40 хил. учители тръгват на школо за 75 млн. лв.

Ще ги обучават как да накарат децата да мислят в клас
Обновена: 18 юли 2011 07:33 | 18 юли 2011 07:27,
96
40 хил. учители тръгват на школо за 75 млн. лв.
Снимка: архив Булфото

Учителите ще учат децата да мислят в клас, а не да повтарят заучени фрази. За целта над 40 000 педагози ще бъдат обучени от 15 септември по новата методика на преподаване.

Другата цел на масовата квалификация е България да успее да излезе от позорната статистика на международните изследвания за грамотност. 

Предвижда се матурите за 7 и 12 клас да се провеждат след средата на май и да са в един и същи ден.

Обучението по професии пък вече е на принципа “2 в 1”, като заедно с престижен занаят децата от техникумите ще учат и нежелана специалност, която е приоритет за държавата.

За целта над 40 000 учители (от общо около 90 000) ще преминат през различни видове обучения и за това ще бъдат похарчени 75 млн. лв. Парите са по оперативна програма “Човешки ресурси”, а срокът им за харчене е до 2013 г.

Ефектът от масовата нова квалификация на педагозите се очаква да е в няколко посоки, като най-важната е да се прекрати практиката на възпроизвеждане на знания, по която се работи у нас от 1948 г., и децата да се научат да мислят сами.

Още по темата

С въвеждането на съвременните методики България може да бъде извадена от срамната статистика на международното оценяване PISA, за което само преди дни от ЕК критикуваха страната ни.

По данни от изследване на грамотността по четене на 15-годишните през 2009 г. половината от тях не умеят да анализират и да използват информацията от текстове. И такива са резултатите от 2000 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
18
 
10
 
! Отговори
ssssssss преди 12 години
Стига с тези учителски заплати!!! Ниски били, децата не били възпитани и т.н. Оправдания винаги ще се намерят! Другите работници в България да не би да получават по-високи заплати? Писна ми от наглостта на тия даскали! Нека се вземат в ръце и да оправдаят накрая заплатите си!
31
7
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
Твоите родители за да имат сладка работа за осем часа ,значи са били чиновници .И да те са имали време заради малкото работно време и почивните събота и неделя. И не ми говори за криза , ясно е че сте имали пари ,защото иначи щяха да си намерят втора работа или поне единия от тях.Така ,че казаното от теб важи за ИЗОЛИРАНИ случаи като твоето семейство!
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Учителските заплати са ниски,от това следва-начална педагогика-нежелана спецеалност,влизат кандидат -студенти с най-нисък бал.Липсва мотивация за преподавателите.Системате се пълни с учители незаинтересовани от начинът на обучение,нито от това,колко подготвени са учениците,те са на работа за да изкарат заплатата,а обучението е проформа.И така по веригата,на учениците в начални класове им липсва основата,в горните без основа трудно се надстоява, а преподавателите отново демотивирани...
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да върнат буквите 'юс' и 'ят',както и безгласните 'ъ' и 'ь' накрая на думите.Те свързват българите от западните краища(включително Македония) с тези от източните.А всеки знае,че комунистите ги махат през 45',тъй като именно по това си е личало кой е грамотен,което е в доста тежък техен ущърб.
28
4
 
5
 
! Отговори
6 преди 12 години
До 29Браво на твоите родители, но някои родители работехме по 12-16 часа.:( Повярвай ми има и друга реалност. За съжаление 23 е много прав.
27
4
 
26
 
! Отговори
до №23 преди 12 години
Защо пишете глупости? Най-голям ангажимент за детето имат родителите, после учителите и обществото. Моите родители в най-тежката криза намираха време да ми обърнат внимание за уроци, за това как се чувствам. Работеха по 8 часа и не бяха учители. Въпрос на желание е да се погрижиш като какъв човек да се изгради детето ти. Учителите надграждат, ако няма върху какво да се гради, се прелива от пусто в празно. Стига сме си измивали ръцете с учителите. Първите 7г. са най-важни-основата на възпитанието
26
0
 
15
 
! Отговори
gaw преди 12 години
Хубаво е учителите да минават различни квалификационни форми. Винаги има полезни идеи и зрънца. Но защо ми се струва, че това е поредния начин за усвояване на пари ог някого? Докато не се променят програмата, статута на училищната институция и мисленето на управляващите, ще е все тая.Не може да накараш някого да учи, когато той вижда, че образоваността не е предпоставка за по-добър живот. Тогава защо се сърдим, че нацията е необразована?
25
1
 
12
 
! Отговори
6 преди 12 години
До 24Браво на вас! Това е доста добър подход. Миналата година кметът на наше село награди с по една уеб камера ( по 20 лева ) деца от математическата гимназия, прибрали се от световно първенство с два сака медали. Слава богу, чуждестранни фирми предложиха пълни стипендии за обучение в елитни ВУЗ-ове и не се наложи кмета да раздава по още двадесетина лева.:(
24
3
 
4
 
! Отговори
До глупак N 15 преди 12 години
Добре, аз съм педофил, дай ми да обичам твоето дете. Става ли? Малко поне.
23
4
 
6
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
За това ,че твърде възрастни учителстват съм съгласна! На дъщеря ми и преподава по един от предметите жена на преклонна възраст (разбирай над 65г.) и при това глуха напълно , а по друг и то език ,жена на над 75 години. Колкото и да имат опит ,природата си казва своето и часовете са кошмарни. Има клипчета качени (знаете къде) ,как крещят ,че и удрят деца ,точно тези двечките "учителки".Май в училище забравят ,че освен камерите ,децата също снимат простотиите на учителите.
22
1
 
22
 
! Отговори
до №20 преди 12 години
От Пазарджик съм. Имам поглед как се работи в 5 училища, в които съм замествала. Повечето колеги се стараят много, измислят разнообразни начини учениците да заобичат училището и да го приемат като нещо хубаво, а не като досадно задължение. Награждихме учениците с висок успех и малко или никакви отсъствия с екскурзия за сметка на училището, наградихме деца, защото бяха прочели над 150 книги през годината, отпуснахме 2 стипендии за следващата година по 500 лв. за висок успех. Начини за стимул има.
21
15
 
9
 
! Отговори
Я стига преди 12 години
Ако 100% от лошото възпитание е на родителите ,то 100% от лошото образование е на учителите! Не ми обяснявайте как в къщи трябвало да го контролират за уроци и домашни...! Повечето родители не работят като учителите по няколко часа на ден ,ами от сутрин до вечер. Те не нямат време да общуват с децата си ,просто защото пари не достигат за хляб , не за друго. Учителите обаче нямат това извинение! Те просто НЕ желаят да работят и отричат ,че в училище децата също се възпитават!
20
2
 
10
 
! Отговори
асфалт преди 12 години
Мисленето е вредно за здравето, защото предизвиква само главоболие. Както е при тиквените гербави "политици"! Те ядат асфалт, за да подхранват мозъчните си клетки.
19
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 12 години
няма как учителят да му налее знание с фунията. Затова се иска мотивиран ученик, а не само тялом да е в класната стая. И учителите трябва да са млади, а не съсухрени старци, някои умиращи вчас пред децата.
18
1
 
13
 
! Отговори
6 преди 12 години
До 18Ще ми се да вярвам, че написаното от теб е самата истина. Още повече ми се иска да вярвам, че написаното от мен е абсолютна лъжа. Нямам представа ти къде си, вероятно в София, но в много градчета на България учителската професия представлява единствения сигурен поминък и от там натисквацията за нея. :(
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време беше. В света има две системи за обучение - зубърската и стимулиращата креативно мислене. Зубърите прибират медалите от разни олимпиади и си мислят че са много добри, но не случайно тези хора са от някакви изпаднали източноевропейски държави.
16
2
 
19
 
! Отговори
Зорница преди 12 години
Предметите, по които преподавам, изискват точно децата да развиват своето мислене. Никога не съм искала от тях да наизустяват. Наизустеното се забравя бързо и не впечатлява толкова, защото отговора го взимаш наготово, без значение дали ти харесва. Когато сам стигнеш до извод е различно и по-ценно, учиш се да анализираш ситуациите в живота и да търсиш решение. Колкото до 11, вземат на работа не само по сутиена. В първото ме избраха заради дипломата, после - защото вече познаваха работата ми.
15
2
 
19
 
! Отговори
========== преди 12 години
не може общество,в което се ценят парите ,а не образоваността да се промени нещо в училище...на учениците не им пука за образованието им...и учителите са заложници на това...
14
2
 
20
 
! Отговори
kotarak преди 12 години
Има нова надежда --> "мислещи". Ама докъто пораснат и влезнат в Парламента, ще си караме с НЕМИСЛЕЩИ.
13
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква е разликата между педофила и педагога?Педофилът обича децата, а педагогът - не.