Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата

БТПП: При промяна ще са нужни над 8 млн. лв. за чиновниците
Обновена: 6 юни 2011 15:08 | 6 юни 2011 13:21,
149
Бизнесът скочи срещу увеличението на заплатата
Снимка: Булфото

Увеличаването на минималната работна заплата от 240 на 270 лева създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса.

Това заявиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод изказването на премиера Бойко Борисов от Аксаково, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета.

Бизнесът продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление, припомня БТПП.

Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза, смята шефът на палатата Цветан Симеонов.

Работодателите отбелязват, че Бюджет 2011 г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лева минимална заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове има увеличение заплатите в светлата част на икономиката.

При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са: за държавния сектор 7 001 880 лв. за заплати, 1 263 839 лв. за осигуровки или общо 8 265 719 лв.

В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв. за заплати, плюс 6 661 343 л за осигуровки или общо 43 566 293 лв., изчислиха от БТПП.

Още по темата
Тези изменения са само за заетите на 240 лв.

При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват.

Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Много си ларш, ама я ми отговори - дали действително ще го направиш или само ще си лалаш тук и ми се правиш на потърпевш. И още нещо - колко от заетите при теб осигуряваш не на минимална заплата. Не става да участваш в пазара на труда и да плачеш за държавното. Знаем ви какви сте - ако може без пари да ви се работи и не ми ревете защото не виждам нещо да не се е увеличило като цена на пазара. А това , че не произвеждате си е ваша управленска вина, не ми се правете на човеколюбци....
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се ли наядохте "бизнесмени"? Когато укривате данъци? Не сте никакви бизнесмени, а мошеници от Търговския регистър, мамка ви!
142
2
 
5
 
! Отговори
Фирма преди 12 години
Изключително се дразня на хора, които пишат глупости, ами като сте толкова корави и знаещи и можещи направете си фирми и печелете, а не само да пишете глупости! Аз благодарение на труда си и 4-мата муи служители изхранвам себе си и семейството си БЕЗ да имам коли и/или имот, но НИКОГА НЕ съм забавял заплата или плащане било то към служител и/или фирма, но това определено НЕ се взема под внимание в тази мизерна страна където всичките са по-по-най :) Айде дерзайте и като искате излезте на пазара!
141
2
 
4
 
! Отговори
Фирма преди 12 години
В момента реално държа персонала колкото да им текат осигуровки просто няма приходи! Ако това продължи още 1-2 месеца просто ще ги пусна на борсата на труда за съжаление, че са кадърни и компетентни, но вдигайки минималната заплата определено ще ми утежнят положението и така само от мен 4 човека остават на трудовата борса. Бизнеса в момента изнемогва с този десятък за данък, подмяна на касови апарати и всякакви глупости, които вместо да му помагат го утежняват!
140
2
 
3
 
! Отговори
ФИРМА преди 12 години
За всички, които дават за пример ЗАПАДНА ЕВРОПА и САЩ: Няма база за сравнение предвид, че всяка една страна сама определя възможностите за бизнес и не може ако нямаш производство да даваш заплата от 4500 USD за един химик, а реалният му труд да е донесъл на фирмата приход 200 BGN няма логика. Отделно ако даденият химик, миньор и/или какъвто там да е ми докара 10 000 BGN приход за месец, то логично е след приспадане на данъците и разходите да му дам заплата 4000 BGN!
139
3
 
4
 
! Отговори
Фирма преди 12 години
Във време на криза вместо да намаляват бюджетните разходи и кадровиците на служба те вдигат минималната заплата за да хвърлят прах в очите на прсотолюдието.Не може да махнеш един директор на НДК и да назначиш 5 нови. Не може да назначаваш допълнителен инспекторат в НАП, а да няма събираемост по данъците.Просто ГЕРБ убива малкият и среден бизнес. ДА ЖИВЕЯТ ОЛИГАРСИТЕ!ДА му е....а ***....ицата на Вашингтонското недоучено лай ....но С.Д.
138
1
 
5
 
! Отговори
Фирма преди 12 години
Определено това ще се отрази на служителите ми, които видите ли ще им намаля основната заплата за да компенсирам за осигуровки, тъй като работа няма, а който не му изнася да се изнася съжалявам това е пазарна икономика ;) А на печелившите честито!И така на всички подкрепящи ГЕРБ да ви е честито увеличението на безработицата и оттам битовата престъпност и алкохолизъм, това искаха това получават!Не съм политически пристрастен, но това правителсвто е най кухото в световен мащаб!
137
0
 
3
 
! Отговори
Sid преди 12 години
Никога не си губете времето да четете или да изразявате мнението си във вести.бгЦензурираха ме и не ме допускат да пиша там защото изразих мнение срещу Каролев който нарича българите Мързеливи,нямали производителност,а искали по-високи заплати.Това което написах е че 1 милион българи произвеждат в чужбина ,каква производителност иска да има и при настоящата безработица.Сами преценете дали заслужава цензура такъв коментар.
136
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
БСП и Станишев също са против ,ама питайте все пак и народа .
135
2
 
2
 
! Отговори
НЕГРО преди 12 години
гадните комунисти от ГРОБ искат да вдигнат заплатите на администрацията (техните роби) и да съсипят още малкия и средния бизнес с допълнителни разходи.Идват избори и искат всички от администрацията да гласуват за тях.Скоро може да вдигнат и помощите на *** с 10 лв. на калпак за да спечелят и тях,за сметка на нас,защото всичко от нашия джоб излиза как да не ги мразиш после гадните комунистически отрочета-гербераси
134
1
 
3
 
! Отговори
еххх преди 12 години
искат пак да вдигнат заплатите на всички в администрацията... а ние да ги издържаме с по-високите данъци !!! Аз не искам да увеличават минималната заплата на 270 лв. , а на 270 евро поне,защото цените и данъците ни са изравнени с другите европейски държави САМО ЗАПЛАТИТЕ НИ СА БЪЛГАРСКИ по няма и 300 лв.
133
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд."Количеството труд е колкото в другите страни, където се плаща по 10 до 20 пъти повече. Така че мълчете!Един химик в САЩ взима $50000 на година или около $4500 на месец. Тук се мъдраят обяви за по 350-450 лева!Това концлагер ли е???
132
3
 
7
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
ало работниците нали като вдигнат заплатата АВТОМАТИЧНО ВДИГАТ ОСИГУРОВКИТЕ АМА НАЛИ СТЕ......///УМНИЧКИ///и не разбирате,че ви ограбва държавата а не шефа ви
131
3
 
4
 
! Отговори
БКП преди 12 години
Като спечеля изборите ще прокарам следният закон:Който няма възможност/желание да плаща нетна заплата в размер мин. 500лвняма право да наема работници
130
4
 
2
 
! Отговори
Превес преди 12 години
То защото такъв ни "бизнесът" за това сме на този хал. Ако хората имат повече пари, повече ще харчат, съответно ще се продават повече стоки. Кой има най-много полза от това? Те "великите" не мислят така, за тях това са собсвените им увеличени осигурителни прагове, стисната ***! В крайна сметка България пак ще стане Ратайланд, но поне да не е толкова дълго и мъчително. Защото нашите "бизнесмени" нямат шанс в конкуренция с никого!
129
3
 
1
 
! Отговори
dalavera преди 12 години
da izkaram moite evra v 500 zada gi snimate za se kefiat horata
128
1
 
8
 
! Отговори
Скалата преди 12 години
ами да ви кажа честно предпочитам да не я вдигат защото на всички държавни служители заплатите им се изчисляват на базата на минималната и те под лозунга "да помогнем на бедния" ще си вдигнат техните и ще са единствените които ще си получат новата заплата а останалите ще продължават да ни мотаят
127
1
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Цитирах "Мишо бирата" от друг сайт.
126
3
 
2
 
! Отговори
190-ти преди 12 години
120 ! Жалко, че има такива които да мислят като тебе! Не идва проблема от зависта и от злобата! "Бизнесът" в БГ знае само да точи държавата по всевъзможен начин, да се подиграва на хората със заплащането, и да карат последни модели коли, дето дори и в страните производителки не се карат, толкова колкото в БГ, затова и Бат Боко вика , те стават и си заминават... така ще е! нека инвестират пари в нещо др освен коли и екзотични почивки, тогава можем да седнем на масата...
125
1
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Ние съжаляваме българите, но мислим, че те сами са си виновни за положението до което са докарани. Смятаме, че нашите управници искат да ни докарат до тяхното положение, което ние няма да допуснем. Голяма част от тях са изключително прости, въпреки, че жените им са хубави и достъпни. Те всички са недоволни от живота които водят, но въпреки това не протестират, едно защото не могат ясно да си определят исканията, друго защото ги мързи, трето защото са свикнали винаги някой да им каже какво да правят, четвърто защото не вярват в самите себе си, а може би и осъзнават подсъзнателно, че не притежават умствените способности да променят нещо в собственото си бъдеще, че какво остава за бъдещето на цялата им красива, но изкорубена и ограбена държава.