МЗ развърза кесията: Джипитата с 11 ст. повече за пациент

Парите отиват за лекари в труднодостъпните региони
15 апр 2011 07:08,
34
МЗ развърза кесията: Джипитата с 11 ст. повече за пациент
Снимка: архив Булфото

Общопрактикуващите лекари в труднодостъпните и малките региони ще получават допълнително заплащане от 11 стотинки на пациент, обяви здравният министър Стефан Константинов.

Допълнителните средства се отпускат с цел да се осигури постоянен достъп до медицински услуги на жителите на малките и отдалечените населени места. Там на места често има само по един лекар.

По последни данни 61% от джипитата, които са сключили договор със здравната каса, осигуряват дежурствата за пациентите си.

Те обаче се намират предимно в по-големите населени места. По-малко е покритието с дежурни кабинети в по-малките общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
до 29 пост Румен221 преди 12 години
Има резон в предложението ти.....това ще ограничи от една страна изтичането на средства не мотивирани едиствено и само въз основа на медицинска целесъобразност и показанияно от друга .....без солидалния принцип колко харя ще могат да се лекуват?!Една пневмония в стационар усвоява здравната вноска на пациента за цялата година!!!Мислете ........Конфуции
35
0
 
3
 
! Отговори
до 33 пост преди 12 години
Джипитата са сървайвъра в кризата ....Кой фаянсяджия ще се наведе за тези стотинки?!?!В диспечери се опитвате да ги превънете вие *** и не отчитатае дари ,че за 10 годиди се изгражда дори Хирург.В момента наистина найъ- квалифицирани за Джипитата .Едиствено те преглеждат пациента в неговата цялост!!т е Не го "делят" "Уши ","Нерви" "Черво".........
34
0
 
3
 
! Отговори
Елена преди 12 години
Който знае и който не знае-всички пишат по форумите.И все лекарите им виновни.Като не знаете как функционира системата,поне не пишете глупости.Тези 11 ст.,които МЗ отпусна допълнително са само за здравно осигурени лица.След като ги получат ОПЛ трябва да ги превед на мед.центрове,които пък от своя страна заплащат труда на лекарите,които са дежурили.Така,че хайде не си чешете езиците с лекарите.След 5 години ще ви питам на кой Господ ще се молим за да бъдем прегледани и лекувани.
33
4
 
1
 
! Отговори
до S преди 13 години
По 11 ст., ама на пациент. Джипитата имат средно по 1000 , това им прави плюс 110 лв., плюс потребителска такса плюс.....Джипитата служат за диспечери да те пращат при специалист и то ако има направления, та всеки грамотен може сам да ходи при специалист, ама така им намират работа, лошото е че за това плащаме всички. Джипитата са язва за здравната каса./ каза го една видна депутатка/.
32
0
 
7
 
! Отговори
рьрь преди 13 години
Добре е,че все още има и по един лекар,защото скоро по един лекар ще остане и в големите населени места.
31
0
 
4
 
! Отговори
ръръ преди 13 години
Искаме учителите да ни възпитават децата,а лекарите да отглеждат изоставените ни родители.При тези изисквания Няма как да имаме образование и здравеопазване.
30
1
 
6
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
28, сега кажи какво са ти виновни GP-тата, че са им ограничени направленията
29
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,- В кухата глава на комуниста Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... Защото...:- И да спрем да пием и пушем и 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като хора..., заради липсата на истински - Личен граждански контрол...!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е Лична, Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка, а допълнителното осигуряване, Трябва да се узакони, като Лична здравна застраховка...!- Новите "Лични карти" могат и Трябва, да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка(за разплащания единствено в Здравеопазването).- Вноските за здраве Трябва...!, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: - Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... Нали това е смисъла на "плоския" данък равенство... От 12-те милиарда тазгодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 10 милиона!2. Според Конституцията, здравната вноска се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата или общо 15% от л.д...3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите и майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Либерали, да не се правят на "комунисти", а да спазват Конституцията!
28
6
 
2
 
! Отговори
м преди 13 години
М да бе..вдигат парите им-хубаво..ама и на нас ще вдигнат сега здравните. То всичко е ясно. Ние достатъчно си плащаме за стандарта, който имаме в България, а не получаваме качествени услуги. Да не говорим за направленията, които не искат да ни издават джипита-та. Имали определен брой и ако са се изчерпали-не може. Хубаво..ама да умира ли този човек, тогава?
27
2
 
4
 
! Отговори
калпав лекар преди 13 години
Предлагам българските пациенти да преминат към американското здравеопазване ,като здравното осигуряване остане българско.КАКВО чакаш господин министър,народа изнемогва?
26
2
 
2
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
25, на вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата ;), не очаквай някой друг да свърши твоята, това няма как да стане
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 24Мисля, че те са я проумели, ама нямат механизма и авторитета да я сменят. Все пак добре е това да се направи от специалисти, че сегашната е направена от хора, които бяха избрани от нас, пациентите...
24
0
 
2
 
! Отговори
POCEH преди 13 години
23, не е зле и пациентите да проумеят, че системата е два пъти повече против тях ;)
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То вече и хирург да си също е добър бизнес. И там няма фактури, а рекламациите са в гроба. Всичко останало е доволен КЛИЕНТ... Докато лекарите сами не проумеят, че здравната система работи против тях и не я променят - нещата няма да се оправят. Лошото е, че с годините изчезват не само пациентите, ами и добрите лекари.........
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да си зъбар в България е супер-ни фактури,ни анамнези издаваш,работиш с евтини материали,които ги влагаш на високи крайни цени за пциента,екстра е.Само дето вече хората нямат пари и правят само най спешното и зъбарите дерат кожи яко,като правят един зъб няколко пъти.По горното не се отнася за малкото останали свестни зъболекари,които се броят на пръсти и практикуват,защото се чустват призвани да лекуват,а не защото келепира е голям от здравето на хората.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виждам ,че ми намериха решението -да стана хирург.Анонимно разбира се!!!!Хахахахаа-робите искат да имат свои роби!Хаххахааа!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една от най-добрите системи в здравеопазването е тази във Франция.Винаги съм се питала,защо не вземаме за пример от нещата,които са доказали,че работят добре?
19
0
 
10
 
! Отговори
Джи -пи преди 13 години
Скъпи Пациент-вие сте прав.Това е защото между нас и вас има посредници:Здравна каса и министерство-абсолютно ненужни структури.За чакането-ние се занимаваме с всякъкви СОЦИАЛНИ! но не и медицински дейности.На много хора отглеждаме изоставените родители!?За направленията-няма да стане.Дали е нужно-преценяваме ние и носим отговорността.Не може да се влезе с думата ,,ИСКАМ" в лекарски кабинет.Навсякъде ,,искам" значи плащам.За да има за хората от ТВОЯ РОД които са бедни и болни.Дано ме разбра...
18
4
 
3
 
! Отговори
До ПАТРИОТ преди 13 години
Стани кадърен хирург в клиника- ще почиваш през повечето уикенди и ще имаш отпуска. Когато си пишман разпоредител на направления, а си гушкаш добри парички и не трепериш, че някой ще умре- трайкай си.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре щеше да е да се въведе най-сетне пазарната икономика в здравеопазването. Който се осигурява да си има собствена партида и от там да плаща НА КОГОТО си иска, пък който доктор е добър, той ще оцелее. Във всеки случай ще изчезнат търговците от храма на медицината. А и със сигурност ще има по-малко недоволни пациенти... и катафалки пред болницине.