Мутрите в "Антимафия"?

Новият съд тръгва до месеци, обяви министър Цветанов
3 май 2010 12:18,
217
Мутрите в "Антимафия"?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вътрешният министър обяви, че специализираният съд "Антимафия" ще бъде създаден до месеци.

На кръгла маса в НС Цветан Цветанов добави, че се спекулира с твърдението, че се създава извънреден съд, което не кореспондира с истината.

Предложението е новият съд да се занимава със случаи на отвличане, пране на пари, трафик на хора, създаване и участие в организирани престъпни групи.

По думите му България се нуждае от такъв орган и за създаването му ще има законодателни промени в Закона за съдебната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК). 

Според него последните промени в Наказателния кодекс и НПК дават допълнителна правна възможност за създаването на този съд.

Новият съд ще се занимава със случаи на отвличане, пране на пари, трафик на хора

Главният прокурор Борис Велчев също заяви, че няма опасения специализираните съдилища да бъдат форма на саморазправа или да са извънредни съдилища.

"Давам си сметка за дефицита на възможностите ни в противодействието с организираната престъпност", посочи Велчев.

По думите му има два варианта да се надгради специализацията на разследването, която е настъпила след създаването на съвместните екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата.

"Единият е да се формират отделения в съществуващите вече съдилища, но създаването на отделен съд ще доведе до категорично специализиране на съдиите и оттам – до по-добри резултати", смята главният прокурор.

Той посочи, че там ще бъдат пратени най-подготвените прокурори.

"Специализирането на разследването няма да доведе до компромис с правата на гражданите", категоричен бе Велчев.

Още по темата
Съдиите обаче са на различни мнения за създаването на новия съд.

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев посочи, че една отделена специализирана структура ще работи по-бързо и по-ефективно, защото цялата им работа ще е насочена единствено към тази дейност. 

"Изграждането на един нов специализиран съд от горе на долу не е реалистичен вариант", каза зам.-председателят на Върховния касационен съд Гроздан Илиев.

Според него по-добре е да се изградят специализирани отделения към определените съдилища.

"Акцентира се отново само на професионалните качества", посочи представителят на Висшия съдебен съвет Цони Цонев.

Според него трябва да се обмисли какви нравствени качества ще притежават магистратите, които ще работят в специализираните съд и прокуратура.

И шефката на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска обяви, че няма необходимост от създаването на спецсъд "Антимафия".

По думите й не е вярно, че предложената промяна в съдебната власт е препоръчана от ЕК, както се лансира в медиите.

"Препоръката беше свързана с досъдебното производство", уточни тя.

"В Европа има само един такъв съд и той е в Испания, където има активна терористична дейност. България не е поставена в изключителност на ситуацията, за да се създават специализирани съдилища", каза Доковска.

Тя призова да се изчака да се види ефектът от последните промени в НПК и евентуално тогава да се предприеме създаването на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали народни пари се харчат, а престъпността расте!
191
0
 
1
 
! Отговори
ivancho преди 13 години
ne me radva tova gusin ***, che nqma 5 leva za obrazowanie i kultura, a se dawat 100 miliona za podslushwane i ne znam oshte kolko miliona za nov sad, sas sashtite kurmpirani *** ot predi, za da mogat batman i rboin da si igraqt na durjavnici totalno dorazsipwajki durjawata ni.
190
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
Айде бе Ицо няма ли да се появиш да въведеш малко ред в Люлин,че нещо напоследък се навъдиха само измислени айдуци и други подобни!
189
0
 
3
 
! Отговори
LZ преди 13 години
Ако един *** краде друг кара откратнатата стока а трети я продава това не е ли пестъпна група?
188
4
 
4
 
! Отговори
Радо преди 13 години
Абе що ревете за глупости ?!Ако си редовен гражданин какво ти пука , че има специален съд за големи и опасни престъпници ???Напротив, радвайте се !Ама има още много *** народ !
187
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Един смислен коментар.
186
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-н Атанасов, използват се трикове, които са заложени в законите. Като си отговорите на въпроса кой задава правилата и пише законите, ще си отговорите и кои са истинските престъпници...
185
4
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 13 години
Не е ли смущаващо точно МВР да подготвя закон за съда!
184
13
 
8
 
! Отговори
Varnenec преди 13 години
Bravo na GERB, Cvetanov i Borisov! samo taka!
183
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
прасе, *** и червен (капиталист) влязат ли ти у дворо , на беля е..........
182
3
 
9
 
! Отговори
Ташко преди 13 години
Брей, страхотни смехотворци сте...... Кой ви е казал,че сте достойни за Европа? Вие сте още в 17 век...... Относно АНТИМАФИЯТА..... отново задружен смях......
181
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
стягаите редиците и догодина се преброите на изборите да се видите че сте 100,000 а тормозите 6,000,000.е това вече няма да стане.тумора вече е изрязан ЗАВИНАГИ
180
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОМУНИСТИ НЕ ПРОГЛЕДНАХТЕ ЛИ ВЕЧЕ,ВИЕ СТЕ *** ДЕБЕЛОКОЖИТЕ ЖИВОТНИ.
179
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
едва ли обижда много хора.тази *** комунистическа е истински ТУМОР ЗА БЪЛГАРИЯ
178
6
 
7
 
! Отговори
АТАНАСОВ-Варна преди 13 години
БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ (Цитирам Чл. 119 гласи:(2) Със закон могат да се създават и специализирани съдилища.ТОВА НЕ ПРАВИ ДЪРЖАВАТА "ПОЛИЦЕЙСКА" а напротив ПОМАГА И ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ БАНДЮГИТЕ (и тия които плачат за техните нарушени човешки права ИДЕНТИФИЦИРАЙКИ се по презумпция с тях).Аз си спа като къпан и не плача, защото съвеста ми е ЧИСТА.И не ми ПРЕЧИ тоя "СЪД ЗА МУТРИ и КРАДЦИ.
177
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който подкрепя БСП -- злокачествения тумор значи е болен и трябва да се прегледа
176
5
 
5
 
! Отговори
Смях преди 13 години
Как да ти обясня че искаш меко казано глупости...Как може да наричаш / ЦЯЛАТА *** БСП -- злокачествения тумор / колко хора обиждаш бе МИШКО нещастна !!Аз дали се чуствам престъпник, и всички който пишат тук против промените ???Имам една идея всички който искат полицейска държава да стягат куфарите и да поемат към Северна Корея или Куба там ще ви хареса...Вместо да се види че във МВР и прокоратурата е проблема всички нападете съда защото Цветанов изръсил поредната глупост!!!!!!
175
0
 
2
 
! Отговори
Peko преди 13 години
Чета книжки от бивши американски, руски и български агенти- едва ли някой освен бивш или не точно бивш агент с нужните връзки, пари, познания по социална психология би могъл да вземе властта.Но е имало най-различни ръководители в партията или около нея - едни са се борели за пари на всяка цена ,други за някаква справедливост, в която са вярвали, трети- за да бъдат много харесани.Според мен управляващите се движaт между втория и третия тип и мразят предателите,което е по-добре за нас сега
174
3
 
12
 
! Отговори
АТАНАСОВ-Варна преди 13 години
Гилдията на адвокатите ги разбирам (виж вица на Ататасов от Варна), но не разбрах защо т.н.президент (агент ГОЦЕ) се е затръшкал толкова за правата на престъпниците (навъдили се като въшки в измъченото ни отечество, разиграващи и прокуратура и съд с евтини но ефективни процесуални трикове) та чак наложи "ВЕТО".КОЕТО ЗА МОЯ ГОЛЯМА РАДОСТ НЕ МИНА.Забелязвам, че всички които май се чувстват "ПРЕСТЪПНИЦИ -- БСП, ДПС, са против поправките в НПК.ЗАЩО ЛИ? Колкото до т.н. Специализирани съдилища, СРЕЩУ тях се надигна вой от ЦЯЛАТА *** (БСП -- злокачествения тумор, впил се в нашето общество, както и неговите многобройни метастази: като почнем чак от" ЕРА 3 ,минем през "Нова зора " и завършим с РЗС) Дори и Танчето (проект 21) се ПРИОБЩИ към тия от които привидно се РАЗГРАНИЧИ ! ЧУДЯ СЕ , ЗАЩО ТЕЗИ ХОРА ОЩЕ НИ БРОЯТ ЗА КАНАРЧЕТА ???. .
173
4
 
3
 
! Отговори
АТАНАСОВ-Варна преди 13 години
ИМА ЕДИН БРАДАТ СТАР ВИЦ. Адвокат (син)се прибира сияещ и се хвали на баща си също АДВОКАТ), че е СПЕЧЕЛИЛ някакво си забатачено дело. " *** ( наругал го бащата), С ТОВА ДЕЛО АЗ ТЕ ИЗУЧИХ, а ти с лека ръка си го СПЕЧЕЛИЛ "ОТРАЗ" -- за срам на ГИЛДИЯТА.....Поздравявам с тоя виц Г-жа ДОКОВСКА и "другарчетата и" от т.н.Съюз на Адвокатите решил със зъби и нокти да "НЕ ДОПУСНЕ ПОПРАВКАТА В НПК ЗА РЕЗЕРВНИЯ ЗАЩИТНИК." А също така да ОТСТОЯВА отчаяно създаването на СПЕЦИАЛИЗИРАНИ СЪДИЛИЩА. Питам