Само 40% от пътищата у нас добри, другите – кошмар

Евроексперт: България е с най-лошата жп система
Обновена: 29 мар 2011 15:50 | 29 мар 2011 15:50,
95
Само 40% от пътищата у нас добри, другите – кошмар
Магистралите ще "оберат" тежкия и транзитния трафик, смята министърът. Снимка: БТА

Само 40% от пътната инфраструктура в страната са в добро състояние, около 40 на сто са в средно добро състояние, а 20 на сто са в лошо. Това каза регионалният министър Росен Плевнелиев на конференция.

За периода 1993–1995 г. качеството на пътищата се е влошило драматично от добро към лошо. Лошите констатации могат да бъдат преборени само с ясен план за магистралите, които да "оберат" тежкия и транзитния трафик, който нараства със всяка изминала година в България, посочи министърът.

За реконструкцията на второкласните и третокласните пътища ще се насочат инструментите на оперативна програма "Регионално развитие" и Европейската инвестиционна банка.

"България е много амбицирана да направи прелом в лошата си инфраструктура, до 2020 г. ще се работи много, имаме план и ще успеем", заяви Плевнелиев.

"Категорично сме амбицирани този път да имаме не четири изгубени години за следващата оперативна програма 2014–2020 г., а да бъдем две години напред", каза той.

Сред стратегическите проекти за периода 2014–2020 г. са магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море".

Още по темата

"България има най-лошата железопътна система в Централна и Източна Европа, защото има оператор, който трябва да бъде реформиран", каза заместник-ръководителят на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карстен Расмусен.

По думите му все още е притеснителен административният капацитет в железопътния сектор.

Експертът отбеляза, че страната изостава в усвояването на евросредствата за транспорт и околна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми Тиквата що дреме?Или чака да се доставят ленти за рязане..........
92
3
 
3
 
! Отговори
работещ преди 13 години
До 87, написал(а): "Боже! И Плевнелиев започна да лъже!!! Нещата отиват към катастрофа! Бойко е заразен!"Не знам на колко години сте, но нима наистина сте вярвали, че Плевналиев е нещо по-различно от Бойко, само защото изглежда малко по-образован? Кое ви е карало да мислите така? Досега той НИЩИЧКО не е свършил, само вдига лозунги. Затова пък, в подопечните му Агенция пътна инфраструктура и Национална компания железопътна инфраструктура има огромни и извънредно добре платени "ръководства".
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
vbox7/play:742d2539
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
40% - не са ли малко множко , бе Плевнелиев. Явно не си пътувал много-много из нещастната ни Родина!
89
0
 
1
 
! Отговори
До Румбата преди 13 години
Румба, това с частните инвеститори - вампири ЦЕПИ МРАКА! Та ти си бил КОМУНИСТ, не човек а желязо, гербер в чист вид. Бойко Борисов, направо! Еввалааааа!
88
2
 
1
 
! Отговори
Ne e werno! преди 13 години
МАлоумния Руменчо, който нарича всики "приятели" се разконспирира най-накрая! Досега беше просто един загрижен човек с идеи и знания ЗА ВСИЧКО. Сега, когато се видяха глинените крака на ГЕРБ почна да ръси комплименти. Дали, понеже явно е с нисък интекет, не е самия.....бос?!
87
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,Какво накара котка и куче, червени и сини, да спят в един полог Защото подписа пакта за Евро+!!!1. Държавите да координират политиката си при определяне на обща данъчна основа:Браво:- Съотношението непреки към преки данъци у нас е 8 : 1, сега ще се нормализират около 2 : 1 до 1 : 1, или бедните ще спечелят богатите ще загубят, но ПЕЧЕЛИМ ВСИЧКИ - ще плащаме приблизително по равно2. Страните, които участват в него, приемат законови забрани срещу натрупването на дългове над 60% от БВП. У нас този показател 15%...Браво:- Сега правителството ще има законно право да вложи милиарди в инфраструктура и икономика ПЕЧЕЛИМ ВСИЧКИ, губят частните инвеститори вампири!!!3. Да обвържат ръста на заплатите с производителността, а възрастта за пенсиониране - с продължителността на живота. Браво:- Производителността на труда в Германия и България е 3 : 1, а заплатите са 10 : 1, Ако заплатите в Германия са верни, заплатите в България ТРЯБВА ДА СЕ КАЧАТ 3 ПЪТИ!!! ПЕЧЕЛИМ ВСИЧКИ, ще загуби монополистичната олигархия!!! Могат да застрелят Бойко, но не могат да разпуснат ЕС!!!Средната продължителност на живота в България е с 10 години по-ниска от тази в Германия, Франция и АнглияПЕЧЕЛИМ ВСИЧКИ,- Европейците ще се пенсионират на 67 години, а българите на 57 годиниБРАВО БОЙКО, БРАВО ПИЧ!!!
86
3
 
2
 
! Отговори
Ne e werno! преди 13 години
Боже! И Плевнелиев започна да лъже!!! Нещата отиват към катастрофа! Бойко е заразен!
85
3
 
6
 
! Отговори
crus преди 13 години
Плевнелиев ,що не си затваряш устата?не усещаш ли , че дрънкаш очеизбождащи глупости? къде са тия 40% хубави пътища ????????искам карта на която са отбелязани ???
84
0
 
3
 
! Отговори
пореденоре преди 13 години
40 % ли ?! *** ли си ти бе авторе ?! По скоро са само 4% годни ...
83
0
 
6
 
! Отговори
:):) преди 13 години
Хората живеят както могат, затова имат глави на раменете си - за да мислят. Никой не е в състояние да мисли вместо тях. Не желая премиера да мисли вместо мен. Нека си върши съвестно работата и да изпълнява поетите ангажименти. А не да ни баламосва и да ни пречи.
82
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То тука пълно с неграмотници бе. Без пътища няма да има икономика и тогава ще видите какво е глад.
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Циркаджиииии, вървете сииии! Спомнете си поговорката: "Ситият на гладния вяра няма"!!! Хубаво нещо са магистралите и софийското метро, но България е извън София и е мизерна, гладна, безработна и озлобена от нищета и безпътица!!!
80
1
 
8
 
! Отговори
Мирослав 33 преди 13 години
Неми пре4ат магистралите нито метрото.Но искам Г-н Борисов да се замисли как живеят хората
79
0
 
7
 
! Отговори
:):) преди 13 години
Какви 40% ?! Добрите пътища едва ли имат 10% и това го казвам на фона на 109 хиляди километра които съм пропътувал за последните две години. Има места където пътя е толкова тесен и лош, че само каруца може да мине ... А на места липсва и едната лента за движение ... жалко, че не винаги имам време да правя снимки, за да доказвам твърдението си. Това изказване на министъра е или нелепо, или той си няма идея какво е хубав път, да не казвам за първокласен
78
2
 
5
 
! Отговори
до 77 преди 13 години
разбирам те че хората няма с какво да се хранят,но не разбирам какво ти пречат магистралите(те са с пари от европа за патища), а това че работодателите не наемат хора защото искат да печелят ,като са сложили надценки по 500% как искаш да сме добре........ никой не ти е виновен......европа няма да ти даде пари да се нахраниш.......
77
2
 
6
 
! Отговори
до 65 преди 13 години
ти се радвай че са ви дадени 12 милиона ,апък че кмета ви краде никой не ви е виновен.....и това нямаше да имате ако бяха червените ***
76
4
 
9
 
! Отговори
Мирослав 33 преди 13 години
Искам само да попитам Г-Н Борисов едно нещо!Кога българите ще могат да се хранят нормално?Пове4е от 2/3 от българите мизерстват и Вие го знаете !Стига със тези магистрали и Метро станций ,не 4енени трябват но мизериоята е много голяма .Аз и моето семейство гласувахме за Вас.Но сега ве4е се 4удим защо го направихме и Вие ще излезете катои предните управляващи ,за жалост!!!!!!!
75
0
 
2
 
! Отговори
umen преди 13 години
Абеее и каквото да говорим...Лада нива 4х4 е истината за тия пътища!
74
4
 
2
 
! Отговори
до 72 преди 13 години
Свинщината я правят селяните ,защото са под наем и не им пука,ама да ти кажа те и на село са си същите меризливци;Понеже немогат да си позволят апартаментче в София дай да я осерем и после ще си ходим на село там е чисто.