12% от българите карат без колан, първенците в ЕС: Германия и Румъния

От 20 до 26 април катаджиите ще дебнат за превишена скорост
30 мар 2009 12:49,
59
12% от българите карат без колан, първенците в ЕС: Германия и Румъния
Снимка: БГНЕС

12% от водачите и пътниците в България не използват обезопасителните колани.

Това показват данните, изнесени от Европейската мрежа на “Пътна полиция” – TISPOL, след проведена акция в страните от ЕС.

Кампанията за използването на обезопасителните колани в автомобилите се проведе по едно и също време от 16 до 22 февруари в 23 страни, членки на Евросъюза.

Регистрираните нарушения за този период са 132 000, като за България те са 2265.

Според статистиката по брой на наложените санкции страната ни е в една група с Дания, Финландия, Гърция, Литва, Холандия и Швейцария.

Първенството с 41 035 наказания се държи от Германия. В челото са още Румъния с 22 016 и Украйна с 8065.

До края на годината европейската мрежа „Пътна полиция” ще организира още 7 операции.

Следващата ще бъде от 20 до 26 април. Тогава органите на Пътната полиция ще следят за превишена скорост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
А пък 88% карат с колан
37
8
 
32
 
! Отговори
бившия 34 преди 15 години
Против съм налагането на наказания за поставен/непоставен колан. Това трябва да е право на избор на водача! Ситуации на пътя всякакви! Коланът може да бъде както полезен, така и много вреден. А за пълната липса на контрол на пътя са виновни и от КАТ! Има много други по-важни неща, с които да се захванат от следенето дали си си сложил колана! И точно тези "други" неща могат да повлияят на мрачната статистика. Коланите са малката капка в чашата. Ако ще се борим с капкомера - ще продължаваме да се трепем по пътищата, докато почнат да липсват кандидати за шофьори! Ако държиш на хората, които возиш ти сам ще искаш да си сложат коланите. Няма нужда да те задължават и глобяват. Просто един повод да си поискат 10-,20-те или колко там поискат лева/евро/долари... На КАТ-аджиите на пътя трябва да им се забрани да работят с пари. Да пишат акт и в съда. За леките нарушения без пострадали хора - по бързата процедура. За случаите с пострадали - както си му е реда. За чужденците - на границата да си им прибират глобите!
36
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Книжките ги дава ДАИ, а не КАТ! Информацията ти е стара! Много ги плюете КАТ, ама кога ги даваха от там беше в пъти по- добре на пътя!
35
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
ако КАТ си вършеха работата като в нормалните държави половината от изказалите се тук нямаше да имат книжки
34
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
"Нуждата от колан ще изчезне, ако....." Ехх, ако баба беше мъжка! И имаше дръжка....Винаги ще има такива ситуации на пътя и в най- цивилизованите държави ги има. С колан не си застрахован, но поне няма да се нахендриш на волана, толкоз ли е сложно? Да чукна на дърво-10 години не съм се блъскал, само няколко пъти коланът е спасявал хора които возя, щото като набия *** и лепват към жабката и меко казано е неприятно и това при спиране. А при истински удар?
33
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Ако КАТ си бяха на място "гъзетата" по пътищата щяха да са в пъти по-малко! Ако се спазваха правилата за движение по пътищата, ако не се изоставяха очевидно ненужни табели (след като причината за поставянето им е отстранена), ако ... - ех, мечти.Гоориш за колана като следствие от проблем , предизвикан от "гъзета" на пътя! Ти говориш за колана като манна небесна. Знаеш ли, че колкото живота са спасени (с осакатявания) от колан, толкова са и отнетите пак заради него?! Но това е неудобната истина! Нуждата от колан ще изчезне ако се спазват правилниците за движение и наистина се налагат санкции на нарушителите. Много от отворковците тук возят жена и дете (поне едно). Но точно те най-често нарушават правилника. Виждал съм го с очите си! Продължавайте да защитавате коланите и да разчитате на тях да Ви пазят. Аз искам да ме пазят от такива като вас!
32
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Квото се повикало, такова се обадило! Внимавай с кавалификациите!
31
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
А на 24 защо още го държите?
30
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Рогат *** си ти-питай жена си защо;)
29
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Те гъзетата дето сами си вярват са на първо място по донорство. Забелязвате ли, как все някой друг им е виновен за тяхната простотия-държавата, политиците, катаджиите, на българина все някой друг му е виновен. "Колан ПТП не предотвратява" -То и да носиш бронежилетка не предотватява някой да стреля по тебе, ама ако се случи не е все едно имаш ли я, или я нямаш!
28
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Поредния разбирач-отворко!И от медицина разбира...поредния пример за едър рогат ***,който има щастието да говори!!!
27
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
То от такива "пълни" чутури кат тебе по 1000 души *** по пътищата. И ако бяха с колани щяха да си спестят фрактурата на тазовите кости-която често води до вътрешни разкъсвания и кръвоизливи, или черепна фрактура от волана, която може да доведе до мозъчен кръвоизлив.
26
8
 
32
 
! Отговори
M преди 15 години
Като чета какво пишете,то е 100% отражение на това,което се случва по пътищата!Пълно е с много вярващи си "шофьори",че изобщо умеят да карат!***,цял свят ,хората като седнат зад волана,първо колана си закопчават,ама тука,нали требва да си ДУПЕ,да си ГЪЗар,как то е срамно да си сложиш колан,по си е друго цайсите,едната ръка да се вее през джама,а с другата да "мажеш" по волана!И най-отчайващото е,че тези "дупета" си вярват,за какво им били колани!И жените и те,всичките Фитипалди,карай само лева лента,няма значение,че лазиш с 20!!!Никой не може теб да изпревари,требва да влиза в насрещно,ако му стиска!Е това е действителността в Б-я и докато,не си вземете забележка,ще умират по 2000 на месец!Плюйте по КАТ,плюйте по държавата,ама вие сами сте си виновни!Така ще е дпкато сте ***!!!
25
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Коментар 26 -13:56- е за 19 и 20. Стария 21-ви пост е бил премахнат.Извинявам се на сегашния 21. - 13:42 -. Очевидно не се отнася до него!
24
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
*** са имбецилите, дето си ти дали мизерния ти животец да ти кажа. С 67 кинта и един кубик асфалт не можеш да си купиш бе, ***.
23
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
до 15,който е вдигнал ръце от мрънкачи-горкия той.Ало,подлого,аз си плащам по 67 лв на година и имам право да знам къде отиват парите ми,ясно ли ти е! И 67 лв не са никак малко при наличие на 2000000 автомобили,от тях половината да са си платили това са страшно много пари.Ами данъци,ами прегледи(там незнам къде потъват ***),ами актове и фишове,граждански и пр..Айде не се изказвай неподготвен!
22
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
А при рязко спиране със пътник до нас без колан какво се случва?!
21
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
това с колана е пълна глупост. Човек с болен мозък, пиян, дрогиран и т.н. се качва на кола, та колана е капка в морето. Ако не изнервя и разконцентрира колана по добре да си без него. Някой път е по-добре да го няма, защото човек изхвърча от колата и не остава вътре да го мачкат ламарините. Колана трябва да е личен избор.
20
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Кво да направят катаджиите точно? Да седнат до тебе и да те учат как се кара ли? Като си *** зад волана никой не ти е крив!
19
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Явно вече си халосвал джама на моргата и си превъртел, няма смисъл да пишеш, търси неврологи не губи време.