ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев

За да участват на избори, ще търсят броя на държавен вестник от 1891г.
Обновена: 16 дек 2010 15:06 | 15 дек 2010 12:26,
256
ГЕРБ върна БСП при дядо Благоев
Снимка: Булфото

Остър дебат в парламента предизвика текст от Изборния кодекс, който поставя условия за регистрирането на политическите партии за участие в изборите.

В точка 3 на 82-ри член е записано, че освен подписите на 7000 избиратели, депозит и други изисквания – партиите трябва да представят на ЦИК копие от броя на „Държавен вестник”, в който е обнародвано решението за регистрацията им.

От БСП обаче заподозряха конспирация.

По думите на Янаки Стоилов така управляващите опитват да отстранят основен противник на следващите избори.

„Това е абсурдно изискване, което ни връща към историята на партията. В началото, когато са създавани партиите, те не са регистрирани в зависимост от настоящия формален ред. Вие се опитвате да не допуснете до участие в изборите основни опоненти”, посочи юристът и допълни, че се надява да греши.

БСП е правоприемник на БКП, която пък от своя страна е правоприемник на други социалистически партии. Янаки Стоилов попита на кои точно партии трябва да се представи регистрацията в Държавен вестник.

Справка в сайта на червената партия показва, че БСП е наследник на създадената на 2 август 1891-ва година на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия. Сред основателите е Димитър Благоев, наричан и до днес с любов от другарите в БСП – дядото.

По логиката на новия изборен закон обаче, за да участват на следващите парламентарни избори, социалистите трябва да потърсят в архивите на „Държавен вестник” от есента на същата година. Също да изровят документ с подписа на Дядото.

Павел Шопов от „Атака” и Искра Фидосова обаче отхвърлиха всякакви намеци за конспирация в текста.

„Аз не ви знам драмите за Бузлуджа”, посочи Фидосова. Според нея обаче „не може да няма първоначален документ за регистрация. Какъвто и да е той. Дали решение, дали от Бузлуджа имате нещо 100 години назад, незнам”.

Шопов пък определи дебата по темата като „напразен и глупав”.

„Намирате се при равни условия, като всички останали партии. Не опитвайте да върнете историческата лента назад, за да си припишете славно минало”, заяви националистът.

Янаки Стоилов обаче си припомни случай преди 20 години, при който окръжен съдия се е произнесъл, че по документ не е съществувала и партията БКП.

Затова юристът е убеден, че новият изборен кодекс ще създаде необосновани затруднения за регистрацията на някои от партиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: БСПЯнаки Стоилов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 245Останал си назад господине, не е необходимо да ровиш папките по библиотеките. Вярно ,че има и това ,но по ми е добре от вкъщи да търся по интернет , защото всички държавни вестници са вкарани там и то така че да не може да се направи поправка
228
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
б.б. се срамува от своето членство в бкп , от което е извлякъл ползи . аз не се срамувам , а и няма защо , от членството си в бсп от 1994 г. това е моя избор , осъществен от мен в условия на демокрация .
227
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Po kakvo se razlichavash ot Komunistite. Te zabraniavaha drugite partii, ti puk zabraniavash tiah. Vse ste totalitaristi. Fashist e dori po-losho i ot komunist! Budi demokrat i ubezdavaj drugiite da ne podkrepiat loshite, zabranite nalagat loshite
226
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Димитър Попов: Регистрацията на ДПС стана по заповед на Луканов.
225
10
 
9
 
! Отговори
SS преди 13 години
Забрана за комунистите(тия гнусни *** едва не затриха България) това е единственото правилно решение !!!
224
5
 
8
 
! Отговори
Пак маймунджулъци преди 13 години
Да не разчитат на маймунджулъци г-да социалистите! В Общата читалня на Народната библиотека,в подръчния фонд са подредени по рафтовете абсолютно всички броеве на "Държавен вестник",подвързани според годините на издаването им. В една от съседните стаи се намира ксероксът,всеки може да си направи веднага копие от който брой пожелае! Който не ползва такива библиотеки, не знае това. А другарите разчитат на неведението на хората и се стремят да предизвикат съчувствие.Ще се намерят и други документи!
223
7
 
7
 
! Отговори
Антикомунист преди 13 години
След следващите избори и Герб ще е властта толкова, колкото са сега БСП. Всичките ви отрочета ще са в архивите.
222
7
 
2
 
! Отговори
Комунист преди 13 години
И чрез БСП да се вземем властта, и чрез ГЕРБ да вземем властта, все ние ще сме на власт! Ха-ха!
221
1
 
6
 
! Отговори
човек преди 13 години
добре , разбирам че не харесвате бсп и политическата и платформа . това е ваше право . но какво харесвате , какво и коя политическа сила ще подкрепите на изборите ? щото , нали това е демокрацията - избор ? вашият избор е да няма бсп , а какво искате да има тогава ?
220
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що не си завреш тази святост, там където и е мястото. Ние не я искаме, така, че цялата е твоя, туряй си я, където пожелаеш. Бати наглото твърдение, явно не знаеш смисъла на думата СВЯТ, иначе никога не би го казал за тези масови убийци, крадци, лъжци, които убиваха хората и лягаха в леглата им, а ако някой имаше нещастието да е умен, интелигентен или инакомислещ-направо го убиваха без съд и присъда, или в лагер, и преследваха целия му род. Няма по-гадно нещо от БКП-БСП-от всяко поколение.
219
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами да се регистрират като нова партия, няма всички да се съобразяват с БСП-БКП. Този закон трябва да уреголира изборите не само за следващите, но и изобщо, защо трябва да се променя закона само заради претенциите отстрана на БСП, че не си знаят къде са им документите. Хайде стига вече, няма само с тях да се съобразяваме. Те създадоха абсурдни закони в тяхна полза и в угода на олигарсите, мафията, ДПС, ДС и други. Ние сме единствената държава без лустрационен закон. Срамота.
218
1
 
2
 
! Отговори
Има изход преди 13 години
Няма място за тревога. Ако СДП (1891 г.) и правоприемника и БКП не са регистрирани няма никакъв проблем техният наследник БСП да се регистрира за изборите. Преди преврата с БКП бяха ангажира около 4 млн. човека, като 1 млн. от тях бяха членове. Тези хора създадоха в последните 20 г. над 360 партии, в т.ч и ГЕРБ. В този смисъл БСП може да ползва регистрацията на всяка произлязла от нея партия.
217
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дай боже, наистина да се гласува това. Ще се изкефя, ако на гадните комунисти им го турнат. Те мислят, че след като са узурпирали един път властта в България, няма да я пуснат никога, до 100-то си поколение, затова нямаха нот. акт дори за партийния си дом. Ще падне голям смях, след като не са законно регистрирани, значи са нелегитимна и незаконна партия. И как да са законна партия, след като са били терористична организация, а сега са мафиотска групировка на олигарси и престъпници-т.е. политици.
216
0
 
0
 
! Отговори
/// преди 13 години
ще го намери,щом има пари!!!
215
5
 
4
 
! Отговори
червена бабичка преди 13 години
штедра пенсьонерка мильонерка с богато ваображение си търси млат и буен льобовник от 18 до 25 години
214
0
 
5
 
! Отговори
пиер преди 13 години
то и без тва колективна отговорност си е лична безотговорност...
213
1
 
0
 
! Отговори
до 230 преди 13 години
"градцки живот" - определено си зрял човек! А правописа още повече хихихихи (смее се зрелия)
212
2
 
1
 
! Отговори
пиер преди 13 години
Не, те не са приемник, те просто продължават линията на партията и техните конгреси
211
5
 
12
 
! Отговори
Pier преди 13 години
Комунистите се въдят като ***, ей хора...Този закон е готин...
210
5
 
8
 
! Отговори
АНОНИМОУС преди 13 години
До хамстеровидния ЗуйоТи на кой свят ходиш бре. Ако не е имало БСП/БКП да сме наравно със Запада. А не сега бабите и дядовците ни да мизерстват.