Президентски и местен вот – 2 в 1 през 2011 г.

Живееш 10 месеца у нас и имаш право да избираш общинари
Обновена: 21 дек 2010 20:47 | 21 дек 2010 20:46,
50
Президентски и местен вот – 2 в 1 през 2011 г.
Снимка: БГНЕС

Президентските и местните избори през 2011 г. ще са на една и съща дата, реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс.

Право да избират общински съветници и кметове ще имат българските граждани и гражданите на друга държава на ЕС, които са живели най-малко през последните 10 месеца в съответното населено място.

Кандидатите за общински съветници и кметове пък трябва да са живели най-малко 6 месеца в съответното населено място.

Още по темата

Според Мая Манолова от ПГ на "Коалиция за България" с предвидения срок от 10 месеца се узаконява така нареченият вътрешен туризъм, който според нея вече се е състоял.

"Уседналостта не трябва да се прави със задна дата", заяви Манолова и посочи, че подкрепя предложението на "Атака", които предлагат 18 месеца от датата на изборния ден, тъй като по думите й другото ще означава, че от мнозинството си затварят очите пред факта, че изборният туризъм вече се е състоял.

На свой ред Михаил Миков направи предложение срокът за уседналост да бъде шест месеца, каквито са практиките, утвърдени от Венецианската комисия.

И двете продължения обаче не бяха приети от мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Не си прав!Отбелязването на жителство и адресна регистрация в личната карта не е закрепостяване,а свидетелство за наличието на евентуална собственост/лична и фамилна/ или законно обитаване/под наем,приютен роднина наистина живеещ на този адрес но принуден да работи на друго място,приютен болен родител и др.подобни/.Вече отпадна тази забрана с друга регистрация да не може да работиш където пожелаеш.При добро желание за пресичане на тази порочна практика това което предложих считам за уместно.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отколешната мечта на ченгетата, да се закрепости населението, пак ще се сбъдне. Дай направо да си върнем системата с жителството.Цялата работа идва от това, че общините не си вършат работата, практически не знаят нито какви имоти има на територията им, нито кой ги ползва и живее в тях. Да не говорим, че и да знаят, липсва информационна система тези данни да бъдат използвани.В Германия не можеш да сключиш договор за ток например, ако не си минал през хазяин, община, полиция и т.н
38
0
 
2
 
! Отговори
Ъпсурт преди 13 години
Три в едно - гюбеци всеки денРападжия, крадец и джентълмен
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до vanhornКога нямаше хляб? След другаря Виденов ли? Когато цяло лято корабите не спряха да изнасят зърно.Или по времето на "за бога братя не купувайте", когато в София по опашките ходеха едни симпатични батковци, и обясняваха, че няма хляб "щото алчните селяни са си натъпкали хамбарите и спекулират с зърното", а по същото време на селяните им разправяха, как "няма хляб, защото софиянци са си натъпкали фризерите".Айде обясни ми наистина, защо сме в това положение, и дали само Костов е виновен
36
0
 
2
 
! Отговори
асд преди 13 години
Абе как ще гласуват някакви, дето не знаят за какво се гласува изобщо?!?
35
0
 
0
 
! Отговори
ad преди 13 години
Ходи си живей на село, паси овце и не се мъчи тогава. Явно не разбираш какво е гражданско общество, намаш нужда от него. Искаш да си живуркаш като тревопасно - без поглед в бъдещето, само папане и ...!
34
0
 
3
 
! Отговори
Баба Яга преди 13 години
Адресната регистрация на шалварите, които идват тук за да се регистрират на чужд адрес с една единствена цел - гласуване,трябва да бъде уреден законово.Последната да се извършва срещу представен нотариален акт за собственост на имот в България или потвърждение от собственика,че това лице наистина живее при него и работи в България.А дали работи в България,лесно може да се провери по ЕГН в НАП.Ако е безработно лицето,което иска да се регистрира на даден адрес ,пак може да се направи справка в БТ.
33
1
 
4
 
! Отговори
vanhorn преди 13 години
Така казват всички, по време на изборите, а до няколко месеца кризата се задълбочава за нас? И защо като е толкова велик Костов сме в това положение?.................................................... Не трябва да питаш тука за това ,а малко вземи и научи нещичко.срамота е бре. Май не си бил още големичък когато нямаше хляб по магазините,ама къса ни е паметта на всички!! Твоята също не прави изключение......
32
4
 
5
 
! Отговори
jyiygfil.ug преди 13 години
с 4аст от парите за българска коледа първанов си купи брониран мерцедес
31
6
 
7
 
! Отговори
an преди 13 години
KOI NORMALEN 4OVEK, 6TE OTIDE DA GLASUVA ZA KOITO I DA BILO? SLED KATO 21 GODINI GO LAJAT. TOZI DETO 6TE OTIDE DA GLASUVA ZA NQKOI, TRQBVA DA E BOLEN MOZAK. NE SAM GLASUVAL OT 90 GODINA, ZA6TOTO ZA OLIGOFRENI NQMA KAK DA SE GLASUVA.
30
2
 
1
 
! Отговори
пелин преди 13 години
Така казват всички, по време на изборите, а до няколко месеца кризата се задълбочава за нас? И защо като е толкова велик Костов сме в това положение?
29
0
 
3
 
! Отговори
фанта преди 13 години
А, след като се знае за изборния туризъм, койго организира, защо не му се ударят по 50 жилави пръчки по гол *** на площада в центъра на Софието? хеб купон, хем наказание? Пък и като Коледна сурвакница ще е? Не съм привърженик на терора над хората, защото си е гадно нещо, ама има хора и да ги тормозиш е малко? Ако нямате клонки, вземете коприва! Всъщност, кои организират тоя туризъм?
28
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако Костов беше на власт, криза нямаше да има изобщо!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само тези, които живеят в дадено населено място постоянно или от поне 1 година трябва да могат да гласуват на местните избори, тъй като се избират тези, които ще ръководят в населеното м а за парламент и президент трябва да могат да гласуват тези, които живеят в ЕС , тъй като България е в ЕС. Така автоматично ще отпаднат "българите" от Анадола, които не знаят да говорят и пишат на български, но определят депутати и правителство. Подкрепям да се проверява дали наистина се живее на посочен адрес.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си ходат да си гласуват сами за тях си. На мен ми писна да им гледам гадните мутри, а камоли и аз да им давам власт за да ми сер***т на главата за благодарност. Крака ми повече на избори няма да стъпи, даже и пари да ми дават, пак не отивам.
25
5
 
9
 
! Отговори
Патил преди 13 години
И тия управляващи както предишните правят врътки ама ще си го наврат сами отзад!Той и Станишев се надяваше с промени в последният час да спечели ама ядец!Сега е наред пожарникарят и измислен генерал Боко Инглиша!И да се пените и да не се пените,не може да лишите хората от право на гласуване без значение дали са турци или ***!Признати един път за БГ граждани те имат права и КС ще поправи това недоразумение на дебелата Фидосова!Смешниците от ГЕРБ се надяват хората по инерция да пускат бюлетини!
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Всички които отиваме временно или завинаги някъде да не можем да мачкаме комунистите? Айде стига бе. "Oтивай и мачкай комунистите в Китай. Там с лопата да ги ринеш. Или нещо те е страх да не строят теб и семейството ти на някой стадион за публичен разстрел, след като те обявят за враг на китайският социалистически народ? :) Протестирал човека, мачкал... Ела в България, мачкай от тука, ако ти стиска. Лесно е да даваш акъл отстрани. И от ЕС така ни съветват. Пример: "Интегрирайте си ромите".
23
3
 
32
 
! Отговори
izmoren_mitnichar преди 13 години
Омръзна ли ви от политика и от клоуни?Да - Ръчичка нагореНе - Ръчичка надолу
22
7
 
4
 
! Отговори
12345 преди 13 години
"За 20-сет години гласуване, каква е ползата на БГ. През тези 20-сет години аз мога да кажа, че видях сам разруха, грабеж и обедняване на народа. Не искам повече избори. Оставете ни да си живем живота."Няма такова понятие - "без избори...оставете ме да си живея". Когато човек се дави, "оставете ме" означава удавяне. Когато има неприятности бягството от тях не премахва неприятностите. Трябва да се гласува, докато не се появи някой истински, който заслужава. Иначе БСП и ДПС ще царуват.
21
1
 
3
 
! Отговори
Писна ми вече преди 13 години
*** си ти,защото не съм те обидил за да ме обиждаш.Зад компа е лесно да наречеш всеки ,че е ***.Избивай си агресията някъде другаде,аз просто изказвам мнение и не ме интересува твоето!!Като искаш да помогнеш на държавата стой си тук и работи за това.Така отстрани е много лесно нали?