ГЕРБ гласува спецсъда – годишно в него по 300 дела

Депутати от ДПС: МВР оказва натиск за създаването му
Обновена: 27 яну 2011 14:56 | 27 яну 2011 13:33,
78
ГЕРБ гласува спецсъда – годишно в него по 300 дела
Снимка: court-gbr.com

След месеци спорове за създаването на така наречените бързи съдилища, поправката в Наказателно-процесуалния кодекс, която ги регламентира, вече е факт.

Те ще започнат да работят половин година след публикуването на новия закон в Държавен вестник.

Накратко, с какво ще се занимава специализирания съд. В неговата компетентност ще бъдат делата за престъпления против републиката, отвличанията, задържането като заложник, трафик на хора, пране на пари, организиране и участие в престъпна група, длъжностно присвояване, измама, съзнателно сключване на неизгодна сделка, подкуп.

Още по темата
20 дек 2010 17:25
213
3 май 2010 12:18
217

Според законодателя годишната ангажираност на специализирания наказателен съд е между 250-300 дела.

Може би важна подробност е, че разрешение за използване на СРС-та по дела, подсъдни на спецсъда, ще дава неговият председател. Към специализираните съдилища ще бъдат създадени и съответните прокуратури.

Най-остро срещу поправката в НПК днес реагираха от ДПС.

„Ние знаем какъв беше натискът от МВР за тези промени, така че СРС-тата да бъдат достатъчни за произнасяне на присъди”, посочи заместникът на Ахмед Доган Христо Бисеров.

Депутатът е убеден, че дебатът за съда отдавна е напуснал полето на правото. „Тук юридическите аргументи нямат абсолютно никакво значение”, посочи Бисеров.

Той даде пример със Словакия, където преди време Конституционният съд е отменил съществуването на спецсъд. Първият подобен бил създаден от Мусолини, след това светлия пример последвал Хитлер.

„Този съд служи не на закона, а на политиците, създаден е да служи срещу враговете им”, каза бившият седесар.

Четин Казак пък видял в новия НПК желанието на управляващите да оправят „зациклили” дела, чрез пренасочването им в специализираните съдилища.

Анастас Анастасов от ГЕРБ обаче отхвърли тази теза. Той посочи, че новият съд ще се занимава само с незапочналите наказателни производства.

„Явно не четем един и същи текст, защото това, което гласуваме в момента, е друго”, обърна се към колегата си Казак Анастасов.

Още по-далеч стигна националистът Павел Шопов. По думите му специализираните съдилища ще са от полза и на подсъдимите, защото щели да гарантират по-добре спазването на конституционните им права.

Именно по тази причина новият НПК щял да действа и за заварени случаи.

„По презумпция – новите правила са по-добри. За вас, разбира се, не е така”, обърна се отново към Четин Казак Павел Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
3
 
! Отговори
ехиден преди 13 години
Иде ви края дупесари бесепедерасти, бързи дела ,затвор, конфискация на милиончета. ГЕРБ-ВТОРИ МАНДАТ!
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом СРС-етата ще бъдат достатъчни за присъда, предлагам първото дело на този съд да бъде срещу премиера - нека го го обвинят в корупция, покровителстване на частни интереси, участие в митнически измами и злоупотреба със служебното положение. СРС-тата от телефона на Танов са доказателството!Нека този съд докаже, че е безпристрастен!
73
2
 
7
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,....... преди 13 години
.....СТАНЕ ЛИ ТОЯ СЪД......ОТИДЕ, ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!ДОБРЕ , ЧЕ БИВШИЯ мин.ВЪЛЧЕВ, СЕ ИЗМЪКНА С 1-млрд.ЛВ. ЗА ЧУЖБИНА!!!!ТОЙ И ЦАРО----НИ ОПРАВИХА ЗА ....МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ 800-ДНИ....АМА СИ ВЗЕЛ ПАРИТЕ ,ЧОВЕКА!А КОТАРАЦИТЕ --ПАК ПОДХВЪРЛЯТ НА 7-млн.МИШЛЕТА ...СРС-та,.... ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ!ЧЕСТИТО ,НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1.Следствието по такива дела да се приключва в срок не повече от 10 дни2.Обвинението да се връчва на обвиняемите 1 ден преди гледането на делото в съда.3.Делата да се гледат без участие на страните.4.Да не се допускат касационни обжалвания, както и помилвания.5.Присъдата за висша наказателна мярка да се изпълнява веднага след произнасянето й.Това са правилата на специализирания съд на Сталин от 1935 г. Колко ли прилики могат да се намерят......
71
0
 
2
 
! Отговори
Гого Идиото преди 13 години
300 дела годишно? ....тя годината има 365 дни.
70
7
 
6
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболест преди 13 години
Първите да са депутатите и министрите от ГЕйРБ начело с ткивата.
69
7
 
9
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
"ГЕРБ гласува спецсъда годишно в него по 300 дела"Обществото: Съда да разгледа и върнатия лиценз на ЛеденикаББ: А-а-а не ста'а!Аз съм обещал на Мишо Бирата да не го закачам,аз не съм като президентаЦЦ: "Буда" наш,утре да закараме 2 тира с цигари при "Мишо Бирата" да ги пласира...,щот още дължи 2 млн евро на СИ БанкяББ: Танов - действай...ЦЦ: Упс, айде за ще едно апартаментче изкарах...ВТ: Ми ТУЙ... - Аз нямам ЕГН-то на "Мишо Бирата" да му звънна...ББ: Споко, онуй момче от митницата дето ритаме с него, ТЕЛК-аджийчето ще ти го донесе...
68
6
 
5
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Тоя съд няма да го има :). Той е противоконституционен и ще бъде резонно отменен. Въпросът обаче е кой ще поеме отговорност за това, че през това куп дела реално ще бъдат забавени, а голяма част от събраните доказателства няма да имат правна стойност. Съмнявам се, че Цуцко ще си подаде оставката.
67
1
 
2
 
! Отговори
само питам преди 13 години
А не е ли възможно Ицето да го сложим в една килия с Доган,да цъкат табла следващите 10-15 години......
66
1
 
6
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
Това оня Христо Бисеров ли е,синия,демократа...дето прецака синята идея за да си напълни джобчето.А сега да изпълзи и Данчо Ментата и да завършим натюрморта на българската политическа класа.Предатели,агенти,доносници,крадци и лъжци ампутирали чест и достойнство за да лапат.И пак ги изберете после Бисеровци и Данчовци.......срам
65
3
 
15
 
! Отговори
Ред преди 13 години
Всички престъпници от парламента се претисниха, че специлизирания съд може да им направи това, което другия не посмя..... треперете мишкиииииииииии
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ред трябва да има
63
2
 
10
 
! Отговори
Чопър преди 13 години
Над всички българи виси вдигната тояга ! Глава Пъва,раздел IV чл.108 и следващите от НК.Нищо ново под слънцето , след казаното от Б.б.- всезнайко:тия номерца ги зная от преди тези мъници.Явно мисли да става като любимците си-Мао,Сталин, Живков,Пиночет и т.н. Диктатур- диктатура-край на демокрацията.След 45 години нова нежна революция! Българите сме издръжлив народ,нали?
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А така де.
61
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този съд ще бъде политически съд и оръжие в ръцете на управляващите за саморазправа с неудобните.Днес ГЕРБ са управляващи, но утре нещата може да се променят. Те са тъпички обаче и не ги мислят тези работи.Много ще се радвам този съд да обслужи сегашните властимащи, когато паднат от власт.
60
7
 
9
 
! Отговори
Много здраве преди 13 години
Саздаването на такъв съд е антиконституционно ! Опозицията ще сезира Конституционния съд и такъв съд няма да има !
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Рита футбол с мен, върни го на терминала!" край на цитата, или Почетният милиционер със 120 години трудов стаж. ИФидосиева-150 000 лв не декларирани от наем на имот, или ....недекларирани консултански услуги, и още.......
58
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 13 години
до Един българин: Това ли ти е представата за по-здрава ръка: всички сме равни, но някои са по-равни (тези, дето ритат топката с негово величество)? Това със срс-тата е най-малкият проблем, няма да ти обяснявам как едно такова неясно нещо като "специализиран съд" има потенциала да стане опасно оръжие за политически игрички и злоупотреби... Освен това елементарната логика показва, че този съд ще прилага СЪЩИТЕ тези закони (НК и НПК), които прилага нормалният съд. Помисли къде е разликата.
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-силно пищят от ДПС, щото знаят че са редовни клиенти на това съдилище и че ще трябва да си мислят за нови "схеми"..Нормално
56
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярвате ли на тезата на управляващите, че съдържанието на разговорите на Танов е фалшифицирано ? Да. 8.06 % (109) Не. 91.94 % (1243)Брой гласували: 1352Ето първата тема за размисъл на новия съд!