Снежанка Фидосова и пчеличката Мая

Изборният кодекс приет сред веселба и подаръци в НС
Обновена: 22 дек 2010 18:40 | 22 дек 2010 16:28,
129
Снежанка Фидосова и пчеличката Мая
Снимка: БГНЕС

Народните представители приеха Изборния кодекс след дълъг парламентарен маратон. Законът беше гласуван след близо двуседмични  дебати в пленарната зала и удължени до полунощ заседания.

След гласуването на новия кодекс председателят на правната комисия Искра Фидосова получи букет цветя от името на ПГ на ГЕРБ, връчен й от другия зам.-председател на групата – Красимир Велчев, с благодарност за положените от нея сили.

Червената Мая Манолова, която беше от най-яростните противници на някои текстове от закона, получи също от ГЕРБ чадър на жълти и черни райета и куфарче под формата на пчеличката Мая.

За усилията си миналата седмица тя получи букет цветя от лидера на БСП Сергей Станишев.

„Ако госпожа Цачева е в ролята на Дядо Коледа, а госпожа Фидосова – в ролята на Снежанка, аз приемам да изиграя ролята на пчеличката Мая, която символизира този куфар", коментира Манолова получената си награда.

Днес основните спорове в пленарната зала бяха заради намаляване с 20 на сто на броя на общинските съветници. Изменението няма да засегне само малките общини (до 30 хил. души).

Сериозна дискусия породи и текстът, според който вече кметовете в малки общини – до 350 души, няма да се избират. Досега тази граница беше до 150 човека.

От "Коалиция за България" посочиха, че ограничението ще засегне 35 процента от избирателите, които няма да могат сами да определят своя кмет. Така в около 3100 населени места ще бъдат назначавани кметски наместници.

Още по темата

Това е и въпрос, според Михаил Миков, на избор между повече местно самоуправление и местно администриране.

Мая Манолова отбеляза, че по този начин ГЕРБ си осигурява служебна победа в места, където според анализите на управляващите те по принцип не печелят много гласове.

„Назначените кметски наместници ще са чиновници, които ще изпълняват волята на общинския кмет и най-често ще са назначавани след политически пазарлъци“, посочи тя.

Според нея няма нито един аргумент за това предложение на управляващите.

„Съпротивата е много голяма не знам как не си давате сметка, обърна се тя към депутатите от ГЕРБ.

Народното събрание прие кметовете на райони в Столичната община и в градовете с районно деление да се избират с тайно гласуване от общинския съвет.

„Това е положителна стъпка за демокрацията в България“, каза след  окончателното приемане на кодекса Искра Фидосова, която оглавяваше временната комисия по подготовката на проекта.

Левицата и ДПС пък имат намерение да сезират и Конституционния съд, след като текстовете влязат в сила. Президентът Георги Първанов също намекна, че ще наложи вето на Изборния кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Мая Манолова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
3
 
! Отговори
камен1 преди 13 години
машала бре Тодоре,то голяма каравана е туи Фидосова ве
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Разчисти се пътя за втори мандат на ГЕРБ!"Верно е че се разчисти место в бунището на Цалапица!Сега Бойко да ходи да реже лентата.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хаахахахахахах, от тея коментари се смях със сълзи:))))
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чух, че ГЕРБавите щели да правят Фидосова Снежанка за Коледа!Мале, какви тлъстини, какви месища.
88
1
 
2
 
! Отговори
x преди 13 години
neka sazdade zakon za nadnormenn ikak v Amerika poveche konsumira ot srednostatiskicheski DDS po veche voda mrusen kanal i tn.....i za slabite otdtypki i taksito se amortizira i samoleta razumno e
87
5
 
6
 
! Отговори
Бай Хуй преди 13 години
Абе още ли не се намери член за тая пчеличка манолова.
86
1
 
6
 
! Отговори
BG преди 13 години
kolko li izyada a kolko gladuvat????
85
1
 
3
 
! Отговори
az преди 13 години
az mislya che ako sym na tazi nema se snimam kamo li da se poyavya na obshtestvenno mesto ele v parllamenta..........ma te tam sa povecheto hhmmm......
84
2
 
15
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
В нормалните държави,този мутант щеше да е обгрижван в желязна клетка,при специални условия и предаден за изследване на съответната БАН....
83
2
 
19
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Просто не е за вярване,че Бат Бойко е разрешил на тази човекоподобна *** да се опитва да очевечовечява нормалните хора.
82
1
 
6
 
! Отговори
Виц преди 13 години
Летяла мухата около *** на слона и се заканвала"ша та ***"
81
1
 
2
 
! Отговори
manka68 преди 13 години
za6to,za6to me broqat za 4ovek,kato si pla6tam danacite.a da nqamam pravo da si izbiram kmeta,za6toto po ste4enie na obstoqatelstvata,jiveqa v malko selce.i tuk me zadarjat ,svekarva mi i ba6ta mi,za6toto sa bolni, i trqabva da gi gledam.kak moje,xora,koito ne sa stapvali, v takiva malki sela,da vzemat re6eniqa,za koito nie ne smegi otorizirali.da se napravi referendum,kakvo iska naroda.ili napravo da ni nazna4at po edin 6erif da ni komandori,belkim stane po -dobre v tazi darjava.
80
3
 
13
 
! Отговори
ангел преди 13 години
93, кризата не влияе на Фидосова, но Фидосова влияе на кризата - една седмица Фидосова на диета, и децата в Африка ще имат храна. един банкет на Фидосова - и дори богатите държави ще разберат какво е глад....
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цял танк може да се скрие зад задните части на Кибритка Фиданкова!На нея кризата не й влияе!
78
0
 
7
 
! Отговори
ангел преди 13 години
искам да знам само едно - как ограничаването на влиянието на ГРАЖДАНИНА върху управлението е стъпка КЪМ демокрация? това, както и да го погледнем, си е стъпка СРЕЩУ демокрацията. не че тук сега ИМА демокрация - няма, сигурно няма и да има. но питам принципно - как изолирането на гражданите от процеса на управление е ДЕМОКРАТИЧНО действие? нека ГЕРБ си действа за установяване на тоталитарен режим - това е тяхно решение. но защо ни правят на ***? такива ли сме? вероятно да,щом още са на власт
77
11
 
8
 
! Отговори
НЯМА ДИКТАТУРА.... преди 13 години
НАРИЧА СЕ:РАЗУМНО ХАРЧЕНЕ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА!!!!БРАВО ,БОЙКО!!!!!!БРАВО ,ДЯНКОВ!!!!
76
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе тъпо е да се подиграваш заради физически недостатъци, може би е болна жената.
75
7
 
4
 
! Отговори
Кълвача преди 13 години
Чудесна новина.Разчисти се пътя за втори мандат на ГЕРБ! БРАВО!!!
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ква трябва да е тоалетната в която ходи Фидосова!? С размерите на физкултурен салон,тоалетна чиния с отвор като на кратер на вулкан и противопожарен автомобил за да може да отмие след нея това което е изтласкала! :)))
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е справедливо това с броя на ДУПЕТАТИТЕ!Фидосова трябва да се брои за четирима, така че трима ГЕРБави вън от Народното събрание!