Пакостите на Тагарински

От 10 години пътят му в политиката е местене от едно място на друго
5 дек 2009 19:21,
96
Пакостите на Тагарински
Снимка: Булфото

Марио Тагарински е с изключени телефони, няма го вкъщи, поверил е на сътрудници да му свършат работата с подаването на заявление за напускане на групата на РЗС. Така твърди лидерът на партията Яне Янев, който дори е пратил барети по петите на отцепника (Велин Хаджолов, Рашо Зайков), притеснен за здравето му.

Защо Янев би се зарадвал, ако намерят и може би „излекуват” Тагарински? Депутатът не е казал мотивите си да напусне РЗС нито пред шефа си, нито пред медиите. Затова ще разгледаме неговото поведение на политическата сцена през последните няколко години.

Най-ясна картина дава политическият път на Тагарински в 40-тото Народно събрание.

Той влиза като депутат от ОДС, после става независим, после пак става депутат от ОДС (но след като в групата на сините са се случили безброй трансформации), после пак става независим и накрая, малко преди изборите се влива в групата на РЗС, станала популярна в медиите и като групата на ДАНС. За един мандат успява два пъти да влезе и напусне една и съща група, за да се влее в трета.  

И сега, и в предишния парламент Марио Тагарински остава в политическата сила, която го е направила депутат само за първите 5 месеца.

През ноември 2005 г. трима народни представители от ОДС Александър Праматарски, Мария Капон и Марио Тагарински (партньори от Демократическата партия) са изключени, защото не са съгласни Петър Стоянов да е шеф на групата и не одобряват решенията на сините по време на кметските избори 2005.

Марио Тагарински става независим депутат и остава такъв до средата на 2008 година. Тогава се връща към сините редици. ОДС обаче вече съвсем не е това, което е била през 2005 година. Присъединили са се хора от различни партии – през 2008-а там пак са Стефан Софиянски, Красимир Каракачанов, Любен Дилов, изобщо – пълна каша.

Като възстановен седесар Тагарински даже се прицелва в председателския пост на СДС. Той опитва да се конкурира с Мартин Димитров, но комисията на сините отхвърля кандидатурата му.

През 2009 година идват избори. Яне Янев се е скарал шумно с депутатите от ОДС и два месеца преди вота започва да формира собствена парламентарна група. Там влизат всички „сърдити” десни. Тюрлугювечът включва хора от ВМРО, БЗНС, ДП, „Атака”, Гергьовден, ДСБ. Все хора, които обичат трансферите. В групата влиза и Марио Тагарински.

Още по темата

Малко преди изборите РЗС се включва в акцията за отстраняване на десницата от състезанието на 5 юли, предлагайки непосилният изборен праг от 8%. Той дори беше приет, но след президентското вето върху изборния закон – прегласуван.

Ако 8-процентния праг беше влязъл в сила, Марио Тагарински днес нямаше да е депутат, както и Яне Янев. В крайна сметка, обаче, бившият седесар стана заместник-председател на групата на РЗС в 41-вото Народно събрание – до вчера.

Ако се върнем по-назад в биографията на Тагарински, ще си припомним, че той беше министър в кабинета на Иван Костов. През 1999 година обаче стана жертва на голямата чистка в правителството. Тагарински се сбогува с поста министър на държавната администрация. Заедно с него са отстранени хора, чиито имена говорят сами за себе си – Евгений Бакърджиев, Богомил Бонев, Александър Божков.

Накратко, Марио Тагарински има опит в смяната на политическия отбор. Той е един от първите седесари, след което е член на Демократическата партия, после пак седесар, накрая борец срещу корупцията от РЗС и последно– вие преценете смисъла на думата „независим”.

На този фон решението на Яне Янев да включи Тагарински в партията си, дори да го направи своят най-верен човек в парламента, изглежда наивно. Още повече, че самият Яне Янев би трябвало да познава причините, поради които човек претърпява политически трансформации. Янев беше земеделец, почти националист, демократ, консерватор.

Сега политическият резултат никак не е за подценяване. Първо - заради Тагарински Яне Янев никога няма да стане председател на комисията за ДАНС. Това щеше да има интересни последствия, предвид смяната на ръководството в агенцията и факта, че братът на напусналия Алексей Петров беше кандидат за депутат от РЗС.

Второ, Янев ще се размине с комисията за борба с корупцията, чието председателство дава смисъл на самото му участие в политиката.

Трето – партията губи влиянието си, а също така субсидията, което ще постави на кантар самото й съществуване.
 

 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
17
 
! Отговори
смешник води народа преди 14 години
Ако един *** забавлява народа - това е комедия,но ако същия този *** води народа - това е трагедия.....Гьоте
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само политически *** си имаме в парламента за съжаление....Защо изобщо ни занимават с една от много такива в бардака?!?
34
0
 
17
 
! Отговори
ста преди 14 години
Ех Марио докаде я докара. От трънта на глог и пак независим! Браво! Ако те изберат пак в другото НС ще се спукащ от палнота. Само че вече и Яне няма да те спаси. Вземи си почивка / дебелариума те чака.
33
0
 
17
 
! Отговори
**** преди 14 години
Какво е това независим депутат,щом си влязъл от дадена партия или я напускаш и с нея парламента, и влиза следващия класиран след теб,или оставаш,какви са тези троянски коне които разбиват партии?Като е искал да бъде независим да се е явил на избори като независим кандидат,*** си бяхте в очите на хората и такива си оставате,мам*кави и душевадци,за вас трябва да въведем китайския закон,само така ще се отървем от вас,и всички ще станете независими!
32
0
 
17
 
! Отговори
papa преди 14 години
Такива са ни депутатите, такива са ни масоните, такава ни е орисията, такива са ни и медиите, щом изобщо забелязват жалкото съществуване на този ***.
31
0
 
17
 
! Отговори
СТОЯДИНА преди 14 години
ТЕЗИ ОХРАНЕНИ ШОПАРИ СЕ ЧУДЯТ КЪДЕ ДА СЕ МЕСТЯТ ЗА ДА ЛАПАТ ПОВЕЧЕ И ДА НИ ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО ОТ ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СТРАНАТА, ИЗОБЩО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАМЕ НИЕ БЕДНИТЕ ХОРА - СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ КОИТО ЗАКОПАХА ДЪРЖАВАТА УМИШЛЕНО.
30
0
 
17
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Не защитавам Фидосова, но дай един пример за депутат, който не си е купил по един или друг начин мястото в парламента?И който не е осребрил присъствието си там, излизайки по-беден, отколкото е влязъл?Аз познавам двама такива, от зората на демокрацията.Единия от БСП пътуваше даже и с влака, другия от СДС.Като ги усетиха ,че не са по далаверата и вярват още в идеали, не ги избраха за следващия парламент.Този, от БСП едвам свързва крайщата, отлюспен и от свойте, а СДС-ара е фермер, на общиоснования
29
0
 
17
 
! Отговори
dominci преди 14 години
*** пръча е този Тагарински. Ей такива са всичките ни политици! Като е толкова голям мъж защо не сдаде поста си на депутат?
28
0
 
17
 
! Отговори
Отговорът преди 14 години
Звъни се на ВОДАЧА, защото шопара храни надежда водача да го вземе по крилце (нежно, пухкаво и удобно за шопари).
27
0
 
17
 
! Отговори
Отвращава ме ! преди 14 години
Тоя *** Тагарински е подходящ само за оправене от турските мaнaфи!Той за друго не става, защото е ***, макар и пълна с лой!
26
0
 
17
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Сега сериозно.Днес в предаването на Волгин по "Хоризонт" хванах част от изказването на негов гост, за съжаление не разбрах кой беше той.Извода, който направи той е че всичко е много здраво обвързано под маската на различни партии и коалиции.Според него, 20 години при всички управления тайните служби са правили само едно-следели са правилното инвестиране,движение и отчитане на парите ,дадени от БСП на клонингите и.Ако хората знаеха за тези връзки, нямаше да има и един гласуващ за която и да е пар
25
0
 
17
 
! Отговори
Тема за размисъл : преди 14 години
Тема за размисъл :Фидосова ... грациозната, 200 килограмова свинка-нотариуска ... защо е депутат ? Защото народа я познава ?Защото има качества ? (извън далавераджииските, които са безспорни) Друго ?Ми НЕ ... просто е кихнала яко кеш на местния герб-клуб, надушвайки Герб-вълната. Добра преценка, очевидно има качества момата, не случайно е 200 кила.Гласувал съм за Бойко, но просто не мога да гледам същества като Фидосова.
24
0
 
17
 
! Отговори
tarikata1128 преди 14 години
ЦВЕТНИЦА празник за цветарките 1. Има една цветарка която ходи там където има пари. Тя се казва Марио Тагарински и тази цветарка забрави че влезе с листата на СДС благодарение че лиза (няма да го кажа че е грубо но тя е българска дума ***) на Иван Костов. Аз ще ви припомня това беше април 1997г.Той е от Ямбол а по нареждане на оня дето му викате командир Иван Костов. Влезе като от Сливен го избирахме, но нека да си спомни че и бюлетините подменяхме, а сега прасето му с прасе охрани се и иска още.Нека не забравя че сега има комисия Кушлев а прокуратурата трябва да си влезе в ролята и да го вкарат зад решетките. Неможе да се скрие много набързо натрупа много на нашия гръб. Затова недей да мислиш че в РЗС при Яне ще се скриеш, махни се докато не съм пропял че и Иван Димов ще загази.Той е инициатора ти да си там сега и двамата крадете и като ЦВЕТАРКИ
23
0
 
17
 
! Отговори
! преди 14 години
Страхотен анализ!Поздравления, г-н- Генов!
22
0
 
17
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Ще цитирам Велко Кънев, Павел Попандов и Георги Мамалев, все титани на политическия ни небосклон: "Ех, мили мои, партии любими, аз ще съм със таз, която е на власт!!!"
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Познай от коя партия ще влезе марио в следващия парламент? Изпрати смс с текст......на кратък номер ББ
20
0
 
17
 
! Отговори
PENE преди 14 години
Понякога и грешниците ,като Тагарински , правят правилни и полезни ходове ! Най-малкото защото с неговото напускане на РЗС ,ще помогне за изчезването на това недоразумение Яне от политиката!А да не забравяме,че и Яне Янев е сменил не една и две партии през политическата си "кариера"! Всичко се връща на този свят !!!!!!!
19
0
 
17
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
автоотговор на 18.Нарича се далновиден и опитен парламентарист.Потенциално всички са такива в парламента, с изключение на най-голямия мъж в политиката-Татяна Дончева.
18
0
 
17
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Как се нарича жена, която днес е с един,опразва портфейла му,после се насочва към следвашия ,после трети, и накрая пак към първия?А как се нарича политик с такова поведение?
17
0
 
17
 
! Отговори
44.44 преди 14 години
Появил се един човек отнякъде и предложил едни пари на наш Марио :) Той като един обигран политик знае как да ги вземе,така че да не се разбере.Някой съмнява ли се в това?Има ли наивници,които да мислят,че наш Марио не одобрява изказването на Яне за президента?Интересното е колко са парите платени на наш Марио :)