Отложиха старта на спецсъда за догодина

"Фиаско и кадрова импотентност", ревнаха от "Атака"
Обновена: 15 юли 2011 12:10 | 15 юли 2011 12:10,
29
Отложиха старта на спецсъда за догодина
Снимка: Булфото

Парламентът реши да отложи старта на специализираните съдилища за 1 януари 2012 г.

Предложението на депутатите от ГЕРБ за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс беше прието на първо четене. Спецсъдът иначе трябваше да тръгне през август тази година.

Депутатката от ГЕРБ Юлияна Колева мотивира решението за отлагането, защото имат ясното съзнание, че съдът няма да може да започне работата на 12 август, както е записано в закона.

„Зная, че ще търпим критика в тази посока, но по-важното е осигуряването на спокойна подготовка на тези структури“, добави тя.

Мая Манолова от Коалиция за България каза, че специализираният съд е започнал с фалстарт, защото няма назначени съдии, които да правораздават. Тя допълни, че повечето от кандидатите за спецсъда нямат необходимата квалификация.

Манолова заяви и че изборът на председатели на специализираните съдилища е пълно фиаско. „За едната съдебна институция бе подал документи само един кандидат, а той изчезна яко дим, когато се заговори за проверка на работата му”, посочи тя.

„Тази структура е конюнктурна и няма да просъществува дълго. Натискът върху нея от страната на изпълнителната власт ще бъде колосален. От спецсъдиите ще се иска просто да подпечатват обвинителните актове на прокуратурата. Кой уважаващ себе си магистрат ще се постави в подобна ситуация?”, попита риторично червената депутатка.

Още по темата

Колегата й Михаил Миков допълни, че в сградата, предвидена за съда, все още не са изградени съдебни зали и арестни помещения. Той предложи депутатите от правната комисия да отидат на оглед.

Екатерина Михайлова посочи, че Синята коалиция ще подкрепи предложението на ГЕРБ.

„Защото ако това не бъде направено, парламентът ще има принос за задълбочаващия се хаос и сериозните проблеми в съдебната система“, мотивира се Михайлова.

Според Павел Шопов от "Атака" специализираният съд не е панацея, но е много важен елемент за ефективна борба с организираната престъпност.

„Отлагането е фиаско. От целия грохот по темата преди 2 години, сега нещата са вяли. Всичко е било празен звук и фалшива политическа воля. Не идея, а пропаганда. Това е кадрова, идейна, законодателна импотентност. Нямало сграда и подготвени кандидати – това е смешно, абсурдно и протестно. Гласувайте си отлагането на създаването на спецсъда, с което ще решите той да потъне в историята като много други ваши обещания”, заяви Шопов на депутатите от управляващото мнозинство.

В крайна сметка с 82 гласа „за” депутатите приеха на първо четене промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които се отлага началото на специализираните съдилища за 1 януари 2012 г.

7 депутати гласуваха „против”, а 14 се въздържаха за отлагането на старта на спецсъдилищата.

Десетима от депутатите на ПГ на Коалиция за България гласуваха „въздържал се”, а 5 – „против”. Един независим депутат се обяви за промените, а един гласува „против”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: парламентспецсъд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
kami преди 12 години
ГЕРБ ще направят най доброто което трябва
26
1
 
0
 
! Отговори
Guttierez преди 12 години
Фиаско щеше да е ако приемат нещо необмислено и после да му сърбат попарата.Това не е нещо, което с лека ръка да се приема.Трябва да се обмисли.Чест им прави на ГЕРБ, че не са се изкушили да претупат нещата и точно преди изборите да го изтъкнат този специализиран съд като нещо заради което хората да гласуавт за тях!
25
1
 
0
 
! Отговори
Иво преди 12 години
По-добре да се отложи старта на този специален съд, но когато започне да работи, всичко да е както трябва. В противен случай ще има много недоразумения и забавяния от които няма смисъл. Добро решение на ГЕРБ.
24
1
 
0
 
! Отговори
Никсън преди 12 години
Въвеждането на специализираните съдилища е една много важна за България промяна в съдебната система и за това всичко трябва да бъде прецизно направено. По-добре да има леко забавяне, но когато започнат да действат да го правят добре отколкото да се прибърза и после да има провалени дела.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хуваво е, че ДСБ и СДС ще подкрепят предложението на ГЕРБ. И дано всичко върви по план.
22
1
 
3
 
! Отговори
j преди 12 години
Sтига с тия комунисти, това е една идея утопия. Такива не е имало и няма. Това в Русия в Б-я и т.н си беше казарма и тоталитаризъм Мракобесие от всякъде, една идея на Утопистите беше взета и с послужи милиони да бъдат убити експлоатирани. А сега разни развити до раменете *** да се пишат анти да говорят за нещо което дори незнаят , а и откъде като никой него знае. Просто с тази идея загинаха много невинни хора, а сега много направиха кариера и пари пишейки се анти.
21
0
 
1
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
До любителя на Прасето(това си му е прякор заради лич.хигиена) Че Гевара....фалшива лекарска идентичност, измислени партизански подвизи, режисирана от медиите революция, безцеремонно нанасяне в луксозна кубинска къща (аскетизъм? Да, бе, да!), създаване на тайна полиция, командване на зловещ затвор, безброй заповеди за екзекуции, презрение към роднините и близките на жертвите, гонения и изтезания за нелепи провинения (като слушането на рок музика), малодушно предаване и т.н.
20
0
 
1
 
! Отговори
но комент преди 12 години
А истински комунисти-като Че Гевара примерно-ти не си виждал, и по добре за тебе да не срещаш такива.защото на първата секунда ще получиш куршум в дебелата глава.
19
0
 
5
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Все едно да кажеш че селския хитрец Тодор Живков беше комунист.Или селските хитреци около него.Или Бойко борисов бил комунист, щото се уредил с червена книжка а по лесна кариера.Селски хитряги, това има в България.
18
0
 
2
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Тука някакъв луд халюцинила постоянно ,привиждат му се комунисти.Няма комунисти в Бг, човече, не е имало и сега няма и няма да има.Келепирджии на дребно и едро-това има в България.И се боядисват според интереса-днеска червени утре зелени.
17
0
 
1
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Всички партии в България, които някога са имали депутати в парламентите след 1989та имат общ профсъюз - БКТТ (Български комунистически театрални трупи)...
16
1
 
3
 
! Отговори
toti преди 12 години
На тази снимка са все крадливи ***. Смърдят от сто километра на комунистическа *** ,създадена с една цел...... да краде.
15
1
 
1
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Боко ще бетонира комунистиическия 65+ годишен грабеж... след това ще има и нов народен съд(демек този спецсъд) , за да не се допускат нови играчи, а через него бързо да бъдат неутрализирани... явно баницата е тотално разделена между комунистите в новите, след 1989та, условия... може после да се сетят малко да метнат и на офцете да преживят нещо...
14
1
 
3
 
! Отговори
Рапъра-ДЖАБА преди 12 години
Я стига глупости - Спец Съд !!! Нима не знаете ,че всички съдии са подкупни. Направете спец звено дето да трепа *** без съд .Простичко казано, щом е *** и пречи на обществото трябва да умре. Хем средствата от бюджета ,ще са по малко, хем проблема с бандитите ще е решен .И държавата България, ще е правова и изрядна. Какъвто и спец "Съд" да създадете, все ще има *** дето да се продадът за жълти стотинки .Решението е едно и това е коршум в главата.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тя допълни, че повечето от кандидатите за спецсъда нямат необходимата квалификация. ХА ХА ХА ИМАТ ИМАТ АМА НЕ ИСКАТ ДА СА *** НА БОРИСОВ.ИМА И ЧЕСТНИ СЪДИИТО НЕ Е И ДО ЧЕСТНОСТ ПЪЛЕН СРАМ Е ДА СИ *** НА БОРИСОВ ТОЯ ЧОВЕК ВЪРНА ТОТАЛИТАРИЗМА И НЕ СЕ СПЛЯ НА ВСЯКА ДУМА ДА СЕ КЪЛНЕ ЛИ КЪЛНЕ И ТО ЗА НЕЩА С ДОКАЗАТЕЛСТВА.БОРИСОВ Е СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ.
12
0
 
8
 
! Отговори
Таласъмчо преди 12 години
Този спецсъд няма да заработи и догодина, защото шайка безхаберници и некомпетентни *** начело с Маргарита Попова те вършат никаква работа в министерство на правосъдието, но за първото тримесечие на тази година са взели по 2000 лв. премии.
11
2
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Ало 6ти кво ти е виновно БКП сега.В момента БКП е с малко членове и не е в властта.Ако имаш впредвид,че ББ не си е върнал членската книжка за БКП то тогава си прав.
10
0
 
5
 
! Отговори
j преди 12 години
Abe 4 ти си комунист и то от страите. Път на младите, егати кухата фраза. Тук се иска голяма ама найстина голяма теоретична и практическа подготовка. Този съд ще се следи от всякъде и ЕС и САЩ и грешките ще имат силен отзвук навсякъде. Затова и няма желаещи всеки се спотайва и чака да види ще има ли келипир и дали ще може по старому, а младите, са достатъчно интелегентни за да знат че неса дорасли до там. Аман от кухи призиви и нищо незначещи лозунги и такив като теб да ги вдигат
9
5
 
7
 
! Отговори
Калдъръмчо преди 12 години
Отложиха старта на спецсъда защото герберите са шайка некомпетентни некадърници. 2 години не им бяха достатъчни да заработи тази институция.
8
2
 
0
 
! Отговори
петър преди 12 години
абе вие слепили сте простили сте май е второто българия е оправлявана от комунисти от 1944 насам след 89-та нищо не се промени просто "комунистите" се нарекоха със други имена Жан Виденов Иван Костов Георги Първанов Ахмед Доган и заобикалящите ги министри и заместници немога да разбера кво се дракате оня бил такъв онакъв всички са едни и същи никаква разлика *** народ лесно се лъже