40 хил. учители тръгват на школо за 75 млн. лв.

Ще ги обучават как да накарат децата да мислят в клас
Обновена: 18 юли 2011 07:33 | 18 юли 2011 07:27,
96
40 хил. учители тръгват на школо за 75 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Учителите ще учат децата да мислят в клас, а не да повтарят заучени фрази. За целта над 40 000 педагози ще бъдат обучени от 15 септември по новата методика на преподаване.

Другата цел на масовата квалификация е България да успее да излезе от позорната статистика на международните изследвания за грамотност. 

Предвижда се матурите за 7 и 12 клас да се провеждат след средата на май и да са в един и същи ден.

Обучението по професии пък вече е на принципа “2 в 1”, като заедно с престижен занаят децата от техникумите ще учат и нежелана специалност, която е приоритет за държавата.

За целта над 40 000 учители (от общо около 90 000) ще преминат през различни видове обучения и за това ще бъдат похарчени 75 млн. лв. Парите са по оперативна програма “Човешки ресурси”, а срокът им за харчене е до 2013 г.

Ефектът от масовата нова квалификация на педагозите се очаква да е в няколко посоки, като най-важната е да се прекрати практиката на възпроизвеждане на знания, по която се работи у нас от 1948 г., и децата да се научат да мислят сами.

Още по темата

С въвеждането на съвременните методики България може да бъде извадена от срамната статистика на международното оценяване PISA, за което само преди дни от ЕК критикуваха страната ни.

По данни от изследване на грамотността по четене на 15-годишните през 2009 г. половината от тях не умеят да анализират и да използват информацията от текстове. И такива са резултатите от 2000 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
17
 
! Отговори
re преди 12 години
На хора учили 12 години и пишещи "технологиЙ", "статиЙ" и "хората коЙто" не са им виновни учителите. Те просто са прости ***.
51
3
 
11
 
! Отговори
Дам преди 12 години
75 милиона лева разпределени по нечии джобове ...Познавам много малко добри учители ,но с уговорката ,че имат съпрузи с много големи доходи и работят за удоволствие. Те могат да си позволят наистина да влагат сърце в работата си. Останалите са... (даже няма да споменавам думата) и никакво допълнително образование няма да запълни празните им глави и злобните сърца!
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 51Нормално и логично! От 20 години насам всичко читаво и качествено се изнася, точно защото колкото и да си кадърен и ентусиазиран все се нуждаеш от хляб! :(((
49
3
 
23
 
! Отговори
Обич преди 12 години
В България учителите са на свършване. След някоя друга година ще си отидат последните мохикани. Няма кой да учи децата. Дори и случайните, които се опитвате да пресеете. Дори и тези, които работят в момента с любов, имат нужда от храна. С 400 лв. заплата са пресяти отдавна умните студенти. Така, че не *** учители, НИКАКВИ НЯМА ДА ОСТАНАТ!
48
7
 
13
 
! Отговори
Ева преди 12 години
Това са грешни народни пари . Учителите, които са неграмотни, не може да се ограмотят с курсове и лекции .Има много добри учители, които са безработни и други неграмотни, но с връзки .Трябва да се проведат изпити за всички учители, които работят в държавните и общинските училища и да се освободят тези, които са некомпетентни .Говорим за интеграция на деца със специални образователни потребности в масовите училища, но учителите не са подготвени за този процес .Те дори са вредни .
47
5
 
19
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Направо изумително - ще учат учителите да мислят?А като са учили не са ли научили и това ?Ако не знаят как да накарат учениците да мислят - да връщат дипломите си и да ходят на полето - учителят за това се казва учител - да учи, а не да кара децата да зубрят и повтарят като олигофренчета.Сега - ще бъдат похарчени 75 млн. лв ???? 50% от даскалите ще се учат на това, което по принцип трябва да правят с първото си влизане в класната стая при децата...Невероятно, но, уви, ФАКТ !Неграмотността започва от тези, които наричаме учители /изключвам онези от тях, които са станали такива по призвание/.ЖАЛКО за тях и децата...
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 47 - Извинете за пропусната буква в думата " оТделните"...
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Образователната система е отражение на начина, по който функционира обществото като цяло! Нихилизъм, злоба, завист ... комплексарство, некадърност - облечена във власт - това са все белези на оделните социални общности и организации! Години ще са нужни за да се промени мисленето на хората - и да осъзнаят, че животът е ценен с всяко свое проявление и следа...А всичко ценно и красиво се създава с любов. Колкото до парите за обучението на учителите - те са за организациите и лекторите!
44
6
 
9
 
! Отговори
tulski преди 12 години
Образованието не трябва да бъде задължително и освен това трябва да бъде платено. Така ще се отсеят учители, които нямат необходимите качества и ученици, които нямат съществено желание да са ученици. Нещо, което е поголовно, задължително и доброзорно, не може да е качествено.
43
13
 
12
 
! Отговори
Поглед преди 12 години
Колко учители се справят добре с компютър?Защото децата го могат още от първи клас. Уважението към някой дето те учи ,ама доста неща не може ,започва да се губи някъде там.Колко училища имат добре подържан сайт?Николко! Имат такива сравнитално подържани ,но не и достатъчно.В колко училища оценките и отсъствията се качват на сайт? Също и уроците за които няма учебници или пък са в помощ?В изключително малко!Учителите НЕ са в крачка със съвремието и не желаят да бъдат!
42
2
 
11
 
! Отговори
непослушен преди 12 години
нищо няма да стане колкото и пари да се дадатв системата останаха само послушните учители които не мислят и роднинитевсеки който прояви самостоятелно мислене беше изхвърлен от директоритесъщото стана и във фирмите - добрите специалисти ги изгониха затова ситуацията е такаваако искате да има някаква промянасменете първо директорите
41
1
 
15
 
! Отговори
лъвица преди 12 години
Има учители които са завършили ,,дистанционно" и не си познават материята, има и такива в които децата не виждат лидера които ще ги води и учи и т.н. Но и при тази система на делегираните бюджети е порочна защото трябва винаги да им пишеш среден за да не загубиш парите или родителите да преместят детето в друго училище...
40
4
 
8
 
! Отговори
i.a преди 12 години
ssssssssssssss ssssssssmotan,mlad6i u4itel vzema 370 leva!!!!!!!!!!!ti kvo 6te svar6i6 za tezi pari?
39
3
 
14
 
! Отговори
до:39 преди 12 години
Защо за специалност право има най-много кандидат-студенти и от там се гони и най-висок бал?...Защото са добре заплатени професиите със специалност право...Защо най-зле подготвените кандидат-студенти,с най-нисък бал влизат "педагогика"?Защото балът им не е стигнал за други,ЖЕЛАНИ специалности.Следите ли мисълта ми?....Те дори нямат желанието да учат педагогика.А когато учиш нещо без желание.....работиш по тази специалност без желание.
38
1
 
17
 
! Отговори
аз преди 12 години
Тези обучения са за наливане пари в някоя дъщерна фирмичка на някои.При повечето такива обучения, пристигат лектори - изпяват си за няколко часа лекциите, гушкат си парите и ето обучих ги.Никой не пита учителите те от какво точно обучение имат нужда -кога и как да се проведе.После повечето обучения са за сметка на самия учител.Поне в по-малките училища е така.
37
9
 
8
 
! Отговори
6 преди 12 години
До 32 "Учителските заплати са ниски,от това следва-начална педагогика-нежелана спецеалност,влизат кандидат -студенти с най-нисък бал.Липсва мотивация за преподавателите."Че защо трябва да се дават повече пари за некачествен продукт? Ако вдигнеш два пъти заплатата на някой, който е влязал педагогика защото за друго е нямал бал, то това ще го направи ли два пъти по-добър? Съмнявам се!
36
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-лошото е,че учителите не спомагат за израстването на децата като личности..Проявите на характер у деца се смачкват много системно...Повечето учители са коплексари,които действат с методиката от социализма...Не умеят да си заслужат уважението на учениците,нито да спечелят интересът им за предметът,който преподават...Има ги и личните симпатии и антипатии към учениците, изразени видимо в отношение и оценяване...
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До ssssssssssssssssssssssssssss Ти си пълен ***.
34
11
 
9
 
! Отговори
УЖАС преди 12 години
ВЕДНЪЖ ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ДОКАТО ЗАВЪРШАТ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ СЕГА ОЩЕ ЩЕ ИМ ПЛАЩА 4Е НЕ СА СЕ НАУЧИЛИ....ПОДКУПНИЦИ....''КАЖИ МАМА И ТАТЕ КЪДЕ РАБОТЯТ?"ТОВА НЕ СА УЧИТЕЛИ ДА ГИ МАХАТ МЛАДИТЕ ХОРА КОИТО БЯГАТ В ЧУЖБИНА НАИСТИНА СА ДОБРИ ДА ИМ ВЪВЕДАТ ПСИХОЛОГИЯ НА ДЕТЕТО И ВСИЧКО ЩЕ Е ОК...ПАРИ ПАРИ В КУХИ СТРУКТУРИ.;..
33
2
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Ау ,че розова картинка от заместничка...Само дето хората не виждат мръсотията под нея!От коит пари се плаща на заместващи знаеш ли? От делегираните бюджети за да направят екскурзия платена от училището ,ще трябва да дадат от своите заплати! Ти или нас правиш на луди и си много млада и зелена!Кой ще си даде от собственните пари за стимули на учениците???!Другия вариант е децата да си плащат въпросните стимули. Да ама и тук има уловка. Освен ,че плащат на учителя ,самите фирми организиращи екскурзии дават процент на учителя като заплащане. Така излиза ,че верно пазят децата ,но им се плаща за това! Стимула май някъде ми бяга...