Тренчев в писмо до Борисов: Дянков срива държавата

Синдикалният лидер иска отстраняването и на Нона Караджова
30 сеп 2010 13:40,
256
Тренчев в писмо до Борисов: Дянков срива държавата
Снимка: БГНЕС

"С нарастваща тревога следя главоломното срутване, граничещо с катастрофа, в системата на здравеопазването", се казва в отворено писмо на д-р Константин Тренчев до премиера Бойко Борисов.

"Вече не стои въпросът дали има или не здравна реформа – състоянието е такова, че под угроза е цялата българска нация. Независимо от екзотиката в идеите и намеренията на бившия здравен министър проф. Борисова, тя единствена от кабинета се осмели да назове основната причина за срива в здравеопазването – Симеон Денчев Дянков", отбелязва лидерът на КТ „Подкрепа.

Тренчев посочва, че здравеопазването е само първата жертва по пътя към тоталния срив на държавата, който ставал все по-реален с всеки ден престой във властта на Симеон Дянков.

Той припомня, че социалните партньори още през 2009 г. и в началото на 2010 г. са излезли с антикризисни мерки, потвърдени с решение на МС, но Симеон Дянков „си позволи да не ги изпълни и неглижира тези договорености“.

Така той лишил фиска от свеж финансов ресурс в размер на милиард и половина лева и рискувал финансовата стабилност на държавата.

"Ние от КТ "Подкрепа" твърдим, че цялата му политика е дълбоко погрешна. Вместо малък дефицит през септември 2009 г. и стимулиране на бизнеса и заетостта, той ни стовари свръхдефицит и висока задлъжнялост, преследвайки химерата Еврозона.
Вместо приличен ръст на доходите и повишаване на потреблението, налице е точно обратното – свито вътрешно потребление и умиращ вътрешен пазар.

Вместо приходи в хазната от висок оборот на акцизни стоки и от ДДС за сметка на вътрешния пазар, налице са ръст на контрабандата и жалки приходи в бюджета", констатира още Тренчев в писмото си до премиера.

"Тежките въпроси са: Къде и за какво е похарчен огромният фискален резерв, който имаше България; Защо реалните приходи в бюджета стават все по-малки; Защо въпреки наличния резерв на здравната каса г-н Дянков не може да даде нито една стотинка и обрича на разруха здравната система, а българския народ – на геноцид; Застрашен ли е валутният борд; Защо, без да се замисли, г-н Дянков увеличи и без това огромния дефицит в осигурителната система чрез намаление на вноските; Защо утвърденото ръководство на "Сребърния фонд" не поеме своите функции, а министърът на финансите си позволява да решава вместо него", казва още лидерът на „Подкрепа“.

"Трябва да си дадем ясна сметка, че заетостта е сериозно застрашена, не само от задлъжнялостта на бизнеса, причинена от Тройната коалиция и безхаберието на Вашия икономически екип, но и поради националното предателство, извършено от г-жа Меглена Кунева и нейния експерт по екология г-жа Нона Краджова", казва още д-р Тренчев.

При подписване на договора за присъединяване на България към ЕС те най-безотговорно са се съгласили за малък гратисен период – до 2010 г., за достигане на екологичните норми на Европа от българските фирми, а Румъния е договорила 2017 г.

"Това на практика обрича на тотална безработица редица моноиндустриални райони, като Бобов дол например. Напомням Ви, че точно екипът на МОСВ не можа да се справи с нормативната уредба по продажбите на вредните емисии и до момента България не е взела нито една стотинка от тях, вместо да даде 500 млн. за зелена икономика", напомня още Тренчев.

"КТ "Подкрепа" отчита Вашите лични огромни усилия за овладяване на тежката ситуация. Но въпреки това министри като Дянков и Караджова минират с безумните си действия всяко Ваше намерение. Ние от КТ "Подкрепа" обичаме България и сме уверени, че Вие, в името на нейното спасение и просперитет, ще вземете спешни мерки за отстраняването на тези, които Ви пречат да изпълните добрите си замисли", се казва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: Константин Тренчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
4
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Ели незнам какво работиш, но поне тва което аз работя ми дава шанс да видя "бизнеса ни" ПЪЛНА ПАРОДИЯ! - и то не по вина на държавата или нас, а по вина на визията на "бизнесмените ни" - да лапаме сега и да купуваме коли и *** и къщи в Гърция. Знаеше се за кризата - бизнеса взе ли мерки а? Адски балон, който всички знаеха, че ще се спука. И той се спука. Кое точно тие чудно. Тези фирми, които беха читави и сега бачкат здраво. Всичко останало точеше държавни поръчки.За това се случи и това
169
1
 
3
 
! Отговори
до 165 преди 13 години
И каква е разликата? Хайде, ония са крали, ама оставиха резерв. А тези ще опоскат не само резерва, и след тях - нищо.
168
0
 
0
 
! Отговори
DIQN преди 13 години
KOREKCIQ:PROBLEMAT E V DEFLACIQTA I TQ SE RAZLI4AVA OT INFLACIQTA.
167
1
 
5
 
! Отговори
Ели преди 13 години
И така. Какво направихме ние. Вдигнахме акции /а трябваше плавно/, Вдигнахме осигур.планове,здравните осиг. Неплащането към фирмите.Плюхме по разни инвеститори ,а после се извинявахме. Хаотично управление и неясни сигнали и т..н .....Никаква събираемост на ДДС и голяма контрабанда.........
166
3
 
6
 
! Отговори
БСП преди 13 години
Мисля че на всеки тук му е ясно , че Дянков НЕ ВЪРШИ НИЩО !!! Просто ти си кон с капаци и явно не проумяваш или по-точно не искаш да проумееш!!!Колкото до кръчмите ... сигурен съм че там си ненадминат!!! :)
165
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***,Може да са обръчи, но поне не е толкола нагло и безочливо, както при колегата ти СтаниШеф и другия ***.
164
0
 
5
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Правителството на Германия съгласува пакет мерки в размер на 50 милиарда долара, насочени към подкрепа на икономиката в условията на глобален икономически спад, съобщи агенция Блумбърг.Програмата е разчетена за срок от две години и включва различни мерки от данъчни облекчения за купувачите на нови автомобили до финансови помощи за подобряване на ефективността в енергийната сфера, се казва в съвместното съобщение на финансовото и икономическото министерство на Германия. Планът на правителството е ясен и целеви и ще служи за мост към възстановяване на икономическия ръст през 2010 г., заяви германският канцлер Ангела Меркел,
163
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На тебе ясно ли ти е какво върши Дянков или си мислиш, че ти е ясно какво върши Дянков или пък някой ти е казал какво върши Дянков или си прочел в някой сайт или блог какво върши Дянков или пък просто си плющиш на воля каквото ти се иска да си мислят другите, че върши Дянков?Аман от кръчмарски недомислени брътвежи.
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе ти голям финансист се извъди. Дай да те сложиме тебе за министър на финансите. Издухай резерва, печатай пари и оп.... инфлацията която станала хипер... тоя филм вече сме го гледали!
161
5
 
4
 
! Отговори
БСП преди 13 години
Хахаха прав си всичко върви по плана на ГЕРБ - облагодетелстване на фирми от тяхното обкръжение , но този план е пагубен за БЪЛГАРЯ !!! ОСТАВКА!!!
160
5
 
4
 
! Отговори
АМАН преди 13 години
Който не е имал досег до МЗ, МВР, МО, съд и подобни само той незнае какви машини са за точене на държавата и в какви размери! И евала на ББ макар и с грешки (предимно кадрови, НО ГИ ПОПРАВЯ - нещо което досега не се бе случвало- ФАКТ) че се опитва и трудно, но започва да успява да слага ред! И всеки, който има достъп до възлови звена го знае! Всичко друго са МАНИПУЛАЦИИ от страна на засегнатите! Всички имах мандати ЩО НЕ ОПРАВИХА БГ БЕ! Що се връзвате на мрънкането на некви засегнати незнам!
159
2
 
2
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 13 години
Я СИ ХОДИ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ЗЕЛЬО ЗЕЛЕВ,И СЕ ОТДАВАЙТЕ НА СПОМЕНИ...МОЖЕ ДА ВЗЕМЕТЕ И ШАМАНА КОСТОВ
158
1
 
4
 
! Отговори
БСП преди 13 години
ОК разбирам че и ти си от тези които ругаят против БСП , но вие все назад във времето гледате и то доста назад!!!В момента настоящето никак не е розово и не можеш да ме убедиш че за ВСИЧКО е виновна БСП !!! Докога кажи поне с това ще се оправдаваме да се знае ????????
157
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе защо не се опиташ да помислиш малко, преди да се захванеш да пишеш? Какво е туширал Хер Флик? И не е ли Цветанов този, който говори глупости относно влизането ни в Евросъюза? А санкциите, които се задават от там? Ама за такива като теб, всеки който мисли е "червен ***" и също като др. Сталин, като срещнеш мислещи хора, ти идва да се хванеш за кобура. С какво си по-различен от "червен ***"?
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко варви по план
155
6
 
3
 
! Отговори
Т преди 13 години
И кви ги върши? Секна ви от парите за крадене. Май такива!
154
1
 
5
 
! Отговори
Ели преди 13 години
И какво искаш да кажеш.Че те са като нас ,ли. Кое ни е доброто . Направо не вярвам ,че го пишеш. Толкова сме зле ,че повече няма на къде. Къде са антикризисните мерки на правителството .Това, че не дава пари не означава ,че се бори кризата.Напротив -Направиха всичко възможно да фалират фирмите ,да доунищожат и останалото.Не могат и лев да съберат и за това харчат готовите пари ,че и заем искат да взимат. Ами и той като свърши.Много погрешна политика ,много . Не свиха разходи ,а ги раздуха ...
153
12
 
3
 
! Отговори
Малееее преди 13 години
много червени *** в този форум. Малеее. Мале. Тези хора забравиха кой ни спря парите от Европа и защо България преживя две кризи при Виденов и При Луканов. Защо и да не преживя и трета криза при СерГея, но там се намеси Дянков и тушира нещата в зародиш иначе днес щеше да сме извън Евросъюза и да се молим на Русия да ни направи нейна република.
152
4
 
8
 
! Отговори
БСП преди 13 години
БСП направи много грешки и сега си плаща за това !!! Съгласен съм , но как да не плюя по Дянков като виждам какви ги върши ?!? Иначе си прав да недоволстваш срещу БСП , но аз лично се надявам на промяна и прогрес на партията!!! ...
151
3
 
5
 
! Отговори
читател преди 13 години
А г-н Тренчев може ли да напише писмо до цяла България, което не е пълно с грешки: - 'IRM II' вместо 'ERM II' - "на лице" е вместо "налице е" - 'Миглена Кунева' вместо 'МЕглена'