юли- 8% бариера- съкратена предизборна кампанияБСП пак показа че социалистите са подла и подмолна сила.
132
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 15 години
Каквото и да си бъбрим във форума едно е ясно за всички - тези 8% са подготвени за да прецакат СДС и ДСБ. Тъй като по отделно може и да не влязат в парламента (което ме съмнява особено за ДСБ), по същата логика можеше да направят и 8% за партии. И какво в паламента ще влязат само 4 партии - БСП, ГЕРБ, АТАКА И ДПС. Ако това стане то какво - ще имаме коалиция от Атака и ГЕРБ, тъй като, както изглежда за момента има противопоставяне между ГЕРБ и БСП+ ДПС. Пази боже оня *** Сидеров да влезе във властта. Този човек според мен е за психиатрията на 4-ти километър в София, отколкото да ръководи партия.Предполагам, че това ще стане, тъй като БСП се е вързала като сиамски близнаци с ДПС-то и ще се държат заедно. Сигурен съм, че вече имат споразумение за коалиция след като се видят резултатите от изборите. Накрая ще се окаже, че и коалицията ГЕРБ+АТАКА няма да е много силна, тъй като на Сидеров трудно може да се довери човек.
131
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
защитавам Борисов и мисля че е ненормално правителството на България да създава проблеми на най-големия град в България като част от предизборната борба
130
0
 
0
 
! Отговори
xaxaxa преди 15 години
Бойко Борисов има 2 к.ура, всеки един по-голям от другия
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
представител126 ще си останете малцинство ако разделяте хората на такива които живеят в големи и малки населени места
128
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако някой СОФИЯНЕЦ защитава Б.Б. да ходи да се прегледа или да си поговори с баба му и майка му - как им е докато пътуват! ИЛИ ТЕ НЕ СА ХОРА А БЕ ТАПУНГЕРИ!?
127
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ам така, в дивият запад силните избиват слабите, хайде сега сте силни сте и сте на власт и сега е момента да се разправите с народа
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
123 вие сте малцинство В СОФИЯ - така че ме боли шперца за теб. Щом ти харесва как управлява града ОК! СТРАШЕН Е ! НЯМАМ ДУМИ!И СМЕ БИЛИ МНОГО - Я ДА СИ ПАЛИ ТАМ ДЕТО СА МАЛКО! НИКАКВО СЪЧУВСТВИЕ КЪМ ТОЗИ ****Л БОЙКО
125
0
 
0
 
! Отговори
Мк преди 15 години
Ако си спомняте преди години, когато Костов беше на власт Доган беше един от хората, които най-много се оплакваха от т.нар "двуполюсен модел" (СДС/БСП). Сега, когато му е изгодно (понеже партията му вече има повече от 4 процента) и му дава шанс да изрита единствените нормални партии вече е поддръжник на идеята за по-висок избирателен праг. Едно нещо не мога да разбера. Колко ***, КЪСОПАМЕТЕН и БЕЗПРИНЦИПЕН трябва да бъдеш, за да защитаваш по форумите тези *** от тройната коалиция (изключвам н.е-щастници като куку, фарс, умини сме и тн понеже те очевидно са платени)?
124
0
 
0
 
! Отговори
nekorumpiran преди 15 години
животът е борба - оцеляват само по-силните...