Фидосова: Едно си Мая знае, едно си Мая лае!

ГЕРБ и социалистите се хванаха за гушите за Изборния кодекс
Обновена: 16 дек 2010 15:45 | 16 дек 2010 15:40,
223
Фидосова: Едно си Мая знае, едно си Мая лае!
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Коалиция за България отново си размениха словесни престрелки в парламента по повод новия Изборен кодекс.

Този път на върха на атаката бяха две дами – председателят на правната комисия Искра Фидосова и червената Мая Манолова.

Конкретният спор беше за знака, с който вотът да се отбелязва в бюлетината. От ГЕРБ настояват да се поставя само знак "X".

Мая Манолова посочи, че ако остане само този вариант, ще се стигне до много недействителни гласове. Как ще се преценява кой знак е "X" и кой "+" например, попита Манолова. 

"Едно си Мая знае, едно си Мая лае и бае", нападна я Фидосова.

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ отбеляза, че с въвеждането на „Х” се слага край на порочната практика на контролиране на вота.

Още по темата

От ГЕРБ дори показаха нагледно на лист хартия как точно изглежда този знак. Фидосова помоли свои колеги да покажат на голям картон знак "Х" и да го завъртят на различни посоки, за да се види, че не се променя, независимо от положението на картончето.

По думите на Фидосова досега е имало различни начини за контролиране на вота, сред които в квадратчето да се поставят различни знаци „Х”, „чавка”, „+”, „минус”, „елхичка”, „борче” „кръгче”. Тя посочи, че застъпниците са стояли и са следили дали бройката излиза.

"Вместо да се държите тук като момичетата на късмета и като шоугърли, можехте да се изкажете по същество", разлюти се Мая Манолова.

"Вместо да ги разнасяте тези квадратчета, помислете, че когато „Х“ е написан като „+”, вотът ще е недействителен", допълни тя.

Държите се тук като момичетата на късмета и като шоугърли
"Не само че ще има един знак "Х", но и ще бъде с един цвят химикал, който ще се слага в тъмната стаичка", отговори Фидосова.

Павел Шопов от "Атака" посочи, че проблемът не е на левицата, а на ДПС, и каза, че от движението явно ще трябва да правят "курсове по хиксология", тоест как се пише знакът "хикс".

Аспарух Стаменов от ГЕРБ отбеляза, че "децата още в предучилищна възраст трябва да знаят какво е това квадратче и да го оцветяват и да го попълват".

"Знакът „Х” представлява пресечените диагонали в квадрата", разясни той.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък показа диск, в който ставало ясно как се манипулира вотът със знака „Х”, и посочи, че ГЕРБ готви масова фалшификация на изборите.

Фани Христова от мнозинството му отговори, че една лъжа дори сто пъти да я повтори, няма да стане истина и било ясно по коя свирка играе Янев.

На свой ред лидерът на РЗС отговори: "Ако иска тази млада депутатка да си обясни кой по коя свирка играе, да дойде в моя кабинет да й обясня".

В крайна сметка след два часа дебати депутатите решиха на второ четене, че на парламентарните избори ще се гласува с отделни бели бюлетини, на които ще бъде написано името на партията, имената на кандидатите от съответната листа и квадратче пред името на всеки кандидат за поставяне на знак "Х", отразяващ предпочитанието на избирателя. 

От левицата се заядоха и с връщането на отделните бюлетини и настояха да се гласува с интегрална бюлетина на парламентарните избори.

Мая Манолова подчерта, че отделните бюлетини подпомагат контролирането на вота и купуването на гласове.

От ГЕРБ отново направиха показно, като разгънаха пред депутатите модел на интегрална бюлетина, дълга няколко метра, и я сравниха с чаршаф.

"Така ще изглежда интегрална бюлетина с преференция", заяви Искра Фидосова.

"Явно левицата не иска мажоритарен вот, защото е ясно, че в такава бюлетина хората няма да могат да намерят кандидата и да поставят отметка", изтъкна тя.

"Не виждам какъв е проблемът бюлетината да представлява една книжка, в която всеки гражданин да намери партията, за която иска да гласува, респективно кандидата, когото иска да предпочете", не остана длъжна Мая Манолова.

При гласуването парламентът прие на евроизборите гласуването да бъде с отделни бюлетини.  На президентските избори ще се гласува с обща бюлетина.
Гласуването за общински съветници, кметове на общини и кметства  се извършва също с общи бюлетини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още по темата: МаноловаФидосова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
я кажи за фидосова?
6
3
 
8
 
! Отговори
фанта преди 13 години
Чудно? Какъв е проблема, че се карате така? Ами нали въпросите са три?: За! против? и въздържал се! Където и от трите да се постави кръстчето, това е гласа на гласоподавателя? А с тия чавки не го разбрах много? Да не рисувате, по време на събрание? Не е лошо, но дайте да види ми ние резултата!
5
17
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая Мая дали гълта
4
25
 
26
 
! Отговори
444 преди 13 години
Ха ха ха - много забавно било в този парламент - ***, лаене! Ама тия от БСП наистина се излагат - ако не знаят що е то Х да се върнат в училище! Ха ха
3
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Битката ще бъде изключително неравностойна!
2
4
 
35
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Кръгчета, хиксчета.... На морски шах ще си играем.
1
24
 
58
 
! Отговори
Антигербер преди 13 години
Фидосова днеска колко телета и прасета погълна???