Какво би могло да победи Борисов – дилемата на 2011-а

Политологът Първан Симеонов пред Dnes.bg
Обновена: 29 дек 2010 22:26 | 29 дек 2010 17:49,
542
Какво би могло да победи Борисов – дилемата на 2011-а
Снимка: Булфото

Несериозно е президентските избори да бъдат „предрешавани” отсега в полза на ГЕРБ. До изборите ще се случат доста неща, а и общественото обаяние на управляващите е динамично явление, както се видя. 

Това заяви пред Dnes.bg директорът на „ББСС Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Според политолога на този етап по-интересен е не въпросът дали Борисов или негов кандидат може да бъде победен, а какво може да победи Борисов и негов кандидат – какъв тип личност, какъв тип легенда, какъв тип говорене и пр. 

Образно казано: ако към момента изглежда трудно Борисов да бъде бит от някого на собствената му игра, т.е. харизматичната, агресивна и стихийна реторика, то възможно ли е това схващане за политическия процес да бъде надиграно от противоположното: личност, която носи съобщението за инструменталност, прагматичност, последователност. Или пък от нещо друго – като ясен идеологически профил, например. Или нещо трето, коментира Симеонов.

БСП вече се стабилизира на определени нива. Като че ли там най-критичните моменти отминаха. Вътрешните противоречия изгубиха публичното си звучене, без да са решени и може би – без да са решими. Трудно ми е да си обясня обаче защо БСП продължава да не успява да се възползва от неудачите на управляващите, отбеляза директорът на „ББСС Галъп интернешънъл”.

Симеонов смята, че в момента „добрата стара десница скърца със зъби по адрес на ГЕРБ, но тъкмо ГЕРБ я съживи, а и тъкмо оттласкването й от ГЕРБ я легитимира наново. Съвсем условно и стилизирано, разбира се“.

АБВ по странен начин се опитва да рестартира лявото, като го опакова и награди с неясна мрежа. Волно или неволно. И по парадоксален начин „скърцането със зъби” на БСП по адрес на новата инициатива може и да послужи като здравословно оттласкване на БСП от видим ориентир, коментира политологът.

В последно време привидното "синьо-червено" деление се пресича от разлом между харизматично-популисткото и по-съдържателното и инструментално разбиране за политическия процес, обобщи Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


542
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
433
4
 
12
 
! Отговори
ПФУ преди 13 години
Бойко Банкянски - лево центиския бивш комунист, се е взел много на сериозно...))) Да му мисли ОШАШАВЕНИЯ народец! ПФУ - нищожен животец!
432
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Индивидуални заповеди за 47 дипломати праща МС на президентаСамо за 42-*** от тях мотивът е принадлежност към ДС и военното разузнаване до 1989 година.
431
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще го смъкнат политическите назначения на лъжци и мошенници по възловите места, които ги среща по кръстовищата или докато си включва тока в Банкя.
430
0
 
1
 
! Отговори
за 442 преди 13 години
С онлайн преводачите не би трябвало да има проблем , просто си сложи един във фаворити и готово
429
1
 
8
 
! Отговори
за 441 преди 13 години
Изглежда 4 милиарда кражба не са достатъчни за да се предизвика операци Октопод у нас ( като италианския, не нашенската сепия )................а иначе пари няма за нищо
428
1
 
4
 
! Отговори
за 441 преди 13 години
Печелиш точка тук..........лично попитах един силен на деня защо тази кражба не се разследва.............а той беше напълно в час на това източване, отговорът беше неясен
427
2
 
3
 
! Отговори
аз1 преди 13 години
Може би Яне ще победи Борисов...С голо Д--е
426
1
 
0
 
! Отговори
BB преди 13 години
Abe az i sega sam s edna instalirana direktno ot Android market uj kirilizirana klaviatura, ma ne bi ,pak si izliza shliolavicata.
425
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АКо е така както казваш ЗАЩО НЯМА ПОСЛЕДСТВИЯ ? НАЛИ СА ГРОБ УПРАВЛЯВА. Ако БКП са окрали тоя резерв ЗАЩО НИКОЙ СЕГА НЕ ГИ ПРЕСЛЕДВА ? Не се лъжете хора- ВСИЧКО Е ЦИРК-Колкото и конспиративно да звучи. Самта дъма ПРАВИТЕЛСТВО произлиза от латинските GOVERN- Управление, MENT-Мисъл. Тоест колкото и странно да звучи, това всеки може да го провери сам - самата дума правителство бквално означава - Управление на мислълта - MIND CONTROL. Не виждате ли, ЧЕ ВСИЧКО Е ЦИРК И ПОСТАНОВКА. 21 години един и съ
424
3
 
8
 
! Отговори
Прашколога преди 13 години
Докато опозицията носи червени прашки ГЕРБ ще са на власт......
423
3
 
5
 
! Отговори
за 436 преди 13 години
Стига си лъгал - фискалния резерв го окрадоха турско-червената царска туршия по Гоцевски..........ина го в сайта на МинФин - 4 милиарда за 3 месеца, без криза и без обяснения смукнаха крадците..........намерете го, няма да ви уча цял живот
422
3
 
5
 
! Отговори
Бойко Синапов преди 13 години
Че те хората си казват, поне още 2-3 години няма Шенген за България и Румъния. Това означава, че ще закачи сегашното, следващото Правителство и поне 1 година от мандата му. Не се ли справи това Правителство и следващото независимо кое ще е то, със съдебната система да е действаща и ефективна няма Шенген. За МВР се отнася същото. За корупцията се подразбира. Новия затвор, който ще се строй, ако се напълни с бандюгите и корумпираните, който са горе долу толкава на брои/2000/ в България, може би ще влезем в Шенген и ще въведем еврото. Не се ли направи това, кривия... още макарон ни е в кърпа вързан. А това да манипулират и лъжат управляващите го могат добре, но вече има много българи по света и нещата се знаят точно как стоят в страната и света. Власт имащите не използват властта за благото на страната и народа ни, а преди всичко за собствено облагодеталстване, а също така на партийните и икономически кръгове гравитиращи около тях. Преди всичко трябва да се забрани думичката АЗ, за да просперира една държава. Аман от комплексари. Така държава не се управлява
421
0
 
0
 
! Отговори
за 433 преди 13 години
Знам ли..... на Линукс и Уиндовс е Ок , има и други в нета , ако се поразровиш ще ги намериш.........търси например -онлайн преводачи от шльоковица на български Успех !
420
5
 
9
 
! Отговори
Бойко Синапов преди 13 години
Б.Борисов 19 годишен член на БКП,завършил школата на МВР,тогавашна народна милиция,агент разбирай доносник на ДС.Народ който не познава миналото няма бъдеще.Поредният комунистически олигарх крадец,играещ ролята на антикомунист,тоест крадеца вика дръжте крадеца.През тази година правителството му изхарчи тоест окраде 4млрд.лв. повече от върховата 2008г.За следващата 2011г. е планирано да се открадне с 8млрд.лв. повече и тъй като фискалния резерв е на привършване са договорени вече заеми от МВФ и Световната Банка.Може да е голям лъжец но за едно е прав,20... още години след неговото управление България няма да може да се оправи.
419
6
 
10
 
! Отговори
Бойко Синапов преди 13 години
БЯГАЙТЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ!НЕ ОБРИЧАЙТЕ ДЕЦАТА СИ!Хора, не се връщайте в никакъв случай в България. Новите (деца на комунисти, завършили на Запад) и старите комунистически кланове са превзели буквално цялата държава. Там няма парламент и партии. Партиите са различни кланове на комунисти. Правителството се олицетворява от държавна сигурност. Новият премиер Бойко Борисов е бивш комунистически престъпник участвал във възродителния процес и бивша охрана на Тодор Живков. КОЙ Е ПРИЕЛ ТОЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ *** В ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ? НАГЛОСТТА НА ТЕЗИ *** НЯМА ГРАНИЦИ. Крайно време е да се каже на Европейския съюз, какви са тези хора, които ни управляват! Малкото хора, които са останали живеят в абсолютна мизерия. Единствените, които живеят в охолство са копелетата на бившите комунисти - полицай, военни, пожарникари и *** от ДАНС (те взимат заплати 2000-3000 лева, безплатни жилища и всякакви облаги и 1000 лв. пенсии). Обикновените пенсионери умират от глад мизерия и липса на болници. Полицията е навсякъде и могат да те застрелят и окрадат безнаказано и без причина. Най-облагодетелстван са бивши комунисти и децата им. Това са бивши ченгета, военни и подобни ***, които сега са банкери, хотелиери, едри собственици и т.н. Те държат телевизии, медии и въобще всичко официално е една голяма манипулация. Манипулацията е толкова голяма, че всички европейски пари отиват при тях. Всичко се подслушва. Ежедневно убиват и крадат стотици обикновени хора и никой не си мърда пръста за това. Но ако отвлекат или ограбят някоя богата комунистическа ***, цялата държава се активизира, променят закони и започва още по-голям терор на обикновените хора. Правителството защитава единствено и само комунистите олигарси и замазва очите на хората като хваща и арестува хора, който пречат на комунистическите кланове (олигарсите). Митингите и стачките са забранени. Ако някой има различно мнение или се опита да организира стачка, моментално изчезва (бива екзикутиран от структите на ДАНС и ГДБОБ). Хората в провинцията умират в глад и мизерия. Всички болници са закрити. Но всичко това умело се прикрива от медиите. Всички хотели по черноморието са на бивши комунисти и руската мафия. Хора не ходете там и настройте колкото се може повече чужденци да не идват тук да почиват. Навсякъде звучи долнопробна, *** музика наречена чалга и руска музика. Хората са като зомбирани. Клановете на комунистите (БСП, ГЕРБ, АТАКА и т.н.) и мазни *** от медиите ги заливат и им промиват мозъка с патриотизъм: Колко е хубаво в България. В никакъв случай не си и помисляйте да инвестирате в България или да носите спестявания. В момента в който кацнете на летище София сте буквално обречен. Скоро няма да има университети и БАН - двете най-стари научни организации на 120 и 140 години ще бъдат ликвидирани. Бюджетът им ще бъде спрян. Имотите им ще бъдат продадени и на тяхно място ще се строят хотели
418
4
 
2
 
! Отговори
Бойко Синапов преди 13 години
Бойко Синапов Давахме си пари назаем, за да си платим. Но имам уверението на министъра, че срокът за издължаване ще се удължи до края на януари, т.е. колегите ще имат възможност до края на януари да си платят задълженията и да си получат субсидиите. Лично министърът ме увери в товаДФЗ, пращат удостоверението към София и на момента им правят преводите. Така че след като малко се поскарахме. Костов и СДС идват на власт.KA3AX. БЯГАЙТЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ!НЕ ОБРИЧАЙТЕ ДЕЦАТА СИ!
417
0
 
0
 
! Отговори
BB преди 13 години
Do 431 - Na Froyoo shte bachka li?
416
0
 
0
 
! Отговори
za 431 преди 13 години
w-w-w da stane c-o-m da stane
415
0
 
0
 
! Отговори
Подарък преди 13 години
w-w-w.kredor.c-o-m/lat2bg/Default.aspx=========================================Честита коледа ! Само махни тиренцата от i и имаш онлайн преводач от шльоковица на Бг :))
414
4
 
2
 
! Отговори
qwe преди 13 години
Сега ще ви кажа кой ще бие Борисов. Кандидата трябва да висок,много предстаеителен, със сурова красота,физически силен,много интелигентен,аграсивен спрямо Бойко,много добър оратор и да е неопетнен.В дебата да предизвика Бойко като мъж,да го уплаши,да го надприказва, просто да му се наложи, да покаже че е с класи над него,да му се подиграва и осмива,но и да му се зъби.Както Дамбовеца предизвика Бойко,който си затрая ,така трябва да се действа срещ него.Лошото е че май няма за сега такъв индивид.