Забраних на Първанов, но той подписа!

Трайков чака юристи да избистрят какво сме парафирали
Обновена: 6 апр 2011 12:14 | 6 апр 2011 12:02,
285
Забраних на Първанов, но той подписа!
Решение за "Белене" ще има след изчистване на ситуацията, заяви Трайков. Снимка: БТА

Решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на всички открити въпроси. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в МС по повод скандала с енергийния проект и последвалото изгонване на шефа на НЕК Красимир Първанов.

"Трябва да е ясно в каква ситуация сме. Очевидно има излизане от мандата, има подписан документ. Моето категорично становище, което ще отстоявам независимо от това какво е подписано, е, че решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на абсолютно всички открити въпроси – и за сигурността, и за цената, която произлиза от евентуално нови изисквания за сигурността“, посочи министърът.

В отговор на въпрос дали това е възможно след вчерашното подписване на допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", той каза, че е възможно.

Юристи анализирали доколко и как подписаното от директора на НЕК Красимир Първанов ангажира България по проекта АЕЦ „Белене”.

Самото допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако страните не се разберат по договора, обясни Трайков.

Във вторник НЕК и руската "Атостройекспорт" се споразумяха до два месеца да подпишат окончателния договор за изпълнение, доставка и строителство на централата.

След това Трайков уволни шефа на НЕК Красимир Първанов с мотива, че е превишил правомощията си.

"Има решение на Съвета на директорите на НЕК от 31 март, с което се дава разрешение на изпълнителния директор да подпише документ 12 след разрешение от БЕХ. Такова разрешение няма, въпреки това изпълнителният директор е подписал. Отделно от това изрично му забраних да подписва точно този документ", аргументира се министърът, допълвайки, че БЕХ също не подкрепя решението и не стои зад него.

Още по темата
5 апр 2011 19:34
494

Трайков заяви, че не е негова работа да изяснява какви са били стимулите на Красимир Първанов да подпише тези документи.

„Не се задълбочих в душевните му мотиви, смятам, че органите, които имат задача да изясняват и да поддържат законността в страната, ще имат конкретни и добре обосновани въпроси”, каза още министърът.

Трайчо Трайков ще докладва в парламента какво се случва около проекта „Белене“, след като опозицията поиска неговото изслушване и това на премиера.

След заседанието на кабинета в отговор на въпрос той заяви, че не е подавал оставка. По-късно се очаква енергийният министър да отлети за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
1
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!PEDALI преди 13 години
KAK NE VI E SRAM PAK SI VIRTITE GIZA ZA RUSNATSITE PEDALI
262
1
 
2
 
! Отговори
hm преди 13 години
Абе КНК! Ти от къде знаеш че това е комунист? *** тъпите парчета сте! Първо гласувате за тях, пък като види че не могат нищо да направят- веднага комунист бил!!!! Много сте зле! То май и *** е комунистка де! Ко ше прайм са?
261
3
 
3
 
! Отговори
родолюбец преди 13 години
ЗАТВОР за предателите на национални интереси! ЗАТВОР, заслужава "този" Първанов! "Онзи" Първанов също! Как не ги е срам? Съвест нямат ли? Деца нямат ли???? КАТОРГА за тагива подлеци!!!!
260
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 13 години
*** аз съм пророк- вече го наритаха - за сега само по топките после и отзад ще му пият шута. Язък за момчето -Трайчо. Дето не си трае.
259
0
 
2
 
! Отговори
evropeec преди 13 години
deeba i poserkovcite...
258
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Евалла на Трайков, само така трябва да се постъпва с мошениците, от къде на къде тоя *** ще се осмелява да подписва след като шефа му не му е разрешил. Това е грандиозно нахалство, граничещо до безумие. Това не проект за 100 лева, а за милиарди. Затвор, а не само уволнение.
257
7
 
4
 
! Отговори
КНК преди 13 години
Този случай показва колко малко се интересуват от съдбата на народа предателите от БКП/БСП и персонала им.Както винаги,така и сега служат на чужди интереси във вреда на интересите на България.СЕГА СТАНА ЯСНО ЗАЩО ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ ПЛЮЯТ И РУТАЯТ НЕПРЕКЪСНАТО КОСТОВ.Той се показа като единствения защитник на националните ни интереси срещу загробването ни от Русия.Толкова години руските слуги в България манипулират общественото мнение срещу Костов.ИМАЛО Е ЗАЩО!!!ДА НИ ВПРЕГНАТ ОЩЕ ПО-ЗДРАВО!!!
256
0
 
4
 
! Отговори
SRAM преди 13 години
Predi 10 min imashe 22000 glasuvali za anketata vi.. 15 min po-kusno 32000+... izvednuj se smuknaha % na "nqma da glasuvam za GERB"LELE SRAM ..VASHTA KOJA
255
1
 
2
 
! Отговори
Нончо преди 13 години
Бай ***,какъв искаш от комунистите?
254
3
 
0
 
! Отговори
и сега преди 13 години
кво ? бойко да ги привиква на килимчето и да се разбират помежду си !
253
1
 
24
 
! Отговори
Край преди 13 години
Трайчо хубаво е че не си траеш ама така и не разбра къде си попаднал. На лукойл скочи - без да разбираш кои е ВЗалатев /началник на твоя началник/. Сега пак. Човек или си много смел или си много глупав. И двата случая няма да те бъде. До няколко месеца ще те наритат.
252
4
 
18
 
! Отговори
Aнонимен преди 13 години
Гербери ,предадохте България !Не се опитвайте да си измиете ръцете с бушона на НЕК !!!А къде спахте ,когато е била въпросната среща ?Той да не би в къщи да е подписвал този договор 12 ???? Незабавно поемете цялата вина за този уникален гаф !Всичките ви простотии досега взети заедно бледнеят пред това предателство !!!
251
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Айде в Москва да докладва и да вземе куфарчето с паричките ..... насам народе тука има тука нема .....баси държавата няма ли най после да се намери някой свестен българи та да опрви тазй държава
250
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещо стана много заразно да се лъже в Герб.Като ти кажат добър ден и трябва да поглеждаш към слънцето.
249
3
 
5
 
! Отговори
чистачката преди 13 години
до 255Тя работата е ясна,летището и накъдето ти видят очите.Ако искаш да оцелееш разбира се!*** чифутска ***,до като не запалят нова световна война няма да се спрат!
248
1
 
16
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
Запрете се малко. Значи излиза така, че до сега Трайков не е знаел кой кога и под какво се е подписал за проект номер едно за БГ. МИНИСТЪР. Какви коментари повече?
247
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Позицията на "Атака" и нейният лидер Волен Сидеров - единствен до момента категорично заявен претендент за поста държавен глава, също не подлежи на съмнение. (Виж позицията на ГЕРБ по-горе...) Президентът предвиждал радикализация на изборите, които - по думите му - щели да бъдат "за" или "против" правителството на ГЕРБ. Е, значи иска да ги омекоти - вкарвайки референдума за Втора атомна, от едната страна биха останали ГЕРБ, БСП, ДПС, НДСВ, "Атака" със съответните им кандидати и поддръжници, а от друга - десните...Така че изходът от референдума е ясен. Възможно е дори АЕЦ "Белене" да събере мнозинство, а президента да си изберем на балотаж. Но това не значи, че трябва да го допуснем. Да не бъркаме проект за 10 милиарда на наш гръб за 60 години с избори за държавен глава, чийто мандат трае пет...
246
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Позицията на ГЕРБ е кристално ясна. Дали Бойко Борисов ще е кандидат за президент или който и да е друг от управляващите, както каза премиерът - че кой не иска АЕЦ "Белене".Позицията на БСП е също бистра. Ако кандидатът е чисто партийна номинация, той няма как да извърти позицията си встрани от политиката на кабинета Станишев, при който се подписаха споразуменията и част от анексите за "Белене".Дори и кандидатурата да не е чисто партийна, да речем, една обединена тройна, то тя пак ще е във формат, познат от тройната коалиция. А АЕЦ "Белене" беше част от шлема, който си нахлузиха тогава. (Макар и не рицарски...)Позицията на НДСВ също е известна. Не че царската партия е фактор, но би могла да стане, тъй като две от споменатите имена за кандидат-президенти, се родеят с нея - или по-скоро обратното. Симеон Сакскобургготски и Меглена Кунева. Няма как Царя, който пръв реанимира проекта "Белене", обявявайки го през есента на 2002-а, да е против проекта. Очаквано - и Кунева
245
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
"Цената от АЕЦ "Белене", при каквато и да е цена за строителство, ще бъде доста над 100 лева за мегаватчас. И не може да се сравнява с цената на електроенергията, която се добива от "Козлодуй". В "Козлодуй" е 45 лева на мегаватчас, в "Марица-изток 2" - 55-60 лева. В "Белене" ще бъде поне два пъти повече, отколкото в "Марица-изток 2" и три пъти повече, най-малко казвам, отколкото в АЕЦ "Козлодуй".Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по БНТ, 1 април 2011 г. Преговорите за съдбата на проекта между държавната българска компания НЕК и държавната руска "Атомстройекспорт" - част от "Росатом", продължават вече пети ден без яснота...
244
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗАЩО СИ ИЗМИХТЕ РЪЦЕТЕ С ЧОВЕКА.ЩО ЗА ГЛУПОСТ Е ТОВА АЗ МУ КАЗАХ А ТОЙ ПОДПИСА .КОГО ЛЪЖИТЕ ***.