Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров

В момента всяка партия или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание
24 мар 2009 08:31,
164
Тройката готви 8% бариера за Костов-Димитров
Снимка: БГНЕС

Поправка "Анти-Костов" готвят БСП, ДПС и НДСВ. Те обсъждат изборната бариера за коалиции да бъде вдигната от 4 на 8%.

"Дискутираме предложението, най-вероятно то ще влезе в парламента", съобщил пред вестник "Стандарт" член на соцръководството.

В момента всяка партия  или коалиция, която вземе 4% от бюлетините, се класира за Народното събрание.

Пресният съюз СДС-ДСБ няма никакъв шанс, ако бариерата стане 8 на сто, коментираха социолози.
В момента двете партии едва взимат 4%, пише вестник "Стандарт" .

Поправката би ударила и коалиция "Напред". Според проучванията тя има около 2% подкрепа, но до изборите гласовете й биха се увеличили двойно.

"Без десните и "Напред" Бойко Борисов ще остане сам в новия парламент", коментират изборни експерти.

Идеята вбеси опозицията.

"8% е ненормално. Защо направо не върнат член 1 от конституцията", скочи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Непрекъснато се говори, че в България има прекалено много партии, но в минутата, когато има някакво обединение, управляващите се опитват да спрат това", възмутил още Каракачанов, който са част от коалиция "Напред".

Той изчисли, че с такава долна граница за влизане в парламента 350 000 души, дали вота си за определена коалиция, ще останат без свой представител във властта.

"Това е опит да се ограничи участието на коалициите в изборната надпревара. Тепърва ще го обсъждаме, ако бъде прието", коментира и партньорът му от партия Лидер Кънчо Филипов.

Идеята на червените срещна отпор и от новосъздадената коалиция СДС-ДСБ. "Изменението на квотите малко преди вота е дискриминация и не е коректно", отсече тъмносиния депутат Димитър Камбуров.

Той обаче изрази сигурността си, че дори границата да бъде закована на 8%, дясното обединение без проблем ще я прескочи.

Според Румен Петков не е нужно да се променя изборната бариера сега: "В парламента трябва да има и силно ляво, но и силно дясно."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
това че в твоето обкръжение сте такива е ваш проблем, не ме занимавай
122
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ще бъде поучително ако ДПС+НДСВ+БСП вдигнат бариерата на 8% и после останат извън парламента
121
0
 
0
 
! Отговори
от 23г студент преди 15 години
това че в твоето обкръжение сте само такива, мога пък да ти кажа, че в моето никой не понася Б.Б. Или червените или националистите (нали се сещаш кои са те)
120
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сега е моментът ГЕРБ, СДС , ДСБ , Каракачановите,хората на Яне Янев и други десни да се обединят, за да изтрият напълно БСП и ДПС от картата на България
119
0
 
0
 
! Отговори
некорумпиран преди 15 години
вождът е бита карта.... Това е добра новина...
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Над 8% са само ГЕРБ и АТАКА.Тези от БСП са големи смешници като се надяват че все още има будали които биха гласували за тях.
117
0
 
0
 
! Отговори
Петров преди 15 години
нека видиме всякакви прослойки и да им се присмиваме, то 5 души нищо няма да могат да направят сами! Нека има бе човече така има най-много предложения и решения на какви ли не въпроси.
116
0
 
0
 
! Отговори
Бат Сандю преди 15 години
даааа всякви гашници, галдници и лишпери да влязат там ти чувашли се бе
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нека партийните секретари да видят какъв е бил ръста на БВП на Ирландия след влизането и в ЕС - справка евростат
114
0
 
0
 
! Отговори
какво следва... преди 15 години
при такъв праг влизат ГЕРБ, БСП, АТАКА и ДПС. ГЕРБ никога няма да имат пълно мнозинство (и слава Богу). Ако направят коалиция с АТАКА, по-добре да обявим фалит на държавицата ни и да бягаме в Македония (Република Западна България), понеже герберите, които имат 2 експерта и всичко друго са послушни и АТАКА, които са съставени от индивиди с по 1 мозъчна гънка, ще ни разкатаят майката ...буквално!!! За БСП и ДПС е ненужно да да се коментира- ако някой си мисли, че са се справили добре и пак трябва да управляват, значи си ги заслужава.шансът на България е ГЕРБ (поради липса от алтернатива) като мандатоносител + сините + Движение Напред. И при Костов, и при Напред има някой друг млад човек с интелект, който може да дърпа другите. в крайна сметка има една мн хубава приказка: всеки народ по един или друг начин си заслужава политиците
113
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да я свалят по-добре за да влезнат хораот всякакви кръгове, а не едни и същи все!
112
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Приятели,ПРАГА ЗА ВЛИЗАНЕ В ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНИ НЕЗАБАВНО, КАТО ПРОТИВАКАНСТИТУЦИОНЕН!!!Конституцията повелява:Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и ПРАВА.СЛЕДОВАТЕЛНО: - Недопустимо е с процентен праг, да бъда лишен от правото да имам мой депутат в парламента . Чл. 10. Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. СЛЕДОВАТЕЛНО: - Недопустимо е общо, равно и пряко избирателно право, да се отменя, чрез закон с процентна граница.Чл. 11. (3) Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите....СЛЕДОВАТЕЛНО: - Недопустимо е с процентна граница, партиите и гражданите да се лишават от парламентарно представителство, което да изразява ТЯХНАТА ВОЛЯ!.В КОНСТИТУЦИЯТА Е КАЗАНО ЯСНО И РАЗБРАНО:Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.ВСЯКО ДРУГО ТЪЛКУВАНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА Е ОТ "ЛУКАВИЯ"...
111
0
 
0
 
! Отговори
Фарс преди 15 години
Аз незнам за какво плачете за Анти Костов 8%!?!При 8% всички силни партии влизат без проблеми - БСП, Герб, Атака и т.н.От написаното във форумите се вижда, че Костов е месията, най-способният, най-успелият и всичко най, дори и най-крадливият. Следователно за него като факир, магьосник и т.н. въобще не е проблем да излезе от гардероба със скелетите и като млада булка, да прескочи тези невзрачни за него 8% заедно с младоженека СДС.Няма страх, няма паника. Всичко е оптимистично и безопасно.Очаква ни един Happy ending.Не знам за какво плачете?!?
110
0
 
0
 
! Отговори
evgenibacardgiev преди 15 години
Не, този праг не е насочен срещу Костов-Димитров, а в подпомагане на ББ. Никой разумен човек няма да си пропилее гласа, като гласува за непреодолим праг, а ще гласува направо за ГЕРБ. Това ни готвят тези, които уж се правят на кучу и котка вече втора година. Иначе разлика в прага за партия и коалиция трябва да има, навсякъде е така. Но защо точно сега? Питам аз и отговор не искам.....
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре де не мога да разбера едно нещо : Тука някой хора пишат за платени хора във форума на тройната коалиция. ОБАЧЕ аз виждам как всички много харесват костов но уви, статистиката сочи друго за Костов са гласували на предишните избори едва 15000 души!! Сега се очаква пак същия брой.. или какво излиза та 15000 души това са членска маса ,роднини и приятели на Костов.. Излиза ,че Българина мрази и не иска Костов а го искат само тия които са или членове на ДСБ или роднини и т.н. И кво излиза накрая? Че всички подкрепящи тука Костов са или членове на ДСЛ или са просто роднини на някой член на ДСБ. Дори СДС в момента е във вътрешен конфликт щото 60% от Седесарите не искат коалиция с Костов!!! Така ,че явно платените драскачи не сме ние а вие ,които защитавате Костов. Защото България и Българите мноого отдавна още преди 8 години биха шута на Костов.
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хей пич99, пак се опитваш да ме манипулираш Евростат е статистическа служба и събира статистически данни за страните от ЕС, но в Евростат не е изнесено това което пишеш, че "...България е най-икономически подготвена за Световната криза..."
107
0
 
0
 
! Отговори
демократ преди 15 години
ти май нямаш представа какво говориш и само пишеш глупост след глупост. ти си гениално неадекватен :))) кога съм казал, че имаме нужда от 100 партии?!
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хи хи май-не аз а ти си празноглавеца или четеш коментарите наполовина? Аз точно това казах ,че нямаме нужда от 100 партии в парламента . Файда няма, има една приказка Орел,Рак и щука проче ти я. Тя е настолна книжка на 4-токласниците.
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
хи хи май-не аз а ти си празноглавеца или четеш коментарите наполовина? Аз точно това казах ,че нямаме нужда от 100 партии в парламента . Файда няма, има една приказка Орел,Рак и щука проче ти я. Тя е настолна книжка на 4-токласниците.
104
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако комунистите направят тази грешка, всички демократично настроени хора в България ще гласуваме за СДС-ДСБ и пак няма да се получи ДС постановката.