Откраднали 130 млн. лв от оборудването на "Белене"

Тенчо Попов: Сготвен съм, процесът е скалъпен
6 юни 2011 09:44,
42
Откраднали 130 млн. лв от оборудването на "Белене"
Тенчо Попов в компанията на бившия министър Николай Цонев. Снимка: Архив Булфото

130 млн. лв за оборудването на АЕЦ “Белене” са изчезнали. Това обяви пред bTV бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който е обвиняем по делото срещу ексвоенния министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров.

Попов съобщи, че малко след падането на правителството на БСП, НДСВ и БСП на 27 октомври 2009 г. е изпратил докладна до новия премиер Бойко Борисов. По-късно той е бил лично в кабинета му, за да го запознае с далаверата. Министър-председателят бил потресен от изнесените факти и поставил резолюция разкритията да отидат веднага при главния прокурор.

Според Тенчо Попов разходите за оборудването не са осчетоводени и за тях нямало никакви документи. Далаверата е станала, докато министър на икономиката и енергетиката бил Петър Димитров.

Тенчо Попов каза още, че е написал доклада за изчезналите милиони в качеството си на член на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Документът бил предоставен и на другите членове на борда на БЕХ.

Попов смята, че именно този доклад и направените от него разкрития са причина по-късно да бъде замесен в делото за даване на подкуп на следователя Петьо Петров.

Обвиняемият обяви още, че скандалните разкрития за изчезналите милиони са пристигнали в прокуратурата едва на 22 март 2010 г. Оказва се, че докладът е „пътувал“ 5 месеца от кабинета на Бойко Борисов до този на главния прокурор Борис Велчев.

Още по темата

Попов смята, че обвиненията срещу него, Цонев и Сантиров са част от грандиозен замисъл за дискредитирането им. Той припомни, че малко преди ареста им през миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов обявил, че трябва да има арестуван съдия и министър от предишното управление.

Попов определи положението си с думите: "Сготвен съм” и нарече процеса "парадоксален и скалъпен".

По думите му основният свидетел следователят Петьо Петров, за когото се твърди, че е получил и подкупа, сам е потърсил контакт, за да достигне до Цонев. Връзката е трябвало да осъществят Сантиров и Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
www преди 12 години
ВЕЧЕ И ГОСПОД ДА ДОЙДЕ НЕМОЖЕ ДА ГИ ОТКРИЕ (.-(;;;=:::%%"""`~;)
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стената, багера...да мине след това "Чистотата" и да започнем на чисто. Конфискация и национализация! Само това е изход за изчезващия народ!
37
1
 
3
 
! Отговори
hihihihihihihihi преди 12 години
Всички на улицата....крайно време е да ги изгоним всичките....
36
0
 
5
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
На сейшелските острови са парите на България....Всички до един навън...
35
1
 
1
 
! Отговори
Шопски преди 12 години
Пълна деградация ,граничаща с деформация!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега Цецо да го видим що за полицай е! Не само в Белене е откраднато. Ако разкрият кражбата в Белене, ще разкрият и още кражби, защото схемата на крадене е една и съща от всички управляващи. Полицаи - вие сте на ход!
33
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Гаджа преди 12 години
Чичо Митко, в тази страна рядко се срещат хора, готови да поемат лична отговорност & вина. Всички решения се вземат групово, което според законите не е наказуемо. Стоян внася - УС приема и далаверата е готова!
32
0
 
2
 
! Отговори
царев преди 12 години
Вси4ко ще потъне в земята !
31
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 12 години
Tе 130 милиона така се крадат... Това да не е шепа семки бе? За да се източат толкова пари ВСИЧКИ са замесени и всеки ***
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко що го крие този доклад
29
0
 
3
 
! Отговори
ДАЦО преди 12 години
НЕКА КРАЖБИТЕ ДА ГИ РАЗККРИЯТ СЛУЖБИТЕ КОЙТО ТРЯБВА . НО АКО ЩЕ СЕ СТРОИ ДА СЕ СТРОИ ЗАЩОТО СТАВА ПО СКЪПО . ? ИЛИ ДА СПРЕМ ЗА ВИНАГИ С ТОЗИ ПРОЕКТ СТАНАХМЕ СМЕШНИ НА ПЛАНЕТАТА ,ОТ ПРОСТОТИИ И ГЛУПОСТИТЕ НА УПРАВНИЦИТЕ .
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я да раследват Иван Илиев снабдителя на централата в БелеНЕ . Тзи колко открадна и краде по документи ! Купува за по пет лв . а факторира за 20 лв . Там вси4ки са за проверка , ревизия и затвор .
27
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
но никой няма да си признае без бой и още нещо
26
2
 
7
 
! Отговори
свищовец преди 12 години
Колко служители от АЕЦ - БЕЛЕНЕ като Здравко Павлов са купили набезценица от аеца подва три дори и пет апартамента ? Нима това не е кражба и корупция /? Защо не ги раследват ? Има хора по улиците живеят ! До кога тия парасити ще ги храни България там безплатно . вземат заплати без нищо произведено и нищо освежено .
25
0
 
8
 
! Отговори
ЗАМИСЛЕН преди 12 години
Какво става се питам , какви неща се пишат по коментарите за Белене кражби на отрова , тоалетна хартия ? Това нормално лие и то от ръководители . Защо тогава са още там на работа ?
24
0
 
3
 
! Отговори
Немец преди 12 години
Хаха... пак са ви одрусали яко! :)))
23
1
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
не съм на ничия страна но 5 месеца е НОРМАЛЕН срок да се анализира доклад. Особено ако не му е само това на главата. Някой тук си мислят че доклада е комикс с картинки :D :D :D
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гнусен лъжец е тоя Тенчо, малко го мачкаха и ритаха полицаите при ареста!
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лъже Тенчо, та се къса. сега гледа да си изкара на гербаджиите че му стъпваха по ръцете и си измисля разни медийни бомби. Като е така, що е мълчал, що не се появи преди време в ТВ а чак сега? Плюс това съдия да не краде - няма такова нещо. Явно е искал парче от далаверата, пък не му е било дадено и той сега си отмъщава. Освен това 130 милиона могат да се проследят, то не е дъвка да го глътнеш? Мошеник и лъжец е Тенчо Попов, изживява се като мъченик, пък и той е бандит и корумпирана змия!
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ги е откраднал? Няма ли си име? Нещата са съвсем конкретни- кажете ги смело, а не така- откраднали....кой? извънземните ли? Име - дело - съд - наказание доживотно и връшане парите с лихвите! Стига краденеее!!!