Министър раздаде скандално високи премии

Маргарита Попова и заместниците й взели хилядарки за "добра работа"
Обновена: 25 май 2011 15:07 | 25 май 2011 07:05,
196
Министър раздаде скандално високи премии
Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Въпреки непрекъснатите скандали около Търговския регистър заради неуредиците, които блокират работата на фирмите, в Министерството на правосъдието са си раздали огромни премии точно за добра работа по него, пише в. "Сега".

Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март и се държи от политическия кабинет.

В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%. От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Питането на изданието е провокирано от сигнали, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си. От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии, тъй като и той влиза в графата на раздавани бонуси на служители, ангажирани с Търговския регистър.

От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на Министерство на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на Търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това.

Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Още по темата

Бонуси от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство". Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - № 66 от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и № 212 от 1993 г. за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нарочени за длажници хорица, губят делата от топлофикация,яко пачки валят,гушенето е голямо ама за наша сметка ,то има госпот ще го върне на децата им, вярвайте
143
8
 
54
 
! Отговори
ринго преди 12 години
тази невзрачна шушумига явно добре се грижи за бюджета си а нехае че основните критики са към нейната система...дела по 10-15 години се точат а престъпниците са все оправдани или с условни присъди.
142
9
 
44
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 12 години
Браво герберите си раздадоха бонуси за това,че години на ред са отказвали финансиране на ТР,който в момента изнемогва.
141
24
 
34
 
! Отговори
Яко кинти, баровец преди 12 години
Завиждате ли бе мишоци? Ако имахте акъл да бачкате и за вас щеше да има по някой долар.
140
8
 
39
 
! Отговори
до 137 преди 12 години
Хората масово купуваха апартаменти с кредити, които сега не могат да обслужват.
139
8
 
42
 
! Отговори
an преди 12 години
PLA6TAI NARODE DANACI, DA IMA ZA DRUGARITE MUTRO-KOMUNISTI. A PAK NIE 6TE ZATQGAME KOLANITE, I 6TE QDEME MARULI. TAKA E V MUTRESTANIQ OT 21 GODINI. NARODA ZATQGA KOLANITE, A DRUGARITE SI GI OTPUSKAT. NEE LUD TOZI DETO QDE BANOCATA, A TOZI DETO MU Q DAVA. HODETE PAK I GLASUVAITE, ZA DA MOJE DRUGARITE MUTRO-KOMUNISTI DA SI JIVEQT NA 6IROKO.
138
8
 
65
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Министерството на правосъдието ????Има ли такова в България ???
137
8
 
41
 
! Отговори
от арсенал до 142 преди 12 години
ти *** ли си.знаеш ли колко години се водят дела и накрая не ги осъждат
136
10
 
39
 
! Отговори
арсенал преди 12 години
много строят джамии *** и след това казват че били тяхна територия.турците са *** .ердоган дано умреш заедно с всички турци в кански мъки
135
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отдавна съм писал тази г- жа министър ще е следващата смяна.
134
8
 
41
 
! Отговори
червен Гърбавист преди 12 години
Ако ми се злобееше, щях да отбележа "разликата" между *** и ГЕРБ - първите крадат тихомълком и без шум, вторите са "прозрачни", като наричат кражбата си "премия".Има резон държавните служители да взимат поощрения, обаче - по-малко вероятно би било да рискуват длъжността си за да вземат подкуп. Но ако на държавните власти им е през оная работа за корупцията, дори Бог не може да ни оправи!
133
8
 
35
 
! Отговори
:( преди 12 години
ХА, ИЗТРИХА МИ КОМЕНТАРА
132
8
 
52
 
! Отговори
До 142 преди 12 години
Как съдебната система е започнала да действа като нова? Корупцията си вилнее с бясна сила. В момента се занимавам с няколко дела и кой от кой съдия е по-корумпиран. Нашата събедна система няма да се оправи...А г-жа Попова, направо да си намали заплатата, защото нищо не е свършила!
131
26
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами защо след като съдебната система започна да действа като една нова, добре смазана машина и министърката ни да не си вземе полагаемото за труда си?
130
8
 
55
 
! Отговори
АНОНИМКА преди 12 години
ТЕЗИ ПАРИ ИМ ГИ ДАВАТ ЗАЩОТО ВКАРАХА ВСИЧКИ КРАДЦИ ПО ЗАТВОРИТЕ ЛИ ? ОТГОВОРЕТЕ ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ И ЗАЩО ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ЩЕ ИМ ПЛАЩАТ А АЗ СЪМ БЕЗ РАБОТА И НА МЕН НИЩО НЕ МИ ДАВАТ НО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ДАВАТ НА НЕКАДЪРНИТЕ ДА СИ РАЗИГРАВАТ КОНЯ КАКТО СИ ИСКАТ А ХОРАТА ИЗНЕМОГВАТ
129
8
 
59
 
! Отговори
иван преди 12 години
нали замразиха всичко гадовете мръсни
128
14
 
62
 
! Отговори
До 128 преди 12 години
Не искам да се определям от никоя партия, защото и аз като повечето тук не мога да понасям всичките тези продажници и престъпници. Истината обаче е, че по времето на Серго положението беше най-добро. Взимахме заплати, и ги увиличаваха и пенсиите също. По тяхно време хората масово купуваха апартаменти, а това се прави когато хората имат възможности. Защо сега нокой не купува, защото батко ни Бойко и хляба ни взе за друго да не говорим . Айде със здраве.
127
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ZABELIAZAL SAM CHE V BG KOLKOTO PO-MALKO RABOTIS TOLKOVA POVECHE VZEMAS.SAMO TRIABVA DA GOVORIS NALIAVO I NADIASNO CHE MNOGO RABOTIS,A REZULTATITE NIKOI NE GLEDA!!!
126
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Забрави да сложиш кавички на МНОГОТО РАБОТА"Нищо съвършено няма.
125
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Боко преписва НЕПРАВИЛНО от Хитлер. Поне да беше прочел Моята борба а не Винету..."Боко преписва едно към едно от Хитлер, само че времената са други, а и няма как да започне война със съседите си за да прикире недостатъците на икономиката като дефицит и задлъжнялост.