Министър раздаде скандално високи премии

Маргарита Попова и заместниците й взели хилядарки за "добра работа"
Обновена: 25 май 2011 15:07 | 25 май 2011 07:05,
196
Министър раздаде скандално високи премии
Маргарита Попова. Снимка: Булфото

Въпреки непрекъснатите скандали около Търговския регистър заради неуредиците, които блокират работата на фирмите, в Министерството на правосъдието са си раздали огромни премии точно за добра работа по него, пише в. "Сега".

Само за три месеца с такива бонуси са поощрени 47 души. Рекордът от 140% от средната заплата допълнително материално стимулиране е поставен през март и се държи от политическия кабинет.

В него влизат министър Маргарита Попова, тримата й заместници - Даниела Машева, Жанета Петрова и Христо Ангелов, началникът на кабинета, парламентарният секретар и говорителят. През януари премията е била 81%, а през февруари - 98%. От постановлението на правителството за бюджетните заплати за 2011 г. се вижда, че минималната основна заплата на зам.-министър, председател на държавна агенция или комисия е 1027 лв., а максималната - 1661 лв.

Питането на изданието е провокирано от сигнали, че от началото на годината зам.-министри на правосъдието са получили хиляди левове към заплатата си. От предоставената информация не става ясно дали целият политически кабинет е взел премии, тъй като и той влиза в графата на раздавани бонуси на служители, ангажирани с Търговския регистър.

От останалите служители тези, които са на ръководна длъжност, са се подписали срещу допълнително 60% от заплатата си през януари, 64% през февруари и 107% през март. За чиновниците с контролни функции процентите съответно са 75, 54 и 84, за експертите - 51, 63 и 69, а за технически длъжности - 41, 56 и 65.

Премиите на тези 47 души идват по реда на Закона за търговския регистър, според който част от таксите и глобите, събирани по него, се изразходват за допълнително материално стимулиране на хора от централната администрация на Министерство на правосъдието, пряко ангажирани в подпомагане на дейността на Търговския регистър.

От министерството уточняват, че от политическия кабинет и служителите, ангажирани с Търговския регистър и Централния регистър на особените залози, не са вземали бонуси в периода август 2009 - декември 2010 г., въпреки че има наредба за това.

Така реализираните икономии от перо "заплати" са близо 10 млн. лв. за 2009 г. и около 300 хил. лв. за 2010 г. Общата сума на раздадените за тази година премии обаче не се съобщава. Не е ясно и какви са били критериите при разпределянето на парите.

Още по темата

Бонуси от началото на годината са взели не само чиновниците, ангажирани с регистъра. По една работна заплата през първото тримесечие е изплатена и на 176 служители, като средствата са икономисани от фонд "Работна заплата".

Редовната практика на ведомствата е да държат свободни щатни бройки и така да пестят пари за бонуси, или да се измъкват, когато се налага да правят съкращения. Така икономическата криза изобщо не се отразява на чиновниците, но и работата им не се подобрява.

По една заплата са получили 22-ма души в дирекция "Управление на собствеността и стопански дейности", дирекция "Административно обслужване и канцелария" и дирекция "Българско гражданство". Парите са дадени въз основа на две постановления на Министерския съвет - № 66 от 1996 г. за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации и № 212 от 1993 г. за организиране на денонощно дежурство за оповестяване при привеждане от мирно във военно положение, при стихийни бедствия и крупни производствени аварии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
9
 
45
 
! Отговори
митко преди 12 години
боко тиквата спри да подкрепяш дпс.защо подкрепи турция за ес.а боко .ти си продажен като всички и крадеш като тях.
103
8
 
62
 
! Отговори
lUser преди 12 години
Абе, вие не бехте ли ония дето пускат разни убийци с условни присъди? Евала ви! Гледам, че и премийки вземате заради това...
102
8
 
58
 
! Отговори
ДДТ преди 12 години
Чиновниците са гадни *** които изяждат данъците ни,неизтребими са и се възпроизвеждат безконтролно.Истинска многогодишна напаст.Половината София се изхранва от чиновничество.Мразя това съсловие резерва ня всяка партия.
101
8
 
57
 
! Отговори
ABC преди 12 години
Евалата, само така, раздавай те си бонуси, та даже трябва да взимате и по 2 заплати на месец, не само една.....и разбира се трябва да пускате всички престъпници на свобода!!!
100
9
 
43
 
! Отговори
Ковачки преди 12 години
Не Ви ли стигнаха бе?
99
10
 
49
 
! Отговори
мнение преди 12 години
За да си вършат добре работата, те взимат заплати. А за да има причина за бонус, трябва или да си свършил много повече работа от тази, за която ти плащат, или да си направил някое супер-нововъведение, което да улесни, опрости нещата, да ги направи по-ефективни и печеливши (неточна дума за правосъдието, бих казал). Но бонусите им ги даваме на тези алчни търтеи ние, редовите данъкоплатци, скубани за всяко нещо.
98
8
 
50
 
! Отговори
яяя преди 12 години
тази мънка мънка и тихо мълком си взе паричките. другите да умират от глад
97
9
 
39
 
! Отговори
prite...za sveshti преди 12 години
...zashto mahnaha Kushlev??? Ta da ima poveche za kradene za tikvoko i tikvenicite li?!!!
96
8
 
51
 
! Отговори
БМ-13 преди 12 години
Сега ще излезне Батман и ще каже всички да връщат премиите, дефакто след няколко месеца ще излезе информацията, че никой нищо не е върнал и премиите продължават, но в по-скромен размер.
95
15
 
39
 
! Отговори
Светла Данева преди 12 години
абе, каква съдебна власт?!Министерство на правосъдието е в рамките на изпълнителната власт!!Стига са Ви промивали мозъците, отклонявайки Ви вниманието към съдебната власт!Погледнете се първо Вие!Промяната започнала ли е в собствения Ви мозък , или само цъкате скрити зад компютрите?!
94
10
 
57
 
! Отговори
митко преди 12 години
бойко ти си един корумпиран комунист.в началото мислех че ще оправиш българия а сега мисля че я разграбваш.ти си един корумпиран.
93
9
 
40
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 12 години
Тази не е ли навършила пенсионна възраст. Или сега Бойко няма да може да ползва това оправдание. Митрева можеше да я изхвърли, а Попова - защо не?
92
18
 
36
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
Аз не виждам кой знае какво новина, някой взел бонус 500-1000лв към заплтата си. Ако наистина са си свършили добре работата, защо да не вземат бонуси. По частните фирми в софия повечето хора взимат къде къде по-големи заплати за много по-малки отговорности. Държавата трябва някак си да стимулира работниците си. И аз имах възможност да работя в едно министерство, ама за 500лв - не мерси :)
91
8
 
49
 
! Отговори
teo преди 12 години
БОЙКО, МАХНИ ТАЗИ СТРАХЛИВА ИЛИ КОРУМПИРАНА ПРАВОСЪДНА МИНИСТЪРКА ПОПОВА, КОЯТО ВМЕСТО ДА РАЗДАВА БОНУСИ НА КОРУМПИРАНИТЕ МАГИСТРАТИ, ДА ВНЕСЕ ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И ДА СПРЕ КОРУПЦИИТЕ !С РАЗДАВАНЕТО НА ТЕЗИ БОНУСИ, ПОПОВА СИ ПОКАЗА КОРУМПИРАНАТА СИ СЪЩНОСТ!!! МАХНИ ПОПОВА И СЛОЖИ СМЕЛ И НЕКОРУМПИРАН МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО!
90
8
 
46
 
! Отговори
! преди 12 години
Как спят спокойно тези "хора"?!
89
8
 
51
 
! Отговори
Сержант преди 12 години
Наглост
88
8
 
51
 
! Отговори
възмутен гражданин преди 12 години
Това е скандално. Не стига, че са корумпирани, съдят по поръчка, има двоен стандарт при вземане на решенията, на всичко отгоре ги възнаграждават за недобре свършена работа.Няма значение, че непрекъснато ЕС ги критикува затова, че не работят.Това ли е нашата родина, за такава България ли мечтаем? Ето, затова децата ни напускат страната и никога няма да се върнат завинаги. Никога, ама никога няма да се оправим с тези наглеци.Възмутена съм!
87
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всички от съдебната власт на въжето и пребиване с камъни публично за назидание
86
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г-н Борисов изгонете тази въшка от кабинета, защото не става въпрос за законност, а за морал!!! На фона на мизерията на по-голямата част от населението и подкупността на съдиите тези изцепки в правосъдното министерство ни идват малко в повече?!
85
8
 
37
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
ще те полази хайванчето