България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014

През следващите 4 г. се съкращават около осем хиляди военни
28 окт 2010 13:19,
165
България ще има войска от 37 хил. души до края на 2014
Снимка: Булфото

Парламентът прие "Бяла книга за отбраната и въоръжените сили на Република България".

Проектът предвижда въоръжените сили в края на 2014 г. да бъдат намалени до 37 хил. души.

Така от армията ни през следващите 4 години ще бъдат съкратени около 8 хил. души.

Бялата книга подкрепиха 95 депутати от ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция, против бяха 19 от БСП. Въздържаха се 8 народни представители – четирима от ДПС, трима от левицата и един независим.

Емил Караниколов от ГЕРБ посочи, че тази книга въвежда нов стандарт и качество на отбранителната политика чрез нов баланс между финанси и възможности.

Колегата му Красимир Минчев отбеляза, че се запазват всички социални права и придобивки на военнослужещите.

Документът предвижда за отбрана да се отделят не по-малко от 1,5 процента от БВП, посочи той.

Георги Пирински от левицата, който се въздържа при гласуването, намери сериозен дисбаланс в документа между задачите за национална, териториална отбрана, от една страна, и за задграничните мисии, от друга.

Според него бил сгрешен и принципът, по който се предлага и гласува Бялата книга, тъй като не правителството трябва да одобри решението на парламента, а обратно – да гласува Бялата книга, а след това НС да я приеме.

Ангел Найденов посочи, че преди да се стигне до решение за числеността на въоръжените сили, трябва да се отговори на въпросите за технологичното и техническото обезпечаване.

На привържениците на незабавната модернизация на въоръжените сили министър Аню Ангелов обясни, че процесът не може да започне сега, защото трябва да се изплащат над 256 млн. лв. задължения на предишното правителство.

"Модернизацията не е само във въоръжение и техника, а и качество на личния състав, образование", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 13 години
Чудесно и полиця от 60 щеисет хиляди тунеядци на заплати. Военните поне заработват спот парите си!По полицаи на глава от населението сме на първо място в Европа. По рентабилност от работата на полицята сме на последно място в Европа.
157
0
 
1
 
! Отговори
jfxd преди 13 години
то нема и един стадион хора бе????!!! хахаха това армия ли е??? 37хил. с плужаците сигурно, а тия дето наистина стават за "оперативна"работа ще са мн. по-малко. ББ послушно изпълнява квото каже НАТО, МВФ и сие. БРАВО ББ медал ти давам
156
0
 
1
 
! Отговори
възторг преди 13 години
Скоро няма да имаме никаква армия, но за това пък каква полиция!!!
155
0
 
2
 
! Отговори
faust преди 13 години
толкоз си ***,че ако ти пребоядисат вратата не можеш се прибра..........
154
0
 
4
 
! Отговори
меан преди 13 години
37 хил. души!!!... 2014 няма да има толкова останали в Българияще трябва пенсионерите да стават войници ....:)
153
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
37 000 военни. Общо взето при това положение е въпрос на време да видим кой ще ни завладее. Приди имахме армия и се съобразяваха с нас. Сега се смешници с още по-смешни и жалки управници. Жалко за българската държава. Едва ли ще просъществуваме още дълго време.
152
0
 
4
 
! Отговори
стара кримка преди 13 години
гледам...и се смея...Какъв *** трябва да си за да сложиш отрицателен вот на предния ми постинг /149/...за армията...и полицията...Явно доста са се навъдили.....дупелизци на полицеския министър.
151
5
 
2
 
! Отговори
стоян стоянов преди 13 години
никаква полза от тия амсълници, само ядат данъците, да ги съкратят десеторно
150
0
 
0
 
! Отговори
asak преди 13 години
ТОВА Е ТВОЕ МНЕНИЕ-НЕКАДЪРНИК
149
0
 
0
 
! Отговори
АСАК преди 13 години
ВЪЗПИТАВАЛ СЪМ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ, СПОКО
148
0
 
2
 
! Отговори
asak преди 13 години
ти може и да не знаеш но има и хора който са загинали по-повод изпълнение на служебните си задължения и на територията на тази държава. Нека да се съкрати армията още, няма никакъв проблем, но с това парите в държавата няма да станат повече бъди сигурен, и БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБ
147
0
 
1
 
! Отговори
VAL преди 13 години
UVAGAEMI MOGE LI 3 VOENNOSLUGE6TI DA SE POGRIGAT ZA OTBRANATA NA 1 KM2 OT DARGAVATA NI MISIQTA NEVAZMOGNA!!!!!!!!!
146
0
 
1
 
! Отговори
от 145 до 147 преди 13 години
Къде ще живея,си е лично мой проблем и последна твоя грижа.Тук просто сравнявам битието на хората живеещи на територията на България и хората живеещи на територията на Монако.Кои според теб се чувстват по-добре.Със сигурност-българите,нали!!!
145
2
 
7
 
! Отговори
стара кримка преди 13 години
Народ който не храни своя армия...рано или късно се налага да храни чужда...това го е казал умен човек....дотам ще ни докарат...до полицейска държава...Погледнете има ли друга страна с двойно повече полицаи от армията....
144
0
 
3
 
! Отговори
баа Пена преди 13 години
ми то скоро ще останем толкова,че и тази бройка ще е незаета!!
143
0
 
0
 
! Отговори
145 преди 13 години
отиди там да живееш свободно и независимо ще имаш море около 7 линеини км и хубави скали за фон....................... а и едно казино да си харчиш милионите
142
0
 
2
 
! Отговори
до 141ви преди 13 години
по онова време мобилизациите са посрещани с радост от населението и политиците защото е имало НАЦИОНАЛНА СЪВЕСТ И ДОСТОИНСТВО , И ЕДИН СЕЛСКИ НАРОД Е ОБРЪЩАЛ ПРЕДСТАВИТЕ ЗА ВОДЕНЕ НА ВОЙНА И ЗАЩИТА НА "СВОЕТО "НА 180 ГРАДУСА , СЛЕД 92 ГОДИНИ ГРЪЦКИТЕ ВОИСКИ ОЩЕ СА ПО БИЛАТА НА ДОЙРАНСКИТЕ ВЪЗВЪШЕНИЯ В КОМПАНИЯТА НА НЯКОЛКО АНГЛЙИСКИ ДИВИЗЙИ , А ТУТРАКАН А ДОБРИЧ А ШИПКА СЛИВНИЦА ВСИЧКО ТОВА Е ЗА ДА САЩЕСТВУВАШ ТИ ДНЕС
141
0
 
1
 
! Отговори
от 141 до 143 преди 13 години
А Ти пък да не би да си мислиш,че поданиците на Монако,с територия в пъти по-малка от нашата,живеят по-зле от нас,а,-оптимист!!!!!
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да личи си по цял ден май само тук висиш.Това би ти е тежката работа.Да натискаш копчетата на клавиатурата.За това имаш нерви ааа .То си личи колко много работа имаш.
139
0
 
1
 
! Отговори
до 141ви преди 13 години
найценното на една държава е неината територия и народ и по логиката Ти разбирам че Ти би се чуствал еднакво добре и на територия колкото Монако. Фердинанд може и да е допускал грешки в едно е бил мн прав голяма държава силен народ е равно на светло бъдеще и целите са му били да възварнеграниците на България на три морета чрез малко известния факт4е е лансирал княз Кирил за Крал на Албания и от тук на татък Те оставям сам да си направиш извод и отговориш за Бг загубите