От Виена до София за 6 часа през 2014 г.

Обещание на Росен Плевнелиев пред австрийския "Щандард"
Обновена: 17 мар 2011 18:31 | 17 мар 2011 18:30,
224
От Виена до София за 6 часа през 2014 г.
В България се копае, валира и асфалтира в акорд, пише "Щандард". Снимка: Булфото

„През 2014 г. ще пътувате от Виена до София за 6 часа. Това е планът”. Това казва регионалният министър Росен Плевнелиев пред австрийския в. „Щандард“. Изданието публикува материал за България на журналиста Маркус Бернат, озаглавен „България си асфалтира пътя извън изолацията“.

„На всеки три седмици министърът инспектира строежите на магистралите „Люлин” и „Тракия”, Дунав мост 2. Понякога с него е и правителственият шеф, с ръце в джобовете, задълбочен поглед, малко думи.

„Те се нуждаят от това”, казва българският министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев за строителните работници, имайки предвид контрола от страна на шефовете, но също така и малкото мотивация.

Правителството не иска да се бламира като през 2009 г. Тогава, през лятото преди две години, беше поканена една европейска комисарка, за да открие по изключително помпозен начин нови автомагистрали и мостове, които бяха финансирани в голямата си част със средства на европейските данъкоплатци. За показване нямаше много. Цели 5 км от София в посока Македония бяха успели да изградят от тогавашното правителство на социалистите и приятеля на Волфганг Шусел - Сергей Станишев.

Обвинения в корупция и подозрението за огромни злоупотреби със средства на ЕС алармираха Комисията. След помощите за селското стопанство Брюксел спря и финансирането на пътното строителство. Имаше много гнили истории, сред които тази за Веселин Георгиев, шефа на българската Пътна агенция. Той е обвиняван, че е пренасочил поръчки към неговите братя и техните фирми. Съдебното дело все още тече", припомня вестникът. 

„Тогавашната регионална комисарка Данюта Хюбнер отказа своето посещение в последния момент, а няколко седмици след това, при парламентарните избори, се стигна до крах за социалистите. Бойко Борисов, един десен политик, с популистки стил и осанката на борец застана начело на правителството. Оттогава в България се копае, валира и асфалтира в акорд“, подчертава авторът.

„България е страна на кръстопът, но се е самоизолирала”, констатира Росен Плевнелиев в разговор с „Щандард” в София. Пет от десетте Паневропейски транспортни коридори, които бяха определени в еуфорията на промяната в началото на 90-те години, преминават през България, но в действителност това не означава нищо.

Още по темата
Един мост и половина

„България се е изолирала в посока запад”, започва да изрежда министърът. „Отсечката от Ниш до София е ужасна”.
На юг в посока Гърция няма магистрала, както и на югоизток към Турция. „Ние имаме граница от 421 км с Румъния, но само един мост над Дунава, втори се намира в строеж. Само Будапеща има седем”.

Плевнелиев е на 46, толкова, на колкото е и невероятната история на българските магистрали. В рождената година на Плевнелиев, 1964, ЦК на държавната партия в социалистическа България взе решение за строеж на три отсечки: магистрала „Тракия” от София до Черноморското пристанище Бургас, северния маршрут „Хемус” от София до другия голям пристанищен град Варна и в заключение магистрала „Черно море”, свързваща Варна и Бургас.

Когато в края на 1989 г. социализмът залезе, бяха построени цели 256 км и още 70 км бяха започнати. През двадесетте години след промяната бяха изградени само още 100 км. Икономически кризи, некомпетентност и инвестиции в престижни проекти на енергийния сектор пречеха на строителството на пътища, но не и на трафика: През България се клатушкат с грохот ТИР-овете от Полша към Турция и от Гърция към Северна Германия.

Най-опасният път на Европа

Изоставането има своята цена. Пътят между Стара Загора и Карнобат се числи към най-опасните пътища на Европа. Това е все още неизградената част на магистрала „Тракия” от запад на изток и в същото време най- важният от сегашните седем магистрални проекта. До края на 2012 г. дупката трябва да бъде затворена.

Логистични гиганти като „Шенкер”, който откри през май 2010 г. терминал за ЖП и тежкотоварни превозни средства, залагат на либерализирането на жп транспорта в България. Тук, както и при решението за доразвиване на Бургас като контейнерно пристанище, правителството не бърза. То осъзнава, че с новите магистрали ще спечели точки сред избирателите. Росен Плевнелиев поставя следните цели: „През 2014 г. ще пътувате от Виена до София за 6 часа. Това е планът”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a ot sofia do burgas- 10h
167
2
 
1
 
! Отговори
не за 6 часа а за 16 преди 13 години
Значи от Виена до София а от Видин до Суходоли не за 6 часа а за 16 часаи не през 2014 а още сега защото за толко време баба Тонка от Бабините Видини Кули е взела разстояните на велосипед Минск с контра и две торби жито и един сом с които нагостила родата си в Костонброд през 2008г.
166
2
 
6
 
! Отговори
Сион преди 13 години
Всъщност то и сега може да се стигне за 6 часа..Ако те карат НСО и с цената на около 200 блъснати и още толкова застреляни/според новите им правомощия/
165
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ристо преди 13 години
Росене ако си прав то тогава всички българи ще имаме от Ферари и Ламборгини нагоре през 2014 година, просто защото няма как със сегашните брички да подържаме звукова скорост :-)))))
164
1
 
10
 
! Отговори
Сион преди 13 години
София -Виена - 1000км..Да предположим че не спираме никъде , пак няма как да стигнем за по малко от 8 часа.Има закони за движение по пътищата..Да не говорим че има и граници на държава , която не е член на ЕС..Аман от пропаганда и глупости! И като гледам 99% от българите сериозно са се притеснили за колко ще стигнат до Виена да изпият по едно кафе и да помогнат на закъсалата австрийска икономика..*** парчета и това е то!
163
1
 
7
 
! Отговори
до Плевнелиев преди 13 години
Уважаеми усмихнат господине, сдпециалист по строежите и временно министър в БГ, разстоянието по сухопътна автомобилна връзка между София и Виена е около 1050 км. При постоянна максимално разрешена скорост от 130 км, без спиране за зареждане, почивка, граници и други и без да смятаме излизане и влизане в града, при условие, че целият участък е дейсваща магистрала , може да се вземе за 8 часа и 5 минути. Забранено е да се нарушават правилата за движение!
162
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе хора, вие не разбрахте ли ,че тия магистрали ги искат от ЕС и САЩ и не са за нас ?!Не може да се води война без пътища .
161
2
 
8
 
! Отговори
Мара преди 13 години
Всичката Мара втасала-тръгнала с кола до Виена на бал с маски!!!!!
160
2
 
8
 
! Отговори
РС преди 13 години
АБЕ НЯМА ЛИ КОЙ ДА КАЖЕ НА ГЕРБЕРИТЕ, ЧЕ САМОЛЕТИТЕ ОТДАВНА СА ИЗОБРЕТЕНИ И ОТ ВИЕНА ДО СОФИЯ Е ПО-МАЛКО ОТ 2 ЧАСА. ОТ СОФИЯ ДО ВАРНА Е 1 ЧАС. АЗ НЕ ПОЗНАВАМ СЕРИОЗЕН БИЗНЕСМЕН ИЛИ ИНВЕСТИТОР, КОЙТО ЩЕ СИ ПЪТУВА С КОЛАТА, КАКТО НИ УБЕЖДАВА Г-Н БОРИСОВ. СПОРЕД МЕН ЩЕ Е МНОГО ПО-ПОЛЕЗНО ДА СЕ ОПРАВЯТ ПЪТИЩАТА ОТ РЕПУБЛИКАНСКАТА МРЕЖА, НО ЯВНО ТАМ НЯМА ТАКАВА ДАЛАВЕРА.
159
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Познавам те,другарю Премиер,познавам *** и баща ти -знам,че си чедо на верни комунисти,и за теб знам....Лъжи другите ,но онези които знаят потеклото ти,знаят от чия"комунистическа *** си излязъл"-не смей,ти също помни...червения си ген
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на стнимката: този дърпа ухото на борисов, ли?
157
2
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
po toia pat koi shte patyva, bastynite koito vzimat po 150 leva pensia,za taia rabota ima samoleti,porendnata prostashtina v balaria .
156
1
 
12
 
! Отговори
математик преди 13 години
абе аз не съм много умен ама от Виена до София е около 1000 км. Демек ако го вземеш за 6 часа трябва да караш със средна скорост 167 км/час. Как става тая работа бе Плевенлиев?
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виена-София за 14ч.,а София-Варна - още толкова или повече ако не искаш да си натрошиш колата.
154
3
 
14
 
! Отговори
Роли преди 13 години
Абе аз сега пътувам за по-малко от 2 часа със самолет. Ама щом е казал Плевнелиев от 2014 самолетът ще се движи по-бавно или ще кръжи в небето докато изминат 6 часа.
153
16
 
14
 
! Отговори
еййййй преди 13 години
значи хората от запад ни казват ,че нямаме магистрали,е нормално е да ги направим нали?????А това,че Станишев е спал и са крали пари е друк въпрос....
152
3
 
8
 
! Отговори
До ivan преди 13 години
Да ,ама минималната не е 120 евро нали
151
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
лелеле всеки ден по *** снимки му слагате на БГ Вожд-много се смях с тази-има комунистическа решителност в погледа,а оня до него е свил пролетарски юмрук-чеда комунистически-какво да ги правиш
150
5
 
2
 
! Отговори
AZ преди 13 години
aide nqkoi da mi obqsni zashto tolkova pliuete po pravitelstvoto a? nqkoi da mi dokaje che tova pravitelstovo krade poveche, pravi poveche dalaveri i se cheshe po zadnika poveche ot predishnoto AIDE DE!!!!
149
3
 
4
 
! Отговори
ivan преди 13 години
kam 166 ela dasi kupih be *** to tuk vav viena benzina e bez pari 1.30 ev eftiniika