60 000 чакат за БГ паспорт, бум на македонците

Интересът скочил значително след приемането ни в ЕС
17 авг 2009 20:02, Красимир Ангелов
245
60 000 чакат за БГ паспорт, бум на македонците
Снимка: БГНЕС

 

Над 60 000 молби за придобиване на роден паспорт има постъпили в дирекция "Българско гражданство", съобщиха от  Министерството на правосъдието.

Установено е, че част от тях са още от 2006 година.

Заради усложняване на процедурата Министерство на правосъдието обмисля да предложи отпадане на посредничеството на фирми при подаване на молбите за родни паспорти и това да става само лично от гражданите.

Така според министерството ще се създаде възможност още в началото на процедурата да бъдат отстранени невалидните, неточни или непълни документи и ще бъдат ограничени възможностите за корупционни практики в хода на получаването на българско гражданство.

От ведомството констатират голям интерес към българското гражданство след приемането на страната ни в ЕС.

Само през 2007 г. около 10 000 македонски граждани са получили българско гражданство.

Процедурата за получаване на роден паспорт включва разглеждането на молбите и в други ведомства, в това число и в Агенцията за българите в чужбина.

Работата на дирекция „Българско гражданство“ пък била допълнително затруднена от това, че над 60% от документите, удостоверяващи български произход, са неавтентични.

“Това налага експертни проверки, които забавят хода на преписките”, посочват от правосъдното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Глаголицата НЕ но т.н.Кирилица си е създадена ТОЧНО В БЪЛГАРИЯ ПО ПОРЪЧКА НА ЦАР БОРИС1 ПОКРЪСТИТЕЛ И ЕДВА ТОГАВА СА СЪЗДАДЕНИ И ПЪРВИТЕ КНИЖОВНИ ШКОЛИ НА СЛАВЯНСКИ ПРЕСЛАВ И ОХРИД!А онова *** дето се прави на македонец задайте му въпроси кога и къде са родени КЛИМЕНТ И НАУМ град Охрид в границите на коя държава е бил по тяхно време,кой им дава право да правят школи,кой ги поддържа и ПОМОЛЕТЕ ВСЯКО ЕДНО МАКЕДОНИСТКО *** ДА ВИ ПОКАЖЕ АВТЕНТИЧНИ ДОКУМЕНТИ,КАРТИ доказващи техните шизофрении.
224
1
 
0
 
! Отговори
445 преди 14 години
преди 5-6 години работих в словения - без документи естествено колегите бяха предимно босненци, албанци, словаци и ...македонци познайте кой етнос беше най-мързелив съответно "отритнат" от останалите
223
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до нефтения-СЛУЧАЙНО ДА ИМАШ ИДЕЯ ЗАЩО,ПОРАДИ КАКВА ПРИЧИНА ГЪРЦИ ЩЕ СЪЗДАВАТ АЗБУКА ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА СЛАВЯНИ!!!!????????А СЛЕД ТОВА ТАКИВА ЧУТОВНИ БОРБИ ДА АСИМИЛИРАТ СЪЩИТЕ СЛАВЯНИ -БОРБИТЕ ЗА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА,БОРБИТЕ БЪЛГАРИТЕ ДА БЪДАТ ПРИЗНАТИ ЗА РАЗЛИЧЕН НАРОД ОТ ГЪРЦИТЕ И НАКРАЯ ГРЪЦКИЯ МАКЕДОНИЗЪМ,КОЙТО ОБЯВИ БЪЛГАРИТЕ ЗА СЛАВОФОННИ ГЪРЦИ!що им трябвал таралеж в гащите?иначе и аз мисля,ЧЕ КИРИЛ И МЕТОДИЙ НЕ СА БЪЛГАРИ,НО РАЗБИРА СЕ НЕ СА И "МАКЕДОНЦИ"ОБАЧЕ ЕДВАЛИ СА "САМО "ГЪРЦИ.
222
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
вервайте си на измишльотините, които Ви инабиват в главите...
221
1
 
0
 
! Отговори
Йованка преди 14 години
Офффф,тая плоча с татарите се изтърка вече!Даже свястна обида не можете да измислите.Аз кат се погледна съм бяла със сини очи(за съжаление не руса, *** к'о да прайш), па и баща ми и дядо ми не са татари.Ако мислите, че ми пука кво ще ми кажат нек'ви омърляци кат вас....дреме ми на тоя де го нямам:-))
220
1
 
0
 
! Отговори
Kancho преди 14 години
Kakto bulgarite,taka i makedoncite tarsim spasenie po sveta i Europa po vsevazmojni nachini. Ikononomicheskata prinuda,kakvo da pravish. NEKA SI POMAGAME,KATO DOSTOINI SLAVIANI,A NE NEPREKASNATO ,KOI E PO-VELIK /t.e GOLIAM/
219
1
 
0
 
! Отговори
mean преди 14 години
никакви документии да не и се дават! само с визи да влизат....мислят че са центара на света... александар македонски, който всъщност е съвсем от друга порода.... само името са му хванали... нямат нищо общо с него и с другиитее който си ги приисвояват че са техни герой....майната им.... само визи за тия... никой ги необича... гръците най- вече :)
218
1
 
0
 
! Отговори
nameless преди 14 години
Като изключим икономическите причини и емигрантските пориви, това всъщност е една прекрасна новина. Все повече братя от географската област Македония се отърсват от веригите на сърбо-комунистическата пропаганда и се завръщат в лоното на своята истинска народност....
217
1
 
0
 
! Отговори
Щрафцигер :))) преди 14 години
На макетата да се дава български паспорт само след мащабно проучване и събеседване, където трябва да докажат че имат български корени има за останалите наглеци дето искат български паспорт за да могат по лесно да си намират работа в Европа шута и да си останат в смръдливата сръбскооблъчена държавица.
216
1
 
0
 
! Отговори
445 преди 14 години
ей *** албански я се скрий бе
215
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
какво е македонец-наследник на хомосексуалиста Александър -глупости -Самуил е българин и тази територия е България-друг е въпроса че сме я подарили на лукави гърци и алчни сърби
214
1
 
0
 
! Отговори
МАКЕДОНСКА НАДЕНИЦА преди 14 години
еи МРАСНИ *** татари, ке ви утепа всичките.НИЕ СМЕ СЪРБО-СЛАВЯНО-МАКЕДОНЦИЮНЕ СМЕ ТУРСКИ КОРЕНИ КАТ ВАШИОПТ КУБРАТ И КОТРАГ-ТАТАРИ СТЕ , И СТЕ ОКРАЛИ СЛАВО-МАКЕДОНСКАТА НИ АЗБУКА ОТ ОХРИД НА КЛИМЕНТА ОХРИДСКИЯ-СЛАВЯНИН БЕШЕ -НЕ БУГАРО-ТАТАРИН
213
1
 
0
 
! Отговори
445 преди 14 години
никви докумнти за теа шиптъри !!!
212
1
 
0
 
! Отговори
obsidian cat преди 14 години
Мразят ни пък при нас се бутат , от къв зор? Аз като не ги харесвам що не ходя даже на ексурзия там ,ми щото са ми неприятни и не ме интересуват.Пфф тва е като да мразиш *** ама зорлем да се опъваш в гз щото било престижно и давали хубави службички. :D
211
1
 
0
 
! Отговори
prof.Dimitrov преди 14 години
Naistina parvite uchebnici v Bg uchilishta sa prevedeni ot Hrvatski. Istoricheski fact
210
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Светите братя Кирил и Методий са родом от Солун. баща им е грък, а майка им е славянка. Приема се, че Климент Охридски започва да реформира глагилицата, тъй като е много трудна, и така се ражда кирилицата, тоест тя си е чисто българска.
209
1
 
0
 
! Отговори
до татарите преди 14 години
како сте татари
208
1
 
0
 
! Отговори
MER преди 14 години
До 207: Жеко, като ти гледам името, си от Стара Загора или околностите. Вие никога не сте се славили с много познания или чувство за принадлежност към "група". Знам ви - шест години съм ви сърбал попарата. Сега е времето тия хора, които са със "сбъркана" идентичност, да се върнат към корена си. Какво ти попречиха тия, дето се чувстват българи? Трябва да насочиш негативизма си към онези, които нарочно са ги объркали - заради политическите си намерения.
207
1
 
0
 
! Отговори
jeko преди 14 години
aman ot makedonci,ne moga da gi ponasqm.I zakvo se vrat tuk,da si stoqt u skapanata makedoniq.
206
1
 
0
 
! Отговори
Koicho преди 14 години
Ivanoo...ov,Ivanov.Shto ne se gramnesh