Борисов спасител. Връща Ботаническата градина на СУ

Спешни министерски разговори решиха спорния въпрос
1 апр 2011 16:55,
150
Борисов спасител. Връща Ботаническата градина на СУ
Ботаническата градина в Балчик. Снимка: Булфото

С намесата на премиера Бойко Борисов спорещите страни за Ботаническата градина в Балчик намериха решение по казуса.

Министерският съвет ще възстанови правото на управление на Софийския университет и Министерството на културата на Ботаническата градина в Балчик.

До вторник решението трябва да бъде изготвено и да бъде внесено в сряда на правителственото заседание.

Това стана ясно след спешна среща в културното ведомство, на която присъстваха министрите Сергей Игнатов и Вежди Рашидов, ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, юристи.

В четвъртък от Софийския университет „Св. Климент Охридски” се заканиха, че висшето учебно заведение затваря врати и от понеделник прекратява всякаква дейност в знак на протест срещу отнемането на Ботаническата градина в Балчик.

Mиналата седмица Върховният административен съд отхвърли жалбата на СУ срещу решението на правителството от май миналата година, с което правата върху градината се прехвърлят на Министерството на културата.

Още по темата

По-рано днес обаче стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е потушил страстите, след като е разговарял по проблема с ректора на СУ проф. Иван Илчев. В разговорите са участвали и Сергей Игнатов, Вежди Рашидов, както и председателят на парламента Цецка Цачева.

Иван Илчев обяви, че СУ няма да прекрати дейността си от понеделник, както беше решено вчера, а само ще затвори символично централния вход на висшето училище в знак на протест. Учебните занятия няма да се отменят до сряда, когато се очаква да бъде прието решението, взето на спешната среща в културното ведомство.

В бъдещия договор ще бъде записано, че СУ ще се грижи за цялата паркова част в градината в Балчик, а МК – за сградите.

В договора предлагаме да има специална допълнителна клауза – "охранителна", която да гарантира, че няма да се допускат инвеститорски интереси в Ботаническата градина, заяви ректорът на СУ.

„Не бива нито да има, нито да допускаме конфликт, който да ограничи възможностите за учене. Не е имало и съмнение в това отношение“, коментира Вежди Рашидов след срещата. 

Веднъж завинаги трябва да бъде решен и един проблем, който по думите на министъра на културата винаги е бил като „киста”, която, мине не мине, се обаждала.

За да не се появява периодично проблемът със собствеността, в документа спорните моменти ще бъдат изчистени от юристите.

Спорът между Софийския университет и Министерството на културата за управлението на Ботаническата градина е от 1998 г., като през годините двете институции водят редица съдебни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Макси преди 13 години
като месия, не като цар.
146
1
 
1
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
Ей,по-нагло от агент Гоце в България е май само крадливото и алчно ръководство на Софийския университет!На вас Университета да не ви е бащиния бе,аланкоолу?Държавната собственост беше средство за прехрана на най-различни партизани(от кол и въже) при тройната коалиция бе,Илчев!Твоята партия вече не е на власт и белким се чуе гласът на данъкоплатците от тоя *** Борисов! Не го издържам вече с тия комплексарски плонжове и пред БАН, и пред това крадливо университетско ръководство!
145
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ББ се изживява май нещо като цар.Ама да не стане ясно,че царя е ........Всичко забърса в София.В момента цяла България работи за Софийското метро,околовръсното,спортна зала,стадион,незнам си ква дъга.После да не се учудят ,че София е станала 4 милиона.Те тия дето садят картофи не ги лапат с обелките и те сакат на арно .
144
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Борисов е избрал тактиката на доброто и лошото ченге, за да си вдига рейтинга. Ама късно е вечее!
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Червени ***!
142
0
 
7
 
! Отговори
митака преди 13 години
Ей ,ей тоя Борисов бе,чудесен бе ей СПАСИТЕЛЮ,капитан Планета......
141
0
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Борисов,защо се останвяш да те ракетират ,това е държавна собственост ,не е собственост на университета.Дянков да провери къде отиват парите от този туристически обект и кой профитира от тях.Също така да се сложи каса свързана с НАП и до не се продават фаршиви билетчета.
140
0
 
5
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 13 години
НАЛАГА СЕ!По изключение, пак се налага да кажем "ИСТИНАТА" за атентата в Авганистан!!!Демонстрацията била организирана, след като била разпространена новината, че американският пастор Тери Джоунс е изгорил във Флорида копие от свещената за мюсюлманите книга миналата седмица.Когато пастор Тери Джоунс обяви намеренията си той бе предупреждаван от най-висока инстанция за последствията от този акт.Междувременно двама американски свещеници от щата Тенеси все пак изгориха по един екземпляр на Корана.??????? А сега ми кажете: Кой крив, кой прав??????????????????Гьотверените от САЩ поставят началото, а после Авганистанците виновни.За да има размирици в света са виновни ЕДИНСТВЕНО *** от щатите!!!!!По-големи ***, едва ли съществувт на света. Докато се провежда политика на ДЪРЖАВЕН тероризъм от БЕЛИЯ ДОМ, света е поставен пред заплахата за пълно унищожение. Безумните и алчни , ненаситни, с болни мозъци владетели на властта в САЩ, искат да притежават всички природни богатства на земята.И тая гангстерска нагласа избива. Разните му ПОПЧЕТА пасторчета / както искате така ги кажете/, без грам мозък ще горят книги. Какво тогава да очакваме като реакция от страна на четящите корана, АААААААААААААААААА???????????*** с ***!!!!!!!За такива само ТЕРОРИСТИ, само каторга.
139
3
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Аз кръстих една сврака Боко заради нейната крадливост...
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КРАДЕЦА И ДА ВЪРНЕ ОТКРАДНАТОНО СИ ОСТАВА КРАДЕЦ.
137
0
 
16
 
! Отговори
fds преди 13 години
Фурнаджийската лопата пак се обърна. Нагледах се на циркови изпълнения вече повече от 20 години, и с ръка на сърцето мога да кажа, че такава трупа не е имало. Дано и да няма повече. Сега ББ ще може освен стандартните си заучени фрази за "магистрали и зали" да добави и градини, които е върнал САМ И ЛИЧНО, понеже е ВСЕМОГЪЩ.
136
2
 
23
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Циркове, циркове и само циркове. Игра на добро и лошо ченге. Плитко, много плитко ГЕРБА-джийчета. пилците ще се преброят наесен.
135
0
 
12
 
! Отговори
живковист преди 13 години
До 126. Не мисли ,че като пишем за "бащицата" ,сме от БСП,ДСБ и др. крадци. Но честно казано ,след толкова надежди/както се надявахме на мадридския дедо/,Бойко просто е накалинчен отвсякъде. ПП калинка е синоним на некадърник.
134
2
 
10
 
! Отговори
живковист преди 13 години
Непрекъснат пиар. Правят проблеми за да може Батман да ги решава и да каже народа браво. Блаженни са верющите.Батман за винаги. Да става президент ,че ми омръзнанеговото"компетентно"правителство. Батман президент.
133
0
 
1
 
! Отговори
ввв преди 13 години
до 134:и да яде-няма да има:))
132
1
 
7
 
! Отговори
Хитър Петър преди 13 години
Само да минат изборите и тогава ще видите магаре боб яде ли.
131
0
 
18
 
! Отговори
к.к преди 13 години
Гениялно , няма що , да създаваш ситуации и после да се явяваш като Батман ! Пример , казаните за варене на ракията българска !
130
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
стига правихте един нагъл тип като боко герой.боко е *** защото постоянно търси слава която вие му предлагате.нещастниците от герб са правителство което докара българите не до спасение а до унищожение
129
6
 
4
 
! Отговори
:-))))))) преди 13 години
toi 6te ni spasi ot bsp i ot sinite oligarsi
128
4
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
хехехе и Борисов се надупи на професора !