Само 40% от пътищата у нас добри, другите – кошмар

Евроексперт: България е с най-лошата жп система
Обновена: 29 мар 2011 15:50 | 29 мар 2011 15:50,
95
Само 40% от пътищата у нас добри, другите – кошмар
Магистралите ще "оберат" тежкия и транзитния трафик, смята министърът. Снимка: БТА

Само 40% от пътната инфраструктура в страната са в добро състояние, около 40 на сто са в средно добро състояние, а 20 на сто са в лошо. Това каза регионалният министър Росен Плевнелиев на конференция.

За периода 1993–1995 г. качеството на пътищата се е влошило драматично от добро към лошо. Лошите констатации могат да бъдат преборени само с ясен план за магистралите, които да "оберат" тежкия и транзитния трафик, който нараства със всяка изминала година в България, посочи министърът.

За реконструкцията на второкласните и третокласните пътища ще се насочат инструментите на оперативна програма "Регионално развитие" и Европейската инвестиционна банка.

"България е много амбицирана да направи прелом в лошата си инфраструктура, до 2020 г. ще се работи много, имаме план и ще успеем", заяви Плевнелиев.

"Категорично сме амбицирани този път да имаме не четири изгубени години за следващата оперативна програма 2014–2020 г., а да бъдем две години напред", каза той.

Сред стратегическите проекти за периода 2014–2020 г. са магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море".

Още по темата

"България има най-лошата железопътна система в Централна и Източна Европа, защото има оператор, който трябва да бъде реформиран", каза заместник-ръководителят на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карстен Расмусен.

По думите му все още е притеснителен административният капацитет в железопътния сектор.

Експертът отбеляза, че страната изостава в усвояването на евросредствата за транспорт и околна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте го давали тоя по цял ден.Пробвате го за кандидат-президентли, що ли? По добре да бега да бачка .
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kade gi tezi 40 % hubavi patishta > q ima q nqma 15%
11
3
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Плевнелиев погледна след 2014 г. и видя:Няма партия в БГ наречена ГЕРБ,няма е и България
10
7
 
5
 
Отговори
от 5 преди 13 години
абе вие натискате на коментара по доле минусче ( не ми харесва ) , ама харесвало , не харесвало то е просто ФАКТ !
9
9
 
16
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Плевнелиев пак не е в час! Къде видя 40% хубави пътища! Старите поне запълваха дупките! Тези и това не правят! Трябва да има за крадене!
8
6
 
16
 
Отговори
ха-ха-ха преди 13 години
Е от програмист експерт по пътища толкова :). Тоя мухал или не е пътувал изобщо из БГ пътищата или типично по гербавски си говори наизуст. От това по което аз пътувам и го сравнявам с истинските пътища извън територията БГ лично съм установил, че около 20-30% от т.н. пътища изобщо стават за нещо и по тях може да се пътува що годе безопасно без огромни рискове да си потрошиш колата, още около 10-15% от т.н. пътища са проходими ако караш особено предпазливо. Останалото дори не е път.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Родилка на косъм заради 2700 лева. Болниците без пари след 15-о чисто 2011-03-29 @ 14:34 EEST КРАХ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: "След 15-о число сме на червено, ако искате операция, трябва да си купите марли, конци и упойка". Това предупреждават докторите от няколко болници в страната, алармираха пациенти. сумите варират от 20 до 200 лв. Лечебниците карат пациентите или да си плащат консумативите, или да си ги набавят сами преди операция, тъй като парите не им достигат. От здравната каса отрекоха информацията, като уточниха, че пациентите сами трябва да си купуват консумативи, но не марли и конци, а при нужда стави, пейсмейкъри или пластмасови шини. Заради начина на заплащане обаче животът на 29-годишна родилка виси на косъм, тъй като жената няма 2700 лева, за да си купи пейсмейкър. "След раждането сърцето на пациентката се разшири и не може да се съкращава, затова й е нужен пейсмейкър", обясни за "Стандарт" д-р Светослав Йовев от университетска болница "Св. Екатерина". В конкретния случай здравната каса плаща 2400 лева, но апаратът, нужен на родилката, струва 5100 лева. Жената обаче е по майчинство и няма възможност да си плати уреда, коментираха още от болницата. И допълниха, че животът й виси на косъм, ако пейсмейкърът не бъде поставен. Доктори съобщиха още, че един и същ консуматив се предлага на различни цени от дистрибуторите на медицински продукти. Затова пък от здравното министерство са подготвили промени в закона за медицинските консумативи, като настояват те да имат фиксирани цени. "С помощта на депутати от ГЕРБ промените минаха на първо четене в здравната комисия. Целта ни е цените да са явни и достъпни за всички, затова ще ги публикуваме в сайта на министерството и агенцията по лекарствата", коментираха от ведомството на Стефан Константинов.
6
10
 
19
 
Отговори
Анонимен преди 13 години
Строителството на новите пътища са 100 % кошмар.Но това заслужаваме , сами си ги избрахме ! Но можем да се поправим.Не е късно !
5
9
 
11
 
Отговори
кошмар друг път преди 13 години
ул Иван Вазов в гр. Сливница в продължение на 20 години беше опсна за пешеходци да не говорим за коли ... 20 години никой нищо не направи ...Е до живях да я видя асфалтирана ! О ! Че те я асфалтираха по времето на ГЕРБ !
4
3
 
17
 
Отговори
от ГЕРБ преди 13 години
Кой трябва да бъде кандидат-президентът на ГЕРБ?Лично Бойко Борисов трябва да се кандидатира7%Цветанов като дясна ръка на премиера е идеалният вариант5%Министърът с най-висок рейтинг Росен Плевнелиев10%Йорданка Фандъкова се справя в София, ще се справи и с държавата4%Борисов ще финтира всички свои и ще издигне Царя4%Стига с едни и същи имена, искам ново лице17%Когото и да издигнат, няма да гласувам за ГЕРБ53%
3
19
 
37
 
! Отговори
Танас преди 13 години
Хората нямат пари за гориво на колите, а те само за магистрали говорят, абсолютни смешници и некадърници! Вече като видя някои от боковите гамени и ми се доповръща!
2
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
daaa, а ние ще дадем 4,5 милиона за разходка на "Дръзки" до Либия...
1
21
 
41
 
! Отговори
ад преди 13 години
вие от герб сте ни най-големият кошмар