Орешарски коригирал бюджет 2008 700 пъти

Бюджетът и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв.
9 яну 2010 09:26,
219
Орешарски коригирал бюджет 2008 700 пъти
Снимка: БГНЕС

През 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция.

Тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал. Това разкрива одит на Сметната палата, публикуван вчера, пише в. "Сега".

През 2008 г. властта се хвалеше с нечувано преизпълнение на приходите от данъци, дошло като следствие от въвеждането на плоския данък и други мерки.

Оказва се обаче, че са събрани с 4% под планираното. Събраният ДДС например е със 705 млн. лв. по-малко, данъкът върху личните доходи - със 199 млн. лв. по-малко и т. н.

Неизпълнението на данъците през все още силната за българската икономика 2008 г. е сигурен знак, че световната криза се е отразила чувствително дори на бюджет 2008 г.

Това се е знаело от тогавашните управляващи, но въпреки това в края на годината те решиха да раздадат 1.5 млрд. лв.

Тъй като излишък на практика не е имало, Министерството на финансите просто е прехвърляло пари от бюджетите на едни ведомства и общини към други.

Така гласуваният със закон от депутатите бюджет за 2008 г. и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв., става ясно от одита.

В него обаче не се коментира доколко законни са тези действия. Основната забележка на Сметната палата е именно по промените в бюджета.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски е бил всички рекорди през 2008 г., като е коригирал бюджета със свои заповеди около 700 пъти.

"Наблюдава се промяна в структурата на всички разходи спрямо приетите със закона с изключение на разходите за стипендии, за членски внос в нетърговски организации и за държавния резерв", пишат хората от ведомството на Валери Димитров.

Само две министерства са загубили от раздаването на пари през 2008 г. - социалното и външното, които са получили под определените им по закон пари.

Прави впечатление, че ведомствата са дали с 1.3 млрд. лв. повече от гласуваното първоначално за ремонти, строителство и други капиталови разходи. По бюджетите на общините са направени корекции чрез 187 заповеди на министъра на финансите, с които парите им са увеличени с 639 млн. лв.

35 общини са получили средства в размер на над 150% от одобрените за тях пари със закона. Пет общини, които одиторите не посочват поименно, са получили над 200% от първоначалния си бюджет.

Седем общини обаче са взели над 500% от определените със закона за тях пари за капиталови разходи, например строителство, ремонти и др. Това са Банско, Приморско, Бобов дол, Пловдив, Силистра, Смолян и София.

Сметната палата е проверила и как върви програмното бюджетиране у нас и се е убедила, че то съществува само на хартия.

Иначе нямаше да е възможно по 1/4 от програмите да са направени разходи, които изобщо не са били предвидени, по 4 програми изхарчените пари да са над 5 пъти повече от утвърдените, а по други 6 програми - над 10 пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 20Кой ти говори за Бойко тук бре май комунистите ви гони параноята яко, става дума за лъжеца Орешарски.Дори забелязвам 18 плюе ББ.П.П. Постарай се малко повече за да си изкараш надницата за днес подлого!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
Сметната палата най после измъдри одит, който да се хареса на милиционерите от новото правителство. След като отхвърлиха през септември отчета на правителството на Станишев за 2008, заради некоректно становище, дадено от техен служител, и по този начин ясно показа, че ще одитира така, както им нареди Боко, вече нещата си дойдоха на място! Новият одит е факт! Станишев и Орешарски са виновни! Само че, като го прочетох, съвсем непредубедено и като си направих труда да сравня цифрите, започнах да си задавам едни въпроси. Едни въпроси, чиито отговори никъде не виждам в така услужливо написания одитен доклад. Откъде адже-ба се намериха тези милиарди, които са раздавали комунистите, след като не са ги събрали?! След като приходите били по малко от предвидените, от друга страна пък и фискалния резерв се е увеличил?! Т.е. не са харчили "спестяванията"?!?!?!?! Чудна работа! Похарчили някави пари, които според същия този доклад са нямали! Печатали ли са ги....едва ли! В условията на Валутен борд такива неща не се случват. От къде?! Не ми се ще да допусна, че пак има нещо гнило в цялата работа....ама май точно така излиза в крайна сметка....
15
0
 
0
 
! Отговори
Браво преди 14 години
ДО 17ДО 19ДО 16Типични неадекватни коментари на хора лишени от мисъл,вярващи в БОГА/БОКО/,преди вас имаше такива които боготворяха Царя,Костов,БСП и т.н.Или бяхте същите?Боготворящите и немислещи хора никога няма да прогледнат истината,че във всяка партия има кадърни и негодни политици!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Врагове на народа!
13
0
 
0
 
! Отговори
Браво преди 14 години
"Седем общини обаче са взели над 500% от определените със закона за тях пари за капиталови разходи, например строителство, ремонти и др"И ЕДНА ОТ ТЯХ Е СОФИЯ!!!С КМЕТ БОЙКО-МУХОБОЙКО!!!НАЛИ ОРЕШАРСКИ НЕ ВИ ДАВАШЕ ПАРИ?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 8Незнаех ,че умните хоро обичат да живеят в заблуда ,ако е така радвам се ,че съм ***!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
не така преди 14 години
Добре, че беше Дянков да разкрие далаверите на червената банда. Сега чакаме да оправи България и ***, само да не пропусне ите.
10
0
 
0
 
! Отговори
наказателно дело преди 14 години
Малей, бандата на четиримата /Първанов, Доган, Станишев, Сакса/ яко са лъгали и още по-яко са крали!!! Май след доклада на Сметната палата трябва да последва проверка от проатурата, съд и после къде - на орт, където трябва. Сакса ще се крие в Швейцария - уж ама мноооого болен, Доган на ексзия в Турция, а Станишев и Първанов ще обсъждат марсизма-ленинизма в някоя килия, или ще го преподават в някой университет?! Ах, кюфтаците, сега я закъсахте!
9
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 14 години
evala na Oresharski v takav slu4ai, 4oveka e mislil i e nameril na4in da ni osiguri zaplati,700 korekcii na bjudjeta e dostoino za admiracii, a sega6nia lainio zaedno s 6efa na kenefa BOBO tapoto osven da revat 4e pari niamalo iskat da ni oderat i kojite ot garbovete i da ni zatriat okon4atelno, tapi mutri!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ZARADI TAZI UTREPKA SME NA TOQ HAL!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
до 5 преди 14 години
Само глупаците се изказват.без да се обосновават.Аз мисля че България трябваше да има поне 2 милярда бюджетен дефижит за 2009,и с парите да се правят държавни проекти,бизнеса да има работа и да няма безработица.САЩ излиза по този начин от "голямата рецесия",и който има малко представа от икономика ще ме разбере.АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ!!!Но това не ми пречи да уважавам Орешарски като министър.Елементарните хора,като тебе делят политиците според ЦВЕТА,аз го деля според КАДЪРНОСТТА!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
до ШУМ: Никъде не съм казал, че съм си турил икона на ББ и му паля свещ.А завърших, че истината е някъде по средата.Чети м-у редовете и тогава отговори.Ама първо и помисли.Пък и тия доклади 2008 са май за 2007.Ама май не гледаш ти щото в статията се казва за 2008 нормално е отчета да излиза 2009-та за 2008-***!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
PENE преди 14 години
Уверявам те , че не съм комунист , но не знам защо но почвам все по - малко да вярвам на Бойко и на министрите от този кабинет ! И един съвет към Бойко : Всички тези пари изброени в статията , може да ги вземете от Мургина и да възстановите много бързо баланса !
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДО 2Само задръстените комунисти като теб обичат да живеят в заблуда!!!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
пепи преди 14 години
Дали може да се напише по-ска статия?
2
0
 
0
 
! Отговори
Браво преди 14 години
Браво на Орешарски,да дава уроци на Дянков.От цялата работа разбрах че кризата ни е ударила още 2008 но не сме разбрали,само заради мерките на Орешарски за финансиране на проекти.
1
0
 
0
 
! Отговори
Салахадин преди 14 години
Чакам неграмотните комунисти и ***,на които са им промити мозъците да плюят по ББ.Въпреки че действително е "будала" че се зае с такова наследство.Но пък и е мъжко,че не се отказва.Истината е някъде по средата:)