Търсим изтребители – нови и втора ръка

Решението обаче ще е политическо, според Аню Ангелов
Обновена: 3 май 2011 21:06 | 3 май 2011 20:17,
255
Търсим изтребители – нови и втора ръка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Министърът на отбраната Аню Ангелов обяви на конференция по отбраната, че към есента на тази година ще бъде подготвен инвестиционен проект за "нов тип многоцелеви изтребител".

Ангелов припомни, че министерството вече е отправило запитване към няколко страни за възможностите за доставка както на нови, така и на машини "втора ръка". Информацията вече е получена, с изключение на тази от Италия.

"В момента задълбочено се анализират различните предложения и информации. Предстоят допълнителни разговори със страните", уточни той.

Още по темата

Проектът ще бъде предложен за одобрение чрез Министерския съвет на Народното събрание.

"Той ще бъде предмет на политическо решение по-скоро, отколкото на конкурс", каза министърът.

По думите му, при всички положения ще бъде спазвано българското законодателство.

Преди година началникът на ВВС ген.-майор Константин Попов обяви, че България спешно се нуждае от нов тип бойни самолети.

"Без тях военната авиация няма бъдеще и няма как да се развива", отбеляза Попов.

По думите му изборът на ново въоръжение в страната може да е между два типа самолети – "Грипен" и "Юрофайтър".

В момента България има на въоръжение стари руски изтребители МиГ-21, както и 16 изтребителя МиГ-29.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 246 .Той и Аню не може да направи чайник ама ще избира изтребител.
225
1
 
3
 
! Отговори
за 239 преди 12 години
''....Само гледайте сега как ще купим скапаните F15 на американците.....''============================================================Хайде хора които един чайник не могат да направят да не се изказват за изтребители и пр. техника .........приема ли се ? Ф16 е универсален, с отлични характеристики, един двигател ( важно за нас, че е еФтинко).........Юрофайтера е безбожно скъп.......остава Грипен и Ф16
224
0
 
5
 
! Отговори
borokaro преди 12 години
...ее,аз продавам един изтребител - рено клио 2 ...
223
1
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Този съд ще има страшно много работа - например:Сделката за "Кугърите" е най-отвратителното разхищение и кражба на държавни средства, защото имаме напълно изправни вертолети Ми-17, които са с 40% по-добри характеристики и са десет пъти по-евтини. Модернизацията им с помощта на Израел ги правеше едни от най-боеспособните военно-транспортни вертолети в НАТО, при смешно ниската цена на "летателен час", от 1500 долара... и 1 000 (хиляда) пъти по-евтина модернизация, спрямо новите и безполезни Кугъри, при това с участие в модернизацията на Ми-17, на нашите военни заводи... "Летателния час" на Кугър е 15 000 долара и това е безумно скапо, но ги взехме само защото "телата" им се сглобяват в Турция...!!!Абсолютно същото е и положението с модернизацията на бойните ни вертолети Ми-24...!!! Военният ни контингент зад граница и НАТО като цяло, има ВЪПИЮЩА нужда от тези вертолети..., но те стоят безполезни у нас като паметници на НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО..., а "***" от Военното Министерство на А.Доганов (с премиер - Станишев), с благословията на Младия милиардер, се канеха да ги режат за "скраб" както направи вицето му с ракетите...И това ако не е Пладнешки грабеж и Национално предателство не знам какво друго включват тези понятия...???
222
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Корупцията не признава понятия като Държавна изгода, например, въпреки, че обратното е Национално предателство и е повод да се отстрани от поста му, дори българския Президент Защо превъоръжаването на армията, може да прерасне в технологично превъоръжаване на българската индустрия!!!1. Най-важното при съвременните сделки с оръжие е "офсета"..., Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави в държавата купувач, чрез военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции.Да вземем като пример закупуването на нов универсален тактически изтребител:..." - Разходите по поддръжка на изтребители втора ръка са по-големи и не носят никакви икономически ползи, що се отнася до индустриалното сътрудничество (офсет)", отбеляза още Даниел Боестад..."Иначе казано - даваме на Швеция 1.0 милиард Евро за самолетите Грипен, срещу което Швеция, при 120% офсет ( какъвто предложиха на Чехия, Полша и Унгария), с техни пари построяват в България цивилни (или цивилни и военни) заводи, за 1.2 милиарда Евро...!!!2. Освен това - Шведите комплектоват самолета с Въздушни командни пунктове (тип АУАКС), земен команден пункт за Въздушно-морски суверенитет, към който се интегрират до пет военноморски командни пункта. Системата е интегрирана с Натовските АУАКС и се нарича - "Стина" , а това не се предлага от никоя друга фирма...(Гърция е купила само Въздешните командни пенктове на самолети Ембраер-135 с локатори - "Ериай")3. Новите "Грипен", са с електроника от най-последното западно поколение, радиуса на действие на Грипен е изравнен с този на Ф-16, а директните експлоатационни разходи са с 40% по-ниски...4. На Грипен са интегрирани всички Американски, Европейски и Израелски ракети, включително противокорабни с обсег до 200км., за земни цели с обсег 80км..., има нашлемен целеуказател, топлопеленгатор, а РЛС е технически равна, по режими на работа по въздушни и земни цели с последните Американски образци..., докато Ф-16 дори не е помирисвал подобни "Супер оръжия"...5. Грипен излита и каца на летища и пътни магистрали без обурудване, може да се поддържа от запасни техници и да излети за повторен полет само за 15 минути след кацане, а Ф-16 е най-капризния западен изтребител, по отнашение на летищата и обурудването...6. Колкото до маневреността на новия "Грипен", той има с 20% по-мощен двигател и по нищо не отстъпва на Ф-16..., които е утежнен до безобразие и отдавна не е това което беше"...!!!7. Ф-16 блок 50/52, е четири пъти по-скъп и си остава само един "Гол изтребител-бомбардировач" с "вързани очи", превъзхождащ, "Системата - Грипен", само по безбожно високата цена...Де го специализирания съд, де го???
221
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега няма официална информация за свален F15 от MIG 29 :)) Това е жестоката истина.
220
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да заменим БСП за една ескадрила Ф16 - унищожителната мощ на първите е по голяма.
219
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Винаги съм твърдял, че Националния предател си е Национален предател...!!! Според М. Димитров, например, подходящи за отлагане са разходите за модернизация на армията..."1. Националния предател не признава понятия като Държавна изгода, защото превъоръжаването на армията, може да прерасне в технологично превъоръжаване на Българската индустрия!!! - При превъоръжаване на коя да е армия, най-важното е "офсета".... Това са обратните инвестиции, които продавача на оръжие прави в държавата купувач, чрез военни (преки) и цивилни (не преки) обратни инвестиции...Пример:- Закупуваме от Швеция (страната в Европа с най-висока производителност на труда) универсалните тактически изтребители Грипен, за 1.0 милиард Евро, като при 120% офсет ( какъвто предложиха на Чехия, Полша и Унгария). С техни пари Шведите построяват в България цивилни (или военни) заводи и така получаваме най-модерни технологии, за 1.2 милиарда Евро...!!!- Системата Грипен е комплексна система за Въздушен, земен и морски суверенитет. На самолета са интегрирани всички най-нови Американски, Европейски и Израелски ракети, включително противокорабни с обсег до 200км., за земни цели с обсег 80км... - все "Супер технорогични оръжия"... Освен това - Шведите комплектоват самолета с Въздушни командни пунктове (тип АУАКС-Ериай), земен и морски команден пункт за Въздушно-морски суверенитет, което автоматично превръща армията ни, в една от най-модерните натовски армии...!!!Ех-х-х... Де го специализирания съд за корупция и национални предатели... Де го...???
218
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Само гледайте сега как ще купим скапаните F15 на американците. Просто наблюдавайте."Прав си. Нали това е целта на промяната на системата! Трябва да ни заробят веднъж завинаги!
217
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой знае ли каква е цената на тия летящи *** грипав и евро смешка за тези пари могат да се закупят мн по надежни руски самолети!!!!
216
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво са ни, бре Батю Аню?То една армия, то една авиация - страшна работа!Създавате си май работа там, за да не ви изволнят всичките!
215
1
 
6
 
! Отговори
И за какво са ни ? преди 12 години
То не че ни трябват... ама сега тука трябва да се "усвоят" едни пари....
214
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕЕЕ нови сега! Ще намерим втора ръка. Като ония трите за 70 млн. лв. (35 млн. евро). Където от тях 2 пристигнаха строшени а 1 още не е дошъл.Ей, тия мошеници крадат при всеки възможен момент.
213
3
 
13
 
! Отговори
сд преди 12 години
Само гледайте сега как ще купим скапаните F15 на американците. Просто наблюдавайте.
212
1
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
po sergiite iztrediteli ima mnogo ,kvo shte kypyvate mizernici ,na gol gaz chift pishtovi ,,,
211
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да запеем в един глас: А редакторчето - ***, шаля ля ля ля.... Редакторчето *** - шаля ля ля ля...
210
1
 
19
 
! Отговори
кво става бе? преди 12 години
Такова *** на коментарии е имало само при тясната партийна политика на SD, около индианския племенен съвет, при ДС и когато ме изпитваха по математика. Това ли е новият световен ред? Не ми харесва, ама никак. Да не би вече да сме включени в схемата на безправните човешки роби? Ако е така, ще стана овчарче и няма да чета новини и ще си спестя бръчките. Да нямате хакер-враг? Ние си имаме всичко втора употребя - жени, питиета, храна, коли, дрехи, че самолети ли да нямаме?
209
2
 
9
 
! Отговори
с-х преди 12 години
За какво ни са самолети,кой ще ги плаща като икономиката е в киреча,пак бедните с по240 лв заплата ,няма пари за пътища,детски градини,болници,хората пък изобщо не ги броим.При необходими 528лв.им давате по 240лв. на месец.И тях ли ще спрете да си купувате самолети
208
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На админа да му влезе МИГ-21 в рошавия ***?
207
2
 
25
 
! Отговори
Очевидецът преди 12 години
Тия *** що не спрат да се занимават с глупости ! Не виждат ли, че народът вече си търси друга държава - първа или втора ръка...