Затвор и солени глоби за боеве с животни

Това е фалшив хуманизъм, възмути се Любен Корнезов
Обновена: 13 апр 2011 14:50 | 13 апр 2011 14:49,
114
Затвор и солени глоби за боеве с животни
Снимка: Булфото

До 5 г. затвор и глоба до 10 хиляди лева ще се налагат за организиране или участие в боеве с животни. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в  Наказателния кодекс.

Това наказание ще се налага и за отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве. Досега за организиране на боеве с животни и участие в тях се предвиждаше само пробация.

Наказанието е затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 до 50 хиляди лева, когато деянието е извършено повторно.

Депутатите решиха още да има наказателна отговорност и за онези собственици на животни, които поради своята небрежност са допуснали питомците им да причинят телесни повреди или смърт на човек.

Ако животното е нанесло средна или тежка телесна повреда, наказанието за стопанина е затвор до 3 години или пробация и глоба до 5 хиляди  лева. Ако е последвала смърт, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хиляди лева.

Промените, свързани с боевете с животни, предизвикаха депутата от Коалиция за България Любен Корнезов.

"За мен тук има един фалшив хуманизъм. Оправихме хората, сега ще оправим и кучетата“, каза при обсъждането на текстовете Корнезов.

Още по темата

"Щом сте толкова големи хуманисти – забранете боевете между хората", заяви Корнезов.

"Боеве има даже и между жени. Щом сме хуманисти, дайте да забраним тези боеве между хората. Но не, там има милиони, милиони се въртят, залагания. Всичко е мъни, мъни", отсече червеният депутат.

"Няма да подкрепя този текст, защото е фалшив хуманизъм. Г-н Иванов от правната комисия ми каза, че съм свиреп човек. Да, свиреп съм, макар през живота си да не съм убил врабче. Занимаваме се с мъртви текстове, за да измием гузната си съвест", категоричен беше той.

Червената депутатка Мая Манолова посочи, че насилието над животни обикновено се изражда и в насилие над хора.

"Това е един мръсен бизнес, в който се въртят мръсни пари, а това трябва да се пресече, единственият начин това да стане е с вкарване на норма в Наказателния кодекс", отсече Манолова.

По думите й не може да се прави аналогия със спорта, в който има правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
3
 
5
 
! Отговори
Пънкс преди 13 години
Що за комплексиран *** трябва да си да залагаш на бой с кучета...точно такива хора, понеже са слаби и смешни си изкарват комплексите по такъв начин - те не трябва да са в обществото, за такива индивиди няма място. Ако желаят да гледат бой, да заповядат в някоя зала и да се изправят срещу равностоен противник
88
3
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 13 години
Съгласен съм, че хората които изхвърлят кучета на улицата, също трябва да бъдат наказвани и то солено! Колкото до това какво съм направил и какво мога да направя за решаването на проблема с бездомните кучета - ако се проведе кампания за изтреблението на бездомни кучета, аз лично се ангажирам да прочистя района в които живея в София!
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе хора, кога ше разберете,че животните не са виновните за това половение, а самите ние.Какво е виновно животното че собственика му го е гледал година-две и го е изхвърлил? Какво е виновно, че живота на улицата го е научил да оцелява и го е направил такова каквото е? Аз не съм виждала животно, което да се ражда зло, но съм виждала как хората ги правят такива.
86
0
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 13 години
Аз уважвам това, че си решил да прибереш бездомно куче и че въобще превиш нещо по въпроса, но моята позиция е повече от ясна - НЕ НА БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА. Как ще бъде постигнато това мен не ме интересува, просто не искам никой да бъде хапан повече! За мен най-евтиния, ефективен и най-вече приложим вариант е изтреблението на повтарям бездомните кучета. Не съм против кучетата, даже напротив, прив съм бездомните кучета.
85
1
 
2
 
! Отговори
До 85 преди 13 години
Както казах, аз прибрах вече 2 и това е моят начин за принос в това положение. Доста често финансирам и приюта в Сеславци. Бездомните кучета са тук от доста време.. какво сте направили вие по проблема, освен явния призив да ги ***. Ок, да ги *** сега.. и ако останем на същия хал след 3 години пак ще има бездомни кучета, заради хората, които са ги изхвърлили. Ще избиваме всяко куче, за което някой е решил че повече не може да се грижи ли?
84
2
 
7
 
! Отговори
АРКАН преди 13 години
Добре де - така да е!Никой не мисли обаче че бойните породи са създадени за боеве - без да се бият те губят селективните си качества и най- вече страдат когато не открехват агресията си!Но дори и това да е антихуманно нека да вкарват всички *** които имат коне и др.впрегатни заживотни за по 3г. заради терора срещу добичетата.
83
0
 
6
 
! Отговори
До 80 преди 13 години
"Те трябва да се обезпаразитят, ваксинират и кастрират"...... и после пак на улицата може би? Това ли твоето решение? Бездомните кучета трябва да изчезнат от улицата ВЕДНАГА! Кучкарите като не искат да бъдат избивани *** да си ги приберат вкъщи или във финансирани от тях приюти!
82
2
 
1
 
! Отговори
анонимен1912 преди 13 години
76Нека започне с кучетата, онези са малко по-трудни. БРАВО НА ЧОМАКА, ЧЕ ГИИЗТРЕПА. Никога няяма да забравя как с една уазка обраха десетина кучета около кино "Въстаник" и сега, когато имам работа там, мога да мина от там, а не да заобикалям през разни пазари и бариери. То и там имаше, но....
81
4
 
4
 
! Отговори
от каката преди 13 години
До Любен Корнезов - пич, кфи пари взимаш от залог за куче??? Да не са те ущипали по някои части, че скачаш! Залозите за кучешки бой достигат хиляди, за сметка на нищо не подозиращите животинки, които не знаят дори защо се бият!!!
80
0
 
8
 
! Отговори
?!? преди 13 години
Tъй! А какво става ако улично куче ме ухапе? Ще осъдят ли на 3 години затвор някой общинар? Преди 2-3 седмици ми скочиха два песа на кръстовище докато бях с колелото и едното взе че ръфна. Докопах най-големия камък който ми попадна, ама се усетих, може да уцеля някоя кола и се спрях. Някаква кифла от БМВто си от другия край като изкочи да ми вика, да не съм наранил "кученцата"...Къде е логиката? Улична "***" ме напада и аз не мога да направя нищо, защото съм подсъдим.
79
3
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 13 години
Първо животните не трябва да живеят постоянно в приюти, това е даже по-жестоко от това да ги убием. Те трябва да се обезпаразитят, ваксинират и кастрират. Пешо може да го спреш да си изрита кучето, когато то е с чип и когато има солена санкция ако го хванат, че кучето му няма чип и е потенциален уличен пес. Това е процес, който е трябвало да започне преди много години.. ако единствената воля за промяна след толкова години дремане сега е да се хванем и да ги избием аз мисля да се махна от тук
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Скъпи сънародници пазете се да не ударите куче котка или друго гръбначно животно на пътя, някой природозащитник ще ви запише регистрационният номер и по новият гениален закон затвора не ви мърда ДА ЖИВЕЯТ ТИКВИТЕ
77
5
 
5
 
! Отговори
До 71 преди 13 години
Съзнаваш ли, че това което си написал е просто една утопия! Никой закон не може да спре Пешо да изрита помяра си на улицата при останалите ***! Никой няма да изсипе една камара пари, за да прибере в приюти всички бездомни кучета /кой ще ги храни/. Едиственото решение е поголовното им избиване. Аз не съм съгласен детето ми да бъде хапано, защото някой кучкар му е жал за бездомните песове! Не мога да си представя, че някой може да сложи знак за равенство между живота и здравето на дете и пес!
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е, не, тия от бсп на всичко от герб казват не :)нещзстник
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
анонимко1912, аз пък ще гласувам за следващия кмет, който изсели от града всички с ниво на интелигентност под критичния минимум като теб!!!
74
1
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 13 години
Ние сме хората, ние сме обществото, ние сме тези които делят една жилищна кооперция, всичко това сме НИЕ, иначе и несоциализираните хора не трябва да са в града ама ето,че и с тях се налага да се съжтелства. И стега празни глупости на компа а вникни в темата, и помисли...
73
4
 
6
 
! Отговори
чук-чук преди 13 години
Да се криминализират още - избиване на котки или мъчения над тях - използване на мишки за опити. Такива да се правят само с хора. - да се защитят рибите и да се забрани уловът - да се забрани клането на агнета за Гергьовден и на прасенца за Рождество, защото ще им се предизвика болка
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПО-ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ ОТ ТАЗИ ПОПРАВКА ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ НЕ БЯХ ЧУВАЛ, ЗА УБИТ ЧОВЕК УСЛОВНИ ПРИСЪДИ ИЛИ В НАЙ-ЛОШИЯТ СЛУЧЕЙ 5 ДО 10 ГОДИНИ ДАВА БЪЛГАРСКИЯТ СЪД ПРАВ Е КОРНЕЗОВ НИТО БОЕВЕТЕ ЩЕ ПРЕСТАНТ НИТО ПЪК НЯКОЙ ЩЕ СЛЕДИ ЗА ТЯХ, ВСЯКАКВИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕГА ЩЕ ПЛЯСКАТ С РЪЦЕ ЩЕ СЕ РАДВАТ НО САМО ТОЛКОВА ЕФЕКТА ЩЕ Е НУЛЕВ ГУБИ СЕ ПАРЛАМЕНТАРНО ВРЕМЕ С ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ.
71
4
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 13 години
До сега не съм чул някой да е влязъл в затвора за такова нещо. Когато аз бях нападнат жалбата ми се изгуби из мизерията в Екоравновесие. Да имаш да кажеш нещо?
70
3
 
6
 
! Отговори
до 67 преди 13 години
Разбира се, че са проблем. Но това, което се опитвам да кажа е, че не те са виновни че ги има и не избиването им е решение, а нормално работещи законови рамки, които да ограничат тяхното разпространение, както и контрол на приютите, които е крайно време да започнат да си вършат работата както трябва. Ако това беше станало преди 10 години сега нямаше да имаме подобен проблем.