След СРС-гейт умуват как да ограничат слушанията

Надпартиен орган да контролира СРС-тата, предлага прокуратурата
Обновена: 17 фев 2011 20:16 | 17 фев 2011 20:16,
13
След СРС-гейт умуват как да ограничат слушанията
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Специализиран надпартиен орган да контролира специалните разузнавателни средства, а информацията, събрана чрез СРС-та, да се съхранява до приключване на делото.

Това са част от предложенията на държавното обвинение за законодателни промени при използването на СРС-та. Концепцията бе представена от Върховната касационна прокуратура  след обсъждане и с представители на неправителствени организации.

Идеята е новият орган, който ще контролира съхраняването на информацията от СРС-та, да бъде независим от политическо влияние.

Той ще бъде контролиран от парламента, а членовете му ще се избират с квалифицирано мнозинство, а не на квотен принцип. Към него могат да бъдат избирани представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, поясни зам. главният прокурор Галина Тонева.

Тя обясни, че идеята за промяна в законодателството е дошла след проблеми при няколко конкретни случая в съдебната практика при използване на СРС-та като мотивите за решението на съда по делото срещу Будимир Куйович.

Още по темата

Една от целите на прокуратурата е да се ограничи използването на СРС-та. Галина Тонева коментира, че покрай последните скандали е станало ясно, че броят им се завишава в последните години.

Ограничаването може да бъде осъществено по няколко начина.

Единият е СРС-тата да се прилагат според спецификата на престъпленията и разследването, а не спрямо тежестта на наказанието, както е в момента. Зам. главният прокурор коментира, че използването на специални разузнавателни средства при документните престъпления, например, е излишно, защото този тип престъпления се доказват с документи.

От ВКП предлагат и исканията за използване на СРС-та да се правят само от ръководителя на съответната прокуратура, а не от наблюдаващите прокурори, както е в момента.

Сред предложенията е и цялата записана информация да се съхранява до края на експлоатирането на СРС-тата, а освен оригиналния носител, да се пази и текстов файл на записа. Така, ако по време на съдебно заседание подсъдимият смята, че представените данни са изопачени, ще може да се прослуша звуковият файл, коментира галина Тонева.

Според прокуратурата трябва да се даде възможност на гражданите, които са били записвани със СРС-та и срещу които не е доказано престъпление, да могат да потърсят обезщетение, след като бъдат уведомени, че са проверявани.

Друга идея на ВКП е да се създаде електронен регистър на използваните СРС-та.

Предстои концепцията за законодателните промени да бъде представена на премиера Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: СРСВКП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
съдейки по воя който се надига от тия срста, тая перверзия праволюбството се е намърдала в почти всеки един, нищо че като пуснат някой убиец всички надават вой и искат кръв. ситуацията е като във древна гърция, всички са станали *** под влияние на общественото мнение, нищо че само малък процент са сбъркани по природа и ги влече мъжкото.
11
2
 
3
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
АКО НЯМА ДАЛАВЕРИ...СЕРЕСЕТАТА САМИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ....
10
3
 
5
 
! Отговори
нд преди 13 години
Не само да се контролира роя на СРС-тата , а и поводите, с които съвсем легално могат да започнат да ви подслушват, ако някой ви поръча: 1.Анонимка. 2.тендинционно обаждане на вашия номер примерно с картата на заловен престъпник и куп други ченгеджийска номера, които могат да бъдат повод да ви поставят на подслушване.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Явно вече откраднаха бизнеси достатъчно крадците от ГЕРБ:)
8
1
 
0
 
! Отговори
: Анонимен преди 13 години
Ami za6to ne i partien ,ob6tinski i taka natam dran dran ot tran ta na glog
7
3
 
9
 
! Отговори
topor преди 13 години
"Специализиран надпартиен орган да контролира ..."Дрън-дрън. Този надпартиен, и т.н. орган съществува отдавна в България и на практика движи нещата.Членове на този орган са болшинството политици, журналисти, социолози, назначени бизнесмени и всякаква друга крадлива ***.И се наричат "Free maisons".
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
VARZETE IANE
5
1
 
8
 
! Отговори
прасчо преди 13 години
***....господа политици,не ви вярвам и за 1 копейка
4
4
 
4
 
! Отговори
Цветан Цветанов преди 13 години
"Той ще бъде контролиран от парламента, а членовете му ще се избират с квалифицирано мнозинство"Да си кажем правичката квалифицираното мнозинство, пак ще избере моя член, казано итаче: солташака ми.
3
1
 
8
 
! Отговори
fsa преди 13 години
Надпартиен орган. Глупости, вместо да сведат нещата до по-елементарна и респективно по-лесна система, те се чудят как да направят нещата по-сложни.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
трябва да се върне стария закон, когато срс-та и трафични данни се получаваха само след разрешение на окръжен съдия. тия прокурори и следователи в момента ...просто злоупотребяват
1
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
aydeeee,oshte edna instanciaa!da mu mislyat danakoplatciteee!!